شناسهٔ خبر: 69760218 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: جمله | لینک خبر

یادداشت سردبیر به‌ بهانه ممنوعيت واردات پسته‌ به قاره سبز؛

اخم اروپا به پسته‌ خندان ایرانی

خبر ممنوعیت واردات پسته ایران به اروپا يکی از تازه‌ترین دسته‌گل هایی است‌ که به آب داده‌ شده‌ و عملا آخرین امیدها برای‌ زنده‌ نگه داشتن نام ايران در قاره سبز را به باد می‌دهد.

صاحب‌خبر -

بنابه آخرین گزارش ها اتحادیه اروپا از ۲۸ آبان و به دلیل آلودگی به افلاتوکسین مانع ورود پسته ایران شده‌ است.
به گفته‌ کارشناسان وزارت جهاد کشاورزی در واکنش به اخطار اتحادیه اروپا عملکرد مطلوبی نداشته و پاسخ قانع‌کننده‌ای به آنها نداد. ضمن اینکه خیلی دیر پاسخ داد و اتحادیه اروپا هم اعلام کرد که از تاریخ ۱۸ نوامبر (۲۸ آبان) اجازه واردات پسته ایران را نمی‌دهد، با این حال وزارت کشاورزی در این زمینه اطلاع‌رسانی نکرد تا اینکه اتحادیه صادرکنندگان خشکبار ایران حدود دو هفته پیش از این موضوع آگاهی پیدا کرد و اکنون رئیس اتحادیه به همراه یک متخصص آزمایشگاهی به اروپا سفر کرده‌اند و در نشست‌های گوناگون به طرف اروپایی قول دادند شرایطی را فراهم کنند که رضایت اتحادیه برای تداوم خرید پسته از ایران جلب شود، اتحادیه اروپا اعلام کرده این آخرین فرصتی است که به ایران داده می‌شود تا بتواند مانع افزایش افلاتوکسین در محصول پسته‌ شود
در پی چنین عملکردهایی است که ارزش صادرات پسته ایران از ۲.۵ میلیارد دلار به کمتر از یک میلیارد دلار افت کرده و امریکا و ترکیه در رقابت با ایران در این بازار جولان می‌دهند.
در همين رابطه رییس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی ایران نیز در اظهارنظری گفت: باید استانداردهای جهانی را رعایت کنیم تا این موضوع تبدیل به دستاویزی برای اروپایی‌ها نشود و اقدام به تحریم پسته ایران نکنند.
آنچه به ایجاد افلاتوکسین در پسته صادراتی می‌انجامد تنها به فرایند تولید و فرآوری محدود نمی‌شود حتی ممکن است پسته در داخل ایران آزمایش شود و عاری از افلاتوکسین باشد اما در مسیرهای طولانی حمل دریایی و یا زمانی که در انبارها نگهداری می‌شود به این سم آلوده شود. علاوه بر این شماری از صادرکنندگان کشور پسته را برای صادرات دوباره ابتدا به کشورهای حاشیه خلیج فارس می‌برند و در انبارهای این کشورها در گونی‌های ۳۰ تا ۵۰ کیلویی نگهداری می‌کنند، این امر از آنجا که به دپوی طولانی‌مدت پسته می‌انجامد زمینه آلودگی آن را فراهم می‌کند و در نهایت این عوامل به کمرنگ شدن جایگاه پسته ایران در بازار جهانی می‌انجامد
آفلاتوکسین یک سم قارچی طبیعی است که ذرت، بادام زمینی، پسته و… را آلوده می‌کند. آفلاتوکسین‌ها انسان را از طریق مواد غذایی آلوده می‌کنند و می‌توانند سرطان‌زا باشند. بیش از ۲۰ گونه آفلاتوکسین وجود دارد اما چهار گونه‌ی اصلی آن شامل G۱، B۲، B۱ و G۲ هستند.
اگر قارچ‌های مولد این سموم بر روی خوراک دام و مواد غذایی (مانند پسته، بادام زمینی، ذرت و گندم) رشد کنند، مصرف آن‌ها می‌تواند موجب بیماری در انسان یا دام شود. علائم بالینی اولیه‌ی مسمومیت کبدی ناشی از آفلاتوکسین شامل تب، درد عضلانی و بی‌اشتهایی است که می‌تواند در مرحله‌ی بعد استفراغ، درد شکم و هپاتیت را به دنبال داشته باشد.
آلودگی آفلاتوکسین در مواد غذایی و خوراک ممکن است عواقب جدی برای سلامت انسان و دام داشته باشد. آفلاتوکسین‌ها معمولاً در مغزهای زمینی‌، میوه‌های خشک، آجیل‌های درختی و غلات ایجاد می‌شوند. آلودگی با آفلاتوکسین در مناطق گرم و مرطوب آفریقا ، آسیا و آمریکای لاتین گسترده است. با این حال، آفلاتوکسین‌ها در مناطق معتدل آمریکای شمالی و اروپا نیز یافت می‌شوند. آلودگی می‌تواند در محصولات زراعی در باغ ، حین عملیات پس از برداشت محصول و یا هنگام ذخیره سازی و انبارداری رخ دهد. میزان و درجه‌ی آلودگی آفلاتوکسین به دما، رطوبت، خاک و شرایط ذخیره سازی بستگی دارد.