دلارام حسنی، مدیر دبستان فجر شیراز، درباره برگزاری این کارگاه به خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در شیراز، گفت: به مناسبت هفته کتاب و به منظور ترویج کتاب و کتابخوانی و تشویق و ترغیب دانشآموزان به کتاب خواندن، اولین کارگاه کتابآرایی با همکاری انتشارات نویسندگان پارس در این دبستان دخترانه را برگزار کردیم.
وی افزود: در دنیای دیجیتال پرسرعت امروز، پرورش فرهنگ مطالعه در بین دانش آموزان بسیار مهم است.
به گفته او، فرهنگ مطالعه نه تنها سواد را ارتقا میدهد، بلکه تفکر انتقادی، خلاقیت و همدلی را نیز افزایش میدهد.
حسنی خاطرنشان کرد: کتاب دنیایی از دانش، تخیل و رشد شخصی را باز میکند. با ایجاد محیطی خاص و جذاب میتوان دانش آموزان را تشویق کرد تا عشق مادام العمر به مطالعه را در خود پرورش دهند.
مدیر دبستان فجر شیراز در مورد اهمیت برگزاری کارگاه کتابآرایی گفت: اعتقاد دارم آشنایی با ظاهر کتاب، نقش مهمی در مطالعه و کتابخوانی دانشآموز دارد. وقتی دانشآموزان از نزدیک، با کارهایی که انجام میشود تا یک کتاب منتشر شود و به دست آنها برسد آشنا شوند، به ارزش کتاب بیشتر پی میبرند.
در این کارگاه، دانش آموزان با انواع قطع کتاب، طراحی جلد، تصویرگری، صفحه آرایی، واژهنگاری، ویرایش، چاپ، صحافی، نشر و تاریخچه کتاب و نوشتن و روش تولید کاغذ و انواع چاپ و وظایف نویسنده، تصویرگر، ویراستار، واژهنگار، کتابدار، ناشر و چاپخانهدار و کتابفروش آشنا شدند. بچهها برای اولین بار بود که این موارد را با تمام جزییات یاد میگرفتند.
همچنین کرامت یزدانی (اشک)، مدیرمسئول انتشارات نویسندگان پارس به خبرنگار ایبنا گفت: سیر تحول تاریخی ثبت و چگونگی تحول نشر و پیدایش کتابآرایی در طول تاریخ توسط بشر، ما را به این نقطه آگاهی رهنمون میکند که انسان در طول تاریخ به روشهای گوناگونی در مسیر پیشرفت و تعالی بوده است و این سیر تحول به تکثر امروزین تکنولوژیکی منتهی میشود که انسان را با ابعاد گوناگون جهان آشنا کرد.
وی اضافه کرد: با پیدایش، تکامل و توسعه هنرهای ارتباطی نظیر ارتباط بصری، بشر در پی ایجاد پلی میان مفاهیم، تصاویر، نوشتار و سایر ابعاد اثر با هر مخاطبی و پویایی انتقال مفاهیم و گسترش اطلاعات بوده است.
این نویسنده و ناشر فعال استان فارس افزود: کتابآرایی، نقش مهمی در موفقیت یک اثر نوشتاری دارد، زیرا با طراحی مناسب و منسجم میتوانند تجربه خواندن را بهبود بخشند و خواننده را به خود جذب کنند.
به گفته یزدانی، توجه به جزئیاتی مانند طرح جلد، فهرست مطالب، فونت، تصاویر، فاصلهگذاری، سرصفحه و پاصفحه و رنگبندی میتواند یک کتاب را از نظر بصری و کاربردی به سطح بالاتری برساند. این نکات نه تنها به افزایش خوانایی و فهم مطالب کمک میکنند، بلکه باعث میشوند اثر حرفهایتر و معتبرتر به نظر برسد و در نتیجه تأثیر مثبتی بر خواننده داشته باشد.
این فعال فرهنگی افزود: شواهد نشان میدهد که وضعیت فعلی آموزش رسمی و مدرسهای در کشور نتوانسته قشر وسیعی از کودکان و نوجوانان را به کتابهای درسی و غیردرسی علاقهمند کند یا در آنها کشش و ذوق کتابخوانی آزاد و فعال را بپروراند.
وی ادامه داد: به منظور ایجاد علاقه و جذب دانشآموزان به کتاب و کتابخوانی و در راستای حل پدیده کمخوانی و بیانگیزگی دانشآموزان،، بر آن شدیم، به وسع خودمان، به جای سخنرانی و برنامههای تکراری و کلیشهای در مورد مطالعه و کتاب و کتابخوانی، بچهها را از نزدیک با یک کتاب آشنا کنیم.
مدیر انتشارات نویسندگان پارس یادآور شد: در این کارگاه، ضمن ارائه تاریخچه نوشتن و کتاب و چاپ و.... آنها را با مراحل تولید یک کتاب آشنا کردیم. در آخر این کارگاه، برخی از دانش آموزان حتی علاقمند شدند که در آینده در زمینه صنعت چاپ و نشر فعالیت کنند.
∎