شناسهٔ خبر: 69769392 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

ورزش در کودکی ضامن سلامتی و موفقیت در بزرگسالی

زنجان - ایرنا - اهمیت ورزش در کودکان نه تنها کمتر از بزرگسالان نیست بلکه توجه به ابعاد و تاثیر این فعالیتها در کسب مهارت‌های مختلف جسمی و ذهنی و موفقیت‌های تحصیلی و تضمین سلامتی در دیگر دوره‌های زندگی نشان دهنده ارزش و حساسیت ورزش اصولی و هدفمند در کودکان است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار ایرنا،‌ اگرچه اهمیت و تاثیر مثبت ورزش و فعالیتهای بدنی در هر دوره‌ای از زندگی اثبات شده است اما آثار تربیت بدنی، تحرک و ورزش اصولی و هدفمند در دوران کودکی می تواند تا بزرگسالی و حتی دوران کهولت نیز تداوم داشته‌ باشد.

فعالیت فیزیکی در کودکان به جهت جلوگیری از اضافه وزن و چاقی در زندگی ماشینی شده کنونی، افزایش قدرت در ماهیچه ها و استخوان ها و حتی افزایش تمرکز اهمیت دارد بر همین اساس می توان گفت ورزش یک جزء حیاتی از رشد هر کودکی است که پایه های زندگی سالم را در بر می گیرد و فواید و اثرات قابل توجه حرکات ورزشی روی جسم و ذهن کودکان قابل چشم پوشی نیست.

ورزش در کودکی ضامن سلامتی و موفقیت در بزرگسالی

خبرنگار ایرنا مرکز زنجان برای اطلاع بیشتر از وضعیت ورزش کودکان در زنجان با معصومه باقری، مسوول کمیته توسعه ورزش و فعالیت های بدنی کودکان هیات ورزش های همگانی استان زنجان و مریم باغبانی، موسس باشگاه ورزشی و مربی حوزه بازی و ورزش کودکان در زنجان گفت و گو کرده است.

ایرنا:‌ کمیته توسعه ورزش و فعالیت های بدنی کودکان چه برنامه هایی را در دستور کار دارد؟

این کمیته با هدف تحت پوشش قرار دادن کودکان از سن ۲ تا ۱۲ سال و پایش مستمر سلامت جسمی آنان تشکیل شده است که وظایف بسیار مهمی را بر عهده دارد.

این کمیته ها در همه استانهای کشور در رده سنی زیرمجموعه خود از مربیان مجرب و کارآزموده ای بهره مند هستند.

مربیان بسیار زیادی نیز به خصوص طی چند سال اخیر در زنجان جذب شده و آموزش دیده اند تا بتوانند به صورت تخصصی با کودکان کار کنند و مهارتهای پایه و اساسی آنان را که بسیار ریشه ای و اساسی است پرورش دهند.

مربیان آموزش دیده و متخصص در حوزه ورزش کودکان هم اکنون در باشگاههای مختلف زنجان فعال هستند.در حال حاضر تعداد قابل توجهی از مربیان آموزش دیده در مراکز مختلف در سطح شهر فعال هستند.

ورزش در کودکی ضامن سلامتی و موفقیت در بزرگسالی

ایرنا:‌آیا استعدادیابی از کودکان در این کمیته انجام می‌شود؟

استعدادیابی به طور معمول از سن هفت یا هشت سالگی به بعد اتفاق می افتد. دوران طلایی رشد کودک از ۲ سال بوده و یا حتی از صفر تا هشت سالگی دوران رشد مناسب کودکان است که مهارتهای بنیادین کودک در این سن باید رشد یابد.

در این دوران طلایی رشد باید حرکتهای بنیادین و سواد جسمی کودک تقویت یابد که این کمیته از نوزادی تا ۱۲ سالگی فعالیت ها و ورزش های لازم را با کودکان تمرین می کند.

ایرنا: آیا کودکان در سن پایین نیازی به ورزش و فعالیت بدنی دارند؟

زیر هفت سالگی بچه ها باید الفبای ورزش را یاد بگیرند یکسری مهارهای حرکتی پایه مثل نحوه دریافت و پرتاب توپ، نحوه درست راه رفتن،‌ درست دویدن و پریدن که همه منجر به شکل گیری مهارتهای اساسی در آینده کودک می شود.

نباید این موارد را خیلی سطحی نگاه کنیم گاه مادران توجه نمی کنند که فرزند آنها درست راه می رود و دریافت و پرتاب درستی دارد.

آموزش مهارتهای حرکتی پایه در کودکی از بسیاری مشکلات جسمی و حتی ذهنی در دیگر دوره‌های زندگی پیشگیری می‌کند.کودکی که در هفت سالگی وارد مدرسه می‌شود اگر مهارتها در او درست شکل نگیرد حتی در آموزش علوم مختلف مانند نوشتن املا و درک مفاهیم هم دچار مشکل می شود.

اگر به صورت جدی فرهنگسازی شود و والدین متوجه این امر خیلی مهم شوند و به جای اینکه بچه را از ۲ یا سه سالگی به ورزش های تخصصی سوق دهند مهارتهای پایه را در بچه ها پرورش دهند، بسیاری از مشکلات آینده آنها حتی بدون اینکه متوجه شوند حذف می شود.

ایرنا: آیا مراکزی هست که کودکان در آن به طور رایگان ورزش کنند؟

فعالیت در این حوزه به قدری ارزشمند است که نباید با برخی هزینه های جزئی از آن صرفنظر کرد.

پرداخت هزینه برای ورزش کودکان، سرمایه گذاری برای دیگر مقاطع زندگی آنان حتی کهنسالی بوده و نتایج این ورزشها بسیار مهم، مفید و ارزشمند است.

چنین مراکزی شهریه های اندکی از خانواده ها برای انجام بخشی از امور دریافت می کنند و باشگاههای رایگان نه در این رشته بلکه در هیچ رشته ای نداریم.

ورزش در کودکی ضامن سلامتی و موفقیت در بزرگسالی

ایرنا: بچه های با سن بسیار کم چگونه و با چه ترفندی ورزش می کنند؟

مهارت مربیان این رشته در این است که کودک را بدون اینکه خودش متوجه شود مشغول فعالیت های بسیار جدی جسمی و حرکتی می کنند و ناخواسته در روند بازی، دویدن، پرش و پرتاب قرار می دهند.

در این پروسه علاوه بر اینکه مهارتهای جسمی و بنیادی کودک پروش می یابد، مهارتهای دیگری مثل مهارتهای اجتماعی، عاطفی و کلامی او با یادگیری انواع فعالیت ها پرورش می یابد و پایه و اساس یک ورزش اصولی در او رشد می کند.

در این کمیته فعالیت های بسیار مفیدی برای دختران از هفت تا ۱۱ سال و برای پسران از هفت تا ۱۲ سال انجام می شود. گاه والدین در این دوران به سراغ ورزش های حرفه ای برای کودکان می روند اما خیلی خوب است که همه امکانات را برای کودک فراهم کنند تا از هر رشته ای به میزانی کسب مهارت کند.

کودکی که با این پروسه بزرگ شده و سواد جسمی او رشد یافته است ورزش را به عنوان یکی از فعالیت های لذت بخش در همه دوران زندگی خود دنبال می کند علاوه بر آن تاثیر ورزش در رشد جسمی و قد کودکان نیز به اثبات رسیده است.

ایرنا: آیا مربیانی که با بچه ها کار می کنند کادر مجرب و متخصص و دارای مدرک خاصی هستند؟

قطعا این مربیان باید مدرک تخصصی حوزه کودکان و مدرک رسمی از اداره کل ورزش و جوانان را داشته باشند.

در هیات ورزشهای همگانی استان توجه ویژه ای به حوزه ورزش کودکان وجود دارد همچنین بحث بازآموزی مربیان را داریم و با برنامه ریزی های مختلف تلاش می کنیم مربیان این حوزه را به روزتر کنیم تا اطلاعات بیشتر و مفیدتری داشته باشند.

ایرنا: در حال حاضر چند مرکز در زنجان در این خصوص فعال است؟

در حال حاضر کمیته ورزش و فعالیت های بدنی کودکان در مجموعه ورزشی مادران و کودکان زنجان فعال است و والدین می توانند با مراجعه به این محل با مربیان کمیته ارتباط بگیرند.

همچنین مربیان متخصص در حوزه ورزش کودکان در سطح شهر و در باشگاههای مختلف پراکنده هستند و والدین می‌توانند با ارتباط با کمیته از محل باشگاههای فعال در این زمینه اطلاع یابند.

ایرنا: والدین در خصوص ورزش کودکان چه اقدامی باید انجام دهند؟

در حال حاضر با توجه به زندگی های ماشینی و آپارتمان نشینی اغلب بچه ها در خانه و فضای کوچک از فعالیت های اولیه هم بازمانده اند که والدین تا قبل از ۱۲ سالگی کودکان را به ورزشهای حرفه ای و تخصصی سوق ندهند.توصیه می کنیم والدین حتی اگر امکان دسترسی به مراکز ورزشی را ندارند خود را به باشگاه محدود نکنند بلکه می توانند در منزل بسیاری از فعالیت های ساده مانند راه رفتن اصولی و انجام کارهای شخصی نحوه راه رفتن روی سطوح مختلف را به کودکان آموزش دهند.

خانواده ها در سن پایین حداقل تا ۱۲ سالگی کودک را به ورزش حرفه ای و تخصصی سوق ندهند تا کودک به صورت اصولی و در سن مجاز و استاندارد به ورزش حرفه ای روی آورد.

ورزش در کودکی ضامن سلامتی و موفقیت در بزرگسالی

ایرنا. از مزایای پرداختن به ورزش در دوران کودکی چیست؟

به گفته مریم باغبانی، موسس باشگاه ورزشی و مربی حوزه بازی و ورزش کودکان در زنجان و یکی از مناطق حومه زنجان نیز رشته بازی و ورزش کودکان زیر نظر هیات ورزشهای همگانی استان است، این رشته نیاز به توجه و حمایت دارد و در زمان حاضر نیز دوره های مربیگری آن به طور مستمر در زنجان برگزار می شود.

به گفته او آموزش مهارتهای بنیادین به کودکان در همه مناطق به خصوص مناطق محروم باید گسترش یابد و والدین کودک را در هفت سال اول زندگی با ورزش آشنا کنند.

همه بازی های این دوره هدفمند است زمانیکه کودک به آن هدف می رسد انگیزه مضاعف می یابد، از ورزش دلزده نمی شود چراکه لذت ورزش را درک می کند و در ادامه بر اساس استعداد خود به ورزشهای تخصصی می پردازد و در مدرسه نیز خوب می درخشد.

افزایش هوش کودکان از مزایای این ورزش است چراکه بازی ها هدفمند است و باعث رشد مغز کودک می شود، هماهنگی دست و چشم، عکس العمل قوی، تفکر و حل مساله به دنبال این ورزشها اتفاق می افتد که نتیجه آن پیشرفت تحصیلی بر اساس بازخوردهاست.

کودکی که در بازی های هدفمند شرکت می کنند در مدارس هم مهارتهای اجتماعی او تقویت می یابد و افزایش تمرکز و توجه، اعتماد به نفس و تعامل بیشتر و معاشرت با دوستان و اطرافیان، از مزایای پرداختن به ورزش در دوران کودکی است.

این فعالیت های بدنی هدفمند حتی جنبه درمانی برای بچه هایی دارد که دچار برخی اختلالات هستند که می تواند با این بازی ها کاملا درمان شود.