شناسهٔ خبر: 69767274 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

با افتتاح اولین کارخانه فرآوری از خشکبار بر پایه «فناوری پلاسما»

گشایش کشاورزی با فناوری هسته‌ای

با راه‌اندازی قریب‌الوقوع ۴ مرکز فرآوری خشکبار و محصولات کشاورزی در استان‌های گیلان، خوزستان، خراسان‌رضوی و اردبیل با فناوری پلاسما، کشاورزی با کمک فناوری هسته‌ای وارد مرحله جدیدی خواهد شد

صاحب‌خبر -

جوان آنلاین: آفات و حشرات همواره تأثیر زیادی در کاهش محصولات کشاورزی داشته‌اند و عامل اصلی بیماری در محصولات کشاورزی در مزارع و دام به شمار می‌روند. مسئله زمانی حساس می‌شود که این بیماری‌ها و آفات پس از مدتی روی استفاده از سموم مقاوم‌تر می‌شوند و کشاورزان مجبورند میزان سموم استفاده در واحد سطح را افزایش دهند. استفاده از سموم بیشتر، یعنی باقی‌ماندن بیشتر سموم در میوه‌ها و غذا‌ها که می‌تواند برای انسان بسیار خطرناک باشد. راهکار این مشکل استفاده از تکنولوژی هسته‌ای است. با استفاده از این تکنولوژی می‌توان بیماری‌ها و آفات را از بین برد، بدون اینکه سمی استفاده کنیم. با راه‌اندازی اولین کارخانه فرآوری از خشکبار بر پایه «فناوری پلاسما» در رفسنجان، فعالان بخش کشاورزی برای سرمایه‌گذاری و استفاده از این صنعت پیشقدم می‌شوند تا با حذف سموم آفلاتوکسین از محصولات کشاورزی وارد مرحله جدیدی در صنعت کشاورزی شوند. 
 
استفاده از سموم در بخش کشاورزی می‌تواند خطرناک باشد چراکه سموم باقی‌مانده در میوه‌ها و سبزیجات عامل بسیاری از سرطان‌ها و بیماری‌های مختلف انسانی است. 
در سال‌های اخیر به جا ماندن آفات در میوه‌ها و محصولات کشاورزی در صادرات این محصولات نیز تأثیر سوئی داشته است، از این رو صنعت هسته‌ای به کمک بخش کشاورزی آمده و در از بین بردن آفات و اصلاح بذر نقش بسزایی داشته است. با استفاده از این تکنولوژی می‌توان بیماری‌ها و آفات را از بین برد، بدون اینکه سمی استفاده کنیم، بنابراین محصول به دست آمده سالم و عاری از هر گونه سموم خطرناک خواهد شد و زمانی که این میوه‌ها و غذا‌ها روی سفره می‌آید، بدون هیچ گونه نگرانی‌ای می‌توان استفاده کرد. با استفاده از تکنولوژی هسته‌ای می‌توان حشرات نر را عقیم کرد که در این صورت جمعیت آفت به شدت کاهش می‌یابد و نیازی به استفاده از سموم هم نخواهد بود. 
با افتتاح اولین کارخانه فرآوری و آلودگی‌زدایی از خشکبار بر پایه فناوری پلاسما در رفسنجان به منظور حذف سموم آفلاتوکسین از محصولات کشاورزی، فعالان بخش کشاورزی برای سرمایه‌گذاری و استفاده از این صنعت پیشقدم می‌شوند. 
این کارخانه با شعار «پشتیبان سلامت غذایی، در مسیر صنعت نوآور»، ظرفیت پذیرش سه تن محصول در هر ساعت دارد. در فاز نخست بهره‌برداری از این کارخانه، سالانه ۶‌هزار تن خشکبار نظیر پسته، بادام، بادام‌زمینی و نیز محصولاتی مانند ذرت، غلات، دانه‌های روغنی و حبوبات آلودگی‌زدایی و فرآوری خواهند شد. 
هدف اصلی از تأسیس و بهره‌برداری این کارخانه، آلودگی‌زدایی از انواع خشکبار برای تضمین ایمنی مواد غذایی و ارتقای کیفیت محصولات کشاورزی در نظر گرفته شده است. 
در کارخانه فرآوری خشکبار رفسنجان، دستیابی به بالاترین استاندارد‌های کیفی در فرآوری خشکبار و فراهم‌سازی محصولاتی پاک و سالم برای مصرف‌کنندگان داخلی و جهانی، در راستای بهبود سلامت و رفاه جامعه برنامه‌ریزی شده است. 
کارشناسان شاغل در این کارخانه به تولید محصولاتی با بالاترین استاندارد‌ها و کیفیت به بازار داخلی و جهانی خواهند پرداخت. 
در کارخانه فرآوری خشکبار رفسنجان با بهره‌گیری از فناوری‌های پیشرفته از جمله پلاسما و بخار فشار بالا، فرایند آلودگی‌زدایی خشکبار انجام می‌شود تا محصولی با بالاترین سطح سلامت و کیفیت به مصرف‌کنندگان عرضه شود. با بهره‌برداری از کارخانه آلودگی‌زدایی و فرآوری خشکبار رفسنجان با توجه به حذف یا کاهش یکی از عوامل مؤثر در کاهش صادرات پسته و نیز با اشتغال‌زایی مستقیم و غیرمستقیم در بخش‌های بالادست و پایین‌دست این صنعت، شاهد شکوفایی بیشتر در اقتصاد منطقه خواهیم بود. 
فناوری پلاسما در آلودگی‌زدایی پیوسته سطوح تجهیزات کاری، آلودگی‌زدایی مایعات و هوا، آلودگی‌زدایی و افزایش طول عمر مواد غذایی و حتی اصلاح عملکردی آنها کاربرد دارد. 

 احداث کارخانه‌های آلودگی‌زدایی از خشکبار مبتنی بر فناوری پلاسما 
مدیرعامل شرکت دانش‌بنیان توسعه فناوری پلاسما نیز در این مراسم با تشریح فناوری هسته‌ای در صنعت کشاورزی می‌گوید: پلاسما در توالی حالت جامد، مایع و گاز به عنوان حالت چهارم ماده شناخته می‌شود. پلاسما در واقع محیط غیرتعادلی است که کنترل آن در اختیار ما قرار دارد. با استفاده از گونه‌های اکسیداتیوی که در پلاسما وجود دارد، اسپرم قارچ را حذف می‌کنیم و این فرایند سبب می‌شود قارچ یا باکتری بتواند در خشکبار رشد نکند. 
به گزارش ایسنا، مهدیه بختیاری می‌افزاید: در مورد سموم نیز با از بین بردن و شکستن پیوند‌های ترکیبات آلی، گونه‌های اکسیداتیو باعث از بین رفتن سموم می‌شوند. از این فناوری برای نخستین‌بار در کشور استفاده شده و امیدواریم این کارخانه تبدیل به الگویی در صنعت کشاورزی شود و بتوانیم نسبت به احداث و بهره‌برداری از واحد‌های بیشتر بر مبنای فناوری پلاسما در کشور اقدام کنیم. 
بختیاری تأکید می‌کند: اگر این اتفاق رخ دهد، خواهیم توانست تمام ظرفیت تولید داخل کشور را با این فناوری پوشش دهیم. با استفاده از این فناوری و افزایش کیفیت و سلامت خشکبار قادر خواهیم بود نسبت به تولید محصولاتی با کیفیت بالا و امنیت غذایی بیشتر اقدام و به بازار‌های داخلی و خارجی عرضه کنیم. اکنون هم محصول پسته و هم خوراک دام و طیور نظیر ذرت را با استفاده از فناوری پلاسما مورد آلودگی‌زدایی قرار می‌دهیم و البته قادریم آلودگی اکثر خشکبار را با استفاده از این فناوری از بین ببریم. مدیرعامل شرکت دانش‌بنیان توسعه فناوری پلاسما می‌گوید: یکی از اقدامات مهمی که با استفاده از فناوری پلاسما می‌توانیم انجام دهیم، بحث رفع آلودگی از گیاهان دارویی است، زیرا یکی از معضلاتی که در کشور داریم این است که عنوان قطب تولید گیاهان دارویی را در اختیار داریم، اما در عین حال به واسطه بار میکروبی بالایی که این گیاهان دارند، نمی‌توانیم گیاهان دارویی را صادر کنیم. این فناوری به ما کمک می‌کند بتوانیم بار میکروبی گیاهان دارویی را حذف کنیم و ان‌شاء‌الله در زمینه صادرات این محصولات موفق باشیم. 

 استفاده صلح‌آمیز از فناوری هسته‌ای در حوزه کشاورزی
همچنین غلامرضا نوری قزلجه، وزیر جهاد کشاورزی که در مراسم افتتاح این کارخانه سخن می‌گفت، می‌افزاید: ملت ایران برای دانش هسته‌ای شهدای زیادی را تقدیم کرده است و خوشحالیم آثار آن یعنی استفاده صلح‌آمیز فناوری هسته‌ای که توصیه رهبرمعظم انقلاب نیز است، نمود عینی پیدا کرده است. 
وی پسته را یک محصول استراتژیک برای کشور می‌داند و می‌گوید: بر اساس آمار تولیدات کشاورزی کشور، محصولات کشاورزی کشور ما در دنیا سالم‌ترین محصول هستند. جایگاه استان کرمان در تولید پسته کاملاً مشخص است و میانگین تولید در این استان نسبت به میانگین کشوری ۲۵درصد بیشتر است. 
نوری می‌افزاید: نخستین کارخانه آلودگی‌زدایی و فرآوری خشکبار بر مبنای استفاده از فناوری پلاسما موجب ماندگاری و افزایش انبارمانی محصولات خواهد شد. فناوری پلاسما در آلودگی‌زدایی پیوسته سطوح تجهیزات کاری، آلودگی‌زدایی مایعات و هوا، آلودگی‌زدایی و افزایش طول عمر مواد غذایی و حتی اصلاح عملکردی آنها کاربرد دارد. یکی از برنامه‌های ما اصلاح باغات است. محدودیت آب یکی از مسائلی است که اذیت‌کننده است، اما جزو وظایف فنی ماست و در حال پیگیری آن برای مصرف بهینه آب هستیم.

برچسب‌ها: