شناسهٔ خبر: 69761837 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: قدس آنلاین | لینک خبر

ضرورت تولید برق از انرژی‌های تجدیدپذیر با اجرای تکالیف وزارت نیرو در زمینه حمایت از توسعه فناوری‌های تجدیدپذیر

کشور ما به سوخت گاز و دیگر فرآورده‌های نفتی در زمینه تولید برق وابسته است و این در حالی است که دنیا به سمت تحقق انرژی از منابع تجدیدپذیر حرکت کرده، برای تحقق این امر و حل مشکلات تامین مالی توسعه تجدیدپذیرها، باید وزارت نیرو به تعهدات خود عمل کند.

صاحب‌خبر -

کشور ما با وجود منابع نفت و گاز و همچنین توان مهندسی بالا در حوزه برق، متاسفانه به شدت به گاز و فرآورده‌های نفتی وابسته است و همین امر سبب شده است که در حال حاضر با ناترازی گاز، به مشکل تامین برق نیر برخورد کنیم؛ بهترین مسیر پیش‌روی دولت تازه نفس و جدید چهاردهم برای حل این معضل تمرکز کامل بر مسیر توسعه فناوری‌های تجدیدپذیر را در دست گیرد و در این مسیر مهم‌ترین قدم تسهیل تامین مالی آن مبتنی بر اجرای کامل تعهدات و تکالیف وزارت نیرو برای تخصیص منابع حاصل از اخذ جریمه از صنایعی که برق تجدیدپذیر خریداری نکردند یا نیروگاه تجدیدپذیر احداث نکردند؛ خواهد بود.

در سطح جهانی، تغییر به سمت تولید انرژی از منابع تجدیدپذیر با انواع و اقسام منابع دولتی و اعطای اعتبارات مالیاتی نه تنها به سمت تنوع بخشیدن به ترکیب انرژی، بلکه افزایش تولید مواد و توسعه شاخه مواد شیمیایی نیز شده است که محور اصلی تولید مواد از نفت خام و گاز از طریق توسعه پتروشیمی ها و پتروپالایشگاه ها بوده است. این رویکرد جدید و مهم حرکت به سمت حداکثر استفاده از منابع طبیعی را تسهیل کرده است و دولت چهاردهم نیز باید به این سمت حرکت کند.

 منصور شکرالهی عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی درباره ماده ۱۶ قانون جهش تولید دانش‌بنیان و الزام صنایع به تأسیس نیروگاه‌های تجدیدپذیر و همچنین ملزم شدن وزارت نیرو به اخذ جریمه از صنایعی که این امر را عملیاتی نکرده اند گفت: طبق این ماده قانونی، صنایع موظف شده‌اند که طی پنج سال، پنج درصد از نیاز خود به برق را از طریق نیروگاه‌های تجدیدپذیر تأمین کنند. در حال حاضر، در سال دوم این طرح قرار داریم و پیشرفت‌هایی مانند تأمین دو درصد از برق از این طریق مشاهده می‌شود. این برنامه باید با سرعت بیشتری اجرایی شود.

وی افزود: وزارت نیرو طبق این قانون مکلف شده بود که در صورت عدم اجرای این برنامه توسط صنایع، برق آن‌ها را به قیمت تمام‌شده محاسبه کند. اما متأسفانه این امر تا به امروز عملیاتی نشده است. این تأخیر می‌تواند به دلایل مختلفی از جمله مشکلات اجرایی یا کمبود منابع برگردد، اما به هر حال، این قانون برای کشور و صنایع بسیار حیاتی است و نیاز به پیگیری جدی دارد.

شکرالهی با اشاره به اهمیت این قانون برای رفع ناترازی انرژی و توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر کوچک مقیاس توسط شرکت‌های دانش‌بنیان، افزود: در جلسه‌ای که با وزیر نیرو داشتیم، ایشان وعده دادند که این برنامه به زودی عملیاتی خواهد شد. وزیر نیرو همچنین از اراده جدی برای پیگیری این طرح و به سرانجام رساندن آن خبر داد. این اقدام می‌تواند در کاهش خاموشی‌ها و حل بحران انرژی مؤثر باشد. در این شرایط، توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر به‌ویژه توسط صنایع می‌تواند به رفع این مشکل کمک کند.

وی در خصوص اهمیت همکاری صنایع در این زمینه گفت: اگر صنایع کوچک و بزرگ به تأسیس نیروگاه‌های تجدیدپذیر ورود کنند، نه تنها به کاهش ناترازی برق کمک خواهند کرد، بلکه در زمینه کاهش آلایندگی‌ها و حمایت از محیط‌زیست نیز اثرگذار خواهند بود. یکی از موضوعات مهمی که در کمیسیون انرژی در حال پیگیری است، موضوع منابع مالی برای حمایت از صنایع دانش‌بنیان است. این موضوع به‌ویژه در کمیسیون تلفیق مطرح شده است و تلاش داریم تا منابع لازم را برای این صنعت فراهم کنیم. قطعاً توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر با همکاری بخش خصوصی، زمینه‌ساز رفع بحران انرژی و بهبود وضعیت کشور خواهد بود.

شکراللهی در پایان گفت: کشور ما به شدت به سوخت گاز و دیگر فرآورده‌های نفتی در زمینه تولید برق وابسته هستیم و این در حالی است که دنیا به سمت تحقق انرژی از منابع تجدیدپذیر حرکت کرده است و در عوض برای نفت و گاز به سمت تولید مواد از طریق پتروپالایشگاه حرکت کرده است؛ برای تحقق این امر و حل مشکلات تامین مالی توسعه تجدیدپذیرها، باید وزارت نیرو به تعهدات خود در قبال تخصیص منابع ماده 16 قانون جهش تولید دانش‌بنیان عمل کند.