شناسهٔ خبر: 69751617 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

کوچ پاییزه عشایر خراسان رضوی به مناطق قشلاقی آغاز شد

مشهد-ایرنا- مدیرکل امور عشایر خراسان رضوی گفت: با سرد شدن تدریجی هوا، کوچ پاییزه عشایر کوچ‌رو این استان به مناطق قشلاقی در چند روز اخیر آغاز شده است.

صاحب‌خبر -

محمد حسین جعفری روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود:عشایر با توجه به شرایط آب‌ و هوایی، بارندگی و وضعیت معیشت خود کوچ می‌کنند که بر این اساس عشایر درون کوچ شامل تعدادی از عشایر شهرستان‌های قوچان، چناران، نیشابور و مشهد است که در کوچ پاییزه در مناطق قشلاقی استان در شهرستان‌های سرخس، کلات و حوزه شهرستان مشهد (میامی) مستقر می‌شوند و سایر عشایر در مناطق گرمسیری در حوزه شهرستان‌های خود استقرار می‌یابند.

مدیرکل امور عشایر خراسان رضوی ادامه داد: همچنین۲۷۴ خانوار از عشایر طایفه طاهری و ایلخانی شهرستان بردسکن و سبزوار با بیش از ۲۷ هزار راس دام برای زمستان‌گذرانی راهی شهرستان طبس در استان خراسان جنوبی شده و با پیمودن مسافت حدود ۱۳۰ کیلومتری در مناطق قشلاقی "کوه سفید، گود کادوی، تپه داغ" و "چاه مسافر" مستقر می‌شوند.

جعفری افزود:بخشی از عشایر خواف نیز به تعداد ۱۱۰ خانوار با حدود ۱۱ هزار راس دام به شهرستان "زیرکوه" در استان خراسان جنوبی و شماری از عشایر شهرستان های سبزوار و بردسکن که حدود ۵۵ خانوار هستند با پنج هزار راس دام به شهرستان میامی در استان سمنان کوچ می‌کنند.

مدیرکل عشایر خراسان رضوی گفت: با توجه به هماهنگی‌های صورت گرفته و در راستای آیین‌نامه سامان‌دهی عشایر، دستگاه‌های مرتبط شامل نیروی انتظامی، بسیج عشایری، آموزش و پرورش، دامپزشکی، منابع طبیعی و بهداشت و درمان موظفند امنیت و خدمات‌رسانی مناسب به عشایر در مناطق قشلاقی را تامین کنند.

جعفری به عمده‌ترین فعالیت‌ها و خدمات‌رسانی به عشایر استان از سوی امور عشایر به‌ویژه در زمان کوچ اشاره کرد و افزود: تسطیح و مرمت سه هزار و ۶۱۸ کیلومتر راه‌های دسترسی عشایری در ۲ نوبت، تامین آب شرب مورد نیاز انسان و دام عشایر از طریق ناوگان آب‌رسانی و منابع آبی در اختیار، تامین و توزیع علوفه، سوخت (نفت سفید و گاز مایع)، آرد و دیگر ارزاق عمومی مورد نیاز عشایر از جمله خدمات این اداره کل و شبکه‌های تعاونی عشایری است.

وی ادامه داد: بیش از یک‌ و نیم درصد جمعیت ایران را عشایر تشکیل می‌دهند و خراسان رضوی نیز دارای ۵۱ طایفه عشایری با هشت هزار و ۲۰۰ خانوار شامل ۳۳ هزار و ۴۵۶ نفر است که در ۱۸ شهرستان و ۳۶۴ محله عشایری پراکنده‌اند و ۲۴ درصد مراتع استان را در اختیار و در ۶۰ درصد مراتع استان قلمرو ترددی دارند.

مدیرکل عشایر خراسان رضوی گفت: اکثریت عشایر استان در شهرستان های - مشهد، کلات، سرخس، چناران، قوچان، درگز، نیشابور، سبزوار، خوشاب، خواف، کاشمر، خلیل آباد و بردسکن مستقر هستند.

جعفری افزود: زمان حضور عشایر خراسان رضوی در مناطق قشلاقی بر اساس شرایط آب‌ و هوایی حدود پنج ماه از سال است و زمان کوچ پاییزه عشایر از اوایل آذرماه آغاز و حداکثر اواخر فروردین ماه سال بعد در مناطق قشلاقی پایان می یابد و از اوایل اردیبهشت ماه کوچ بهاره آنان و بازگشت از مناطق قشلاقی به سمت مراتع ییلاقی را آغاز می‌کنند.

او اضافه کرد: امسال با توجه به شرایط خشکسالی حاکم بر ۲ شهرستان سرخس و کلات کوچ عشایر به مناطق قشلاقی این ۲ شهرستان با تاخیر انجام خواهد شد، ضمناً کوچ عشایر استان به مناطق قشلاقی مراوه تپه در استان گلستان از دهم آبان ماه شروع شده است.

عشایر خراسان رضوی ۹۳۵ هزار واحد دامی در اختیار دارند و بر این اساس ۱۲ درصد جمعیت دام استان به این جامعه تعلق دارد و آنان با تولید حدود ۱۵ درصد گوشت قرمز استان (۱۳ هزار و ۷۰۰ تن)،۵۰ هزار و ۲۶ تن انواع فرآورده‌های دامی شامل، گوشت، شیر، روغن، پشم و کرک و همچنین با تولید۱۶ هزار و ۸۰۰ مترمربع صنایع دستی، نقش بسزایی در اقتصاد این خطه ایفا می‌کنند.