به گزارش روابط عمومی وزارت علوم به نقل از دانشگاه تبریز، صفر نصرالهزاده در ابتدای این نشست طی سخنانی ضمن قدردانی از خدمات خیّرین آموزش عالی اظهار کرد: خیّرین انسانهایی ارزشمندی هستند و لذا ورود این افراد به دانشگاه، ورودی آگاهانه است که موجب ایجاد تحول در آموزش عالی میشود.
وی با تأکید بر اینکه نباید کار خیر را بهعنوان یک امر جنبی در نظر گرفت، افزود: کار خیر باید جزو امور اصلی تلقی شود و من معتقد هستم که ما بهعنوان یار و همراه خیّرین عزیز، بدون دخالت در امور این عزیزان، باید بسترهای و زمینههای لازم را فراهم آوریم.
نصرالهزاده در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص ضرورت تغییر نگرش به خیّرین نیز گفت: نمیتوان نگرش را در عرض چند سال تغییر داد و این کار نیازمند اقدامات مستمر پژوهشی و علمی است و ما باید در ابتدا نقش دانشگاه را در جامعه تبیین کنیم تا از این طریق خیّرین و عموم مردم اطمینان حاطر پیدا کنند که دانشگاه مرکز قدرت است و لذا باید اقداماتی را برای دیده شدن دانشگاه و ظرفیتهای آن انجام دهیم.
وی یادآور شد: درست است که ما در سالهای اخیر و براساس نظامهای رتبهبندی ملی و بینالمللی، رتبههای خوبی را به خود اختصاص دادهایم؛ اما کار ما تنها در این خلاصه نمیشود و وظیفه اصلی و نقش اجتماعی ما دستگیری از جامعه و مردم است و باید برای نقشآفرینی در جامعه تلاش کنیم.
رئیس دانشگاه تبریز در ارتباط با اعتمادسازی برای خیّرین خاطرنشان کرد: اعتماد بزرگترین سرمایه است و اولین گام در راه اعتمادسازی این است که کار خیر با نظر خیّر انجام شود و خیّرین عزیز اشرافیت لازم و کافی را در خصوص نحوهی انجام کار خیر داشته باشند.
وی، شناسایی دانشجویان بیبضاعت را یکی از مهمترین و اولویتدارترین موضوعات در دانشگاه دانست و تأکید کرد: شناسایی نیازمند واقعی از خود کار خیر مهمتر است و ما باید بهصورت سازماندهی شده این دانشجویان عزیز را شناسایی کنیم.
نصرالهزاده در ادامه کمک به شرکتهای دانشبنیان و طرحهای اولویتدار دانشگاه را قدمی برای حل مشکلات جامعه عنوان کرد و افزود: شاید در وهلهی اول مردم از تاثیر بسزای شرکتهای دانشبنیان در حل نیازهای جامعه مطلع نباشند. در حال حاضر 370 شرکت دانشبنیان و 420 واحد فناور در استان مشغول به فعالیت هستند که در بحث نوآوری و فناوری مشکلی ندارند بلکه مشکل اصلی این شرکتها رساندن محصول خود به مرحلهی تولید است که اگر در این بخش مورد حمایت قرار گیرند، نقش و آثار بسیاری خوبی در جامعه و رفع مشکلات مردم دیده میشود. لذا ما باید اهمیت این موضوع را به خیّرین تبیین کنیم.
وی ادامه داد: ما معتقد هستیم به هیچ عنوان نباید در کار خیّرین دخالت کنیم و ظلم مضاعف در بحث خیّرین این است که صرفا با هدفهای مادی و جذب پول به سراغ این عزیزان برویم. درحالیکه خیّرین میتوانند کارهای خیر را ساماندهی و از طریق تفکر آگاهانهای که دارند، بخش قابل توجهی از ثروت جامعه را پای کار بیاورند.
رئیس دانشگاه تبریز با اشاره به گزارش سالانهی شورای پیشرفت و حمایت از آموزش آمریکا، اظهار کرد: کمکهای خیریه به مؤسسات آموزش عالی در سال ۲۰۲۲ با افزایش ۱۲۵ درصدی نسبت به سال قبل همراه بوده است و از 52.9 میلیارد دلار به ۵۹.۵ میلیارد دلار افزایش یافته که این امر به واسطهی مشارکت افراد،گروهها، سازمانها، فارغ التحصیلان و محصلین رخ داده است.
وی افزود: گزارش منتشر شده توسط دانشگاه هاروارد درخصوص کمکهای مردمی نشان میدهد که ۴۵ درصد از درآمد این دانشگاه در سال ۲۰۲۲ توسط کمکهای مردمی و خیّرینی تامین شده است که به اثرگذاری آموزش و پژوهش در دانشگاه باور داشته و بخشی از دارایی خود را به این دانشگاه اهداء کردهاند. این کمکها به دو بخش هدایای مردمی برای استفادههای جاری و موقوفات دانشگاه هاروارد تقسیم میشود که طی چهار قرن وجود داشته و متعلق به نسل فعلی و آیندهی دانشجویان اساتید و پژوهشگران این دانشگاه است.
نصرالهزاده با بیان اینکه 75 درصد از این کمکها مربوط به پرداختهای خرد افرادی بود که هریک به طور میانگین ۱۵۵ دلار کمک کرده بودند، گفت: این امر نشان میدهد کمکهای کوچک مردمی نیز میتواند اثرات بزرگ و قابل توجهی در بخش موقوفات ایجاد کند که شامل 12 هزار موقوفه است و ۳۶ درصد از درآمد هاروارد در سال ۲۰۲۲ را تشکیل میدهد که هدایای نقدی نسبت به سال ۲۰۲۱ افزایش یافته و به ۵۸۴ میلیون دلار رسیده است.
وی همچنین یادآور شد: گزارش دانشگاه استنفورد نیز نشان میدهد طی سالهای ۲۰۰۶ تا ۲۰۲۲ کمکهای مردمی حدود سه برابر افزایش یافته است و در سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲، ۷ هزار و 800 دانشجو از کمکهای خیّرین بهرهمند شدهاند و در سال ۲۰۲۲، بیش از ۲۰ هزار نفر شامل فارغ التحصیلان دانشگاه استنفورد، والدین و دوستان به این دانشگاه کمک مالی کردهاند که مجموع این هدایا ۳۱ میلیون دلار بوده و با توجه به اولویتها و نیازمندیهای دانشگاه در بخشهای مختلف مورد استفاده قرار گرفته است.
رئیس دانشگاه تبریز تاکید کرد: کمکهای مردمی در دانشگاه آکسفورد نیز نقش مهمی در پیشبرد تحقیقات، حمایت از دانشجویان مستعد، تجهیز کتابخانهها و موزهها ایفا میکنند. بر اساس گزارش این دانشگاه در سال تحصیلی ۲۰۲۱-۲۰۲۲، کمکهای خیرخواهانهی قابل توجهی به دانشگاه اهداء شده که معادل ۲۴۹ میلیون پوند بوده است.
وی با اشاره به اینکه کمکهای خیرخواهانه در بسیاری از دانشگاههای برتر جهان سهم قابل توجهی در تأمین هزینههای بخشهای مختلف دانشگاه دارد که میتواند شکاف موجود بین درآمد و هزینهها را به طور قابل ملاحظهای پرکند، اظهار امیدواری کرد که با فرهنگسازی و آگاهیبخشی دربارهی اهمیت وقف و کار خیر در حوزهی آموزش عالی، نظر خیّرین و افکار عمومی به میزان بالاتری به اهداء کمکهای مالی به دانشگاههای کشور جلب شده و بتوان از کمکهای خیرخواهانه برای پیشبرد اهداف تحقیقاتی دانشگاهها و کمک به تحصیل دانشجویان مستعد بهره برد.
رئیس دانشگاه تبریز در خاتمه دستورات لازم را برای اختصاص یکی از طبقات ساختمان فدک واقع در خارج از دانشگاه و همچنین یک اتاق مجهز در ساختمان خوارزمی دانشگاه که در شأن بنیاد حامیان و مجمع خّیرین دانشگاه تبریز باشد را صادر نمود.
تنها نیمی از ظرفیت جامعه خیّرین علمی در ایران، فعال است
معاون پشتیبانی و توسعه منابع دانشگاه تبریز نیر ضمن قدردانی از حضور اعضای هیئت امنای بنیاد حامیان و مجمع خیّرین در دانشگاه تبریز و با استقبال از فعالیت بنیاد و حضور اعضا در دانشگاه گفت: متاسفانه با وجود اهمیت و سابقهی درخشان امور خیریه در حوزهی وزارت علوم، آمارها نشان میدهد تنها نیمی از ظرفیت جامعه خیّرین علمی در ایران، فعال است.
سید صمد حسینی افزود: رکود و رخوت حدود ۵۰ درصد از بنیادهای خیریهی دانشگاهی، چالشی جدی پیش روی بهرهگیری از توانایی نیکوکاران برای توسعهی زیرساختهای فنی و علمی کشور است که این وضعیت، بررسی و تدبیر برای تغییر رویکرد و احیای مجدد فعالیتهای خیّرانه را در حوزهی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ضروری ساخته است.
وی با اشاره به برگزاری همایش خیّرین در اردیبهشت ماه سالجاری به میزبانی دانشگاه تبریز خاطرنشان کرد: یکی از موضوعات مورد تاکید و الزامات این حوزه، تغییر نگاه به ظرفیت خیّران عزیز است که باید از نگاه مادی و انتظار صرف تامین منابع مالی از آنان پرهیز کرد؛ چرا که شأن و جایگاه خیّران بالاتر از این است و باید فعالان امور خیریه در جامعهی علمی را پیشران توسعهی کسب کار و اشتغال در کشور دانست.
آموزش عالی همواره به کمک خیّرین نیاز دارد
دبیر و مسئول دفتر بنیاد حامیان و مجمع خّیرین دانشگاه تبریز نیز طی سخنانی ضمن معرفی اعضای هیئت امنای بنیاد در دانشگاه، به ارائه گزارشی از روند فعالیتهای بنیاد در طول یک سال و نیم اخیر پرداخت.
محمد طاهری خسروشاهی با اشاره به برگزاری باشکوه همایش خیّرین در اردیبهشت ماه سال جاری در دانشگاه تبریز افزود: خوشبختانه منطقه آذربایجان، بر اساس پیشینه درخشان مذهبی و حضور عناصر فعالی از بازرگانان و متمولین خوشنام، از دیرایام تاکنون، در حوزه خیّرین جامعه علمی، پیشتاز بوده و کارنامه بسیار روشن و درخشانی دارد.
وی اظهار کرد: با توجه به اهمیت کمک خیّرین و واقفان در دانشگاهها، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از سال ۱۳۹۲ بنیادی برای جمعآوری کمکهای خیّرین راهاندازی کرده و این بنیاد از سال 1396 فعالیت خود را در دانشگاه تبریز آغاز نموده است.
دبیر و مسئول دفتر بنیاد حامیان و مجمع خیّرین دانشگاه تبریز در پایان ضمن دعوت از اعضای محترم هیئت امنای بنیاد در خصوص رایزنی با مسئولان دانشگاه به ویژه ریاست محترم دانشگاه تبریز در پیرامون مسائل خیریه، گفت: بی شک حوزه آموزش عالی و از جمله دانشگاه تبریز همواره به کمک خیّرین نیاز دارد، از این رو باید با توجه به نظر خیّرین در راستای افزایش اعتماد و آگاهی افراد جامعه گام های محکم و بلندی برداشت.
نیازمند برداشتن یک خیز بزرگ در بحث خیّرین دانشگاهی هستیم
رئیس اسبق دانشگاه تبریز نیز گفت: تبریز شهر خیریهها است ولی با وجود گذشتهی درخشانی که این شهر در بحث خیریهها دارد، روند کندی وجود دارد و علت موفق بودن طرحهای اقتصادی و کارهای خیر در دانشگاههایی مانند آکسفورد و هاروارد، پویا بودن اقتصاد آنها است.
محمدرضا پورمحمدی با تأکیر بر ضرورت بازتعریف کار خیر در جامعه، یادآور شد: خوشبختانه در طول زمان روند امور اصلاح شده ولی ما نیازمند برداشتن یک خیز بزرگ در بحث خیّرین دانشگاهی هستیم.
وی ادامه داد: یکی از اصلیترین اهداف ما از ایجاد این مجمع، نه فقط استفاده از ظرفیت خیّرین در دانشگاهسازی، بلکه ترویج فرهنگ قدردانی از خیّرین بهعنوان یک رسالت اصلی دانشگاه بود.
رئیس اسبق دانشگاه تبریز در خاتمه یادآور شد: کمک به دانشجویان بیبضاعت امری شدنی است که حتی برخی از اعضای هیئت علمی و کارکنان دانشگاه نیز بهصورت گمنام این کار خیر را انجام میدهند و ما باید بتوانیم علاوه بر ارتباط دهی بین دانشگاه و صنعت، از ظرفیت انجمن فارغالتحصیلان دانشگاه و تبریزیهای مقیم خارج از کشور نیز بهره ببریم.
نباید تنها در مواقعی که مشکل مالی داریم به سراغ خیّرین برویم
یکی دیگر از رؤسای سابق دانشگاه تبریز نیز گفت: خیّرین عامل رشد جامعه هستند که در بسیاری از موارد گمنامانه از مشکلات مردم گرهگشایی میکنند.
محمد علی حسین پورفیضی ادامه داد: ما نباید تنها در مواقعی که مشکل مالی داریم به سراغ خیّرین برویم. چراکه این عزیزان افرادی صاحب فکر، اندیشه و رشد تکامل یافتهی معنوی هستند و قطعا باید در مدیریت دانشگاه همراه باشند.
وی یادآور شد: خیّرین بخش زیادی از مال و اموال خود را وقف ساخت کشور میکنند و درواقع پناهگاه جامعهی ما هستند و ما نباید تنها زمانی که کارمان با مشکل مواجه میشود، به سراغ این عزیزان بیاییم و باید از فکر و ایدههای آنها در دانشگاه استفاده کنیم.
ضرورت تغییر نگرش نسبت به بنیاد حامیان و مجمع خیّرین دانشگاه
میررضا مجیدی یکی دیگر از رؤسای سابق دانشگاه تبریز نیز با تأکید بر ضرورت تغییر نگرش نسبت به بنیاد حامیان و مجمع خیّرین دانشگاه تبریز گفت: مردم ایران و مخصوصا تبریز همیشه در کار خیر پیشگام بودهاند که مجموعهی ربع رشیدی نمونهی کاملی بر این موضوع است. امروز نیز کسانی هستند که بهصورت گمنام از دانشجویان بیبضاعت حمایت میکنند و چه بسا اگر ما پروژههایی را که اکنون نیمهتمام مانده است را به بخش خصوصی و خیّرین میسپردیم، مدتها قبل تکمیل و بهرهبرداری میشد.
لزوم تبیین نیازسنجیهای دانشگاه به خیّرین
پرویز آژیده یکی دیگر از رؤسای سابق دانشگاه تبریز نیز اظهار کرد: ما باید با پرهیز از کلیگویی، بهصورت ریز و با جزئیات کامل، نیازهای دانشگاه را به خیّرین عزیز تبیین کنیم. چه بسا یک خیّری علاقمند به کمک در حوزهی خوابگاهها باشد و خیّر دیگری به مسائل پژوهشی کمک کند.
استفاده از ظرفیت مشاوران اقتصادی برای حل مشکلات مالیاتی
محمدتقی اعلمی از معاونان سابق دانشگاه تبریز نیز تاکید کرد: ازدواجهای دانشجویی، کمک به دانشجویان بیبضاعت، حمایت از شرکتهای دانشبنیان، مشارکت در خرید و... از جمله موضوعات مهمی است که میتوان از ظرفیت خیّرین عزیز استفاده کرد.
وی افزود: ما باید توجه کنیم که برای حل مشکلات معافیتهای مالیاتی و همچنین نحوهی اجرای درست قانون جهش تولید دانشبنیان میتوانیم از ظرفیت مشاوران اقتصادی استفاده کنیم. قانون جهش تولید دانشبنیان یکی از قوانین بسیار خوبی است که دانشگاه صنعتی شریف از طریق این قانون توانسته حدود 600 میلیارد تومان کسب درآمد کند.
حق نداریم نیّت کارهای خیر را تغییر دهیم
ضیاءالدین دایی کوزهکنانی استاد دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه تبریز نیز گفت: ما به هیچ عنوان نباید کاری کنیم که موجب دلسردی خیّرین عزیز شود و ما حق نداریم نیّت (کاربری) کارهای خیر را تغییر دهیم.
فاصله دیوارهای دانشگاه و جامعه باید کوتاه شود
در ادامه حاج سعید جلالی نائب رئیس بنیاد حامیان و مجمع خیّرین دانشگاه تبریز نیز گفت: تلفیق سرمایهی اجتماعی و علمی امر بسیار مبارکی است که اکنون در حال رقم خوردن است.
وی ادامه داد: یکی از موضوعات مهمی که باید مد نظر قرار گیرد، کوتاه کردن فاصلهی بین دیوارهای دانشگاه و جامعه است و یکی از دلایل موفقیت دانشگاههای خارج از کشور، استفادهی بهینه از سرمایهی اجتماعی است.
سعید جلالی تأکید کرد: بخش دار البرّ مجموعهی ربع رشیدی یک نمونهی موفق در خصوص تاثیر خیّرین در آموزش عالی است که 700 سال قبل در تبریز به وقوع پیوسته و خوشبختانه انگیزهی زیادی در اعضای هیئت مدیره وجود دارد و ما آمادهایم براساس نیازسنجی دانشگاه حرکت کنیم.
چهره نام آشنای امور خیریه در آذربایجان خاطرنشان کرد: هرچقدر که کار خیر به دولت نزدیکتر شود، به همان اندازه ابتر خواهد ماند و من این موضوع را در دیدار با روحانی رئیس جمهوری اسبق نیز گفتم که علت موفقیت خیریههای تبریز فاصلهی آنها از دولت است ولی در عین حال فاصلهی خیریهها به نیازسنجیهای دولت نزدیک باشد.
وی در خاتمه با بیان اینکه خیّر با پولدار تفاوت زیادی دارد، یادآور شد: خیّر با عشق ثروت خود را در راه کار خیر وقف میکند و ما هرچقدر نسبت به نیازسنجیهای دانشگاه نزدیک باشیم و به دانشجویان و آموزش عالی کمک کنیم، به همان اندازه در بین مردم انگیزهی لازم را ایجاد میکند که خیریهها به فکر دانشجویان نیز هستند.
صرف داشتن ذهنیت مالی نسبت به خیّرین یک آفت بزرگ است
مدیرعامل بنیاد حامیان و مجمع خیّرین دانشگاه تبریز نیز گفت: صرف داشتن ذهنیت مالی نسبت به خیّرین یک آفت بزرگ است.
علی خوشروان ادامه داد: دل همهی ما به دانشگاه تبریز میتپد چراکه دانشگاه تبریز به لحاظ جایگاه و ارزش به مراتب متفاوتتر از سایر دانشگاهها است. لذا باید در شأن این دانشگاه کار کنیم.
وابسته کردن مجمع به دانشگاه و دولت یک خسارت بزرگ است
محمدصادق مدقالچی منشی بنیاد حامیان و مجمع خیّرین دانشگاه تبریز نیز تاکید کرد: ما و فرزندان ما در این دانشگاه درس خواندهایم و حتی بیشتر از خانهی خود این دانشگاه را دوست داریم. اما وابسته کردن مجمع به دانشگاه و دولت یک خسارت بزرگ است و نباید نگاه سیستمی و اداری به این موضوع داشته باشیم.
خیّرین انسانهای موفق، حسابگر، باهوش و بسیار حساسی هستند
جواد کنعانیزاده خزانه دار بنیاد حامیان و مجمع خیّرین دانشگاه تبریز نیز اظهار کرد: برخلاف تصورات برخی افراد، خیّرین افراد سادهای نیستند بلکه انسانهای موفق، حسابگر، باهوش و بسیار حساسی هستند که برخورد با آنها روش خاص خود را دارد و اولین گام برای جذب این افراد، اعتمادسازی است و صرفا داشتن نگاه سیستمی و نمادی، موفقیت آمیز نخواهد بود و باید بسترهای لازم برای فعالیت خیّرین فراهم شود.
اولویت کار خیر با دانشجویان بیبضاعت باشد
محمد حسین علامیر عضو هیئت امناء بنیاد حامیان و مجمع خیّرین دانشگاه تبریز نیز گفت: بهتر است کار خیر را ابتدا از دانشجویان بیبضاعت شروع کنیم و انجام طرحهای نیمهتمام دانشگاه را در اولویت بعدی قرار دهیم و ما براساس مادهی 172 قانون مالیاتها، مکاتباتی را با نمایندگان مجلس انجام دادهایم اما به نظرم بهتر است مستقیما با وزارت اقتصاد و اموردارایی مکاتبه داشته باشیم تا مشکل مالیاتها حل شود.