به گزارش خبرگزاری ایمنا، رسانههای آزاد، روزنامهها و مطبوعات در هر جامعهای از ارکان توسعه و دموکراسی بهشمار میآید، بر این اساس خبرگزاری ایمنا، مرور عناوین مطبوعات کشور را بهصورت روزانه در دستور کار خود دارد.
روزنامه ایران در صفحه نخست امروز خود با تیتر «پیدا و پنهان «نقشه راه» جدید تهران و آژانس» نوشت: تهران در آستانه نشست جدید شورای حکام بار دیگر حسن نیت خود را برای تداوم همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی با روی گشاده به «رافائل گروسی» مدیر کل آژانس آشکار کرد و برای او سفر و بازدید از دو مرکز مهم هستهای را ترتیب داد تا برای حل موضوعات اختلافی پاسخی مهم از او بگیرد. آنچه «گروسی» در ملاقاتهای روز پنجشنبه خود با مسعود پزشکیان رئیسجمهور، عباس عراقچی وزیر امور خارجه و محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی شنید و در بازدیدش از دو سایت هستهای «فردو» و «نطنز» دید، میتواند در مواضع مدیر کل هنگام بازگشت از این سفر بازتاب یابد و به مثابه اهرمی برای کند کردن سیاست طرفهای غربی در زمین مناقشه هستهای عمل کند. تأکید پزشکیان بر آمادگی تهران برای ابهام زدایی از موضوعات اختلافی با آژانس در بطن تعامل سازنده با او، گامهای معناداری برای روشنکردن چشمانداز حرکتی دولتش جهت حل مناقشه هستهای ترسیم کرد که مورد استقبال ویژه «گروسی» قرار گرفت؛ چشماندازی که عراقچی نیز گفتوگوی خود با مقام آژانس پیرامون این موضوع را سازنده توصیف و از تصمیم دو طرف برای اجرای نقشه راه سال آینده تهران و آژانس رونمایی کرد. این در حالی بود که اسلامی هم در موضعگیری خود تلویحاً به رویکرد چند هفته اخیر اروپا که روی ریل «استقبال سرد از تعامل آژانس با تهران» و «تلاش برای تصویب قطعنامه» در حرکت بود، پاسخ گفت و تأکید کرد ایران به هر اقدام تنش آفرینی در نشست پیش روی شورای حکام واکنش نشان خواهد داد، موضعی که از این واقعیت پرده برمیداشت ایران ضمن باز دانستن مسیرهای ارتباطی و تعاملی، خریدار سیاست تنشآفرین نیست و درهای دوستی را بدون اما و اگر باز نمیگذارد.
روزنامه کیهان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «ملاقات پنهان با نماینده ترامپ / سادهلوحی یا خیانت؟!» نوشت: روزنامه آمریکایی «نیویورکتایمز» مدعی شد «ایلان ماسک»، میلیاردر آمریکایی که نقش مؤثری در پیروزی ترامپ داشته است، با امیر سعید ایروانی نماینده دائمی ایران در سازمان ملل متحد در مکانی مخفی دیدار کرده تا درباره راههای کاهش تنشها بین ایران و ایالات متحده گفتوگو کنند. این روزنامه به نقل از ۲ منبع ناشناس ایرانی گزارش داده که این دیدار میان نماینده ایران و ماسک که مشاور نزدیک «دونالد ترامپ» رئیسجمهور منتخب ایالات متحده است، در روز دوشنبه در نیویورک صورت گرفته است. به ادعای منابع این روزنامه، دیدار ایلان ماسک و نماینده دائمی ایران در سازمان ملل متحد که بیش از یک ساعت به طول انجامید و در مکانی مخفی برگزار شد، «مثبت» بوده است. به گزارش ایسنا، در همین حال استیون چونگ، مدیر ارتباطات ترامپ، در پاسخ به این سوال که آیا چنین جلسهای برگزار شده است، گفت: «ما در مورد گزارشهای ملاقاتهای خصوصی که اتفاق افتاده یا نه، اظهارنظر نمیکنیم.»
ایلان ماسک هم به درخواست برای اظهار نظر پاسخ نداد اما نیویورکتایمز به نقل یکی از مقامات ایرانی گفت که این ماسک بود که درخواست این ملاقات را داد و سفیر محل دیدار را انتخاب کرد. به نوشته این روزنامه آمریکایی، نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد گفته که به طور علنی درباره این نشست اظهار نظر نخواهد کرد. گفتنی است، نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد درباره این دیدار، پاسخی عجیب ارائه داده است زیرا این ملاقات یا انجام شده و یا انجام نشده است و این نحوه پاسخ، نشان میدهد که دیدار صورت گرفته است. در همین حال، ما امیدواریم که این اتفاق نیفتاده باشد. ترامپ به دشمنی و کینهتوزی علیه ایران مشهور است. نگاهی به کابینه ترامپ نشان میدهد که این افراد دو ویژگی ضد ایرانی و صهیونیست دارند و برخی از آنها خواستار حمله به ایران و تأسیسات هستهای شدهاند. در این میان، ایلان ماسک همه کاره ترامپ است. ماسک خود را دست راست ترامپ و فراتر از کابینه وی میداند. نکته دیگر این است که امور اینچنین در سیاست خارجی، در حیطه سیاستهای کلان نظام و شورای عالی امنیت ملی است و نماینده ایران در سازمان ملل حق ندارد با نماینده ترامپ ملاقات کند.
روزنامه جوان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «ایران حامی لبنان در جنگ و صلح» نوشت: علی لاریجانی، مشاور رهبر انقلاب، روز جمعه در میانه جنگ لبنان با رژیم صهیونیستی به عنوان دومین مقام ایرانی وارد بیروت شد، سفری که او در آن با مقامهای بلندپایه لبنان از جمله نجیب میقاتی نخستوزیر پیشبرد امور، نبیه بری رئیس مجلس و دیگر مقامهای لبنانی دیدار کرد. سفر لاریجانی به بیروت از مسیر دمشق، در زمانی حساس انجام شده، بهخصوص که هم بیروت و هم دمشق زیر آتش بمباران اسرائیلیها است. او پیش از سفر به بیروت، روز پنجشنبه در دمشق با بشار اسد، رئیسجمهور و مشاور امنیت ملی سوریه و گروههای فلسطینی ملاقات کرد. همزمان با حضور لاریجانی در دمشق، اسرائیلیها به محله المزه در نزدیکی محل ملاقات لاریجانی با مقامهای سوری حمله هوایی کردند، جایی که محل استقرار سفارتها، دفاتر سازمان ملل متحد و مقر امنیتی است. از جزئیات ملاقات لاریجانی در دمشق چیز زیادی به بیرون درز نکرده، ولی این سفر در شرایطی انجام شده که رژیم صهیونیستی فشار زیادی به مقامهای سوری وارد میکند و برخی گزارشهای هرچند تأیید نشده، حاکی از پیام تهدید به دولت سوریه برای ترور شخص بشار اسد رئیسجمهور است. ظاهراً هدف رژیم صهیونیستی این است که در صورت محقق شدن آتشبس با لبنان، دمشق مسیر عبور تسلیحاتی را که ادعا میکنند ایران از طریق سوریه به حزبالله میفرستد، مسدود کند. منابع رسمی میگویند که لاریجانی در ملاقات با اسد، بر حمایت ایران از سوریه و آمادگی ایران برای انواع همکاریها و بر نقش محوری سوریه در منطقه و لزوم تقویت این نقش در راستای منافع کشورهای منطقه و ملتهای آن تأکید کرده است. بشار اسد هم در این ملاقات، بر پایبندی به حقوق تاریخی فلسطینیان و حمایت از ایستادگی ملتهای فلسطین و لبنان با تمامی امکانات، پایان دادن به کشتار و جلوگیری از جنایات نسلکشی تأکید کرد.
روزنامه وطن امروز در صفحه نخست امروز خود تیتر «ترور واشنگتن» را برگزید و نوشت: رئیسجمهور یاغی در مسیر بازگشت به کاخ سفید در حال درنوردیدن همه نرمهای سیاسی، اجرایی و حزبی در ایالات متحده است. کارگردانی دونالد ترامپ برای تشکیل کابینه عجیب و جدیدش با اکران دومین فیلم ویرانشهری «جوکر؛ جنون مشترک» در آمریکا همراه شده که به نام «جوکر ۲» هم شناخته میشود؛ اثر سینمایی ضعیفی که هرگز با نخستین فیلم شاخص «تاد فیلیپس» برابری نمیکند و همین باعث شده برد اجتماعی کاراکتر جوکر با بازی «خواکین فینیکس» به سرعت رنگ ببازد. در عوض گویی این خود دونالد ترامپ است که در نقش شخصیت جوکر در قامت یک اقتدارگرای عقدهای سیاستستیز بازگشته تا از همه طبقه حاکم آمریکا انتقام بستاند.
به همین دلیل شبکه سیانان صریحاً ترامپ را متهم میکند کمر به ویرانی آمریکا بسته است. چهلوهفتمین رئیسجمهور ایالات متحده، بخش اعظم نخبگان آمریکا را با گزینههای جنجالی و حتی گاه متعارضش برای کابینه آینده در شوک فرو برده است. پس از آنکه او یک مجری تلویزیون را برای ریاست بزرگترین دستگاه نظامی جهان و ثروتمندترین فرد جهان را برای نظارت بر عملکرد دولت آتی خود معرفی کرد، نوبت معرفی ۲ گزینه جنجالی دیگر در رأس دستگاههایی ملموستر برای عموم آمریکاییها بود.
ترامپ افرادی را برای بخشهای دادگستری و بهداشت کابینه جدیدش برگزیده که باعث شده کارشناسان سیاسی از اصطلاح «وایلد کارد» برای اعضای کابینه پیشنهادی او استفاده کنند که به معنی «انتخاب ناشناخته یا تصادفی» است. او مت گیتس، سناتور جمهوریخواه افراطی و ناقض اخلاق عمومی را بدون هیچ سابقهای نامزد ریاست دیوان عالی (قوهقضاییه) کرده و رابرت کندی، سناتور دموکرات پیشین و نامزد انصرافی ریاستجمهوری انتخابات اخیر را به عنوان یک شخصیت ضد واکسیناسیون عمومی و بسیاری دیگر از روندهای کلی بهداشت و درمان عمومی در آمریکا نامزد وزارت بهداشت و خدمات انسانی کابینه آتی خود کرده است.
روزنامه شرق در صفحه نخست امروز خود تیتر «زمزمه دیپلماسی پنهان» را برگزید و نوشت: صبح دیروز بود که منابع رسانهای آمریکایی از دیدار «ایلان ماسک» با نماینده ایران در سازمان ملل خبر دادند. به ادعای نیویورک تایمز، «ایلان ماسک با امیرسعید ایروانی، سفیر ایران در سازمان ملل متحد، دیدار کرده است». یکی از نمایندگان هیئت دائمی ایران در سازمان ملل متحد در نیویورک در پاسخ به پرسش خبرگزاری تاس درباره ادعای رسانه آمریکایی صرفاً به بیان این جمله بسنده کرد که «در این باره نظری نداریم». با این حال نیویورک تایمز در ادامه نوشت: «دو مقام ایرانی گفتند که این میلیاردر فناوری، که یکی از مشاوران نزدیک دونالد ترامپ است و سفیر ایران در این دیدار درباره راههایی برای کاهش تنشها بین ایران و ایالات متحده صحبت کردهاند». به گفته مقامات ایرانی، دیدار میان ماسک و سفیر ایران روز دوشنبه در نیویورک انجام شده و بیش از یک ساعت طول کشیده و در مکانی محرمانه برگزار شده است. مقامات ایرانی این دیدار را «مثبت» و «خبر خوش» توصیف کردند.
به نوشته انتخاب، ماسک تقریباً در تمام مصاحبههای شغلی ترامپ برای افراد حضور داشته است. در تماس هفته گذشته با رئیس جمهور اوکراین، رئیس جمهور منتخب تلفن را به این میلیاردر داد. ماسک نقش کلیدی در فراهم آوردن ظرفیتهای ارتباطی برای اوکراین در جنگ با روسیه ایفا کرده است. چنین دیدار زودهنگام مستقیمی میان یک مقام ارشد ایرانی و ماسک، این احتمال را مطرح میکند که ممکن است در دولت ترامپ، رویکرد تهران و واشنگتن تغییر کند. یکی از مقامات ایرانی گفت که این دیدار را ماسک درخواست کرده و سفیر محل دیدار را انتخاب کرده است. دو مقام ایرانی گفتند که دیدار با ماسک این امکان را برای آنها فراهم کرده است که از نشست مستقیم با مقامات آمریکایی خودداری کنند. اما ماسک به زودی پست رسمی خواهد داشت. یکی از مقامات وزارت خارجه ایران هم عنوان کرد «سفیر ایران به ماسک در این دیدار گفت که باید معافیتهایی از تحریمها از وزارت خزانه داری دریافت کرده و برخی از کسبوکارهای خود را به تهران بیاورد».
پیرو ادعاهای مطرح شده درباره دیدار ماسک و ایروانی، حمید ابوطالبی، مشاور حسن روحانی در زمان ریاستجمهوری او، در یادداشتی در شبکه اجتماعی ایکس با عنوان «دیپلماسی پنهان» نوشت: «تواتر خبر، وثاقت نیویورک تایمز و سوابق تعاملات دو کشور نشان میدهد که این خبر قریب به یقین صحیح است؛ و این یعنی آغاز «دیپلماسی پنهان» با دولت جدید آمریکا». دیپلمات پیشین کشورمان در ادامه نوشتههایش اذعان دارد که «با توجه به سوابق تعاملات دو کشور، چنانچه این اقدام صرفاً تکرار روشهای پیشین باشد، بیشتر نگران کننده است تا امیدوارکننده»؛ چرا که به باور او «در گذشته و در زمان روی کار آمدن رؤسای جمهور پیشین آمریکا نیز این گونه دیدارها انجام میشده، در هالهای از تأیید و تکذیب باقی میمانده و تأثیر مثبتی هم در روابط دو کشور ایجاد نمیکرده است.»
روزنامه دنیای اقتصاد در صفحه نخست امروز خود تیتر «بیماری مزمن نظام بانکی» را برگزید و نوشت: نظام بانکی قلب تپنده تأمین مالی در اقتصاد است؛ اما به نظر میرسد که عملکرد این عضو حیاتی با نارساییهای جدی روبهرو شده است و نیاز فوری به درمان دارد. بررسیها نشان میدهد در حال حاضر بسیاری از بانکها، با عدم تعادل در منابع و مصارف روبهرو هستند. در برخی بانکها این عدم تعادل به شکلی شده که ادامه حیات نظام بانکی را با چالش روبهرو کرده و نیاز است که سیاستگذار برای خروج این «بازیگران بد»، تصمیمات سخت اتخاذ کند. همچنین با وجود هشدار مسؤولان، معضل بنگاهداری بانکها نیز تداوم داشته است. اما چرا بانکها در اقتصاد کشور به این وضعیت دچار شدند؟ چه راهکاری برای خروج بانکها از وضعیت کنونی وجود دارد؟ گروه رسانهای «دنیایاقتصاد» در یک ویژهنامه که ضمیمه شماره امروز روزنامه است، در گفتوگو با کارشناسان، عوامل ایجاد ناترازی و راهکارهای خروج از وضعیت کنونی را به تصویر کشیده است. از سوی دیگر، در این ویژهنامه مسؤولان بانک مرکزی، آخرین تحولات و سیاستگذاریهای جاری نهاد ناظر را برای علاج بیماری مزمن بانکها تشریح کردند.