به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در کرمانشاه، در دومین روز از هفته کتاب و کتاب خوانی با شعار «خواندن برای همدلی» پوریا جلالی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمانشاه بههمراه جمعی از مسئولان این ادارهکل از تعدادی از کتابفروشیهای سطح شهر کرمانشاه و شهرستانهای استان بازدید و پای درد و دلهای آنها نشستند.
کتابفروشیها پایگاههای فرهنگی جامعه هستند
پوریا جلالی در حاشیه این بازدید در گفتوگو با خبرنگار ایبنا اظهار کرد: یکی از نیازهای ضروری جامعه ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی بهعنوان ابزاری برای افزایش آگاهی و کسب علم برای رشد و پیشرفت است که متأسفانه طی سالیان اخیر این فرهنگ مورد غفلت قرار گرفته است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمانشاه گفت: گسترش فضای مجازی سبب شده مراجعه افراد به کتاب کاهش پیدا کند و بخشی از سرانه فعلی کتابخوانی در جامعه مربوط به کتابهای دانشگاهی و درسی است در حالی که تاریخ و ادبیات غنی ایرانی میتواند پاسخگوی بسیاری از نیازهای مطالعاتی افراد باشد.
جلالی با اشاره به گسترش فضای مجازی، تصریح کرد: افزایش استفاده افراد از فضای مجازی و انتشار مطالب به اصطلاح ساندویجی ذائقه مردم را تقدیر داده در صورتی که کتاب در طول تاریخ در جایگاه ویژهای نزد ایرانیان داشته است و در مهمانیها و شبنشینیها قصهگویی رواج داشته است.
وی با بیان اینکه باید کتاب خوب را به یکدیگر معرفی کنیم، گفت: بهترین مکان برای ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی خانواده و مدرسه است که باید نوجوانان و جوانان را به کتاب خواندن و مطالعه عادت دهند و پس از آن کتابهای دارای مفاهیم ارزشمند باید در اختیار افراد قرار بگیرد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمانشاه با اشاره به افزایش قیمت کتاب، خاطرنشان کرد: قطعاً این افزایش قیمتها در بازار کتاب تأثیرات بسیاری داشته و دارد و موجب فاصله گرفتن افراد از کتاب شده است و باید با حمایت از ناشران و کتابفروشیها این موضوع را مرتفع کنیم.
جلالی با بیان اینکه بر اساس منویات مقام معظم رهبری کتاب ماندگارترین اثر هنری است، تأکید کرد: بزرگترین معجزه پیامبران الهی بهویژه حضرت رسول اکرم (ص) برای ابلاغ دین الهی کتاب بوده است و ارزشمندترین مفاهیم از این طریق انتقال پیدا کرده است.
وی با بیان اینکه کتابفروشیها پایگاههای فرهنگی شهر هستند، عنوان کرد: نباید اجازه دهیم به دلیل مسائل اقتصادی این پایگاههای فرهنگی به تعطیلی کشیده شوند و باید با برگزاری نشستهای فرهنگی در این اماکن از آنها حمایت کنیم.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمانشاه افزود: در استان کرمانشاه ناشران، شاعران و نویسندگان بسیار ممتازی حضور دارند که میتوان از ظرفیت آنها برای توسعه فعالیتهای کتابخوانی بهویژه در کتابفروشیها استفاده کرد.
ذائقه نسل جوان در حوزه کتاب تغییر پیدا کرده است
علی ابراهیمی در ادامه این بازدیدها در گفتگو با خبرنگار ایبنا اظهار کرد: مجموعه کتاب شهر ایران یک مجموعه فرهنگی با بیش از ۲۲ شعبه دد سراسر کشور است که در استان کرمانشاه نیز سال گذشته این شعبه با پشتیبانی حوزه هنری انقلاب اسلامی به بهرهبرداری و افتتاح رسید.
مدیر کتابفروشی کتاب شهر ایران تصریح کرد: این مجموعه فرهنگی در استان کرمانشاه بیش از ۵ هزار جلد کتاب دارد که در کنار عرصه کتاب در حوزههای مختلف بهصورت ویژه آثار مرتبط با حوزه انقلاب اسلامی را پوشش میدهد و همواره سعی کردهایم میزبان رویدادهای فرهنگی در شهر کرمانشاه باشیم.
ابراهیمی با بیان اینکه وضعیت فروش کتاب در کرمانشاه خوب نیست، خاطرنشان کرد: در کنار فروش کتاب سعی کردهایم لوازم التحریر و عرضه محصولات فرهنگی را دستور کار قرار دهیم که با استقبال مخاطبان رو به رو شده است و کافه کتاب در بخشی از مجموعه کتاب شهر ایران راهاندازی کردهایم.
وی ادامه داد: بخشی از فروش کتاب در کتابفروشیها به نسل نوجوان و جوان اختصاص پیدا کرده است که این کتابها بیشتر مربوط به آثار خارجی تبلیغ شده در فضای مجازی تعلق دارد و باید سعی کنیم آثار خوب نویسندگان داخلی با محتوای مناسب را در اختیار نسل جدید قرار دهیم.
مدیر کتابفروشی کتاب شهر ایران بیان کرد: همواره سعی کردهایم با همکاری دستگاههای فرهنگی رویدادهای کتابخوانی و تبلیغ کتاب را انجام دهیم اما متأسفانه این اقدامات فرهنگی مورد استقبال قرار نگرفته و باعث میشود کتابخوانی مورد غفلت قرار بگیرد.
ابراهیمی تأکید کرد: کتاب خوانی در شهر کرمانشاه حال و روز خوبی ندارد و افزایش گاه و بیگاه قیمت کتاب این شرایط را بدتر کرده است و فضای مجازی و کتابهای دیجیتال شرایط کتابفروشیها را دگرگون کرده است.
وی با اشاره به استقبال مخاطبان از کافه کتاب کتاب شهر ایران کرمانشاه اضافه کرد: در کافه کتاب رویدادهای کتابخوانی و معرفی کتاب را برگزار میکنیم و آمادهایم بتوانیم این رویدادها را بیش از گذشته تقویت کنیم.
کتابفروشیها نیازمند حمایت جدی هستند
مدیر کتابفروشی خانه کتاب کرمانشاه در ادامه این بازدید در گفتوگو با خبرنگار ایبنا اظهار کرد: مجموعه خانه کتاب در جهار طبقه راهاندازی و تأسیس شده است که طبقه منفی یک عرضه محصولات صنایع دستی، طبقه همکف عرضه لوازم التحریر، طبقه اول کتابهای کودک و نوجوان و طبقه دوم کتابهای بزرگسال است.
آرش بیدل تصریح کرد: افزایش قیمت کتاب و مشکلات معیشتی بازار کتاب را تحت تأثیر قرار داده بهنحوی کتاب کمترین سهم را در سبد فرهنگی خانوادهها دارد و آمار فروش کتاب ۳۰ تا ۳۵ درصد کاهش داشته است.
بیدل خاطرنشان کرد: طی سه سال گذشته فروش کتاب به دلیل افزایش قیمتها کاهش داشته است و حمایت از ناشران و کتابفروشیها باید در اولویت قرار بگیرد و اگر خواهان جامعهای پویا و فعال هستیم باید به این موضوع توجه داشته باشیم.
وی با اشاره به اینکه خانه کتاب سعی کرده پاسخگوی تمام ردههای سنی باشد، بیان کرد: در مجموعه خانه کتاب با احتساب بخشهای مختلف بیش از ۲۰ هزار جلد کتاب داریم و بیشترین فروش کتاب مربوط به کتابهای نوجوانان است.
مدیر خانه کتاب کرمانشاه تأکید کرد: این مجموعه دارای پایگاه اینترنتی فروش کتاب است و علاقهمندان میتوانند با مراجعه به آدرس پایگاه اینترنتی خانه کتاب، محصولات مورد نیاز خود را ثبت سفارش کنند.
بیدل با اشاره به اینکه ترویج کتاب و کتابخوانی در جامعه اهمیت بالایی دارد، عنوان کرد: اگر از سوی دستگاههای فرهنگی به ویژه فرهنگ و و ارشاد اسلامی حمایتی از کتابفروشیها صورت نگیرد شاهد تعطیلی آنها در کرمانشاه خواهیم بود و پیشنهاد میکنیم در هر محله یک کتابفروشی راهاندازی شود.
در دومین روز هفته کتاب از چند کتابفروشی شهر کرمانشاه بازدید و از مدیران این مجموعههای فرهنگی توسط مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمانشاه تقدیر و تجلیل به عمل آمد.
∎