به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، آیین کتابگردی هفته کتاب ۱۴۰۳ با حضور سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، در منطقه اسلامشهر برگزار شد. در این آیین، علی رمضانی، دبیر ستاد سیودومین هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران نیکنام حسینیپور، رئیس مرکز روابط عمومی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، علی فروزانفر، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران و جمعی از اهالی فرهنگ و کتاب وزیر را همراهی میکنند.
وزیر، نخست در کتابفروشی «کتابانه» حاضر شد و با مرتضی محرابی، مدیر کتابفروشی گفتوگو کرد. محرابی در این دیدار گفت: دوست داریم بتوانیم برای مردم این منطقه پاتوق فرهنگی داشته باشیم، حدود ۴۰ هزار عنوان کتاب داریم و برای فروش اینترنتی، سایت هم طراحی شده است. در این میان به حمایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی امیدوار هستیم.
وی ادامه داد: پیشتر کتابهای درسی هم میفروختیم آما شرایط سخت شده اگر تخفیف تعیین نکنیم از بازار جا میمانیم با همه این کارها، شرایط سخت است و با حاشیه سود ۱۰، ۱۵ درصدی میتوانیم فروش داشته باشیم.
این کتابفروش افزود: علاوه براین با وجود اینکه تلاش میکنیم به مخاطبان درباره انتخاب کتاب کمک کنیم اما با توجه به شرایط سخت فعالیت کتابفروشها، مجبوریم خدمات را کاهش دهیم؛ علاوه براین فروش لوازم التحریر را به فروشگاه اضافه کردیم.
محرابی گفت: در این شهر زمین خالی و تعمیرکار و گاراژ زیاد است. میتوان از این ظرفیت برای مراکز فرهنگی استفاده کرد. محرابی در پایان گفتوگو با وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، بیان کرد: فکر نمیکردم روزی از کتابفروشی کتابانه دیدن کنید. کتابفروشی کتابانه، سال ۱۳۸۴ در متراژ ۸۵ متر در منطقه اسلامشهر تاسیس شده است.
صالحی در ادامه دیدار و گفتوگو با کتابفروشان شهرستان اسلامشهر، درباره کتابفروشی «آراد بوک» و وضعیت بازار کتاب با جواد رضایی، مدیر این کتابفروشی گفتوگو کرد.
وی در تشریح ویژگیهای این کتابفروشی گفت: بخش انیمیشن داریم و خانوادهها همراه با فرزندانشان، میتوانند رایگان به تماشای فیلمهای انیمیشن بنشینند. برای خمیربازی نیز امکان مشابه را تدارک دیدیم.
وی، علاقه را دلیل اصلی ادامه فعالیت «آراد بوک» بیان کرد و درباره میزان استقبال مردم از کتابفروشی، گفت: تقریباً استقبال از کتابفروشی وجود دارد اما تا بهاصطلاح جا بیفتد، کمی طول میکشد. برای افزایش استقبال دانشآموزان هرچند تخفیفهای ویژه و جوایز درنظر میگیریم اما به حمایت بیشتری نیاز داریم. این کتابفروشی در محل یکی از بازارهای منطقه واقع شده و مردم برای خرید به اینجا هم سر میزنند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه به «کتابباز» رفت. این کتابفروشی ۱۹۰ متری که به همت محمدرضا هوشیار و اسماعیل شفیعی تاسیس شده پنج سال است، بخشی از هویت فرهنگی منطقه محسوب میشود.
هوشیار، درباره عرضه لوازمالتحریر و سهم اندک کتاب در این کتابفروشی گفت و تاکید کرد که علاقهمند هستند، ۷۰ درصد محصولات این کتابفروشی، کتاب باشد. وی ادامه داد: تلاش کردیم درصد کمتری از سود فروش را داشته باشیم و بیشتر به مشتری تخفیف بدهیم تا مردم از راضی باشند.
این کتابفروش جوان متولد سال ۱۳۶۷ است گفت: کتابفروشی سختیهای زیادی دارد اما با آنها ساختیم و پیش رفتیم. اصاتا اهل همین منطقه هستم و دوست داریم همین منطقه از نظر فرهنگی پیشرفت کند. ادعا داریم که در بخش کتابهای تخصصی در منطقه کسی نمیتواند رقیب ما باشد؛ ادامه این وضعیت نیازمند این است که اطلاعاتمان را بهروز کنیم تا بتوانیم پاسخگوی مشتری باشیم.
در ادامه روز کتابگردی، به حضور در کتابفروشیها اختصاص نداشت. وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، با حضور کتابخانه عمومی شهید مصطفی خمینی (ره)، از بخش روشندلان دیدن و با جمال لطفی، کتابدار بخش نابینایان گفتوگو کرد.
این کتابخانه ۵ هزار نسخه کتاب، شامل ۱۷ هزارعنوان کتاب صوتی و ۷۵۰ کتاب بریل دارد. ۱۰۰ متر از این کتابخانه به بخش نابینایان اختصاص پیدا کرده است. علاوه بر خدمات کتابخانهای، کارگاه رایگان آموزش خط بریل نیز در این کتابخانه برگزار میشود. ۲۰۰ هزار نفر عضو فعال کتابخانه که در اسلامشهر، بهارستان و رباط کریم زندگی میکنند، از خدمات آن بهرهمند میشوند. سیدعباس صالحی، در ادامه از تجهیزات بخش نابینایان این کتابخانه دیدن کرد.
براساس اعلام مسئولان، ۱۳ کتابخانه عمومی در این شهرستان فعال هستند؛ ۱۰ کتابخانه شهری ۳ کتابخانه روستایی و ۲۲۷ هزار عنوان کتاب در کتابخانهها وجود دارد؛ علاوهبراین ۷ هزار عنوان کتاب از سال گذشته به این منابع اضافه شده است. در مجموع ۹ هزار و ۵۴۷ نفر عضو کتابخانههای عمومی این شهرستان هستند و روزانه ۳۶۳ نسخه کتاب به اعضا امانت داده میشود. در کنار این فعالیتها، کتابخانهها سومین پایگاه فرهنگی منطقه محسوب میشوند. ۵۰۰ برنامه فرهنگی اعم از «قصهخوانی» «شاهنامهخوانی» «نقد و بررسی» رونمایی کتاب و کارگاههای کتاب و کتابخوانی در شهرستان برگزار شده است.
مشکلات کتابخانه شهید مطهری (ره) نیز در این دیدار مطرح شد. مشکل کتابخانه شهید مطهری تخصیص اعتبار برای تکمیل و بازگشایی است. تکمیل نشدن این کتابخانه موجب ایجاد خلا بزرگی در این شهرستان در بحث کتابخانههای عمومی است. باتوجه به استاندارد کتابخانههای عمومی، ۲۸ کتابخانه باید در شهرستان وجود داشته باشد اما یک کتابخانه مرکزی استاندارد و کتابخانههای سیار میتواند، بسیاری از کمبودها را رفع کند.
حجتالاسلام محمدباقر برقراری، امام جمعه اسلامشهر، در ادامه آیین کتابگردی با تاکید بر تاثیر حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در شهرستان اسلامشهر بر رونق فعالیتهای فرهنگی ازجمله در حوزه کتاب و کتابخوانی گفت: حضور وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی در کتابخانه عمومی مصطفی خمینی (ره) را به فال نیک میگیریم. سالن کتابخانه نیاز به تعمیر دارد. اگر منابع کتابخانهای بهروزرسانی شود و تازههای نشر در قفسهها گنجانده شود؛ قطعاً تعداد اعضا بیشتر خواهد شد و کتابخوانی رونق بیشتری میگیرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه کتابگردی سیودومین دوره هفته کتاب با حضور در جمع فعالان فرهنگی شهرستان اسلامشهر بیان کرد: دوستانی که با هفته کتاب آشنا هستند، میدانید دیدار با اعضای کتاب در کتابفروشی، سنتی است که هرساله انجام میشود. این دیدار همیشه محدود به خیابان انقلاب و اطراف آن میشد و به ذهنم رسید، امسال تغییری ایجاد کنیم و از کتابفروشیهای اسلامشهر دیدن کنیم. خداقوت به کتابفروشان که واسطه ناشران و علاقهمندان به مطالعه هستند.
صالحی با تاکید بر اینکه ایران فقط تهران نیست ادامه داد: باید بگوییم تهران فقط شهر تهران نیست؛ باید فرصتشناسی انجام شود. ظرفیت قابل توجه در مکانهای مختلف تهران و ایران وجود دارد؛ بهعبارت دیگر، نقطههای فراوان و مختلفی در حوزه فرهنگ و هنر وجود دارد. در فضای استان تهران تصویری که از اسلامشهر وجود دارد، محرومیت و مسائلی است که سایه بر فضای اصلی درونی این منطقه انداخته است. امروز که از کتابفروشیها و کتابخانههای اسلامشهر بازدید کردم بازدید کردم دیدم، ظرفیت خوبی در این شهر وجود دارد. از چند کتابفروشی دیدن کردم؛ علاقه در کتابفروشان را دیدم، حس میکنم این شهر کم از تهران ندارد و میتواند از تهران قویتر عمل کند.
صالحی ادامه داد: این سفر رسمی نبود اما به ملحقاتی که برایم شیرین بود، ضمیمه شد. حتماً این مسیر را ادامه میدهیم؛ حتماً باید ظرفیت شهرستانها بیشتر شناسایی شود. در کتابفروشان، تعصب به منطقه محل زندگیشان بود. اگر بخواهیم پیشرفت کنیم تعصب نیاز دارد؛ متاسفانه تهران به محل سکونت و خواب شده است؛ بنابراین نیاز داریم این تعصب پُررنگتر شود. در این مناطق هنوز این تعصب وجود دارد و موجب خوشحالی است. فعالان فرهنگی سرمایه خود را برای پیشرفت شهرشان میگذارند؛ واقعاً قابل تقدیر است. باید خدماترسانی کنیم و برایمان ارزشمند است. امیدوارم بتوانیم در خدمت ادب و فرهنگ این شهرستان باشیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از ارسال ۵۰۰ کتاب تازه نشر شده به این شهرستان خبر داد و گفت: نکتهای که درباره بخش نابینایان گفته شد حتماً پیگیری میشود تا نابینایان کمبودی در این حوزه حس نکنند.
در پایان این دیدار، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی لوح نقدیر به فعالان حوزه کتاب و کتابخوانی اهدا کرد.
∎