جوان آنلاین: شینا انصاری؛ رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در صفحه شخصی خود در فضای مجازی با اشاره به شهادت بانوی آب و آئینه حضرت فاطمه زهرا (س) نوشت: این هفته در اجلاس کاپ ۲۹ که به عنوان یکی از مهمترین اجلاسهای محیط زیستی جهان با موضوع تغییر اقلیم برگزار میشود؛ شرکت کردم. در افتتاحیه مراسم با استقبال دبیرکل سازمان ملل و رئیس جمهوری آذربایجان وارد سالن اجلاس سران شدیم.
در روز اول و در حاشیه اجلاس فرصتی دست داد با رؤسای جمهور عراق، ترکیه و نپال، رئیس دولت امارات متحده عربی، ولیعهد کویت، نخست وزیر پاکستان، رئیس اقلیم کردستان، رئیس دولت بنگلادش و خانم شریف شهردار کوالالامپور و معاون سابق سازمان ملل صحبت کنم. همچنین با وزیر خارجه ترکیه، و وزرای محیط زیست و تغییر اقلیم آذربایجان و پاکستان هم ملاقات کردم.
در روز دوم اولین سخنران مراسم بودم. با توجه به زمان محدود سه دقیقه تعیین شده، در سخنانم تلاش کردم به این واقعیت اشاره کنم که کشورها برای رشد اقتصادی نیاز به انرژی دارند که لازمه آن دسترسی به انرژیهای تجدیدپذیر، پاک و هستهای است. استفاده از این نوع انرژیها نیازمند دو مؤلفه مهم فناوری و منابع مالی است و برای تحقق مقابله با تغییر اقلیم، کشورهای جنوب حتماً باید حمایت شوند.
به جنگ خونین رژیم اشغالگر صهیونیستی در غزه و لبنان و استانداردهای دوگانهای که اگر برطرف نشود، باعث ایجاد مشکلات در روند تحقق اهداف کنوانسیون تغییر اقلیم خواهد شد؛ اشاره کردم. مطرح کردم که یکی از گامهای مهم برای مقابله با تغییر اقلیم، لغو تحریمهای یکجانبه و غیرقانونی علیه کشورها است و این تحریمها، نه تنها مانع از تحقق توسعه پایدار میشوند، بلکه همکاریهای بینالمللی در زمینه محیطزیست را نیز تضعیف میکنند.
در دو روز دیگر اجلاس هم جلسات بسیار خوبی را داشتیم. در روز دوم همچنین در جلسه مهمی با موضوع «تغییر اقلیم و عوارض آن بر دریاها» درباره مشکلات محیط زیستی که دریای خزر با آن مواجه است؛ از جمله کاهش سطح تراز آب و تهدیدهای اکولوژیک آن و ضرورت همکاری کشورهای عضو کنوانسیون تهران صحبت کردم. وزرای محیط زیست آذربایجان، قزاقستان و ترکمنستان هم در این جلسه حضور داشتند و قرار شد برای کاپ ۷ مرتبط با کنوانسیون تهران (خزر) که سال آینده در تهران برگزار میشود؛ همکاری کنند.
مایلم به ملاقاتم در ظهر روز دوم با آقای سایمون استیل دبیر کنوانسیون تغییر اقلیم اشاره کنم. ایشان بعد از توضیحات من درباره آثار تحریمها بر دسترسی به حمایتهای مالی، انتقال و توسعه فناوریهای پاک و سایر موضوعات مرتبط، به من اطمینان دادند که تمام تلاششان را خواهند کرد که در این زمینه کمک و پشتیبانی کنند. با خانم رتنو مرسودی، سفیر ویژه دبیرکل سازمان ملل در تغییرات آب و هوایی هم گفتوگوی خوبی داشتم. نشستهای دو جانبه با وزرای محیط زیست قطر، عراق و چین و دبیرکل اکو نیز از دیگر برنامهها بود. دیدار با هیئت اعزامی اتاق بازرگانی ایران هم یکی دیگر از برنامههای این روز بود.
ملاقات با آقای الهام علییف یکی از دیدارهای مهم این سفر بود. در این ملاقات علاوه بر طرح موضوعات محیط زیستی همچون دریای خزر، آلودگی رود ارس و سایر محورهای محیط زیستی، ایشان بهطور ویژه از من خواستند که پیام دوستی و مودت دولت آذربایجان را به رئیسجمهوری کشورمان برسانم. در این دیدار من به همکاری و مساعدت جمهوری اسلامی ایران برای عبور بدون نوبت بیش از ۵۰۰ کانتینر حامل تجهیزات لجستیکی اجلاس از آستارا به باکو برای برگزاری اجلاس کاپ ۲۹ اشاره کردم که با قدردانی آقای علییف همراه شد.
رئیس جمهور آذربایجان با اشاره به سفر اخیر آقای شاهین مصطفیاف معاون نخست وزیر و رئیس کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی به ایران بر تمایل به تقویت همکاریهای مشترک بهخصوص کریدور حمل و نقل شمال جنوب و کریدور انرژی شمال جنوب تاکید کردند.
همکارانم هم در جلسات و پنلهای تخصصی حضور فعالی داشتند. حضور خانم دکتر ترابی معاون سازمان در نشست انرژی و ارائه گزارش اقدامات انجام شده و برنامهها و سیاستگذاریهای پیش رو، شرکت ایشان در نشست امنیت غذایی و تغییر اقلیم و اقتصاد سبز و ملاقات با مدیر تغییر اقلیم، تنوع زیستی و محیط زیست فائو، جلسه با مسئول تیم تأمین مالی اقلیم سبز و گفتگو درباره تسهیل دریافت اعتبارات و ملاقات با مدیر جدید تأمین مالی «اقتصاد سبز برای کشورهای آسیب پذیر از تغییر اقلیم» از مهمترین این مذاکرهها بود.
آقای خورسند رئیس مرکز بینالملل سازمان حفاظت محیط زیست و تیم فعال ایشان، آقای آقایی از سفارت و نمایندگان وزارت امور خارجه بهخصوص آقای درزی برای هماهنگی جلسات و پیگیریها متقبل زحمات زیادی شدند.
سفر سه روزه ما در باکو به پایان رسید، اما در بازگشت به تهران عملی شدن نتایج این مذاکرهها را دنبال خواهیم کرد.
انصاری: برای مقابله با کاهش «ترازخزر» با همسایگان توافق کردیم
رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: با وزرای محیط زیست آذربایجان، قزاقستان و ترکمنستان درخصوص همکاری درباره مشکلات محیط زیستی که از جمله کاهش سطح تراز آب خزر توافق کردیم.
صاحبخبر -
∎