یعقوب پناهی در گفتوگو با ستاد خبری سیودومین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، ضمن تاکید بر جایگاه و اهمیت کتاب، برنامههای پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات را در هفته کتاب معرفی کرد و ادامه داد: پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات یکی از نهادهای وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است که برنامههای مفصلی برای کتاب و کتابخوانی دارد. علاوه بر برگزاری نشستها و رویدادهای مرتبط با حوزه کتاب به ویژه کتابهای کودک و نوجوان، در ایام سال هم برنامههای ویژهای برای رصد و پایش اطلاعات مربوط به این موضوع با محوریت ذینفعان اعم از خوانندگان، نویسندگان، پژوهشگران، ناشران و اصناف داریم.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات اضافه کرد: در ایام هفته کتاب نشستهای علمی و تخصصی با حضور اساتید دانشگاهی در موضوعهای «تاثیر استارتآپهای کتاب و نشر دیجیتال بر فرهنگ مطالعه و وضعیت نشر»، «قانون حمایت از حقوق مولفان و مصنفان در پلتفرمهای مجازی»، «وضعیت پادکستهای کتاب در ایران»، «وضعیت کتابهای کودک و نوجوان» و «وضعیت کتابهای حوزه موسیقی در ایران» برگزار میکنیم.
وی افزود: در ایام هفته کتاب از ۱۰ عنوان کتاب تازه رونمایی و به معاونتها و نهادهای تابعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دیگر مخاطبان معرفی میکنیم. همچنین ۱۰ اثر برجسته و تاثیرگذار پژوهشگاه را در قالب پادکست و ویدئوکست در رسانهها و شبکههای اجتماعی و سایت پژوهشگاه منتشر خواهیم کرد.
پناهی با اشاره به اهمیت کتاب در انتقال مفاهیم علمی، تمدنی و فرهنگی در طول تاریخ تمدن بشر به ویژه در تمدن اسلامی، گفت: کتاب یکی از زمینهسازهای وفاق و همدلی در میان اقشار جامعه است. در سنت اجتماعی ما هم این موضوع بسیار متداول است. بر اساس پژوهش معتبر انجمن روانشناسان آمریکا، ۳ اصل مهم همدلی، آرامش و کنجکاوی بیشترین تاثیر را بر اخلاق فردی و اجتماعی دارد. در این میان عنصر همدلی از بقیه مهمتر است که شعار امسال هفته کتاب هم متناظر با این اصل است.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات با تاکید بر اهمیت تبلیغ در رونق بازار کتاب، گفت: تبلیغ کتاب باید انجام شود و از ضروریات امروز جامعه ماست. موضوع اصلی این است که کتابهای خوب باید تبلیغ و ترویج شوند و هر کتابی نه تنها مناسب تبلیغ نیست بلکه گاهی مغایر با اصول و اهداف اولیه ترویج کتاب است.
او با اشاره به اهمیت فرهنگ و کتاب در تقویت اقتدار ملی ادامه داد: ایران فرهنگی بسیار بزرگتر از ایران سیاسی با مرزهای مشخص است. ایران فرهنگی از حدود ترکیه تا هند میتواند زمینهساز افزایش نفوذ و اقتدار ایران، فراتر از مرزهای سیاسی باشد و از سوی دیگر به تقویت کشور کمک کند.
پناهی ادامه داد: ایران نه تنها در میان اهالی شرق که در کل دنیا به فرهنگ و هنر شناخته میشود و از این موضوع میتوان بیشترین بهره را برد. نگاه ما به فرهنگ ایرانی باید در سطح جهانی باشد، چون میتواند علاوه بر تاثیرگذاری بر کشورهای منطقه، در سطح جهانی هم به واسطه حضور ۵ میلیون ایرانی نخبه در سراسر دنیا و عشق و علاقه آنها به زبان و فرهنگ ایران تاثیرگذار باشد.
سیودومین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران با شعار «خواندن برای همدلی» از ۲۳ تا ۳۰ آبان (۱۴۰۳) برگزار میشود.