شناسهٔ خبر: 69728324 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایکنا | لینک خبر

سدعباس صالحی در آئین ملی تجلیل از کتابداران:

تمدن‌سازی جوامع جز با کتاب و کتابخوانی محقق نخواهد شد

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به آنکه جامعه ایران جامعه‌ای است که از سنت شفاهی، صوتی و مبتنی بر گفتار در تعالی جامعه‌سازی بهره می‌برد گفت: اگر بناست تا این نگاه سنتی را به دنیای مدرن و گام نهادن در مسیر تمدن‌سازی تغییر دهیم تنها عاملی که می‌تواند در این مسیر یاریگر ما باشد کتاب و کتابخوانی است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار ایکنا؛ آئین ملی بزرگداشت روز کتاب؛ کتابخوانی و کتابدار امروز 24 آبان‌ ماه، با حضور مسعود پزشکیان، رئیس جمهور؛ سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی؛ مهدی رمضانی، دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور؛ علی رمضانی، مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران و دبیر سی‌ودومین هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران؛ کلانتری، معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی؛ چند نفر از مدیران نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور و خانه کتاب و ادبیات ایران با حضور تعدادی از ناشران، نویسندگان، مترجمان و دست‌اندرکاران حوزه کتاب در تالار وحدت برگزار شد.

سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ابتدای این مراسم با اشاره به آنکه همه انسان‌ها در طول حیات‌ خود دو نوع عمر و زندگی را که یکی عمر طبیعی و متکی بر ساختار بیولوژیک و دومی عمری است که در مسیر اندوختن دانش و علم طی می‌شود را تجربه می‌کنند گفت: انسان ایده‌آل فردی است که طی عمر طبیعی و عمر علمی‌ او با هم متقارن است.

وی با بیان آنکه دو مشکل و اجبار در مسیر طی کردن عمر علمی انسان‌ها وجود دارد اظهار کرد: نخست آنکه عمر علمی موقت و ناپایدار است و دوم آنکه این عمر محدود به دوران طی کردن مدرسه و سپری کردن ایام دانشگاه است. استمرار این عمر پس ‌از دوران مدرسه و دانشگاه پناه بردن به کتاب و کتابخانه برای برون رفت از این محدودیت‌هاست.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی یادآور شد: بهترین فرصت برای هر انسانی که تصمیم داشته باشد عمر علمی خود را در طول و عمق گسترش دهد، هم‌نشینی و انس با کتاب و کتاب‌خوانی است.

جامعه شفاهی با کتابخوانی به تمدن‌سازی می‌رسد

صالحی به تحلیل نگاه استوار بر مؤلفه تمدن‌سازی و جامعه‌سازی با محوریت کتاب و کتاب‌خوانی پرداخت و یادآور شد: اگر هدف هر انسانی آن باشد تا عمر طبیعی و عمر علمی‌اش با هم متقارن باشد بدون هیچ تردیدی به کتاب، کتابخانه و کتابخوانی نیازمند است. جامعه ایران جامعه‌ای است که از سنت شفاهی، صوتی و مبتنی بر گفتار در تعالی جامعه‌سازی بهره می‌برد. جامعه شفاهی خطاهای مختلفی دارد و اگر بناست تا نگاه سنتی مبتنی بر جامعه شفاهی و گفتاری را به دنیای مدرن و گام نهادن در مسیر تمدن‌سازی تغییر دهیم تنها عاملی که می‌تواند در این مسیر یاریگر ما باشد کتابخوانی است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به تصویب سند ملی کتابخوانی که چندی پیش صورت گرفت اظهار کرد: یکی از اهداف این سند کمک به روند و بهبود کتابخوانی است. وجوه مختلف امر کتابخوانی مانند کتابدار، کتابفروش، کتابخانه، ناشر، مؤلف و دیگر وجوه؛ همگی می‌توانند در مسیر ترویج کتابخوانی گام‌های مهمی بردارند.

صالحی در پایان سخنان خود با اشاره به مسائل معیشتی کتابداران، اهمیت و جایگاه ویژه‌ آنها در تعالی فرهنگی جامعه گفت: برخلاف برخی از نظریه‌ها که نگاه و مشکلات معیشتی این افراد را اغراق‌آمیز می‌دانند، باید بر این مسئله تأکید کنیم که هیچ‌گونه اغراقی در این حوزه وجود ندارد و برای بهبود شرایط باید تمام تلاش خویش را به‌کار ببندیم.

رتبه نخست منطقه‌ای ایران در شبکه کتابخانه‌های عمومی

مهدی رمضانی، دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور به‌عنوان دیگر سخنران این مراسم با بیان آنکه انقلاب شکوهمند اسلامی در حوزه ارتقا و تعالی فرهنگ در جامعه متمدن ایران سهمی بالا و غیرقابل ‌چشم‌پوشی داشته یادآور شد: شبکه 3800 کتابخانه عمومی با بیش‌از 7500 فعال در عرصه فرهنگ و کتاب، تنها بخشی از این شکوه است. شبکه‌ای که در منطقه مقام نخست را به خود اختصاص داده است.

وی ادامه داد: همکاران، همراهان و خادمان کتاب در نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور امروز بیش ‌از 60 نوع خدمات را به دوستداران یار مهربان در حوزه‌های کتابخوانی؛ ایجاد پایگاه برای کتاب؛ پُرکردن اوقات فراغت؛ علم اندوزی؛ گسترش اطلاعات؛ ایمن ساختن خانه برای مادر، کودک، نوجوان و جوان؛ کاهش فاصله اجتماعی در حوزه دسترسی به خدمات برابر کیفی و همچنین بدل ساختن کتابخانه‌ها به محیطی امن، پویا، زنده و قابل اطمینان در مسیر درمان جسم، روح و روان انسان با کتاب تنها بخشی از این خدماتی است که توسط نهاد کتابخانه‌ها به مردم ارائه می‌شود.

ارسالی فوری//// تمدن‌سازی جوامع جز با کتاب و کتابخوانی محقق نخواهد شد

کتابخانه؛ خانه سوم مردم

مدیرعامل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با اشاره به آنکه شاید پیش ‌از این اگر درباره همراهی کلینیک با کتاب؛ استفاده کردن از محیط کتابخانه برای ارائه دیگر آثار هنری در قالب نگارخانه و یا بدل ساختن کتاب و محیط پیرامون آن به مهدی برای تربیت کودک صحبت می‌کردیم کمتر این مؤلفه‌ها در ذهن‌مان می‌گنجید تصریح کرد: اما امروز ما در کتابخانه‌های‌مان کلینیک کتاب؛ نگارخانه و همچنین مهد کتاب و کتابخانه داریم.

به گفته رمضانی امروز نشان «هدهد سفید»، همان پرنده مهربان کتابخانه‌های کودک و نوجوان کشورمان است و اغلب هموطنانمان در سراسر کشور از خدمات این پرنده مهربان که آورده، سوغات و میراثش کتاب است در حوزه خدمات مختلف مهارتی و آموزشی همچنین راه‌اندازی کسب‌وکارها بهره می‌برند. با قطعیت می‌توان گفت که امروز بعد از خانه و مدرسه؛ کتابخانه خانه سوم مردم ایران است.

مدیرعامل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با بیان آنکه تمامی کتابخانه‌ها بدون طبقه‌بندی، مرزبندی و خط‌کشی میان طیف متنوع مخاطبان؛ مؤلفه «وفاق» را همواره پیشانی فعالیت خود داشته‌ یادآور شد: در این مسئله تردیدی وجود ندارد و ما نیز بر این مهم اعتقاد داریم که خواندن یکی از مهمترین راه‌های تحقق همدلی در جامعه است. از این ‌رو شعار هفته کتاب «خواندن برای همدلی» خود بازتابی از این اعتقاد و باور ماست.

وی ادامه داد: قصد ندارم اینجا درباره گزارش تمامی کتابخانه‌های سراسر کشور با شما صحبت کنم؛ اما تجربه و نگاه شما را نسبت ‌به ظرفیت‌های موجود در کتابخانه‌های عمومی به شهادت می‌گیرم و مثل همیشه آغوش‌مان برای پذیرش نقدها و پیشنهادهای شما باز است.

3 درخواست رمضانی از پزشکیان

رمضانی، مدیرعامل نهاد کتابخانه‌های عمومی در بخش سوم و پایانی صحبت‌هایش آن‌گونه که خود عنوان کرد به نمایندگی از تمامی همکاران کتابدارش، رئیس‌جمهور را خطاب قرار داد و سه درخواست را از او مطرح کرد و گفت: توسعه کتابخانه‌های سیار؛ ایجاد کتابخانه در شهرهای فاقد کتابخانه و تکمیل طرح‌های نیمه‌تمام درخواستی است که تمنای آن را داریم تا در اسرع وقت در دستور کار دولت جهت تکمیل و تقویت قرار گیرد؛ چراکه معتقدیم گام نهادن در این مهم ارتقای عدالت اجتماعی و برطرف ساختن موانع آن یکی از مهمترین دغدغه‌های شما، آقای پزشکیان در حوزه فرهنگ است.

وی ادامه داد: می‌دانیم و این طبیعی است که توجه شما در حوزه بهداشت و آموزش‌وپرورش زمان بیشتری را از شما می‌گیرد. شاید هم این به عقبه پزشک بودن و طبیب بودن شما برمی‌گردد؛ اما به قطع بهتر از بسیاری از افراد دیگر می‌دانید که آنچه که بر حوزه درمان مقدم است پیشگیری است. به‌ویژه آنکه طی مدت اخیر با توجه به افزایش قیمت کتاب، مسئله خرید کتاب برای کتابخانه‌های عمومی به امری مهمتر بدل شد تا دسترسی عموم مردم به کتاب در سراسر ایران را از طبقات مختلف اقتصادی و اجتماعی بیش‌از پیش فراهم کنیم. این می‌تواند حمایتی غیرمستقیم از ناشران و نویسندگان نیز باشد.

رمضانی خواسته دوم خود را اینگونه مطرح کرد و گفت: شرایط متفاوت امروز کشور باعث شده تا همه ما محدودیت‌های بودجه و مسئله انقباض بودجه برای دولت را درک کنیم؛ اما تمامی همکاران کتابدار من از نظر معیشتی و اقتصاد خانواده در فشار هستند. همچنین به‌سبب کمبود منابع مالی از مزایای جاری و رفاهیاتی که مصوبه دولت است محروم هستند. به‌ دور بودن شخصیت فرهنگی کتابداران از هیاهو به ‌سبب عقبه فرهنگی آنها و ارائه خدمات تمام‌قد به دوستداران عرصه کتاب باعث آن نشده که آنها از هر آنچه که حق آنهاست چشم بپوشد. لذا خواهش دیگرم این است آنچنان ‌که در دیگر بخش‌ها نشان دادید و عمل کردید، مسئله یکسان‌سازی حقوق، مزایا و همچنین تحقق عدالت در معیشت را در حق این افراد نیز بجای آورید.

مدیرعامل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در بیان خواسته سوم خود یادآور شد: همگان می‌دانیم که ساختار اداری نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور غیر دولتی است؛ اما در این‌ میان تصمیم‌هایی که دولت و مجلس شورای اسلامی می‌گیرد می‌تواند به بهره‌وری بیشتر آن کمک شایانی کند. شبکه نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در حوزه کتابخانه‌های روستایی بیش‌ از 800 کتاب‌خانه را میزبانی می‌کند و بدون توجه به شکل‌بندی و ساختارسازی جدید نمی‌توانیم مشکلات متنوع و متکثر جامعه خاصه در حوزه ارتقای کتابخانه‌های عمومی شهری و روستایی را برطرف کنیم. امروز تمامی فعالان در عرصه کتابخانه‌ها و امر کتابداری جهادگران فرهنگ هستند. باید بیش ‌از پیش قدردان آنها باشیم.

رمضانی در پایان خطاب به مسعود پزشکیان، ریاست دولت چهاردهم گفت: شما اولین رئیس جمهوری هستید که در سال نخست دولت خود به جمع دوستداران و علاقه‌مندان کتاب، کتابخوانی و کتابداران در ایام هفته کتاب آمده‌اید. این نشان می‌دهد که مشی و منش شما مانند گفتارتان مردمی است؛ دوست داشتنم را اینگونه به شما عرض می‌کنم که «آقای رئیس‌جمهور دمتان گرم و علی یارتان!»

انتهای پیام