شناسهٔ خبر: 69728264 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: باشگاه خبرنگاران جوان | لینک خبر

اسلامی: مداخله در امور هسته‌ای ایران با اقدام متقابل مواجه می‌شود/ گروسی: حمله به تاسیسات اتمی غیر قانونی است

رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفت: برنامه هسته‌ای ما در چهارچوب منافع ملی ادامه خواهد داشت و در برابر قطعنامه‌ها اقدامات متقابل انجام خواهیم داد.

صاحب‌خبر -

نشست خبری محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی و رافائل گروسی مدیر کل آژانس انرژی اتمی صبح امروز پنج‌شنبه ۲۴ آبان ماه برگزار شد.

محمد اسلامی در ابتدای این نشست خبری بیان کرد: تعاملات ایران و آژانس انرژی اتمی بر اساس چهارچوب ان پی تی پیوسته برقرار بوده و سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ایران بر این مساله اهتمام ویژه دارد. تماس‌های ما همواره سازنده بوده و در این سفر هم گفت‌وگوهای خوبی داشتیم.

او ادامه داد: ملاقات ما و دیدار امروز در این مقطع زمانی که نظام استکباری بدون قید و شرط از جنایات جنگی رژیم صهیونیستی انجام می‌دهد از اهمیت بسیاری برخوردار است. به ویژه که با رفتار رژیم و حمایت رسانه‌ای و عملیات روانی مورد حمایت صهیونیست‌ها حیثیت و اعتبار سازمان‌های بین المللی در حال خدشه‌دار شدن است. 

<div id="video-display-embed-code_20066666"><script type="text/JavaScript" src="https://www.yjc.ir/fa/news/play/embed/8866723/20066666?width=400&height=300"></script></div>

اسلامی: در برابر قطعنامه‌ها اقدامات متقابل انجام خواهیم داد

رئیس سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: هرگونه قطعنامه مداخله جویانه در امور هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران حتماً با اقدامات متقابل مواجه خواهد شد و اجازه نخواهیم داد و آن‌ها بارها تجربه کردند ایران تحت تاثیر فشارها قرار نخواهد گرفت و برنامه خود را در چارچوب منافع ملی و امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران ادامه خواهیم داد. بنابراین صدور قطعنامه به طور طبیعی برای جمهوری اسلامی ایران این حق را ایجاد خواهد کرد که اقدامات متقابل و به هنگام داشته باشیم.

<div id="video-display-embed-code_20066677"><script type="text/JavaScript" src="https://www.yjc.ir/fa/news/play/embed/8866723/20066677?width=400&height=300"></script></div>

 اسلامی در پاسخ به سوالی درباره تهدیدات مکرر نظام استکباری بیان کرد: برجام همواره با حسن نیت جمهوری اسلامی ایران مسیر تعامل را در طی این سال‌ها طی کرد. جمهوری اسلامی ایران بوده که در این توافق به صورت یک جانبه با حسن نیت کامل یک و نیم سال همه تعهدات خودش را در دوران برجام انجام داد و این طرف مقابل بود که به تعهدات خودش عمل نکرد و  از معاهده خارج شد و اجازه نداد که دیگران همکاری کننید و تحریم‌های بسیار شدیدتری را علیه مردم ایران و جمهوری اسلامی وضع کرد.

وی افزود: این صحنه و این وضعیت کاملا مشخص است و کاملا موضع جمهوری اسلامی ایران موضع رسمی اعلام شده است اگر که مسیر تعامل ررا در پیش بگیرند همواره جمهوری اسلامی ایران اهل تعامل بوده و خواهد بود اگر هم مسیر دیگری را انتخاب کنند ما هم در چارچوب منافع ملی و اهداف امنیت ملی خود تصمیمات مقتضی اتخاذ خواهیم کرد. 

اسلامی گفت: تفاوتی که بین ایران و سایر کشورها وجود در بحث هسته‌ای وجود دارد بهانه‌ای بوده است که بر مبنای آن بهانه ایران تحت تحریم‌های شدید و به قول خودشان فلج کننده قرار گرفته است. طبیعی است وقتی که شما تحت تحریم هستید کشورهایی که می‌توانند با شما همکاری کنند همکاری نمی‌کنند. در این شرایط جمهوری اسلامی ایران با تحقیقات درون زا تونست خودش را به این تراز برساند و این نکته  بسیار مهم و کلیدی است.

رئیس سازمان انرژی اتمی عنوان کرد: رسیدن به این تراز و به این قابلیت برای کشورهایی که با منافع ما ناسازگاری نشان می‌دهند پذیرفتنی نیست به همین دلیل به  پرونده سازی هایی از این دست که در ۲۰ سال گذشته آن را شاهد بودیم ‏دست زدند.

گروسی: در شرایط حساس کنونی به یک نتیجه ملموس نیاز داریم

رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی با ابراز خرسندی از سفر به تهران بیان کرد: ما از شرایط جدیدی که منطقه با آن دست و پنجه نرم می‌کند آگاه هستیم و این ماموریت را با رسالت کامل پذیرفتیم که این سفر، موفقیت آمیز باشد.

 او ادامه داد: آژانس و ایران برای مدت طولانی است که با هم تلاش و کار می‌کنند  و من مذاکرات خوبی را با رئیس سازمان انرژی اتمی ایران انجام دادم. اکنون مقطع مهمی است که ما باید به یک نتیجه ملموس و عملیاتی دست پیدا کنیم تا تلاش ‌های مشترکمان به نتیجه برسد. 

برنامه هسته‌ای ایران می‌تواند به‌نفع مردم منطقه و جامعه بین‌الملل باشد

گروسی تصریح کرد: در اصفهان جهت شرکت در کنفرانس عمومی علوم و فنون هسته‌ای حضور پیدا کردم و با گام‌های مهمی که ایران در این حوزه برداشت آشنا شدم. پیشرفت هسته‌ای شاید به نفع مردم ایران، منطقه و جامعه بین‌الملل باشد و مهم است که این موضوع را برجسته کنیم چون ظرفیتی که ایران برای رفاه مردم ایران، منطقه و جهان به وجود آورده خیلی خوب است.

گروسی با بیان اینکه که در تلاش است تا در شرایط تنش منطقه که راه‌های گفت‌وگو بسته است نقش خود را ایفا کند اظهار کرد: ما الان اینجا هستیم تا به دنبال راه حلی باشیم برای موضوعاتی نظیر برجام. سیاست‌های دولت‌ها در حال تغییر هستند بسته به شرایط و واقعیت‌هایی که روی زمین وجود دارد اما تلاش من به عنوان دبیرکل آژانس انرژی اتمی تحلیل این شرایط نیست وظیفه من این است که راه‌حل مسئله را پیدا کنم. مسئله این است که تنش‌هایی وجود دارد و برنامه ایران در مرکز این تنش‌ها واقع شده است.

حمله به تاسیسات اتمی غیر قانونی است

گروسی گفت: من در سخنرانی‌هایم در شورای امنیت در خصوص حمله به تاسیسات اتمی به ویژه در اوکراین صحبت کردم حمله به تاسیسات مطابق حقوق بین‌الملل که فراوان هم هستند نباید انجام شود و این غیرقانونی است ولی در کل فکر می‌کنم که ما قادر هستیم راه حلی را پیدا کنیم و بدون هیچ‌گونه خستگی باید در این مسیر تلاش کنیم. من رئیس جمهور و سیاستمدار نیستم که بیانیه بدهم وظیفه من این است که از چنین حملاتی جلوگیری کنم.

تاسیسات هسته‌ای باید بازرسی شوند

گروسی در پاسخ به سوالی درباره حق ایران برای لغو انتصاب بازرسان آژانس در ایران گفت: مذاکرات ما با ایران همیشه حرفه‌ای بوده است. هیچ‌کس این حق را به چالش نمی‌کشد و ایران این حق را دارد که چه کسی از تاسیسات آن بازرسی می‌کند. من هم این حق را دارم که بگویم این کار برای فعالیت من خوب است یا نه. اینکه ایران انتصاب بازرسان را لغو کرده است، برای فعالیت ما خوب نیست و امیدوارم این موضوع حل شود. ما در حال یافتن راه‌حل‌هایی هستیم که از قابلیت‌های نیروی انسانی متخصص استفاده کنیم. من خوش‌بین هستیم که در آینده نزدیک بتوانیم این راه‌حل را پیدا کنیم.

وی افزود: ایران یا هر کشوری که عضو آژانس باشد فعالیت‌های هسته‌ای مهمی را انجام می‌دهد و این چیز مشخصی است و باید این فعالیت‌های هسته‌ای مهم که در ایران هم در حال انجام است در معرض بازرسی قرار بگیرد؛ این روشی مرسوم است و دلیل آن هم این است که فناوری هسته‌ای فناوری حساسی است که باید در معرض بازرسی باشند.

گروسی عنوان کرد: بنابراین معاهده آژانس شامل بازرسی هم می‌شود و اینگونه نیست که اگر کشوری تحت بازرسی قرار بگیرد آژانس باید به آن جایزه بدهد؛ بنابراین بازرسی یک فصل از روابط ما را تشکیل می‌دهد که قابل بحث هم نیست و حتما باید انجام شود اما فصل بعدی همکاری‌ها فنی هست که در قالب تعامل باید انجام شود.

مدیرکل آژانس تاکید کرد: بنابراین در این زمینه مشخص است که ایران قابلیت‌های فناوری فراوانی را دارد و آقای اسلامی هم من را در جریان دستاوردهای جدید هسته‌ای ایران به ویژه در حوزه پزشکی و کشاورزی قرار داد. فضا برای همکاری بیشتر آژانس با ایران در این حوزه وجود دارد اما وقتی که ما بتوانیم در مسائل پادمانی پیشرفت بکنیم مطمئنا می‌توانیم همکاری خودمان را در این حوزه‌ها هم تقویت کنیم.