به گزارش خبرنگار ایلنا، ورود لودرها به بافت تاریخی شیراز در روزهای گذشته درحالی خبرساز شده که بافتهای تاریخی کشور مشمول ضوابط و قوانین خاص هستند و فعالیت عمرانی در آنها مستلزم دریافت مجوز از میراث فرهنگی است.
در این میان میراثفرهنگی اعلام کرده است که از اقدامات عمرانی شاهچراغ در بافت تاریخی شیراز کاملا بیاطلاع بوده است. یکی از کارشناسان دفتر حفظ و احیاء معاونت میراثفرهنگی نیز به ایلنا گفت: این طرح نه مجوز گمانهزنی پژوهشگاه میراثفرهنگی و نه حتی مصوبه وزارت و دفتر حفظ و احیاء بناها و بافتهای تاریخی را نداشته است و این حجم مداخله در بافت تاریخی را مشخص نیست چه کسی تایید کرده است.
او معتقد است، این حجم مداخله مغایرت اساسی در بافت تاریخی و طرح تفصیلی و جامع شهری دارد مگر آنکه وزارتخانه راه و شهرسازی و دبیرخانه شورای عالی معماری و شهرسازی به این اقدام مجوز داده باشند.
تاییدیههای احداث درمانگاه اخذ شده است
با این وجود؛ امیرحسین جمشیدی (مدیرکل دفتر فنی استانداری استان فارس) از موافقت تمام سازمانهای مرتبط و نیز میراث فرهنگی با ساخت این پروژه در دو مرحله خبر داد. او با اشاره به اینکه طرح احداث درمانگاه از مصوبه کمیسیون ماده ۵ استان فارس برخوردار است، گفت: قسمتی که قرار است طرح شاهچراغ اجرا شود درواقع محل قدیم بیمارستان دکتر نجابت بوده است و درحال حاضر با تجمیع دو پلاک دیگر که به این زمین الحاق میگردند، میخواهند این درمانگاه را دوباره تجدید بنا کنند.
او تاکید دارد: با اینکه این طرح از مصوبه کمیسیون ماده ۵ برخودار است، اما ابهامی که در این طرح ایجاد شد به دور اول سفر رئیس جمهور شهید به شیراز برمیگردد که با دستور آیت الله رئیسی، بررسی و تصویب طرح مجموعه پیرامونی شاهچراغ از شورای عالی شهرسازی و معماری به شورای برنامهریزی و توسعه استان تفویض اختیار شد و همان زمان این طرح با توجه به مباحثی که در آن مطرح بود، در کمیسیون ماده ۵ به تایید و امضای میراثفرهنگی رسید.
جمشیدی ادامه داد: این طرح پس از تصویب در شورای برنامه ریزی وتوسعه استان به عنوان مصوبه شورای عالی معماری و شهرسازی با توجه به تفویض اختیار صورت گرفته به شورای برنامه ریزی و توسعه استان به شهرداری ابلاغ شد و این قسمت از اراضی واقع در شمال شاهچراغ با کاربری درمانی به تایید کمیسیون ماده ۵ رسیده است.
او گفت: در سال ۱۴۰۲ بود که بحث تفویض اختیار به استان از سوی دولت دوباره ملغی شد. حالا ابهامی که ایجاد شده، این است که یک زمانی طرح تفویض اختیار بوده و تصویب و ابلاغ شده و حالا که تفویض اختیار برداشته شده آیا این طرح ملغی است یا خیر؟
مدیرکل دفتر فنی استانداری فارس تاکید کرد: در ادامه بار دیگر مدیریت استان در سال ۱۴۰۳، طرح مصوب استان را برای بررسی به شورای عالی شهرسازی و معماری ارسال نمود و در جلسه کمیته فنی شورای عالی معماری و شهرسازی هم تمامی اعضا با موضوع درمانگاه موافقت کردند، اما تا حال حاضر شورای عالی شهرسازی و معماری در این موضوع تشکیل جلسه نداده است، و همه این اقدامات و موافقتها با تایید کمیسیون ماده ۵ بوده است.
گودبرداری در بافت تاریخی شیراز کار اشتباهی بوده است
اما نظر شورای عالی معماری و شهرسازی درباره گودبرداری صورت گرفته در بافت تاریخی شیراز بدون اعلان نظر این شورا چیست؟
امیر مغانلو (مدیر کل دفتر ترویج معماری طراحی شهری و بافتهای واجد ارزش) درباره ماجرای گودبرداری در بافت تاریخی شیراز گفت: اتفاق صورت گرفته در بافت تاریخی شیراز غیرقانونی و اشتباه است.
وی در پاسخ به این سوال که مسئولان استان فارس گفتهاند براساس دفاعیه انجام شده در شورای عالی معماری و شهرسازی و موافقت مشاور این شورا در طرح احداث دارالشفاء این عملیات را آغاز کردهاند، پاسخ شورای عالی معماری و شهرسازی چیست، گفت: یک جلسه کمیته بررسی تشکیل شده است و طرح احداث درمانگاه در بافت تاریخی شیراز در آن جلسه فقط بررسی شد. اصلا دفاعیهای در کار نبوده است و دلیل آن که شورای عالی معماری و شهرسازی مخالفت یا موافقت خود با اجرای این طرح را به اطلاع استان فارس نرسانده بود، اتفاقی بود که در آن زمان برای رییس جمهور رخ داد و الان هم موضوع احداث درمانگاه در بافت تاریخی شیراز در دستور کار شورای عالی معماری و شهرسازی است.
مغانلو با اشاره به پیگیریهای علیرضا صحراییان، معاون توسعه و عمران آستان شاهچراغ (علیه السلام) برای اجرای طرح گفت: بنده چندین بار به ایشان اعلام کردهام که باید صبر کنید تا شورای عالی معماری و شهرسازی نظر خود را درباره اجرای طرح اعلام کند. حتی صورتجسله کمیته فنی برگزار شده را هم برای ایشان ارسال کرده بودم.
این مقام مسئول در وزارت راه و شهرسازی کشور تاکید کرد: شورای عالی معماری و شهرسازی مخالف تخریب بافتهای تاریخی کشور است.
مغانلو با اشاره به این موضوع که معاون توسعه و عمران آستان شاهچراغ (علیه السلام) کاملا با قوانین مرتبط با بافتهای تاریخی و شهرسازی آشنا است، افزود: در ماجرای گودبرداری در بافت تاریخی شیراز قطعا کار اشتباهی صورت گرفته است و تا زمانی که طرحی در شورای عالی معماری و شهرسازی تصویب نشده، قابلیت اجرا ندارد.
پیش از این؛ صحرائیان، معاون توسعه و عمران آستان مقدس حضرت شاهچراغ (علیه السلام) به ایلنا گفته است: همه اعضای کمیسیون ماده ۵ استان فارس این پروژه را تصویب کردند و استاندار، شهردار، مدیرکل میراث فرهنگی، مدیرکل راه و شهرسازی و همه اعضاء آن را تایید کرده و در شورای برنامه ریزی استان هم مصوب شد.
او گفت: پروژه احداث درمانگاه و بیمارستان در شمال آستان مقدس شاهچراغ (علیه السلام) براساس ضوابط پیش رفته و تمام دوستان ما علاقمند به ساماندهی بافت تاریخی شیراز هستند. ضمن آن که در حوزه طرحهای آستان مقدس شاهچراغ (علیه السلام) یکی از اولویتهای اصلی تولیت این آستان و حتی امام جمعه محترم شیراز، رعایت تمامی ضوابط قانونی است.