ایسنا: وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اعلام کرد: «روستای "اِصفَهَک" در استان خراسان جنوبی، در فهرست بهترین دهکدههای جهانی گردشگری در سازمان گردشگری ملل متحد ثبت شد.»
سیدرضا صالحی امیری گفت: اصفهک در رقابت بین ۱۵۰ روستا در سطح جهانی، در فهرست بهترین روستاهای گردشگری ثبت شد.
روستای کندوان، در استان آذربایجان شرقی سال گذشته وارد این فهرست شده بود و با ثبت اصفهک، تا کنون دو روستا از ایران وارد فهرست بهترین دهکدههای گردشگری سازمان گردشگری ملل متحد شده است.
ایران امسال هشت پرونده از روستاهای «ابیانه» استان اصفهان، «کندلوس» استان مازندران، «بیشه» استان لرستان، «میمند» استان کرمان، «فهرج» استان یزد، «پالنگان» استان کردستان، «اصفهک» استان خراسان جنوبی و «قلعه بالا» استان سمنان را برای رقابت در این رویداد جهانی معرفی کرده بود.
«اصفهک» که در اثر زلزله ۱۹۷۸ طبس به شدت آسیب دیده بود، زمانی غیرقابل سکونت بود و ساکنان آن در چادرهای موقت زندگی میکردند. با آغاز بازسازی خانهها در نزدیکی این روستای ویرانشده، خانههای چوبی موقتی ساخته شد که به «اوطاق چوبی» معروف بودند. روستاییان با تعهد به پایداری و حفظ فرهنگی، جامعه را در طول سالها بازسازی کردند، اقامتگاههای بومگردی را توسعه دادند و خانههای سنتی را با استفاده از تکنیکهای خشتی باستانی بازسازی کردند.
تبدیل اصفهک به یک مقصد فرهنگی و بومگردی به دلیل معماری منحصر به فرد و شیوههای پایدار توجه را به خود جلب کرده است و جایزه معتبر معماری آسیا را برای این روستا به ارمغان آورده است.
سازمان گردشگری ملل متحد از سال ۲۰۲۱، ابتکار بهترین دهکدههای گردشگری را با هدف ترویج گردشگری پایدار در مناطق روستایی، با تمرکز بر حفظ مناظر طبیعی، میراث فرهنگی و سبکهای زندگی بومی، از جمله خوراک شناسی و ارزشهای محلی به اجرا گذاشته است.
امسال دو هزار کاندیدا از کشورهای مختلف به دبیرخانه گردشگری سازمان ملل متحد ارسال شده بود، که به گفته مصطفی فاطمی، مدیرکل دفتر گردشگری داخلی ۴۰ تا ۶۰ روستا بهعنوان دهکدههای جهانی گردشگری ۲۰۲۴ معرفی میشوند.
فاطمی همچنین درباره دستاورد و امتیاز ثبت جهانی روستاها، گفته است: روستاهایی که توسط گردشگری سازمان ملل متحد معرفی میشوند از اطلاعرسانی بینالمللی و امتیازهای تبلیغاتی بهعنوان نمونهای برجسته از یک مقصد گردشگری روستایی بهرهمند میشوند و ضمن دریافت لوح بهترین روستاهای جهانی به مدت سه سال به عضویت شبکه روستاهای جهانی در میآیند. همچنین برای آنها فضایی بهمنظور تبادل تجربه، آموزش و کمک به رشد گردشگری فراهم میشود.