شناسهٔ خبر: 69708371 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

دوگانگی گرمخانه و کمپ؛ دلیل فرار بی خانمان‌های بجنورد چیست؟

بجنورد- ایرنا- گرمخانه‌های بجنورد برای نگهداری بی خانمان‌ها از سرمای شدید شب‌های سرد زمستانی راه‌اندازی شد ولی همچنان کارتن خواب‌ها شبانه در سطح شهر مشاهده می‌شوند و آنها دلیل استقبال نکردن از گرمخانه‌ها را معرفی به مراکز ترک اعتیاد می‌دانند.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، شهرداری بجنورد معتقد است که بیشتر کارتن خواب‌ها و به تعبیری افراد بی‌خانمان و بی‌پناه سطح شهر ساعت هشت شب به بعد در خیابان‌ها نیستند و  گاها بیشتر آنها در گرمخانه‌های شهرداری شب را سپری می‌کنند.

چند سالی است که شهرداری مرکز خراسان شمالی با راه‌اندازی چنین فضاهایی چند ون را برای رساندن کارتن خواب‌ها به گرمخانه تدارک دیده است ولی باز هم حضور این افراد در خیابان‌ها کم نیست و در این خصوص یک دوگانگی حضور در خیابان و گرمخانه های شهرداری وجود دارد.

اگرچه شهرداری دلایل خاص خود را عنوان کرده است و می گوید که علی رغم وجود گرمخانه‌ها، بی‌خانمان ها از این مکان استقبال نمی کنند و کارتن خواب ها نیز دلایل خاص خود را برای عدم حضور دارند.

بیشتر کنجکاو می‌شوم و تصمیم می‌گیریم در این بلندای شب‌های پاییزی گشتی در سطح شهر بزنم، نخست ذهنم به سمت منطقه جوادیه بافت فرسوده شهر می رود و مسیرم را تغییر می‌دهم تا نگاهی به بی خانمان‌های منطقه بیندازم.

خیابان‌های تاریک که دورتادورش بیابان است، چسبیده به  بلوکه‌های دیوار چند نفر که مکان برای خود درست کرده‌اند و آتشی برپا کرده و سخت مشغول گرم صحبت کردن هستند.

دوگانگی گرمخانه و کمپ؛ دلیل فرار بی خانمان‌های بجنورد چیست؟

جلوتر می‌روم، چند نفر که در این مکانها و سیاهی شب دور آتش حلقه زده و چند عدد سیب زمینی درشت به قصد تنوری شدن و کتری سیاهی از آب جوش کنار آتش گرد آمده‌اند.

با دیدن من صحبت هایشان ناتمام می ماند و با تعجب بدون هیچگونه صحبتی به من نگاه می کنند، یکی دیگر از کارتن خواب‌ها هم در گوشه‌ای  دیگر زیر چند لایه پتو و پلاستیک به خواب عمیق زمستانی فرو رفته است، گویا از سرما باکی ندارد.

ظرف‌های خالی یک بار مصرف غذا همه جا پراکنده شده است، سگی در نزدیکی این محل در حال رفت و آمد و پرسه زدن است و چند گربه برای استخوان‌های برجای مانده از غذا داخل ظرف، مشغول جدال با یکدیگر هستند.

جلوتر می‌روم و از آنان می‌خواهم دقایقی خود را کنار شعله های روشن آتش گرم کنم، سرصحبت را با سوز سرمای این شب های پاییزی و راه اندازی گرمخانه شهرداری باز می‌کنم.

یکی از آن ها خیلی صریح می گوید: گرمخانه فقط مکان موقت برای بی پناهان و کارتن خواب‌ها است، با چوبی که در دست دارد سیب زمینی آتشین را زیر و رو می کند و از ته دل آهی سر می‌دهد که اگر به گرمخانه برویم ما را به کمپ ترک اعتیاد می برند.

پیرمرد مسن دیگر با محاسنی بلند، اورکت کهنه یشمی رنگ (کاپشن های سربازی) که مدام برای گرم کردن، دستهایش را به هم می‌فشارد اضافه می کند: من این بیابان برهوت را با گرمخانه گرم و نرم شهرداری عوض نمی‌کنم، ما راحتیم، به بهانه گرمخانه با پای خودمون کمپ نمی‌رویم، از سرما هم مردیم مردیم.

بیشتر بخوانید:

۷۰ بی سرپناه شب را در گرمخانه‌های بجنورد پذیرش شدند

گرمخانه‌های خراسان‌شمالی آماده پذیرش افراد بی‌سرپناه است

گرمخانه‌های خراسان‌شمالی آماده پذیرش افراد بی‌سرپناه است

دوگانگی گرمخانه و کمپ؛ دلیل فرار بی خانمان‌های بجنورد چیست؟

خودشان دوست دارند جای مناسب خواب و غذای گرم داشته باشند اما ترس و واهمه آنان از مسئولان و گشت جمع آوری این حسرت و آرزو را از آنان ربوده است، سوز سرمای پاییزی را به خواب عمیق در مکانی گرم که در دلشان پر از استرس و دلهره برای تحویل دادن آنان به کمپ توسط مسئولان انجام خواهد شد را ترجیح می دهند.

سنگ، پتو و پلاستیک آرامش زندگی اوست، رقم زدن خوابی راحت و عمیق تا رفتن به مکانی پر از ترس و دلهره.

شهردار بجنورد در خصوص فرار و استقبال نکردن بی خانمان ها از گرمخانه ها می گوید: کارتن خواب‌ها خودشان به این گرمخانه ها مراجعه می کنند و شهرداری هیچ دخالتی در جمع آوری آنان ندارد.

سید محمدعلی کشمیری اظهارکرد: گرمخانه های شهرداری دارای سرایدار، بخش خصوصی و نگهبان است که خدمات لازم(غذا، جا و مکان خواب) را به آنان ارائه می دهد.

وی افزود: جمع آوری اجباری کارتن خواب ها و انتقال آنان به گرمخانه ها و پس از آن تحویل به کمپ های ترک اعتیاد از سوی شهرداری اصلا صحت ندارد، برخی هم در بین آنان هستند که اصلا معتاد نیستند و فقط نیاز به جا و مکان خواب دارند.

شهردار بجنورد اضافه کرد: گشت شهرداری متشکل از یک نفر خانم نماینده پیمانکار، شهرداری و نیروی انتظامی، هر شب با یک دستگاه خودرو فقط اقدام به جمع آوری متکدیان سر چهارراه ها با هدف کرامت انسانی، نداشتن جا و مکان در این سرمای پاییزی می کند و براساس قانون، ۷۲ ساعت نگهداری خواهند شد.

وی تاکید کرد: پس از ۷۲ ساعت کمیته پایش متشکل از ادارات بهزیستی، کمیته امداد، علوم پزشکی، موادمخدر، فرمانداری، دادستانی و بهزیستی تشکیل خواهد شد و براساس تشخیص این کمیته که فرد یا مددجو، معتاد، دارای معلولیت و غیره باشد در مورد آن تصمیم گیری نهایی انجام خواهد شد.

کشمیری بیان کرد: افراد بی سرپناه و بی مکان با توجه به شروع فصل سرما و مشکلات برودت هوا، بی قید و شرط در "سرای مهر" شهرداری این شهر پذیرش خواهند شد.

وی عنوان کرد: تجهیز، مناسب‌سازی و آماده‌سازی سرای مهر همه ساله همزمان با شروع فصل سرما، برودت هوا و ارائه خدمات رایگان به افراد انجام خواهد شد، این مکان دارای ۲ سالن بزرگ است که مشکل ظرفیت نداریم و میانگین نگهداری بی سرپناهان در برخی از شب ها ۶۰ نفر است و حتی به ۹۵ نفر افزایش داشته است.

شهردار بجنورد خاطرنشان کرد: سرای مهر به صورت شبانه‌روزی میزبان افراد بی سرپناه، کارتن خواب و بی‌خانمان است و به طور متوسط روزانه، ۶۰ نفر از افرادی که به دلایلی شرایط سکونت دائم در جایی ندارند پذیرش خواهند شد.

شهردار بجنورد تصریح کرد: گشت شناسایی افراد بی سرپناه، با هدف بالا بردن امنیت شهروندان، پیشگیری از بروز آسیب‌های اجتماعی و در راستای بهره‌مندی این قشر آسیب دیده از خدمات حمایتی رایگان مانند اسکان، غذای گرم، صبحانه و استحمام به صورت مستمر در حال انجام است.

وی افزود: شهروندان می‌توانند در صورت مواجهه با افراد بی خانمان، نسبت به معرفی آن‌ها با شماره ۱۳۷ تماس تلفنی حاصل و همچنین به صورت حضوری به سرای اقدام کنند تا این افراد از امکانات رفاهی و حمایتی بهره‌مند شوند.

بیشتر بخوانید:

آغوش اَمن گرمخانه‌ها برای بی خانمان‌های خراسان‌شمالی

گرمخانه‌های بجنورد آماده پذیرش بی خانمان‌ها است

گرمخانه‌های خراسان‌شمالی آماده پذیرش افراد بی‌سرپناه است

شهر بجنورد، مرکز خراسان شمالی ۲۳۰ هزار نفر جمعیت دارد.