به گزارش ایکنا به نقل از روابط عمومی پژوهشکده سرطان معتمد جهاددانشگاهی، دومین نشست تخصصی میز فناوریهای نوین سلامت کمیسیون سلامت شورا با حضور حجتالاسلام عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی و حسن ابوالقاسمی، دبیر کمیسیون سلامت شورا و جمعی از صاحب نظران حوزه سلامت برگزار شد.
حجتالاسلام خسروپناه در این نشست در خصوص اهمیت تدوین اسناد راهبردی برای رفع موانع حوزه سلامت اظهار کرد: در دیداری که با برخی مسئولان حوزه سلامت داشتیم، پیشنهاد تدوین سندی برای حل موانع در حوزههایی همچون ژندرمانی و سلول درمانی مطرح شد که مورد استقبال قرار گرفت و به کمیسیون سلامت ارجاع شد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با تأکید بر تفاوت حکمرانی و حکومتداری گفت: یکی از دلایل عدم موفقیت اسناد سیاستگذاری، نگاه حکومتی به جای حکمرانی است. حکمرانی به معنای سیاستگذاری، تنظیمگری و نظارت است و باید با مشارکت حداکثری نخبگان و دستگاهها همراه باشد.
وی افزود: در تدوین اسناد باید تسهیلگری، شفافیت منابع و حل مسئله مورد توجه قرارگیرد و تمرکز صرف بر ساختار نداشته باشیم. اگر همه ارکان و نخبگان بهدرستی درگیر شوند، حل مشکلات با سهولت بیشتری امکانپذیر خواهد بود.
حجتالاسلام خسروپناه، با تأکید بر اهمیت شروع هر سند از مسئله، بیان کرد: برای تدوین اسناد راهبردی در حوزههایی چون درمانهای نوین، باید ابتدا مسائل را شناسایی کنیم. مسائل ما در حوزههای تولید دانش، فناوری، پیشگیری، درمان، و تعارض منافع باید بهطور دقیق استخراج شوند. این شناسایی، مقدمهای برای سیاستگذاری و تصمیمگیری است که بعداً قابل ارزیابی باشد.
وی افزود: ما با رویکرد نگاه توحیدی به عالم، بهدنبال تمدن نوین اسلامی هستیم. اسناد ما باید عملیاتی و ناظر به اجرا باشند و نظارتپذیری، اثربخشی و ارزیابی را در بر داشته باشند. سه مقوله نظارت، ارزیابی و اثربخشی باید بهصورت دقیق در سیاستگذاریها لحاظ شود تا مطمئن شویم سیاستها عملیاتی و مؤثر هستند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به ضرورت حذف موانع فناوریهای سلامت، گفت: با برطرفکردن موانع، میتوانیم خیرین را جذب کنیم تا در حوزه درمانهای نوین سرمایهگذاری کنند، بدون اینکه دولت متحمل هزینههای اضافی شود. در میان خیرین کشور، افرادی هستند که میتوانند با هزینههای قابل توجه به این حوزه ورود کنند، اما باید موانع برطرف شود تا با اطمینان از نتایج اقدامات لازم را انجام دهند.
وی با بیان اینکه تدوین اسناد راهبردی باید عملیاتی و مختصر باشند، ادامه داد: بهجای اسناد حجیم و دشوار، یک سند کوتاه و شفاف که حاوی راهکارهای عملیاتی باشد، کارآمدتر است. متعهد میشوم که تا زمانی که در این مسئولیت هستم، تدوین سند درمانهای نوین با نظر متخصصان جلو برود و از مبانی به مسائل واقعی و راهکارهای عملی برسیم. همچنین باید مشارکت حداکثری نخبگان و دستگاههای مختلف نظیر معاونت علمی ریاستجمهوری، وزارت بهداشت، و در بخشهایی حتی وزارت علوم را جلب کنیم تا در آینده از همکاری و اجرا حمایت کنند.
در این نشست، حسن ابوالقاسمی، دبیر کمیسیون سلامت شورای عالی انقلاب فرهنگی خاطر نشان کرد که کمیسیون سلامت بهعنوان یک مرجع اصلی در سیاستگذاری و هدایت راهبردهای حوزه سلامت، میتواند نقشی مؤثر و تسهیلکننده در شتابدهی به برنامههای توسعهای و تحولی در نظام سلامت کشور ایفا کند.
وی در ادامه به ضرورت توجه بیشتر به فناوریهای تشخیصی نیز اشاره کرد و گفت: ابزارهای نوین از جمله تشخیص زودهنگام بیماریها و آزمایشهای ژنتیکی، قادرند بروز بیماریها را در مراحل اولیه شناسایی کنند و در صورت استفاده گسترده از این فناوریها، میتوان از بسیاری از بیماریهای مزمن و پرهزینه پیشگیری کرد.
ابوالقاسمی در ادامه، با تأکید بر اینکه بهرهگیری از فناوریهای نوین همچون ژندرمانی، سلول درمانی، پزشکی بازساختی، و سلامت دیجیتال میتواند تحولات اساسی در نظام بهداشتی و درمانی ایجاد کند، اظهار داشت که امروزه فناوریهای نوین همچون ژندرمانی و پزشکی بازساختی این قابلیت را دارند که بسیاری از فرآیندهای پیچیده درمان را بهینه کنند و هزینههای سنگین درمانی را کاهش دهند.
وی در ادامه به اهمیت توسعه زیرساختهای لازم برای تولید داروهای حیاتی و نقش مهمی که بخش خصوصی میتواند در این مسیر ایفا کند، اشاره کرد و گفت: برای تأمین پایدار داروهای حیاتی، نیاز به زیرساختهای صنعتی مدرن داریم که قادر به تولید پلاسما و محصولات دارویی مشتق از آن باشند.
وی تصریح کرد: برای تأمین داروهای ضروری و حیاتی، باید به صنعت تولید پلاسما و محصولات دارویی مشتق از آن توجه بیشتری شود. دولت باید حمایتهای قانونی و نظارتی لازم را از بخش خصوصی بهعمل آورد تا این بخش بتواند با مشارکت فعال خود در تولید داروهای حیاتی، وابستگی کشور به واردات را کاهش دهد و در نهایت منجر به بهبود دسترسی بیماران به داروهای ضروری شود.
وی بیان کرد: با حمایت از مشارکت بخش خصوصی، علاوه بر تأمین نیازهای داخلی، امکان صادرات داروهای تولیدشده نیز فراهم میشود که به رونق اقتصادی کشور کمک کرده و آن را از منظر اقتصادی خودکفا میکند.
در پایان ابوالقاسمی تصریح کرد: در کمیسیون سلامت، میزهایی تخصصی ذیل آن سازمان یافته که یکی از مهمترین آنها، میز فناوریهای نوین سلامت است که با توجه به تاکید ویژه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی بر بحث فناوریهای نوین سلامت تشکیل شده است که مسئولیت این میز به دکتر صرامی واگذار شد که یکی از وظایف این میز راهبردی، تدوین سند ملی درمانهای نوین و محصولات پیشرفته پزشکی است.
رامین صرامی فروشانی، رئیس میز فناوریهای نوین سلامت نیز ضمن تشکر از اعتماد و حسن نظر حجتالاسلام خسروپناه به مجموعه پژوهشکده سرطان معتمد جهاددانشگاهی، گفت: دبیرخانه تدوین سند در این مجموعه مستقر است که با حمایتهای ارزنده ابوالقاسمی، دبیر کمیسیون سلامت و زحمات ستودنی دکتر جاویدی مدیراجرایی کمیسیون سلامت با تشکیل میز فناوریهای نوین سلامت ذیل کمیسیون سلامت شورا، روند تدوین سند در قالب یک ساز و کار حرفهای آغاز شده که با امکان سازماندهی ساختار در قالب کمیتههای تخصصی و بهرهگیری بیشتر از ظرفیت نخبگان، یقیناً روند تدوین این سند ملی راهبردی تسریع و بر غنای آن افزوده خواهد شد.
صرامی در ادامه سخنان خود به طرح جدید کمیسیون سلامت برای تشکیل کمیتههای تخصصی اشاره و خاطرنشان کرد: این کمیتهها، متشکل از متخصصان برجسته، در حوزههای مختلفی همچون ژندرمانی، سلولدرمانی و پزشکی بازساختی فعالیت خواهند داشت و به عنوان یکی از وظایف نقش محوری آنها در تدوین سند ملی فناوری سلامت خواهد بود.
وی تاکید کرد که هدف از تشکیل این کمیتهها، ایجاد یک سند جامع و راهبردی است که نیازهای مصرفکنندگان و فناوران را پاسخگو باشد و بهعنوان یک نقشه راه برای آینده فناوری سلامت کشور، عمل کند.
این نشست با هدف ایجاد بستری برای هماندیشی و تبادل نظر به منظور توسعه زیرساختهای فناوری سلامت و تدوین اسنادی جامع و کاربردی در این حوزه برگزار شد. سخنرانان بر اهمیت تدوین سند ملی فناوری سلامت، بازنگری در قوانین و مقررات و ایجاد بسترهای حمایتی برای فناوران و محققان تاکید کردند.
این نشست با حضور نزدیک به چهل نفر از نخبگان فناوریهایهای نوین حوزه سلامت برگزار شد که طی آن دانشمندان، محققین و مدیران این حوزه چون مصطفی قانعی، سعید سرکار، فریدون مهبودی، سیروس زینعلی، حسین قناعتی، اردشیر قوام زاده، میترا امینلو، عباس حاجی آخوندی، کیان آزاد منش نقطه نظرات خود را در باب مشکلات توسعه فناوریهای نوین مطرح کرده و تجربیات و راههای پیشنهادی را به اشتراک گذاشته و مورد بحث قرار دادند.
انتهای پیام