به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در قم، سید محسن امامیان شامگاه سهشنبه در نشست رونمایی از کتاب «خاک نشین» نوشته فهیمه شاکری مهر گفت: قرآن کتاب نازل شده است و بر پیامبر (ص) وارد شد و دعا کلامی است که بالا میرود. بین این دو موضوع قرابت وجود دارد و دعا در کنار قرآن قرار میگیرد.
وی ادامه داد: همه ما به خاطر کتاب مفاتیح و دیگر کتابهای این عالم بزرگ مدیون شیخ عباس قمی هستیم ولی ما داستان نویسها مدیونتر هستیم به خاطر اینکه ایشان جزو اولینهایی بود که در سده اخیر در میان حوزویان به داستان حکایت پرداخت.
این نویسنده افزود: خیلی سعادت میخواهد یک نویسنده توفیق پیدا کند تا راجع به همچین فردی داستان بنویسد.
امامیان تصریح کرد: من در این کار رد پای نویسنده را میبینم که یک بخشی از این موضوع خوب است و بخش دیگر خوب نیست. روایت عفیفانه و مودبی که کار دارد نشان دهنده شخصیت نویسنده است. خیلی جاها ادب را در کار میبینم اما لحن در کتاب تکرار میشود و در همه جا خود نویسنده را میبینیم که این خیلی خوب نیست.
این منتقد ادبی توضیح داد: تسلط نویسنده راجع به فرهنگ جغرافیا و تاریخ قم در کار مشخص است ولی آنجایی که به مشهد میرود متوجه پژوهش نویسنده میشویم که از جغرافیا و اعلام و اشخاص گفته میشود.
نویسنده رمان «اربعین طوبی» گفت: وقتی ما کمبود منابع داریم یا شخص آنقدر رتبه و مقام بالایی دارد که حرف گفتن راجع به او سخت است، نویسنده دنبال یک راهکاری باید بگردد تا بتواند روایت خودش را شکل دهد. نویسنده با هوشمندی کامل ترفند خوبی را انتخاب کرده به این صورت که یک جوانی را انتخاب میکند که در زمانه شیخ عباس قمی زندگی میکند و این شخص راوی و ناظر زندگی و زمانه شیخ عباس قمی است.
وی در پایان تاکید کرد: برای افرادی که اهل سفر و کتاب هستند و برای مسافرت دو سه روزه به مشهد «خاک نشین «کتاب خوب و همراه مناسبی است
نوجوانان ما باید از تاریخ بیشتر بدانند
فهیمه شاکری مهر نویسنده کتاب «خاک نشین در بخشی از این برنامه گفت: شیخ عباس قمی ۲۲ سال مشهد زندگی کرده است البته به قم هم رفت و آمد داشته اما وقتی ماجرای گوهرشاد اتفاق میافتد او مشهد نبود و در همدان زندگی میکرد.
وی گفت: وقتی شیخ عباس قمی را انتخاب کردم شخصیتم را دوست داشتم اما به خاطر نبود منابع چند بار رفتم آن را عوض کنم. وقتی انتخاب کردم این موضوع را انگار برای من مشکلات شروع شد و دیدم که تقریباً هیچ چیزی در این مورد نداریم خیلی از منابع را جستجو کردیم و کار داستانی در این باره ندیدم. بنابراین رفتم سراغ کتابها و دیدم که تقریباً محتوای آنها یکی است اما الحمدالله بخشی از این مشکل به دست انتشارات بینالملل حل شد.
این داستان نویس اضافه کرد: دغدغه داستان نوجوان برای من از وقتی جدی شد که من با نوجوانان کارگاه و کلاس داشتم و دیدم که بچهها خیلی از کتاب استقبال میکنند و متوجه شدم که علاوه بر خودمان، نوجوانان ما باید از تاریخ بیشتر بدانند.
وی ادامه داد: راوی به حسب سوژه کار باید مرد انتخاب میشد اگر چارهای بود به عنوان نویسنده خانم دوست داشتم راوی یک خانم باشد. راوی هر چند مرد است سعی کردم روایت را خشن در نیاورم و راوی در برخی جاها یک عکسالعملهای زنانه هم دارد.
∎