شناسهٔ خبر: 69705014 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: قدس آنلاین | لینک خبر

کارخانه «روغن نباتی شیراز» خاک می‌خورد

شیراز کارخانه روغنی دارد که این محصول را از سال ۱۳۳۳ با برند «نرگس» تولید می‌کند.

صاحب‌خبر -

این مجموعه روزگاری قطب تولید روغن در ایران بود و محصولات تولیدی آن به کشورهای حاشیه خلیج‌فارس و کشورهای مختلفی که مقصد روغن‌های تولیدی این کارخانه بودند، صادر می‌شد؛ اما طی دهه‌های اخیر این کارخانه با فراز و نشیب‌های فراوانی مواجه بوده و انگیزه و رمق آن برای تولید به تدریج کاهش پیدا کرده است و به ناچار پس از چند سال تعطیلی، در تاریخ ۶بهمن سال ۱۴۰۱ به مالک جدید واگذار شد.
با این حال بازهم تا مهر سال گذشته تولید زیادی در این کارخانه صورت نگرفت.  
به تدریج وضعیت تولید کمی بهتر شد؛ اما به وضعیت مطلوب نرسید و آن‌طور که کارگرانش می‌گویند، تولید کارخانه در حال حاضر به صفر رسیده است.
غم‌انگیزتر آنکه فعالیت این مجموعه تولیدی در هاله‌ای از ابهام قرار دارد. باید ساز جدایی از حضرت حافظ را نیز کوک کرده و به خارج از شیراز نقل مکان کند.
کارگران هستند؛ اما تولید نیست
یکی از کارگران این مجموعه ادعا دارد بیش از سه ماه است تولید کارخانه روغن نباتی شیراز به صفر رسیده و کارگران به اسم تعمیرات، رنگ‌آمیزی دستگاه‌ها و نظافت در کارخانه حضور دارند؛ اما از خرداد تولید انجام نمی‌شود.
وی با اشاره به اینکه مدیران کارخانه عنوان می‌کنند به دلیل نداشتن کارت بازرگانی قادر به وارد کردن و تأمین مواد اولیه نیستند، می‌گوید: در خرداد ماه و پیش‌تر برای کسب کارت بازرگانی پیگیری‌های زیادی از تهران انجام شد؛ اما به نتیجه‌ای نرسید. بعد از آن نیز مسئولان با مدیران اقتصادی استانداری صحبت‌هایی داشتند که آن هم تاکنون هیچ نتیجه‌ای نداشته است.
تغییر کاربری کارخانه
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری فارس نیز با اظهار بی‌اطلاعی از روند پرداخت حقوق توسط مدیران کارخانه روغن نباتی شیراز اظهار می‌کند: شهریور ماه جلسه‌ای با مدیر عامل کارخانه روغن نباتی شیراز در تهران برگزار شد؛ اما متأسفانه موضوع‌ عدم پرداخت حقوق کارگران در این جلسه مطرح نشد.
حسن شیخ‌نیا با اشاره به اینکه مدیران کارخانه روغن نباتی شیراز به تنهایی نمی‌توانند موضوع تغییر کاربری مجموعه روغن نباتی شیراز را دنبال کنند، می‌افزاید: موضوع تغییر کاربری کارخانه روغن نباتی شیراز در اختیار استانداری فارس است و حتی در صورت ورشکستگی هم مسئولان این کارخانه حق تغییر کاربری را ندارند و سهامداران از این موضوع مطلع هستند.
وی با بیان اینکه مالک جدید کارخانه روغن نباتی شیراز با فرض‌ عدم امکان تغییر کاربری این ملک را خریداری کرده است، ادامه می‌دهد: تغییر کاربری کارخانه روغن نباتی شیراز در صورتی اتفاق می‌افتد که این کارخانه به یک نقطه مجاز صنعتی انتقال پیدا کند.
شیخ‌نیا با بیان اینکه استقرار در مکان جدید صنعتی و بعد تغییر کاربری ملک قدیمی انجام می‌شود، بیان می‌کند: اینکه تعطیلی یک واحد صنعتی باعث دریافت مجوز تغییر کاربری شود، هرگز اتفاق نخواهد افتاد.
چرایی تمدید کارت بازرگانی 
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت فارس نیز در خصوص آخرین وضعیت کارخانه روغن نباتی شیراز می‌گوید: آخرین مشکلی که کارخانه روغن نباتی با آن مواجه بوده این است که تاکنون نتوانسته کارت بازرگانی خود را برای ثبت سفارش پیش‌نیاز محصولات تولیدی خود تمدید کند.
حمیدرضا ایزدی ادامه می‌دهد: البته با توجه به همکاری‌های بین دستگاهی که در استان فارس صورت گرفته، زمینه برطرف شدن مشکل تمدید کارت بازرگانی این واحد اقتصادی نیز فراهم شد و طی روزهای آینده کارت بازرگانی این بنگاه اقتصادی تمدید می‌شود.
وی در خصوص علت عدم تمدید کارت بازرگانی نیز تصریح می‌کند: مشکلات مالیاتی این کارخانه موجب شده کارت بازرگانی تمدید نشده و ثبت سفارش برای واردات روغن خام انجام نشود؛ اما نظر به همکاری‌های صورت گرفته با اداره کل امور مالیاتی فارس، مشکل برطرف شده است.
ایزدی تأکید می‌کند: اقدامات خوبی در کارخانه روغن نباتی شیراز در حال انجام است و با همکاری سرمایه‌گذار جدید و پیگیری‌های صورت گرفته توسط معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت بخش قابل توجهی از مطالبات کارگران پرداخت شده و تنها یک یا دو ماه مطالبات کارگران هنوز پرداخت نشده است.
وی در خصوص خروج این کارخانه از شهر شیراز نیز تصریح می‌کند: خروج از شیراز یکی از برنامه‌های اصلی این کارخانه است؛ اما این موضوع نیازمند تأمین مالی بسیار زیادی بوده که در شرایط کنونی برای سرمایه‌گذار فراهم نیست.
فعال‌سازی مجدد کارخانه
معاون امور صنایع سازمان صنعت، معدن و تجارت استان فارس نیز در مورد آخرین شرایط کارخانه روغن نباتی نرگس ادعا دارد مشکلات عدیده‌ای اعم از بدهی به تأمین اجتماعی، امور مالیاتی، بانک سپه و موارد مختلف دیگر این مجموعه با تصمیماتی که توسط دادگستری، کمیته حقوقی و کارگروه رفع موانع تولید با حضور استاندار پیشین فارس گرفته شد، تعیین تکلیف شدند.
مجید کشاورز تصریح می‌کند: مسائل و مشکلاتی از مالک قبل باقی مانده و تیم سرمایه‌گذار جدید میراثدار مشکلاتی است که مالک قبل ایجاد کرده است.
به گفته این مقام مسئول کارخانه روغن نباتی شیراز اگر بتواند ثبت سفارش کرده و واردات روغن خام انجام دهد، به زودی شاهد تولید و افزایش سهم بازاری این بنگاه اقتصادی در حوزه تولید روغن خواهیم بود.
وی می‌افزاید: سرمایه‌گذار برنامه‌ای برای خروج از شیراز داشته و حتی زمین نیز در نظر گرفته شده؛ اما اولویت سرمایه‌گذار، فعال‌سازی دوباره کارخانه و تقویت آن است.