شناسهٔ خبر: 69703661 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: باشگاه خبرنگاران جوان | لینک خبر

سرانه مطالعه در ایران چقدر است؟

مطالعات استقرایی دقیقی از سرانه مطالعه در ایران وجود ندارد، اما بر اساس آخرین پیمایش‌ها از مصرف فرهنگی کشور، سرانه مطالعه هر ایرانی از ۲ تا ۱۲۰ دقیقه است.

صاحب‌خبر -

طبق آمار رسمی سرانه مطالعه و میزان کتاب‌خوانی ایرانیان  حدود ۳۰ دقیقه در روز را نشان می‌دهند، اما معمولا درباره این روش آمارگیری نکاتی مطرح است، مانند اینکه چه نوع مطالعه‌ای را جزء آمار محسوب می‌کنند به طور کلی   مطالعه کتاب‌های درسی، ادعیه مذهبی و خواندن قرآن باید جزء سرانه قرار بگیرد یا خیر؟ در حال حاضر درباره این مسائل نظر‌های مختلفی ارائه می‌شود 

همچنین  تولید کتاب کشور  بالای ۱۰۰ هزار عنوان در سال است که در این بین ۳۵ تا ۴۰هزار عنوان از آن تجدید چاپ است و بیش از ۶۰هزار عنوان کتاب چاپ اول است. اگر ۶۰هزار عنوان را بر تعداد روز سال و ساعات روز تقسیم کنیم، می‌بینید اگر فرد عادی در طول شبانه‌روز هیچ کاری نکند و هر ساعت، یا هم نیم‌ساعت، اصلا هر ربع ساعت یک کتاب را سریع بخواند، حتی تمام اینها را یک دور هم نمی‌تواند به سرعت بخواند.

هادی ابراهیمی سنائی رئیس انجمن ناشران کتاب در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان گفت: در ایران آمار‌های متعددی گفته می‌شود و اندازه‌های اعلام شده از ۲ دقیقه تا ۱۲۰ دقیقه متغیر است.

وی ادامه داد:  زمانه‌های اعلام شده برای مطالعه هر ایرانی: ۲ دقیقه (بدون زمان خواندن قرآن، مفاتیح و روزنامه) و اگر زمان درس خواندن را هم به آن اضافه کنیم ۱۰ دقیقه به طور میانگین می‌توان بیان کرد که سرانه مطالعه کتاب در دنیا ۴۵ دقیقه در روز است.

 رئیس انجمن ناشران کتاب تصریح کرد: سرانه بالای مطالعه در کشور‌های توسعه یافته‌ای نظیر ژاپن با سرانه ۹۰ دقیقه مطالعه در روز یا انگلیس با حدود ۵۵ دقیقه در روز نشان از شاخص بالای توسعه در این کشورهاست. با این وجود، میزان مطالعه در کشوری مثل آمریکا بسیار کم است.

ابراهیمی سنائی اضافه کرد: طبق اعلام نهاد کتابخانه تعداد کتابخانه در کشور ۳۴۱۵ (شامل ۲۴۰۰ نهادی، ۹۳۱ مشارکتی و ۲۴ مستقل) تعداد بالای ۲۰۰ کتابخانه مهم با بیشترین کتاب وجود دارد.

به طور کلی، طبق بررسی‌ها انجام شده در حال حاضر استان‌های تهران، خراسان رضوی و اصفهان بیشترین تعداد کتابخانه‌های عمومی را در ایران دارند. اما با این حال، به‌طور میانگین برای هر ۱۰۰ هزار نفر در ایران تنها ۱.۲ کتابخانه عمومی وجود دارد، در حالی که استاندارد جهانی برای هر ۱۰۰ هزار نفر، ۳ کتابخانه است. بسیاری از کتابخانه‌های موجود در ایران به‌دلیل کمبود منابع مالی، نمی‌توانند کتاب‌های جدید و متنوعی تهیه کنند.

خبرنگار: رضا زارع