شناسهٔ خبر: 69699263 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: ایمنا | لینک خبر

حرکت پرشتاب ایران روی ریل دلارزدایی

دلار زدایی، فرایندی تدریجی است که برای تثبیت حکمرانی سیاسی و اقتصادی و مقاومت در برابر تنش‌های ژئوپلتیکی و اقتصادی رفته رفته ضروری به‌نظر می‌رسد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری ایمنا، ایران به همراه عربستان، امارات، مصر، اتیوپی و آرژانتین از ماه ژانویه ۲۰۲۴ به صورت رسمی به عضویت بریکس درآمده‌اند، همچنین وزارت امور خارجه بلاروس اعلام کرد که عضویت این کشور در گروه بریکس به طور رسمی به عنوان یک کشور شریک پذیرفته شده است.

بلوک جدید بریکس در مجموع ۴۶ درصد از جمعیت جهان را نمایندگی می‌کند و ۳۷ درصد از تولید ناخالص داخلی جهانی را در اختیار دارد.

ایده دلار زدایی و ایجاد یک ارز مشترک در گروه بریکس مورد توجه قرار گرفته است که نه تنها توسط ولادیمیر پوتین، به دلایل واضح، بلکه توسط رئیس جمهور برزیل، لولا داسیلوا در جریان گردهمایی بریکس، مورد حمایت قرار گرفت، در این راستا ایران به روسیه پیشنهاد ایجاد نهادی مشابه "FATF" در میان کشورهای عضو بریکس را داده است و معتقد است این نهاد فرصت بسیار خوبی برای توسعه همکاری‌های بانکی میان کشورهای عضو است.

ایران معتقد است اتحادیه پایاپای آسیایی (ACU) فرصت بسیار خوبی برای حذف دلار از معاملات میان کشورهای عضو است که هم اکنون کشورهای مثل هند و پاکستان هم عضو این اتحادیه هستند به تازگی نیز بلاروس تقاضای عضویت در این اتحادیه را مطرح کرده است. تهران از روسیه دعوت کرده است که به این اتحادیه بپیوندد چراکه معتقد است این اتحادیه ظرفیت بسیار خوبی برای توسعه همکاری میان ایران و روسیه را فراهم می‌کند.

حرکت پرشتاب ایران روی ریل دلارزدایی

دلار زدایی یکی از راهکارهای بانک مرکزی ایران برای کم اثر کردن تحریم‌ها و ایجادی راهی عملیاتی برای بهره بردن اقتصاد از ارزهای دیگر است، اما شاید عده‌ای معتقد باشند، دلار زدایی تنها در دستور سیاست‌گذاران اقتصادی ایران است، اما حقیقت آن است که دلار زدایی امروز تبدیل به یک رویه بین‌المللی کشورهای زیادی شده است که یکی از دلایل آن کاهش ارزش دلار در بازار جهانی است.

توسعه روابط پولی با روسیه و چین؛ یکی از راهکارهای ایران برای دلار زدایی

یکی از راهکارهای ایران برای دلار زدایی توسعه روابط پولی با روسیه و چین است؛ ۲۱ آبان ۱۴۰۳ بود که به شکل رسمی اتصال شبکه‌های پرداخت کارتی شتاب ایران و میر روسیه در مرحله نخست عملیاتی و رونمایی شد.

محمدرضا فرزین رئیس‌کل بانک مرکزی درباره اتصال شبکه پرداخت کارتی ایران و روسیه اظهار کرد: با افتخار، گامی بزرگ در جهت دلار زدایی و تسهیل روابط اقتصادی میان دو کشور جمهوری اسلامی ایران و کشور روسیه برمی‌داریم.

وی افزود: با اتصال شبکه‌های پرداخت ملی دو کشور، مرزهای پرداخت‌های الکترونیکی از میان برداشته شده و فصل جدیدی در همکاری‌های اقتصادی و فرهنگی دو ملت آغاز می‌شود. پروژه‌ای که امروز شاهد افتتاح آن هستیم، از (تاریخ آغاز پروژه) با هدف ایجاد یکپارچگی در شبکه‌های پرداخت و تسهیل تراکنش‌های مالی میان شهروندان دو کشور آغاز شد.

رئیس‌کل بانک مرکزی با تاکید بر اینکه این پروژه به سه فاز تقسیم و در هر فاز، گامی مهم در جهت تحقق هدف نهایی برداشته می‌شود گفت: فاز اول این پروژه، که در انتهای شهریور به بهره‌برداری رسید و امروز رونمایی می‌شود، امکان استفاده از کارت‌های بانکی کشور ایران و عضو شبکه شتاب در دستگاه‌های خودپرداز کشور روسیه را برای گردشگران فراهم می‌کند.

حجت الله فرزانی، کارشناس امور بانکی اظهار کرد: پیمان پولی دوجانبه ایران و روسیه و همچنین اتصال شبکه پرداخت میر و شتاب، گامی مهم در مسیر دلار زدایی از اقتصاد کشور است اقدامی که می‌توانند حتی به تسهیل تجارت میان دو کشور کمک کند موضوعی که بسیار برای ما حائز اهمیت است.

این کارشناس اقتصادی در ادامه اظهار کرد: اتصال پرداخت کارتی ایران به شبکه پرداخت کارتی روسیه می‌تواند به عنوان یک نمونه و الگو مناسب برای تلقی شود الگوی که می‌توانیم از آن در ارتباط با کشورهای دیگر استفاده کنیم.

به گزارش ایمنا، یکی از راهکارهایی که می‌تواند از حجم مبادله دلار در جهان کاسته و ارزهای دیگر دنیا را جایگزین آن کند، استفاده از ارزهای کشورهای مقصد است، به عنوان مثال اگر فردی نیاز به مسافرت به کشور انگلستان را دارد پوند در اختیار آن داده شود و برای کشورهای حوزه یورو نیز از یورو استفاده شود.

برای کشور کانادا از دلار کانادا و برای استرالیا نیز از دلار استفاده شود و با این راهکار حجم و ارزش معاملات دلار در دنیا کاسته می‌شود، یکی دیگر از اموری که می‌تواند از ارزش دلار بکاهد خارج کردن دلار از چرخه سرمایه گذاری مردم عادی است، دولت باید به دنبال ارز جایگزین برای سرمایه گذاری خرد مردم باشد و هر ارز دیگر بین‌المللی که توانایی نقد شدن سریع در چرخه معاملات دنیا را داشته باشد می‌تواند گزینه مناسبی باشد.

دلار زدایی، فرایندی تدریجی است که برای تثبیت حکمرانی سیاسی و اقتصادی و مقاومت در برابر تنش‌های ژئوپلتیکی و اقتصادی رفته رفته ضروری به‌نظر می‌رسد. ایجاد سبد متنوع ارزی ذخیره، افزایش پشتوانه طلا و فلزات باارزش و بهره‌بردن از ارزهای بومی در معاملات از راه‌های مؤثر دلار زدایی هستند. بزارک حرکت پرشتاب ایران روی ریل دلارزدایی تصویرابزارک حرکت پرشتاب ایران روی ریل دلارزدایی تصویرابزارک حرکت پرشتاب ایران روی ریل دلارزدایی تصویر