شناسهٔ خبر: 69695346 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایبنا | لینک خبر

دبیر چهارمین همایش بین‌المللی معماری دست‌کند عنوان کرد؛

۶۰ مقاله به دبیرخانه همایش بین‌المللی معماری «دست‌کند» رسید

لرستان - دبیر علمی چهارمین همایش بین‌المللی معماری «دست‌کند» گفت: ۴۸ مقاله از مجموع ۶۰ اثر ارسالی به دبیرخانه این همایش پذیرش شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در خرم‌آباد، مهناز اشرفی روز سه‌شنبه در آیین افتتاحیه چهارمین همایش بین‌المللی معماری «دست‌کند» در سالن همایش اتاق بازرگانی لرستان گفت: در مرحله نخست بیش از ۷۰ خلاصه مقاله توسط دبیرخانه دریافت و در مرحله بعد ۶۰ مقاله کامل ارسالی، توسط اعضای کمیته علمی بررسی و داوری شد که از میان آنها ۴۸ مقاله مورد پذیرش قرار گرفت.

وی با بیان اینکه اینگونه میراث نسبت به سایر آثار، از دوام بیشتری برخوردار است، افزود: این ماندگاری موجب شده یک اثر در دوران متمادی عملکردهای مختلف را تجربه کند.

دبیر علمی چهارمین همایش بین‌المللی معماری میراث فرهنگی را بازتاب تاریخ سرگذشت‌ها و تجارب متمادی در زمان‌های مختلف دانست و اضافه کرد: معماری «دست‌کند» بر خلاف سایر گونه‌های معماری نه با انباشت مواد، مصالح، چفت و بست و مصنوعات خردتر بلکه مستقیماً با حفر خاک و سنگ و به عبارت بهتر با ایجاد فضا به طور مستقیم در دل زمین ایجاد می‌شود که هم از چشم انداز معماری و هم از چشم انداز میراث فرهنگی حائز اهمیت ویژه است.

اشرفی افزود: این دست ساخته‌های پنهان در دل زمین همواره تدبیر و گاهی نبوغ سازندگان کهن را به نمایش می‌گذارند که از منابع طبیعی و نیروی کار خویش برای ایجاد استقرارگاه‌های پایدار و سازگار با بوم بهره گرفته اند و از این منظر معماری دست کند بخش مهمی از میراث فرهنگی ناشناخته یا کمتر شناخته کشورها است.

وی گفت: شناسایی، معرفی و حفاظت این نوع معماری، کوشش مضاعف پژوهشگران و حمایت اساسی نهادهای متولی به ویژه میراث فرهنگی را می‌طلبد و در دهه‌های اخیر نیز مورد توجه روزافزون متخصصان در سطح جهانی قرار گرفت.

دبیر علمی چهارمین همایش بین‌المللی معماری «دست‌کند» بیان کرد: پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری مفتخر است به عنوان اولین نهاد علمی کشور به این موضوع توجه نشان داده و با انجام پروژه‌های مطالعاتی گوناگون و در پی آن برگزاری کنفرانس‌های متوالی در سطح ملی و جهانی، توجه متخصصان سراسر کشور را به حوزه معماری دست کند و میراث آن جلب کرده است.

اشرفی افزود: این پژوهشگاه تاکنون با برگزاری سه کنفرانس در سطح ملی و بین‌المللی و چاپ بیش از ۱۵۰ مقاله علمی که حاصل آن رویدادها بودند نقش جریان‌سازی در جلب توجه به این گونه ویژه از معماری ایفا کرده است و در این حوزه بنیانگذار و پیشتاز است.

۶۰ مقاله به دبیرخانه همایش بین‌المللی معماری «دست‌کند» رسید

کتاب مجموعه مقالات همایش بین‌المللی معماری دست‌کند رونمایی شد

در حاشیه برگزاری این رویداد کتاب مجموعه مقالات سومین همایش بین‌المللی معماری دست‌کند رونمایی شد.

این کتاب در ۸۸۹ صفحه و با تدوین و گردآوری مهناز اشرفی به چاپ رسیده و شامل ۵۰ مقاله منتشر شده سومین همایش بین‌المللی معماری «دست‌کند» در سال ۱۳۹۷ است که در سال ۱۴۰۲ از سوی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری منتشر شده است.

به گزارش ایبنا، معماری دست‌کند گونه خاصی از معماری است که در آن هیچ مصالحی برای تولید فضا استفاده نمی شود و برخلاف اصول معماری متعارف مسائل ایستایی در این نوع معماری چندان مورد بحث نیست.

این معماری شامل فضاهایی است که با دست و ابزارهای ابتدایی و سنگی در دل کوه یا به صورت زیرزمینی کنده می‌شوند، هدف از ایجاد این معماری سرپناهی برای انسان است و برخی از گونه‌های این نوع معماری، ظاهری ساده ولی در عین حال ساختاری پیچیده دارند که با گذشت زمان و بر اساس نیاز انسان شکل گرفته‌اند.