به گزارش ایکنا، نودوهشتمین شماره فصلنامه فرهنگی - اجتماعی «روشنا» به صاحب امتیازی حامد سرلک و سردبیری فاطمه الهی با موضوعات متنوع منتشر شد.
سرمقاله این شماره از فصلنامه روشنا با تیتر «بازگشت به راستاندیشی» به «راستاندیشی دینی» پرداخته است که در بخشی از آن میخوانیم؛ در همواره تاریخ یکی از مهمترین دغدغههای جوامع دینی، تدقیق و حساسیت بر روی دفاع از حدود و ثغور راست اندیشی دینی و دوری جستن و برحذر داشتن از ناراستاندیشی بوده است. در اسلام، راستاندیشی معادل «دین حنیف» بوده و مفهوم انحراف نیز به معنای بدعت و یا وارد کردن عقیده یا رفتاری است که تا قبل از آن سابقهای در دین نداشته و مبانی دینی و مذهبی در آن ارتابط چه به صورت عام و چه خاص سخن یا تأییدی بر آن نداشته است.
یکی از پروندههای ویژه این فصلنامه به «یوگا» اختصاص یافته است. «یوگایی که نمیشناسید» در مصاحبه با حمیدرضا مظاهری سیف، نویسنده و کارشناس معنویتهای نوپدید منتشر شده است. وی در این مصاحبه به جریانشناسی یوگا در ایران پرداخته و گفته است: آسیبهای اعتقادی یوگا بیشتر ناظر بر افرادی است که بیش از یکی دو سال یوگا را ادامه میدهند. آنها رفته رفته، خدا را انرژی میدانند، نسبت به خورشید نگاه متفاوتی پیدا میکنند و آن را به عنوان منبع انرژی حیاتی در کره زمین میشمارند، به تناسخ معتقد میشوند، نماز و عبادتهای شرعی را همردیف آساناهای یوگا، صرفاً شکلی از ارتباط تلفنی تلقی میکنند و آساناها میتوانند جایگزین آنها شود. به لحاظ اعتقادی به شدت افراد تغییر کرده و متزلزل میشوند.
در ادامه این پرونده حجتالاسلام حسین عرب که سالها مطالعه تئوری و میدانی پیرامون یوگا در کارنامه علمی و عملی خود دارند، این مسئله را در قالب جریانشناسی یوگا به بوته نقد و بررسی گذاشته و دلایل ورزش نبودن یوگا را در چند بخش مورد بحث قرار داده است. «پسامدرنیسم و سرنوشت ایمان» مطلب دیگری است که حجتالاسلام محمد شیروانی به ایمانگرایی و چالشهای معنوی پسامدرنیته پرداخته است.
معرفی مدلهای روانشناختی کنترل یا اصلاح فکر در جریانهای فرقهای از سوی حجتالاسلام سیدجعفر هاتفالحسینی انجام شده است. حجتالاسلام نوید جانباز نیز با نگاهی به ارتباط و تأثیرات جریانهای فرقهای و دانش روانشناسی به این مسئله پرداخته است.
پرونده ویژه دیگر به بازخوانی پوریم پرداخته است. یکی از مراسمات آیینی نسبتاً مهم در دین یهودیت، جشن یا عید موسوم به پوریم است که مطابق با مضامین مطرح شده در یکی از کتب مقدس یهود، همه ساله با برگزاری سلسله مراسم آیینی، جشن، پایکوبی و ... توسط یهودیان اکثر کشورهای جهان، گرامی داشته میشود. در این پرونده این ماجرا، ریشههای تاریخی - مذهبی آن و برخی روایتهای تحلیلی پیرامون این واقعه و ... بررسی شده است. در این بخش عناوینی، چون «پوریم؛ افسانهای برای تقدس کشتار ایرانیان» و «واکاوی خاستگاه جشن پوریم» خواندنی است.
«تروریسم رفتاری در دولت صهیون»، «مواضع جامعه کلیمیان ایران در قبال جنایات رژیم صهیونیستی»، «نقد بهائیت متأخر»، «بدعتگذاری بهائیت در احکام»، انجمن حجتیه و استراتژی عادیسازی روابط» در پرونده دیگری در فصلنامه روشنا مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
«اهل سنت ایران در روایت دوم» عنوان پرونده دیگری است که به جریانشناسی مذهبی اهل سنت پرداخته است و در آن مطالبی با عناوین «اطلس توصیفی اهل سنت ایران» و «اطلسی برای بازنمایی حقیقت اهل سنت ایران» منتشر شده است. همچنین در این زمینه مصاحبههایی با ماموستا فائق رستمی، امام جمعه سنندج، ماموستا مصطفی شیرزادی، اما جمعه اهل سنت مریوان، ماموستا سیداحسن حسینی، امام جمعه موقت اهل سنت سنندج، ماموستا خال محمد آخوند سرافراز، مدیر مدرسه علوم دینی کلاته خراسان شمالی انجام شده است که بر اصل وحدت قومیتها تأکید کردهاند.
انتهای پیام