شناسهٔ خبر: 69682333 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

بهمن گرانی مرغ!

صاحب‌خبر -

جوان آنلاین: گزارش میدانی فارس نشان می‌دهد گران‌فروشی مرغ در خرده‌فروشی‌ها اتفاق می‌افتد و با محاسبه سود مصوب ۱۰‌درصدی که کیلویی ۸۶‌هزار تومان باید باشد تا ۹۷‌هزار تومان می‌فروشند. سازمان حمایت و اتاق اصناف مسئول نظارت بر خرده‌فروشی‌های بازار است. 
 
پس از افزایش قیمت مرغ در هفته‌های اخیر، دیروز سری زدیم به سازمان میادین میوه و تره‌بار (کشتارگاه)؛ گلوگاه و محل عرضه عمده محصولات پروتئینی و سبزی و میوه تا از وضعیت قیمت‌ها و عرضه باخبر شویم. 
ساعت حدود ۹صبح است، سالن‌ها کنار هم قرار گرفته پس از گذر از سالن‌های عرضه گوشت و میوه در قسمت شمالی میدان بنری زردرنگ با خط درشت قرمز رنگ «عرضه مرغ دولتی تنظیم بازار» توجهم را جلب می‌کند و مشتریان را به سمت سالن عرضه مرغ به خود می‌خواند. 
وارد سالن که می‌شوید، نسبتاً شلوغ است و جلوی هر غرفه‌ای تقریباً یکی‌دو نفری در حال خرید هستند، قیمت‌ها روی تابلو‌های تقریباً ۵/۰*۵/۰ متر و جلوی دید مشتری‌ها نصب شده، مرغ کیلویی ۸۲‌هزار تومان در همه تابلو‌ها مشترک است، اما بوقلمون، بلدرچین و قطعات مرغ هم با قیمت‌های متفاوتی نوشته شده است. مردمی که بیشتر خانم بودند بسته‌های چند کیلویی مرغ دست‌شان بود و می‌گفتند که غرفه‌ها بیشتر از چهار کیلو به افراد عادی نمی‌فروشند. 
یک خانواده زن و شوهر به فارس گفت که برای خرید مرغ برای مهمانی امشب آمدیم و مجبور شدیم هر کدام از دو غرفه جداگانه تا هشت کیلو بخریم آنها به قیمت ۸۲‌هزار تومان خریده بودند. یک خانم میانسال دیگر که دو کیسه مرغ خریده بود، گفت، یکی از بسته‌ها مرغ یخ‌زده است کیلویی ۶۵‌هزارو۷۰۰تومان خریده است. 

 توزیع روزانه صد‌ها تن مرغ در میدان بهمن
به ضلع شرقی به سالن عمده‌فروشی مرغ رفتم که حداقل ۳۰دستگاه کامیون یخچالدار و با آرم‌های مخصوص دامپزشکی مشغول بار زدن مرغ برای ارسال به میادین میوه داخل شهر بودند، آنها کیلویی ۸۲‌هزار تومان خریده بودند و می‌گفتند در میادین شهر کیلویی ۸۵‌هزار تومان طبق مصوب ستاد تنظیم بازار عرضه می‌کنند. 
برای بررسی بیشتر موضوع با نماینده شرکت پشتیبانی امور دام کشور مستقر در میدان که در اتاقی حدود شش‌متری پشت میزش حساب و کتاب‌ها را انجام می‌داد گفتگو کردم، شاید از نظر او وقت مناسبی نبود و سؤالات من تمرکزش را به هم می‌زد، اما پس از اینکه خودم را معرفی کردم با بی‌میلی توضیحاتی داد. 
مؤمنی گفت: روزانه صد‌ها تن محصولات پروتئینی از جمله مرغ از استان‌های کشور به این مکان سرازیر و از طریق کامیون‌های یخچالدار به میادین میوه اقماری داخل شهر ارسال می‌شود، قیمت‌ها در این مکان به نرخ دولتی ۸۲‌هزار تومان است و نظارت می‌شود. 
وی گفت: عرضه نسبت به هفته‌های گذشته بیشتر شده و هر میزان که غرفه‌ها نیاز داشته باشند، عرضه وجود دارد. مؤمنی در این باره که چرا به رغم وجود عرضه کافی قیمت‌ها در یکی‌دو هفته گذشته افزایشی بود، گفت: باید وزارت جهاد کشاورزی توضیح دهد. 
پیش از این محمدابراهیم حسن‌نژاد، معاون امور دام وزارت جهاد کشاورزی گفته بود: گرانی نهاده عامل گرانی مرغ در بازار است. 


 معمای تفاوت ۱۹‌هزار تومانی  قیمت میدان بهمن و مغازه
برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر با حسن منفرد که خود را فعال در حوزه مرغداری و مرغ‌فروشی معرفی می‌کرد گفتگو کردم که گفت: در ایام تابستان به دلیل قطعی برق مرغداران به مشکل برخوردند، تولیدشان کاهش یافت و برای جبران این ضرر محصول خود را به قیمت بالاتر می‌فروختند، اما اکنون وضعیت بهتر و قیمت‌ها کاهشی شده است، قیمت امروز نسبت به یکی دو هفته گذشته حداقل ۱۰‌هزار تومان کم شده است. یک مرغداری ۴۵ روز تا ۶۰ روز بعد مرغ را به بازار ارسال می‌کند. 
گزارش از میدان بهمن (کشتارگاه) و ورودی محصولات پروتئینی تهران بزرگ ساعت۱۱ تمام می‌شود، آنچه در این میدان دیده شد فراوانی عرضه و قیمت‌ها به مراتب ارزان‌تر از بازار بود و هنوز گره گرانی مرغ در بازار کامل باز نشده است، زیرا همین الان هم تفاوت قیمت این میدان با داخل شهر بیش از ۱۹‌هزار تومان است، زیرا مغازه‌ها به طور عمده کیلویی ۷۸‌هزار تومان از میدان بهمن خریداری می‌کنند و در بازار تا ۹۷‌هزار تومان می‌فروشند. 
در مسیر راه برگشت به چند میدان اقماری سطح شهر تهران هم سر زدم که مرغ با قیمت‌۸۴ و ۸۵‌هزار تومان فروخته می‌شد، در واقع آنها تن‌ها ۲‌هزار تومان بیشتر از نرخ کشتارگاه می‌فروختند. 


 قیمت‌هایی که نرخ اجاره تعیین می‌کند
برای اطلاع از آخرین قیمت مرغ به چند مغازه مرغ‌فروشی هم سر زدم که قیمت‌ها از ۹۰ تا ۹۷‌هزار تومان بود، هر چه به بالای شهر می‌رفتید قیمت‌ها بیشتر می‌شد، وقتی از آنها پرسیدم که چرا نرخ‌ها فرق دارد، سایز مرغ، روز کشتار و ... را بهانه می‌کردند، اما اصل حرف‌شان این بود که اجاره‌ها بالاست. نرخ اجاره پایین و بالای شهر فرق می‌کند، آنها حتی از نرخ مصوبی که باید بفروشند، مطلع نبودند و معلوم بود قیمت‌ها را خودشان تعیین می‌کنند. 


 تعداد بازرس کم و مغازه‌ها زیاد است
برای بررسی بیشتر موضوع با مسعود امراللهی، مدیر کل دفتر بازرسی و نظارت بر کالا‌های اساسی وزارت جهاد کشاورزری گفتگو کردم که گفت ۸ تا ۱۰درصد نرخ سود مغازه‌دار است، بنابراین وقتی مغازه‌دار از کشتارگاه مرغ را کیلویی ۷۸‌هزار تومان خریده است، باید حداکثر ۸۶‌هزار تومان باشد. 
از وی سؤال کردم که چرا با وجود سازمان‌های مختلف نظارتی گران‌فروشی رخ می‌دهد، گفت: سازمان حمایت و اتاق اصناف به مغازه‌های سطح شهر نظارت می‌کنند و بازرسان وزارت جهاد مسئولیت نظارت بر کشتارگاه‌ها را بر عهده دارند که روزانه ۶۰۰ تن فقط به کشتارگاه بهمن و هزارو ۷۰۰ تن به کل کشتارگاه‌های استان تهران مرغ وارد می‌شود. بر اساس آمار منتشرشده وزارت صنعت، معدن و تجارت تا پایان تیر امسال در مجموع بیش از ۲ میلیون‌و۴۳۹‌هزار واحد صنفی در کشور فعالیت دارند که در این آمار تنها واحد صنفی پروانه‌دار محاسبه شده است.