به گزارش خبرنگار ایکنا، مهسا گلستانی دختر ۱۱ سالهای که از بهزیستی مشهد به سرپرستی گرفته شده بود، در اثر ضرب و شتم شدید توسط والدینی که او را به سرپرستی گرفته بودند، در کاشمر جان خود را از دست داد. این اتفاق زمانی روی داد که او و برادرش در دوره شش ماهه آزمایشی در اختیار این خانواده قرار گرفته بودند.
در پی این حادثه ناگوار، سیدجواد حسینی، معاون وزیر و رئیس سازمان بهزیستی کشور طی نشستی خبری با اصحاب رسانه به تشریح ابعاد این حادثه پرداخت. وی ابتدا چند خبر در مورد مددجویان بهزیستی اعلام کرد و گفت: مشکل ۱۳ هزار نفر از مستمری بگیران که برای پرداخت مستمری آنها با سازمان برنامه و بودجه مشکل داشتیم شد و مستمری آنها پرداخت خواهد شد. مستمری یک میلیون و ۶۰۰ هزار معلول و مددجو به میزان دو هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان پرداخت شد. توانخواهی در تبریز که منزل مسکونی مناسبی نداشت ظرف ۲۴ ساعت برای رفع مشکل وی اقدام و خانه مناسبسازی شده به ارزش دو و نیم میلیارد تومان تهیه و با تجهیزات به وی تحویل داده شد.
وی ادامه داد: ما کمتر از یک ماه است که کار را شروع کردهایم. من و همه کارکنان بهزیستی مددکار هستیم و به هشت میلیون نفر خدمات ارائه میکنیم و معتقدیم مددکاران ما کار سختی دارند و باید فوقالعاده شغل ۳۵ درصدی ویژه مشاغل عمومی را دریافت کنند که مجوز آن گرفته شد و ۵۰ درصد افزایش پیدا میکند.
حسینی با تأکید بر تقویت ساختار سازمانی بهزیستی، گفت: این سازمان دو روند متفاوت را از بدو تأسیس طی کرده است. ابتدا ساختار قدرتمندی داشته و شهید فیاضبخش وزیر مشاور بوده اما بهزیستی بعداً به وزارت بهداشت و بعد به وزارت کار سپرده شد و ساختار آن ضعیف شد در حالی که مأموریتهای آن افزایش یافته است و بین ساختار، اعتبارات، اختیارات و مأموریتهای این سازمان ناترازی وجود دارد و باید ساختار را قدرت ببخشیم. در همین راستا یک مرکز به نام مرکز فوریتهای اجتماعی به سازمان اضافه شد تا ساختار این سازمان قویتر شود.
وی همچنین اعلام کرد: طرح مناطق پاک را شروع کردهایم که طی آن مناطق از بیکاری مددجویان پاک میشوند. ما وام ۱۵۰ میلیونی خود اشتغالی به مددجویان میدهیم اما همه منجر به اشتغال پایدار نمیشود. مقرر شد شرکتهایی ایجاد و مددجویان سهامدار شرکت باشند و این شرکتها وامها را دریافت و شغل ایجاد کنند. طرحی تحت عنوان بهزیست معلم نیز داریم که همه طرحهای محلات با رویکرد انعطافپذیری، مشارکت مردم، استراتژی دوازدهگانه تشکلهای غیر دولتی و استفاده از ظرفیت محلات اجرا میشود.
رئیس سازمان بهزیستی در ادامه به موضوع فوت مهسا گلستانی پرداخت و گفت: بهزیستی یک سازمان انسانی، حمایتی، امدادی و اورژانسی است و به نگهداری برخی از انسانها اقدام میکنیم که در بسیاری از موارد این نگهداری اجباری نیست و اکنون هشت هزار و ۵۰۰ مددجو در ۶۲۷ مرکز نگهداری کودکان نگهداری میشوند. طی ۱۲ سال تعداد کودکان فرزند خوانده به ۲۵ هزار نفر رسیده است و دو هزار و ۵۵۰ کودک سال قبل واگذار شدند که تعدادی از کودکان بیمار بودند. در خراسان هزار و ۷۰۰ کودک در ۹۷ مرکز نگهداری میشوند و تعداد فرزندخواندهها ۴۵۹ نفر در خراسان رضوی بود و ۱۵۰ کودک بیمار به فرزندخواندگی واگذار شدند.
وی ادامه داد: در این ۱۲ سال یک مورد اینچنینی پیش نیامده و از زحمات مدیران تشکر میکنم. رویکرد ما خانوادهمحور است و برای اینکه خانوادهمحوری اتفاق بیفتد وقتی با کودک بدسرپرست مواجه میشویم اولین تلاش بازپیوند به خانواده زیستی است. سال گذشته شش هزار ورودی کودک بیسرپرست و بدسرپست داشتیم که ۵۰ تا ۶۰ درصد به خانواده زیستی پیوند پیدا کردند. اما اگر خانواده زیستی صلاحیت نداشتند به خانواده جایگزین سپرده میشوند. اکنون ۱۸ هزار کودک در خانواده جایگزین حضور دارند و رویکرد سوم ما فرزندخواندگی است که مهسا به فرزندخواندگی سپرده شده بود. طرحی هم بهزیستی شروع کرده به عنوان خانواده میزبان که برخی از کودکان موقتاً در خانواده دارای صلاحیت نگهداری سپرده میشوند تا به خانواده زیستی یا جایگزین سپرده شوند که اکنون ۱۵۰ کودک در خانواده میزبان هستند.
رئیس سازمان بهزیستی روند فرزندخواندگی را تشریح کرد و گفت: برای درخواست فرزندخواندگی سامانه داریم که افراد ثبت نام میکنند، مصاحبه گرفته میشود، از منازل بازدید میشود، مصاحبه اختصاصی فرزندپذیری گرفته میشود، سوء پیشینه، سلامت روانی و جسمانی نیز گرفته میشود و کمیتهای تشکیل و پس از بررسی، کودک و خانواده با هم آشنا میشوند بعد به دادگاه ارجاع داده میشود و صدور حکم شش ماهه آزمایشی صورت میگیرد و در این مدت شش ماه مددکاران از خانواده بازدید میکنند.
وی ادامه داد: در این حادثه دخترمان مهسا ۱۱ ساله و برادر ۵ ساله به سبب عدم صلاحیت والدین از خانواده زیستی جدا شده و در مراکز بهزیستی نگهداری میشدند. این خانواده متقاضی، ثبتنام کرده و مراحل فرزندخواندگی صورت گرفته بود. آنها متقاضی فرزند پسر بودند که به آنها واگذار شد. اما ۱۶ فروردین ۱۴۰۳ پس از درخواست متقاضی و چند جلسه ملاقات ۲۸ تیر ۱۴۰۳ این دختر نیز به عنوان فرزندخوانده آزمایشی به خانواده تحویل داده شد. در این مدت آزمایشی بازدید از خانواده انجام شد و مشاوران ما به اختلاف مادر و دختر پیمیبردند. هم دختر و هم مادر ناسازگاری را ابراز کرده بودند. گزارش این مسئله به شهرستان و استان داده شده بود که در حال بررسی این شرایط بودند که دختر با علائم کوکآزاری به بیمارستان ارجاع داده میشود که متأسفانه فوت میکند.
حسینی با اعلام این مطلب که منتظر حکم پزشکی قانونی در خصوص مهسا هستیم، گفت: دستگاه قضایی در حال بررسی این پرونده است. در فرزندخوانده پسر هم شواهدی از ضرب و شتم دیده شده که بلافاصله از خانواده جدا و به مرکز بازگردانده شده است. اکنون نیز مراحل بازپرسی ادامه دارد.
حسینی افزود: روز شنبه ۱۲ آبان تیمی از بهزیستی استان مسئله را بررسی کردند اما تیمی از سازمان بهزیستی به کاشمر اعزام و مدارک را بررسی و گزارش نهایی را ارسال کردند.
وی اعلام کرد: ما با بررسی شواهد، نقایص و قصوراتی را در بحث درونسازمانی مشاهده کردیم. از جمله در دوره شش ماهه، مددکاران ما بازدید داشتند و گزارش دادند که ناسازگاری بین دختر و خانم هست اما این گزارش نه از سوی رئیس شهرستان و نه از سوی معاون اجتماعی استان در حدی که باید جدی گرفته نشده و مداخلات مؤثر انجام نشده است. ما پنج نفر از کارکنانی که کوتاهی کردند به کمیته تخلفات اداری سپردیم و مراحل قانونی در مورد آنها انجام میشود و معاون اجتماعی استان و رئیس شهرستان بابت قصورهایی که داشتند و موضوع را تا حدی که باید جدیتر میگرفتند، نگرفتند، برکنار شدند. اما به لحاظ فرایندی معتقدیم ۲۵ هزار کودک به فرزندخواندگی سپرده شدند اما یک مورد اینچنینی نیز ندیدهایم؛ جان یک انسان گویی جان همه انسانهاست. ما ضمن پاسداشت رویکر خانواده محوری و خدمات همکاران هیچ کوتاهی را نادیده نمیگیریم.
رئیس سازمان بهزیستی از برگزاری نشستی با دستگاه قضایی برای بررسی فرایندهای واگذاری فرزندان بهزیستی خبر داد و گفت: طی همین هفته فرایند کارهای درونسازمانی ما یکبار دیگر با مهندسی مجدد فرایند بررسی میشود تا در صورت نیاز روند اصلاح شود. طی یک ماه اآینده نیز رئیس مشارکتهای مردمی بهزیستی با حضور شبکههای غیر دولتی شیوه نظارت بر تشکلها را تدوین خواهند کرد. طی چهار ماه آینده نیز نظارتها به سمت الکترونیکی شدن کامل حرکت میکند و سامانه جامع کودک و مجوزدهی به مراکز رونمایی میشود.
انتهای پیام