شناسهٔ خبر: 69674115 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

افزایش بهره وری مصرف و سامانه‌های سوخت با هوش مصنوعی

دبیر ستاد توسعه فناوری‌های هوش مصنوعی و رباتیک معاون علمی، ریاست جمهوری، گفت: قطعا استفاده از هوش مصنوعی می‌تواند به افزایش بهره وری در عملکرد سامانه‌های سوخت و نحوه مصرف کاربران و همچنین جلوگیری از نشت و هدررفت انرژی منجر شود.

صاحب‌خبر -

آقای بهروز مینایی در گفتگو با خبرگزاری صدا و سیما، در پاسخ به سوالی درباره جایگاه ایران در زمینه توسعه هوش مصنوعی در منطقه و جهان افزود: طبق آمار کارشناسان دانشگاه صنعتی شریف، رتبه ایران در جهان در این زمینه ۴۰ و در منطقه ۱۴ تخمین زده شده است، اما اگر خیزشی در این باره داشته باشیم و اطلاعاتی به سامانه‌های اکسفورد و استنفورد بدهیم رتبه ما بهتر می‌شود و سازمان هوش مصنوعی باید آمار‌ها را جمع آوری کند و در اختیار پایگاه‌های جهانی قرار دهد تا رتبه ما اصلاح شود.

وی گفت: رتبه بندی‌ها بر اساس تعداد مقالات علمی و ارجاعات به آن، میزان درآمدزایی و کسب و کار هوش مصنوعی و نحوه استفاده دولت و حکمرانی از هوش مصنوعی انجام می‌شود و آماری که استنفورد از ما ارائه می‌کند مبهم است و کمتر از ۲۰ کشور را ارزیابی کرده است و در آمار آن‌ها در آسیا فقط آمار یکی دو کشور وجود دارد و چون این علم موضوعی جدید است با دادن اطلاعات، قطعا آمار‌ها تغییر می‌کند.

دبیر ستاد توسعه فناوری‌های هوش مصنوعی معاون علمی رئیس جمهور افزود: تورتویس مدیا تا سال ۲۰۲۳ آماری از کشور ما نداشت و به همین علت در سال ۲۰۲۴ رتبه کشور ما را در میان ۸۳ کشور، ۶۰ اعلام کرد که اگر آمار‌ها داده شود اصلاح می‌شود.

مینایی که در حاشیه همایش ملی تخصصی " هوش مصنوعی، تحول سوخت رسانی " در این مصاحبه شرکت کرد در بحث ارتباط هوش مصنوعی با تحول در سوخت رسانی گفت: هوش مصنوعی در بحث تولید، نگهداری سامانه‌ها، شبکه‌ها و بحث انتقال و جلوگیری از نشتی و هدرفت انرژی و نحوه مصرف کاربران از سوخت باید موثر واقع و موجب افزایش بهره وری شود.

وی افزود: مهم‌ترین چالش در این بخش در قسمت مصرف است که مدیریت مصرف را با ترکیبی از هوش مصنوعی و گیم فیکیشن می‌توان معالجه کرد و این نوعی تغییر فرهنگ مصرف میان مردم است که شرکت پخش و پالایش باید همانند توانیر که جایزه خوش حسابی می‌دهد به شکل اولی باید پرمصرف‌ها و کم مصرف‌ها را شناسایی کند و کارت سوخت قدیمی شده است و ۱۸ سال از عمرش می‌گذرد و اگر به جای کارت سوخت از پردازش تصویر و تشخیص پلاک خودرو استفاده کنیم نحوه‌های بهتری از مدیریت مصرف سوخت را در کشور خواهیم داشت.

وی با اشاره به این که در حوزه مصرف و انتقال و سکو‌های داده و جمع آوری داده باید تجمیع صورت گیرد و اتصال برقرار شود گفت: یکی از وظایف معاونت علمی ریاست جمهوری همرسانی جا‌هایی است که باید داده میان ان‌ها تبادل شود و این تبادل باید شکلی قانونمند پیدا کند و اکنون مهم‌ترین مشکل کشور ما به اشتراک نگذاشتن داده در میان موسسات مختلف است و هم داخل موسسات، سکوی درستی از داده وجود ندارد و هم این که با هم دیگر که می‌خواهند مرتبط شوند ارتباط درستی ندارند و موانعی هم از جهت امنیتی میان این‌ها وجود دارد که با پدافند غیر عامل و سازمان افتا صحبت‌هایی شده است.

مینایی افزود: در این بخش، بالا به پایین وارد می‌شویم، اما مهم، حرکت پایین به بالایی است که میان شرکت‌های بخش خصوصی وجود دارد و باید این شرکت‌ها را که توان اجرای طرح‌های هوش مصنوعی را دارند به شرکت‌های تابعه وزارت نفت معرفیکرد تا حمایت شوند.

وی گفت: یکی از این حمایت‌ها در بحث مالیات است و اکنون شرکت‌های زیادی از شرکت‌های وابسته به وزارت نفت، خصوصی شده اند و مالیات می‌پردازند و این مالیات می‌تواند صرف تحقیق و توسعه هوش مصنوعی در موسسه خودشان شود و علاوه بر این طرح‌های انسان محور را هم می‌توانیم مورد حمایت قرار دهیم و از تامین منبع مالی این‌ها هیچ مشکلی نداشته باشیم و الحمدلله وزارت اقتصاد دو سالی است که پذیرفته است مالیات صرف تحقیق و توسعه در موسسات شود.

دبیر ستاد توسعه فناوری‌های هوش مصنوعی معاون علمی رئیس جمهور در پاسخ به سوالی مبنی بر این که در این قسمت کوتاهی برخی سازمان‌ها در ندادن داده‌ها به هم چه عوارضی دارد؟ افزود: یفینا اگر میان شرکت‌ها و موسسات معامله برد - برد برقرار نشود و دادن اطلاعات برایشان سودی نداشته باشد هیچ داده‌ای در اختیار هم قرار نمی‌دهند.

وی گفت: اکنون مشکل ما این است که آن سکویی که بتواند، هوشمند مدریت کند و این‌ها را به هم برساند وجود ندارد و لازم نیست اطلاعات را در اختیار دیگران، رایگان قرار داد چرا که داده‌ها قیمت خودش را دارد و اکنون میان نرم افزار، سخت افزار و مغز افزار، قسمت داده پایه چهارمی است که سوخت هوش مصنوعی محسوب می‌شود که اگر این نباشد اصلا ماشین هوش مصنوعی نمی‌تواند راه بیافتد.

مینایی افزود: بحث فراهم سازی داده و به اشتراک گذاری آن، وظیفه معاونت علمی است و باید کمک کنیم این اطلاعات به همه دستگاه‌ها خصوصا شرکت پخش و پالایش فرآورده‌های نفتی که با مردم سرو کار دارد در اختیار گذاشته شود تا بتوانند از هوش مصنوعی در ارتقای سامانه هایشان استفاده کنند.

<div id="video-display-embed-code_11705879"><script type="text/JavaScript" src="https://www.iribnews.ir/fa/news/play/embed/4378744/11705879?width=600&height=350"></script></div>