شناسهٔ خبر: 69670141 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

افزایش ۳۰۰۰ هکتاری سطح زیر کشت چغندر قند در خراسان رضوی

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: تعهدی که به ما بر اساس سند توسعه بخش کشاورزی از تهران ابلاغ شده، ۱۷ هزار هکتار سطح زیر کشت چغندر قند است اما به دلیل حمایت‌های دولت از چغندرکاران و مباحث ترویجی که در بین بهره‌برداران و تولیدکنندگان چغندرقند استان داشتیم، این سطح به ۲۰ هزار هکتار افزایش پیدا کرده است.

صاحب‌خبر -

محمد میری دیسفانی در گفت‌وگو با ایسنا در رابطه با میزان سطح زیر کشت چغندرقند استان و تولیدات آن اظهار کرد: در سال زراعی جاری حدودا ۲۰ هزار هکتار سطح زیر کشت چغندرقند در استان خراسان رضوی بوده است. تعهدی که به ما بر اساس سند توسعه بخش کشاورزی از تهران ابلاغ شده، ۱۷ هزار هکتار است اما به دلیل حمایت‌های دولت از چغندرکاران و مباحث ترویجی که در بین بهره‌برداران و تولیدکنندگان چغندرقند استان داشتیم، این سطح به ۲۰ هزار هکتار افزایش پیدا کرده است. پیش‌بینی ما تولید حدود ۱ میلیون تُن در سال است و تاکنون بالغ بر ۴۰۰ هزار تُن چغندر برداشت و تحویل کارخانجات تولید قند سطح استان شده است.

وی با بیان اینکه استان ما رتبه ۲ در تولید چغندرقند کشور را دارد، افزود: خراسان رضوی جزو استان‌هایی است که بیشترین سطح زیر کشت چغندرقند در کشور را دارد. ما ۸ واحد کارخانه‌ای چغندرقند در استان خراسان رضوی داریم. یکی از دلایل فعال بودن کارخانجات در استان و زیاد بودن تعداد آنان، بالا بودن سطح زیر کشت نسبت به سایر استان‌ها است. ما جزو استان‌های برتر کشور در میزان سطح زیر کشت و تولید هستیم.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان گفت: سطح زیر کشت چغندرقند در خراسان رضوی تابعی از شرایط اقلیمی است، اگر حمایت دولت از قیمت چغندرقند خوب باشد و شاهد بهبود قیمت باشیم، قطع به یقین سطح زیر کشت توسعه پیدا می‌کند. موارد اقلیمی نیز تأثیر مهمی در سطح زیر کشت محصول دارد. به دلیل برخورداری استان از شرایط اقلیمی مناسب، متوسط عیار چغندرقند ۱۷ تا ۱۸.۵ در استان است که اعمال شرایط مدیریتی در سطح مزارع استان، مراتع مناسب چغندرقند و مدیریت به‌زراعی مناسب از دلایل بالا بودن عیار چغندرقند است.

میری با بیان اینکه ۸ واحد کارخانه چغندرقند در سطح استان وجود دارد، تصریح کرد: شهرستان‌های تربت حیدریه، تربت جام، جوین، چناران و فریمان جزو شهرستان‌های پیش‌رو در مبحث تولید چغندرقند استان هستند. حدود ۲ میلیون تُن در سال تولیدات کارخانجات است.

وی در رابطه با قیمت تضمینی چغندرقند تصریح کرد: نسبت به سال گذشته قیمت چغندرقند حدودا ۴۰ درصد رشد و نسبت سایر محصولات افزایش بهتری داشته است. قیمت اعلام شده توسط شورای عالی قیمت‌گذاری محصولات کشاورزی ابلاغ شده، زیرا چغندرقند جزو محصولات اساسی مزیت‌دار استان بوده و یکی از دلایل توسعه سطح زیر کشت آن، بهبود نسبی قیمت نسبت به سال گذشته است.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان در رابطه با مشکلات پیش‌روی چغندرکاران ادامه داد: سیاست ما افزایش بهره‌وری در مزارع چغندرقند استان است. در راستای افزایش عملکرد و کاهش هزینه‌های تولید اقدامات بسیار خوبی صورت گرفته است. از ۲۰ هزار هکتار سطح زیر کشت چغندرقند در سال زراعی جاری در استان، بالغ بر ۵۰ درصد مزارع به شیوه آبیاری موضعی وارد کشت شده و سیستم نوین آبیاری داخل مزرعه پیاده‌سازی شده است.

میری اضافه کرد: استفاده از ارقام جدید انجام می‌شود، تنوع رقم بسیار خوبی طی سال‌های اخیر در محصول چغندرقند اتفاق افتاده، ارقامی وارد بازار شده که از عملکرد بالاتری برخوردار هستند، مقاومت بهتری نسبت به تنش‌های محیطی دارند و عیار قند آنان نسبت به ارقام قدیمی بالاتر است. این ارقام به لحاظ عملکرد و کیفیت وضعیت بهتری نسبت به ارقام قدیمی دارا هستند.

وی بیان کرد: تغییرات اقلیمی، قطعی برق چاه کشاورزی در تابستان و گرمای بیش از حد هوا عوامل موثر در عملکرد کمی و کیفی چغندرقند است، در سال جاری به دلیل قطعی مکرر برق چاه‌های کشاورزی در بازه زمانی ۳ ماهه خرداد تا شهریورماه، از طرف دیگر گرمای بیش از حد دما در تیر و مرداد متاسفانه خساراتی به مزارع چغندرقند استان وارد شد که سبب افت عملکرد شده است.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان گفت: کشت نشا و مکانیزاسیون چغندرقند در حال توسعه است. یکی بحث‌هایی که در استان طی سال اخیر در حال پیگیری آن هستیم، انتقال زمان کشت از فصل بهار به فصل پاییز است، زیرا چغندرقند یکی از محصولاتی است که از میزان مصرف آب بیشتری نسبت به سایر محصولات زراعی استان برخوردار است، با اقدامات دانش‌بنیان، کارهایی که در مرکز تحقیقات کشاورزی استان و موسسه تحقیقات چغندرقند استان انجام شده، شاهد توسعه چغندرقند پاییزه هستیم.

میری خاطرنشان کرد: ارقام بهاره را نمی‌توان به فصل پاییز انتقال داد، باید ارقام پاییزه کشت شود و فصل مخصوص خود را داشته باشد. ارقام پاییزه سازگاری بیشتری با طبیعت و شرایط اقلیمی دارند و هدف در توسعه کشت پاییزه این است که از آب باران و بارندگی موسمی پاییز و زمستان استفاده کنیم تا کمتر به سمت برداشت از منابع آب زیرزمینی برویم. بنابراین هدف ما از کشت چغندرقند در پاییز پایداری منابع آب است تا حفظ و ذخیره‌سازی منابع را داشته باشیم و از طرف دیگر صنعت قند با چالش مواجه نشود. شکر و قند یکی از الزامات ما در حوزه صنایع تبدیلی غذایی است و جایگاه بالایی دارند و از باب اینکه در این صنعت خودکفا شویم باید برای تولید و بازاریابی داخلی برنامه‌ریزی مناسب داشته باشیم.

انتهای پیام