شناسهٔ خبر: 69670139 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

در کنفرانس بین‌المللی کرامت انسانی مطرح شد؛

خانواده نقطه کانونی کرامت‌بخشی به انسان است

تولیت آستان قدس رضوی با بیان اینکه کرامت گوهر ارزشمندی است که خدا در وجود همه انسان‌ها قرار داده است، خانواده را نقطه کانون کرامت‌بخشی به انسان ذکر کرد و گفت: نهاد خانواده فقط مسئول تأمین نیاز جنسی زن و مرد نیست بلکه مسئول تربیت انسان و کرامت‌بخشی به اعضای خانواده است.

صاحب‌خبر -

آیت‌الله احمد مروی امروز ۲۱ آبان ماه در نخستین کنفرانس بین‌المللی کرامت انسانی و چالش‌های خانواده در جهان معاصر که در سالن رودکی دانشگاه فردوسی برگزار شد، اظهار کرد: کرامت انسان حقیقتی که همه ارزش‌های انسانی در سایه آن معنا پیدا می‌کند و نادیده گرفتن یا تفسیر غلط از آن، نتایج تلخ‌ و ناگوار به بار می‌آورد؛ امت اسلامی در مسیر ساختن تمدن اسلامی بر پایه کرامت انسانی است. تمدن غرب با همین ادعا به وجود آمد، اما تفسیر غلط آنان از کرامت انسانی این مشخصات را برای بشر امروز رقم زده است.

وی افزود: غرب دچار تناقض معرفی شد، از یک سو نیاز و خواسته انسان را در حد حیوان تنزل داد و از سوی دیگر از کرامت انسان سخن گفت. کرامت انسانی بر شناخت انسان، استعداد، توانایی و ظرفیت انسان را در نظر گرفتن و هیچ کدام به نفع دیگر کنار نگذاشتن است، نمی‌شود به بُعد مادی توجه کرد و از کرامت انسان سخن گفت.

تولیت آستان قدس رضوی اظهار کرد: کرامت به معنای ارجمندی و بزرگ‌منشی، اسمی برای چیزی یا کسی است که همه اوصاف پسندیده را دارا است. هم اسم خدای متعال و هم صفت برای بزرگ‌ترین معجزه الهی، قرآن مجید است. صفت برای فرشتگان الهی است. علامه طباطبایی در تفسیر المیزان ذیل آیه شریفه می‌گوید مراد از این بیان جنس بشر است و صرف نظر از کرامت خاص و فضایل روحی و معنوی که به عده‌ای اختصاص داده، آیه مشرکین و کفار را نیز در نظر دارد. همه انسان‌ها دارای کرامت خدادادی هستند.

مروی تصریح کرد: این کرامت گوهر ارزشمندی است که خدا در وجود همه انسان‌ها قرار داده است. خدا به وسیله فرستادن پیامبر، خواسته این کرامت را حفظ کند. همه ارزش‌هایی که دین در فرد و جامعه دنبال آن است مبتنی بر کرامت انسانی است. اگر از اخلاق، عدالت و آزادی حرف می‌زنیم مبتنی بر کرامت انسانی است و اگر کرامت وجود نداشته باشد، تحقق ارزش‌ها غیرممکن است. در زندگی شخصی و بُعد فردی اگر کرامت انسانی وجود داشته باشد، انسان اسیر هوای نفسانی نمی‌شود. همان‌طور که حضرت علی (ع) می‌گویند« کسی که نقس شرافتمندانه و با عزت دارد، آن را با پلیدی گناه آلوده نمی‌کند.»

وی گفت: در یک جامعه اگر کرامت باشد افراد تن به اسارت فرعون و نمرودها نمی‌دهند، مستکبرین برای اینکه افراد را تحت بردگی بگیرند، کرامت نفس آنان را نابود می‌کند. قرآن راهکار فرعون برای تسلط بر مردم را «خفیف کردن و کرامت انسانی را گرفتن» می‌داند. فرعون از این نقطه وارد شد. همه ستمگران و مستکبران وقتی کرامت انسان را بگیرند، انگار هویت انسانی را گرفتند و انسان بی‌هویت تحت تاثیر و تعلیم هر زشت و پلیدی قرار می‌گیرد.

هرگونه نقش‌آفرینی واقعی زنان در گرو حفظ کرامت زن است

مروی بیان کرد: محور دوم کرامت، ضامن حضور موثر اجتماعی زن است. زن و مرد می‌توانند به همه کرامت‌های انسانی برسند و در همه زمینه‌ها پیشرفت کنند. دین اسلام تاکید دارد که باید کرامت دختران و زنان حفظ شود تا بتوانند بر پایه کرامت در عرصه مختلف علمی، اخلاقی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی پیشرفت کنند و به حیات طیبه برسند.

وی اظهار کرد: حفظ کرامت آن است که نگاه جنسیتی و ابزاری به آنان نشود بلکه به عنوان عضو اجتماعی موثر با توانمندی متفاوتی از مردان باشد، ما زن را به عفت، عصمت و حفظ کرامت انسانی دعوت می‌کنیم. این کرامت زن است و هرگونه نقش‌آفرینی واقعی زنان در گرو حفظ کرامت زن است.

تولیت آستان قدس رضوی گفت: آنانی که زن را تشویق می‌کنند تا خود را به صورتی بیارایند و جلب توجه چشم ناپاک کنند، باید پاسخ دهند چرا زن را تا این حد تنزل داده و کرامت را زیرپا گذاشته است. تمدن غرب کرامت انسان از بین برده و از حقوق زنان حرف می‌زند که جزو بزرگ‌ترین فریب‌های غرب است. برای همین حجاب نه تنها تهدید نیست، بلکه فرصت بزرگ برای حرکت در مسیر تعالی و پیشرفت و حضور اجتماعی موثر است.

آنچه امروز در غزه و لبنان اتقاق می‌افتد، کشتن کرامت انسان است

مروی بیان کرد: یکی از شعارهای انقلاب اسلامی همین است که دوباره باید کرامت زن به او برگردد و زن با حفظ هویت خود بتواند در عرصه مختلف انسانی به تعالی و پیشرفت برسد. خانواده نقطه کانونی کرامت‌بخشی به انسان است. یکی دیگر از اشتباهات غرب این بود که به تبع از تفسیر حیوانی از انسان، محیط خانواده را به سطح پایین حیوانی تنزل داد.

وی تصریح کرد: از نظر آنان کارکرد نهاد خانواده، تامین نیاز جنسی مرد و زن است که سبب شد اساس خانواده در غرب فرو بپاشد و در اثر سیاست غلط غرب، تامین نیاز جنسی در فضای عمومی ممکن شد و نیازی به تشکیل خانواده و پایبندی به آن احساس نشد؛ در حالی که نهاد خانواده مسئول تأمین نیاز جنسی زن و مرد نیست. خانواده مسئول تربیت انسان و کرامت‌بخشی به اعضای خانواده است.

تولیت آستان قدس رضوی افزود: وقتی طبق تعریف صحیح، انسان ترکیب جسم‌ و روح و خانواده محل تامین نیاز جسمی و روحی است. خیلی از ویژگی‌های روحی جز با خانواده تامین نمی‌شود. خانواده فضای رشد، از خود گذشتگی، ایثار، صبر و استقامت و دیگر فضیلت‌های انسانی است. آنچه امروز در غزه و لبنان به دست رژیم صهیونسیتی اتقاق می‌افتد، کشتن کرامت انسان است. شما می‌بینید در اکثر بمباران مکرر رژیم صهیونسیتی جنایت نه تنها مرد را بلکه کل خانواده را از بین می‌برد و همه نسبت به این قضیه باید احساس مسئولیت کنند.

مروی ادامه داد: طبق آیه قرآن آن کسی که انسان‌ها را می‌کشد، اگر میدان باز ببیند همه را می‌کشد و آن کسی که برای مطامع دنیایی و هوای نفسانی از کشتن جمعی از انسان‌ها خجالت و ترسی ندارد، برای اشباع غرایض حیوانی از کشتن همه انسان‌ها خجالت و ترسی نخواهد داشت. در جنگ مرسوم دنیا این چیزها معمول نیست و تنها نیروی نظامی می‌کشند، اما این تمدن وحشی است که نهاد خانواده را مورد بی‌احترامی قرار داده و به اسم حقوق بشر بنیاد خانواده را ویران کرده و خانواده‌کشی می‌کند و همه را به خاک و خون می‌کشاند.

تولیت آستان قدس رضوی بیان کرد: این صحنه سیاه و تاریک همراه با صحنه زیبا است و آن صبر، استقامت، بردباری و روحیه بسیار زیبا است. بنده در انفجار پیجرها افرادی که آسیب دیده بودند را عیادت کردم. خانم‌هایی جوان که هر دو چشم را از دست داده بودند، زنی جوان با کودک که چشم و دست را از دست داده بود و در جواب احوالپرسی گفت هرچه خدا برای ما تعیین کرده زیباست و ما در برابر صهیونیست می‌ایستیم، حتی یک نفر اظهار گلایه ناتوانی و عجز نکرد و همه دارای روحیه بسیار قوی و بالا بودند.

مروی گفت: اگر از همین نقطه کرامت انسان و تربیت انسان‌ها و مواجهه با ناهنجاری را شروع و از این منظر برخورد با ناهنجاری را آغاز کنیم، واژه امر به معروف و ارشاد محبوب‌ترین واژه خواهند شد.

انتهای پیام