شناسهٔ خبر: 69652901 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: شفا آنلاین | لینک خبر

بیماری‌های نشستن

تحرک می‌تواند خطر ابتلا به دیابت نوع2 را با تأثیر بر نحوه پردازش گلوکز در بدن کاهش دهد. ورزش منظم به بهبود حساسیت به انسولین کمک می‌کند.

صاحب‌خبر -
شفاآنلاین: سلامت > اگر می‌خواهید بدانید که در چه شرایطی به شما فردی کم‌تحرک می‌گویند و از آن مهم‌تر این سبک زندگی چه بلایی بر سر شما می‌آورد، خواندن این مطلب را به شما توصیه می‌کنیم. کم‌تحرکی یعنی زمان زیادی از روز را اغلب نشسته یا دراز کشیده باشید. اگر به اطراف خود هم نگاه‌ کنید، افراد زیادی را در چنین وضعیتی می‌بینید که در بیشتر ساعات روز در حال کارکردن با کامپیوتر، لپ‌تاپ و موبایل، تماشای تلویزیون یا سایر فعالیت‌های بدون تحرک هستند. 
به گزارش  شفا آنلاین : افرادی که عمدتا برای رفت‌و‌آمد از مترو، اتوبوس یا اتومبیل استفاده می‌کنند و زحمت چنددقیقه پیاده‌روی را هم به‌خود نمی‌دهند. آنها حتی در محیط کارشان هم برای مدت طولانی پشت میز می‌نشینند و گاهی وعده‌های غذایی‌شان را پشت همان میز می‌خورند. این در حالی است که گنجاندن فعالیت بدنی منظم در زندگی روزمره می‌تواند به پیشگیری یا مدیریت این شرایط کمک کند و مانع از تهدید سلامتی شود. حتی تغییرات کوچک مانند پیاده‌روی بیشتر یا انجام ورزش‌های سبک هم می‌تواند مزایای قابل توجهی داشته باشد. بهتر است آگاه باشید که کم‌تحرکی و ورزش نکردن به شکل مستقیم عامل بیماری نیست اما به شکل غیرمستقیم تأثیرات قابل توجهی بر بروز بیماری‌ها دارد.

چاقی
‌تحرک نداشتن عامل افزایش وزن و چاقی است که با چربی بیش از حد بدن مشخص می‌شود. چاقی در ابتلا به بیماری قلبی، دیابت و برخی سرطان‌ها نقش دارد.
* تأثیر: فعالیت بدنی باعث تعادل بین کالری دریافتی و مصرف انرژی می‌شود.

دیابت نوع2
دیابت زمانی بروز می‌کند که بدن در برابر انسولین مقاوم می‌شود یا انسولین کافی تولید نمی‌کند. این وضعیت عامل افزایش سطح قند خون است.
* تأثیر: تحرک می‌تواند خطر ابتلا به دیابت نوع2 را با تأثیر بر نحوه پردازش گلوکز در بدن کاهش دهد. ورزش منظم به بهبود حساسیت به انسولین کمک می‌کند.

سرطان‌های خاص
‌تحرک نداشتن با افزایش خطر ابتلا به چندین نوع سرطان، ازجمله سرطان سینه، روده بزرگ و آندومتر مرتبط است.
* تأثیر: فعالیت بدنی ممکن است به تنظیم هورمون‌ها و بهبود عملکرد ایمنی کمک کند و به‌طور بالقوه خطر سرطان را کاهش دهد.

اختلالات اسکلتی‌عضلانی
این اختلالات شامل شرایطی مانند استئوآرتریت، پوکی استخوان و کمردرد مزمن هستند.
* تأثیر: فعالیت بدنی می‌تواند عضلات و استخوان‌ها را قوی کند و خطر آسیب و درد مزمن را کاهش دهد. ورزش منظم به حفظ قدرت عضلانی و تراکم استخوان کمک می‌کند.

زوال عقل
در این اختلال، حافظه، تفکر و توانایی‌های اجتماعی به‌شدت تحت‌تأثیر قرار می‌گیرد و زندگی روزمره مختل می‌شود.
* تأثیر: برخی مطالعات نشان می‌دهد که فعالیت بدنی منظم ممکن است خطر ابتلا به زوال عقل و زوال شناختی را کاهش دهد.

اختلالات خواب
شرایطی مانند بی‌خوابی و آپنه خواب می‌تواند با کم‌تحرکی تشدید شود.
* تأثیر: ورزش منظم کیفیت خواب را بهبود می‌بخشد؛ درحالی‌که سبک زندگی بی‌تحرک می‌تواند مشکلات خواب را تشدید کند.

سندروم متابولیک
خطر بیماری قلبی، سکته مغزی و دیابت به‌دلیل ورزش نکردن تشدید می‌شود که عوارض آن به شکل فشار خون بالا، قند خون بالا، چربی اضافی بدن و سطوح غیرطبیعی کلسترول بروز می‌کند.
* تأثیر: کم تحرکی یک عامل خطر مهم برای ابتلا به سندروم متابولیک است و فعالیت بدنی می‌تواند به کاهش این خطرات کمک کند.

بیماری‌های مزمن تنفسی
ورزش ‌نکردن به شکل غیرمستقیم در بروز بیماری انسداد مزمن ریه(COPD) و آسم تأثیر دارد.
* تأثیر: بی‌تحرکی می‌تواند منجر به کاهش ظرفیت ریه و تناسب اندام شود. ورزش منظم به بهبود سلامت تنفسی و استقامت کمک می‌کند.

بیماری‌های قلبی‌-عروقی
این حوزه شامل طیف وسیعی از اختلالات قلب و عروق خونی ازجمله بیماری عروق کرونر و فشار خون بالاست.
* تأثیر: ورزش باعث تقویت قلب و بهبود گردش خون است و کم‌تحرکی می‌تواند منجر به افزایش وزن، فشارخون و سطح کلسترول بالا شود که همگی از عوامل خطر بیماری قلبی هستند.

افسردگی و اضطراب
نداشتن ‌فعالیت بدنی می‌تواند سلامت روان افراد را تهدید کند. سبک زندگی بی‌تحرک با افسردگی و اضطراب بالا ارتباط دارد.
* تأثیر: ورزش باعث ترشح اندورفین و سایر مواد شیمیایی می‌شود که خلق و خو را بهبود می‌بخشد.

برنامه‌ریزی برای  فعالیت بدنی منظم در زندگی روزمره ، حتی با  زمان‌بندی کم هم می‌تواند به پیشگیری یا مدیریت این بیماری‌ها کمک کند