به گزارش خبرگزاری ایمنا، علی رمضانی پیش از ظهر امروز _یکشنبه بیستم آبان_ در نشست خبری سیودومین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه هفته کتاب از بیستوسوم تا سیام آبان در سراسر کشور حاوی برنامههایی است، اظهار کرد: دو رویداد کتابی در طول سال برگزار میشود که خیلی عمده است و توجه مخاطبین را جلب میکند؛ اولین رویداد نمایشگاه کتاب تهران به صورت متمرکز و رویداد هفته کتاب در آبانماه بهصورت سراسری است که البته تفاوتهایی دارند.
وی «خواندن برای همدلی» را شعار این هفته معرفی کرد و با بیان اینکه عمده برنامههای این هفته ترویجی است، افزود: رویکرد قالب برنامههای این هفته ترویجی و معارفه کتاب برای مردم است که در این هفته به مناسبت بزرگداشت یاد و خاطره علامه طباطبایی برگزار میشود.
مدیرعامل خانه کتاب، تلاش عمومی و پراکنده و سراسری رسانهها برای پوشش برنامههای این هفته را قابل تقدیر دانست و تاکید کرد: در فاصله هفته کتاب سال گذشته تا به امروز شاهد برگزاری نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، انتشار گزارش تحلیلی نمایشگاه، جایزه ملی و بینالملی کتاب کودک و نوجوان و دیگر اتفاقات مهم ادبی بودهایم.
رمضانی در تشریح برنامههای هفته کتاب گفت: سطح برنامهها در چهار سطح ملی، استانی، سازمانها و ستاد هفته کتاب تقسیمبندی شده است؛ افتتاح این برنامهها در روز بیستوسوم آبان با مراسم تجدید بیعت با آرمانهای امام (ره) خواهد بود و ضیافت اهالی نشر با وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و اولین رویداد ملی قهرمان سیام آبان با رونمایی از تقریظ رهبر معظم انقلاب اسلامی بر سه کتاب شهدای مدافع حرم برگزار خواهد شد.
وی با بیان اینکه ۶۰۰ برنامه و نمایشگاه کتاب و تجلیل از خادمان نشر و نشستهای تخصصی قصهگویی و کتابخوانی در این هفته برگزار خواهد شد، گفت: جشنواره مرحوم آذریزدی در یزد، سومین جایزه قلم هگمتانه در همدان، نامگذاری اولین خیابان کتابخوان در سمنان، جشنواره مشق کتاب در سلطانیه زنجان، تجلیل از نوقلمان در ایلام و دومین جشنواره کتابمدرسه در خوزستان از برنامههای شاخص استانهاست و البته این برنامهها در چهارمحال و بختیاری با رویکرد ویژه به فلسطین و مقاومت خواهد بود.
مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات با بیان اینکه ۱۵ درصد از برنامههای پیشبینی شده استانها و نهادها در این هفته از نظر ما کیفی است، گفت: در مجموع ۸۱ دستگاه و مجموعه و تشکل در این هفته همکار ما خواهند بود و به اجرای برنامههای هفته کتاب میپردازند که ۴۱ درصد این برنامهها برای کودکان و نوجوانان و ۸ درصد برای گروههای خاص و ۵ درصد به دانشجویان اختصاص داده شده است.
رمضانی از برگزاری پویش کتابخوانی باغ کیانوش توسط کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در این هفته خبر داد و گفت: انجمن خوشه به مناسبت اربعین شهادت سید حسن نصرالله برنامه و پویش هر کتابفروشی یک خیمه را برگزار خواهد کرد.
وی از شارژ کد ملی افراد تا سقف یک میلیون خبر داد و با بیان اینکه مبلغ ۲۵۰ هزار تومان از این یارانه را وزارت ارشاد پرداخت خواهد کرد، گفت: تاکنون حدود ۱۲۰ هزار نفر در دورههای قبل این طرح شرکت کردهاند.
رمضانی با بیان اینکه در سطح ستادی نیز برنامههایی پیشبینی شده است، گفت: طرح فروش حضوری در سامانه بازار کتاب به مناسب هفته کتاب را خواهیم داشت؛ بنابراین ۱۸۰ هزار عنوان کتاب ازسوی ۳۰۰ کتابفروشی عرضه میشود و به ازای هر کد ملی تا یکمیلیون تومان امکان خرید پیشبینی شده است.
وی با طرح این موضوع که طرح «کتاب باران» تخفیف ویژهتری در سامانه بازار کتاب دارد، ادامه داد: تاکنون ۱۲۰ هزار نفر از مردم، یک یا حداقل چند بار از این سامانه، کتاب خریداری کردهاند.
دبیر هفته کتاب با بیان اینکه خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) و تلویزیون اینترنتی کتاب نیز برنامهها و اخبار مرتبط با حوزه نشر و هفته کتاب را بهطور کامل پوشش خواهند داد، گفت: دیدار خبرنگاران با معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در هفته کتاب برگزار خواهد شد.
رمضانی در پاسخ به سوالی درباره بازبینی در تدوین برنامههای هفته کتاب با توجه به چالشهای صنعت نشر و حفظ جایگاه کتاب در سبد خانوادهها، عنوان کرد: حتماً جایگاه کتاب در کشور نیازمند ارتقا است و اجرایی شدن آن نیز نیازمند یک کار بین دستگاهی است، از آموزش و پرورش تا صدا و سیما و رسانههای دیگر تقاضا داریم که به این حوزه، اساسیتر بپردازند.
وی ادامه داد: در کنار چالشهای صنعت نشر که مجموعه رسانهها، تیزبینانه و درست به آن میپردازند، به نقاط قوت و قابل استفاده آن نیز بپردازیم؛ بهعنوان مثال در کشور، شبکه کتابخانههای عمومی علاوهبر کتابخانههای کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و کتابخانههای کانون فرهنگی هنری مساجد، یک شبکه منحصر به فرد و بینظیر است.
دبیر سیودومین هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، با بیان اینکه با مسئله چالش قیمت کتاب مواجه هستیم، گفت: وقتی با این چالش مواجه هستیم، مردم را باید به کتابخانههای عمومی ارجاع بدهیم که با عضویت در کتابخانهها و امانت گرفتن، از کتاب استفاده کنند، به این ظرفیت کمتر توجه میشود، هم در حوزه کتابخانههای جدید که بازسازی شدند و هم کتابخانههایی که خدمات میدهند.
وی همچنین به وجود چالش در حوزه تولید آثار در کشور اشاره و تصریح کرد: دچار چالش کاهش شمارگان کتاب هستیم، اما از سوی دیگر با افزایش تعداد عناوین را میبینیم که نشاندهنده افزایش قدرت انتخاب است، یا با چالش مسئله نهادههای تولید مثل کاغذ روبهرو هستیم اما در کنار همه اینها از رسانهها خواهش دارم به نقاط قوت این صنعت بپردازند.
رمضانی با بیان اینکه بیش از ۸۰ درصد صنعت نشر در اختیار بخش خصوصی است، افزود: در هر صورت هفته کتاب نیازمند بیشتر شناخته شدن است و ضروری است دستگاههای دیگر به کار گرفته شوند و از ظرفیت آنها در این هفته استفاده شود.
رمضانی عنوان کرد: مجموعهای از سازمانها و نهادها در هفته جاری اقداماتی انجام میدهند؛ ازجمله سازمان زیباسازی شهر تهران بیلبوردهای مختلفی را با موضوع کتاب در شهر نصب خواهد کرد، تلاش میکنیم مجموعه برنامهها برای مردم اثرگذار و ترویجی باشد.
وی افزود: معرفی سامانه بازار کتاب به اطلاعرسانی گسترده نیاز دارد. بعد از برگزاری نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، مراجعه به این سامانه افزایش پیدا کرده است.