شناسهٔ خبر: 69566852 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: نورنیوز | لینک خبر

لحظه به لحظه با انتخابات آمریکا/ رقابت مویرگی هریس و ترامپ

انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در یکی از رقابتی‌ترین دوره‌های خود میان دونالد ترامپ و کامالا هریس در حال برگزاری است و نظرسنجی‌ها از اختلاف‌های بسیار کم در تعداد آرا خبر می‌دهند.

صاحب‌خبر -

نورنیوز-گروه بین‌الملل: انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بامداد امروز ۵ نوامبر (۱۵ آبان) در ایالت‌های این کشور آغاز و نخستین آرای این انتخابات در یکی از روستا‌های «دیکسویل ناچ» در ایالت نیوهمپشایر به صندوق انداخته شد. در این روستای کم جمعیت که رای‌گیری به طور سنتی از آنجا آغاز می‌شود، از ۶ رای ماخوذه صندوق، ۳ رای به نفع کامالا هریس نامزد حزب دموکرات و ۳ رای به‌نام دونالد ترامپ نامزد حزب جمهوری‌خواه بوده است. این شصتمین انتخابات ریاست جمهوری آمریکا برای انتخاب چهل و هفتمین رئیس‌جمهور این کشور است که میان دونالد ترامپ و کامالا هریس از حزب جمهوری خواه و دموکرات برگزار می‌شود.

دونالد ترامپ ساعت ۲۰ امرو (۱۵ آبان) به وقت تهران  رأی خود را در فلوریدا به صندوق انداخت و گفت: می‌خواهیم به همه آمریکایی‌ها خدمت کنیم.

انتخابات حضوری ریاست‌جمهوری آمریکا در ایالت‌های خاکستری از جمله کارولینای شمالی، میشیگان، جورجیا و پنسیلوانیا شروع شده است و آریزونا، جورجیا، میشیگان، نوادا، کارولینای شمالی، پنسیلوانیا و ویسکانسین موسوم به ایالت‌های کلیدی (خاکستری) می‌توانند بسیار در نتیجه انتخابات ریاست‌جمهوری تأثیرگذار باشند.

رای‌‌گیری در برخی از ایالت‌های شرقی آمریکا شامگاه امروز آغاز شده است و همزمان با باز شدن درهای شعب اخذ رای در ایالت آرکانزاس، درهای حوزه‌های اخذ آرا در ۳۰ ایالت دیگر آمریکا مانند می‌سی‌سی‌پی و داکوتای شمالی  به روی رای‌دهندگان گشوده شده است. رای‌گیری در ساعت هفت به وقت محلی در آلاسکا و ساعت هشت به وقت محلی در ایالت واشنگتن شروع شد. هاوایی هم به عنوان آخرین ایالات متحده، حوزه‌های رای گیری خود را در ساعت هفت به وقت محلی باز می‌کند.

زمان پایان رای‌گیری با توجه به اختلاف زمانی در ایالت‌های مختلف متفاوت است اما تا ساعت ۱۱ شب در شرق آمریکا (۷:۳۰ صبح تهران) رای‌گیری در تمامی حوزه‌های سراسر آمریکا به پایان خواهد رسید.

انتخابات+آمریکا

سازوکار متفاوت انتخابات آمریکا

بیش از ۸۱ میلیون نفر از جمعیت آمریکا پیش از آغاز رسمی و حضوری انتخابات، با حضور زودهنگام در شعبات اخذ رای یا ارسال رای خود از طریق پست در انتخابات ۲۰۲۴ شرکت کرده‌اند. سیستم انتخابات آمریکا پیچیدگی به‌نام رای الکترال دارد. در این سیستم که کالج الکترال (یا برگزینندگان) نامیده می‌شود؛ ۵۳۸ رای را میان ۵۰ ایالت و یک ناحیه کلمبیا تقسیم می‌کنند که مبنای این تقسیم و رای تخصیص یافته، جمعیت و تعداد نمایندگان کنگره آن ایالت است. حداقل این آرای برای ایالت‌های کوچک سه رای در این کالج است. پایتخت هم سه رای دارد. ایالت‌های پرجمعیتی مانند کالیفرنیا ۵۴ رای الکترال، تگزاس ۴۰، فلوریدا ۳۰، نیویورک ۲۸ رای الکترال دارند. در ایالت‌ها، نامزدی که در هر ایالت پیروز می‌شود، تمام آرای الکترال به نام او ثبت خواهد شد و اگر این تعداد بیشتر از ۲۷۰ رای شود، برنده انتخابات خواهد بود. مجمع منتخبان در ۱۷ دسامبر دور هم جمع خواهند شد تا رسماً رای خود را به صندوق بیندازند و نتایج را به کنگره ارسال کنند. این آرا رسماً توسط کنگره در ۶ ژانویه جمع آوری می شود و رئیس جمهور جدید در ۲۰ ژانویه سوگند یاد می کند.

یکی از تفاوت‌های جالب انتخابات سال ۲۰۲۴ برای مردم آمریکا، عدم حضور نامزدی از خانواده «بوش‌ها»، «کلینتون‌ها» و نیز عدم حضور «بایدن»، بعد از ۴۸ سال حضور مداوم است. از دیگر پرسش‌های مطرح در اذهان عمومی با توجه به پیچیدگی پروسه انتخابات این است که اگر آرای الکترال مساوی شود چه خواهد شد؟ در صورت تساوی آرای الکترال متمم دوازدهم قانون اساسی این کشور می‌گوید که مجلس نمایندگان باید رئیس‌جمهور را تعیین کند. هرچند این سناریو بعید به نظر می‌رسد، اما با توجه به الگوهای رأی‌دهی دوقطبی کنونی و ساختار کالج الکترال امکان‌پذیر است. در صورت تساوی آرا، نمایندگان تازه‌انتخاب‌شده کنگره با فشار سنگینی روبرو خواهند شد؛ آنها باید میان وفاداری به حزب و احترام به رأی مردم ایالت خود یکی را برگزینند. این وضعیت می‌تواند به انتخاب رئیس‌جمهور و معاون اول از دو حزب مختلف نیز بینجامد.

انتخابات+آمریکا

نتیجه انتخابات ریاست‌ جمهوری آمریکا چه زمانی اعلام می شود؟

سیستم رای‌گیری در آمریکا، سرعت اعلام نتایج آن را می‌کاهد و آرای پستی ممکن اعلام نتیجه را طولانی کند. نزدیک بودن آرای دو نامزد و افزایش رقابت میان آن‌ها به ویژه در ایالات کلیدی و نیز نحوه شمارش آرا هم می‌تواند زمان اعلام نتایج را طولانی کند. به همین دلیل است که فرماندار واشنگتن اعلام کرده است که ممکن است طول بکشد تا همه ایالت‎ها برنده انتخابات را اعلام کنند. اولین نتایج رسمی انتخابات حدود ساعت یک بامداد به وقت تهران بروزرسانی می‌شود. 

خبرهای داغ و اظهار نظرهای متفاوت 

همزمان با آغاز رای گیری در برخی ایالت‌های دیگر آمریکا رسانه های جمهوریخواه می‌گویند دستگاه‌های رای گیری در کامبریا ایالت کالیفرنیا از کار افتاده و از مردم می خواهند صف را ترک نکنند.

تجربه حمله به کنگره در انتخابات سال گذشته از سوی طرفدران ترامپ، سبب شده است که  برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا با نگرانی‌هایی از بروز خشونت و شورش احتمالی، برگزار می‌شود. پلیس کنگره ایالات متحده در بیانیه‌ای از نصب حصارهای بلند امنیتی به عنوان بخشی از آماده‌سازی مراسم روز تحلیف رئیس جمهور بعدی آمریکا در نزدیکی کاخ سفید و اطراف منطقه کاپیتول هیل این کشور خبر داد. شهردار واشنگتن هم تاکید کرده است که پایتخت را در روز انتخابات امن نگه خواهند داشت.

با وجود همه تدابیر اما  آسوشیتدپرس خبر داده است که واشنگتن در حال آمادگی برای وقوع خشونت‌های احتمالی پس از انتخابات است و  پلیس حضور خود را در معابر افزایش داده است. 

همچنین به نوشته رسانه‌های محلی نگرانی از آشوب، سبب شده است که پلیس یکی از مراکز رای‌گیری در فونیکس آریزونا را مانند قلعه‌ای حفاظت کرده و موانع بتنی، نرده‌های بلند آهنی و نیز نیروهای مسلح در این محل مستقر کند. این تدابیر پس از اتهاماتی است که ترامپ درباره دستکاری در نتیجه انتخابات مطرح کرد. 

گرچه پلیس آمریکا، اف‌بی‌آی خبرهای منتشر شده درباره وضعیت انتخابات و وجود این دستکاری را تلاش برای تضعیف اعتماد عمومی نسبت به سیستم انتخابات آمریکا توصیف کرده اما رسانه‌های اغلب جمهوری‌خواه تصاویری از به‌وجود آمدن اختلال در روند رأی‌گیری برخی مناطق در شبکه‌های اجتماعی را منتشر کرده‌اند.

وزارت دادگستری ایالتی جورجیا نام این فرد را نیکلاس ویمبیش ۲۵ ساله، اهل ایالت جورجیا اعلام کرده که و از کارکنان مرکز رای گیری شهرستان جونز بوده و متهم است که در تاریخ ۱۷ اکتبر (۲۶ مهر ماه) از طرف یک رای دهنده، نامه‌ای را خطاب به ناظر انتخابات این شهر فرستاده و در آن کارمندان و رای دهندگان را تهدید به تیراندازی و بمب‌گذاری کرده است.

گفته می شود این فرد از سوی اف بی آی دستگیر شده است. دادستان‌های محلی اعلام کرده اند که چنانچه وی مجرم شناخته شود، ممکن است تا ۲۵ سال زندان در انتظارش باشد.

کارشناسان انتخاباتی در گفت‌وگو با رویترز، شبکه اجتماعی «ایکس» متعلق به «ایلان ماسک» مالک میلیاردر آمریکایی و از حامیان «دونالد ترامپ» را مرکز اصلی انتشار اطلاعات نادرست در مورد انتخابات ریاست‌جمهوری ایالات متحده دانستند. 

عروس ترامپ از تشکیل نیرویی برای نظارت بر انتخابات و حضور ۲۳۰ هزار ناظر و ۵۰۰ وکیل خبر داده است. 

برآوردها از هزینه ۲/۳ میلیارد دلاری رقابت‌های انتخاباتی در ۱۵ هفته گذشته حکایت دارد. 

وبگاه اکسیوس اعلام کرده است که ترامپ به دلیل ۳۴ محکومیت کیفری در انتظار صدور حکم در ۲۶ نوامبر (سه هفته پس از انتخابات) است. 

از رویدادهای عجیب دیگر در روز انتخابات ریاست جمهوری اعتصاب بخش فناوری یکی از مهمترین روزنامه‌های آمریکاست و روزنامه نیویورک تایمز با چالش اعتصاب کارکنان بخش فناوری خود روبرو شده است. 

یکی از عجیب‌ترین اظهارنظرها در انتحابات ریاست جمهوری آمریکامتعلق به جان میرشایمر نظریه‌پرداز برجسته روابط بین‌الملل است کهه در گفت‌وگویی تصریح کرده است که امروز به ترامپ و هریس رأی نمی‌دهم. به دلیل نسل‌کشی غزه به دموکرات‌ها رأی نمی‌دهم. فکر می‌کنم دولت بایدن در نسل‌کشی شریک است و نسل‌کشی برای من خط قرمز است.

اظهارنظر عجیب دیگر روز انتخابات از سوی برنی سندرز سناتور شناخته شده آمریکایی است، وی گفته است:  ترامپ خواهد گفت که تنها شکلی که ممکن است بازنده شوم، این است که تقلب شده باشد. همه باید آگاه باشند که ترامپ ممکن است قبل از پایان انتخابات، اعلام پیروزی کند. 

شهردار جمهوری‌خواه «ویسکانسین»هم اعلام کرده است که به ترامپ رای نمی‌دهد و چشم‌انداز دوره دوم ریاست‌جمهوری او «وحشتناک» است. روزنامه تایمز انگلیس به نقل از  «شاون ریلی» نوشه است: بیشتر عمر خود را صرف رای دادن به جمهوری‌خواهان کرده‌ام، اما امروز رای خود را برای کامالا هریس نامزد حزب دموکرات به صندوق خواهم انداخت. این رای او به خاطر عشق به دموکرات‌ها نیست، بلکه به دلیل رنجش عمیق از دونالد ترامپ رئیس‌جمهور سابق ایالات متحده است.
 

انتخابات+آمریکا

آخرین نظرسنجی‌ها

نتیجه آخرین نظرسنجی نیویورک‌تایمز، هریس را با اختلاف بسیار کمی پیروز نشان می‌دهد. در این نظرسنجی هریس ۴۹ درصد آرا و ترامپ ۴۸ درصد آن را به دست خواهند آورد. بر اساس آخرین نظرسنجی یاهو نیوز/یوگاو، دونالد ترامپ و کامالا هریس اکنون در سطح ملی برابرند. این برابری در حالی است که سه نظرسنجی قبلی یاهو نیوز/یوگاو نشان داده بود هریس در میان رای‌دهندگان ثبت‌نام‌شده، نسبت به ترامپ پیشتاز بود؛ برتری که از یک امتیاز پس از برگزاری کنوانسیون ملی دموکرات‌ها در ماه اوت تا پنج امتیاز بعد از مناظره هریس و ترامپ در ۱۰ سپتامبر، متغیر بود.

در نظر سنجی بی‌بی‌سی و رادیو ملی آمریکا، هریس ۵۱ درصد آرا و ترامپ ۴۹ درصد آن را داراست. 

انتخابات+آمریکا
مواضع نامزدها و طرفداران آن‌ها

دونالد ترامپ در نخستین اظهارنظر خود پس از آغاز رأی‌گیری گفته است که امروز مهم‌ترین روز در تاریخ آمریکا است.

وی پیش از این هم در حساب شخصی خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشته بود: ما در حال ساختن بزرگترین و گسترده‌ترین ائتلاف در تاریخ سیاسی آمریکا هستیم. این شامل تعداد بی سابقه‌ای از رای دهندگان عرب و مسلمان در میشیگان است که خواهان صلح هستند.آنها می دانند که کامالا و کابینه جنگ افروزش به خاورمیانه حمله خواهند کرد، میلیون‌ها مسلمان را خواهند کشت و جنگ جهانی سوم را آغاز خواهند کرد. به ترامپ رای دهید و صلح را برگردانید!

کامالا هریس نامزد دموکرات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا هم روز رای‌گیری از مردم خواسته است بیرون رفته و فعال باشند. وی درباره اهداف حضور خود در انتخابات هم گفته است: هدف من این بود که مطمئن شوم به نیازهای مردم پیرامون سیاست‌ها پاسخ می‌دهم.همگی بدانند که از طریق رای خود، میزان قدرت صدای خود را می‌رسانند. ما باید کار را تمام کنیم.

تیفانی ترامپ دختر نامزد انتخابات ریاست جمهوری هم در شبکه ایکس نوشته است: پدر من هرگز کار برای شما را متوقف نکرده و هرگز دست از کار نمی کشد. بیایید به آینده‌ای که می خواهیم برای فرزندانمان داشته باشیم رای دهیم.

تیم والز، معاون پیشنهادی کامالا هریس در مصاحبه با ان‌بی‌سی با اشاره به وجود دوپارگی در آمریکا، گفت است که از نزدیکی رقابت بین دموکرات‌ها و جمهوریخواهان در انتخابات ریاست جمهوری، سرخورده شده اما از این وضعیت متعجب نیست.

مشاور ترامپ به شبکه سی ان ان گفته است که رقابت‌های ریاست‌جمهوری نزدیک است و اگر هواداران بیشتری در انتخابات مشارکت کنند، ترامپ پیروز خواهد شد. 

جوبایدن رئیس‌جمهور آمریکا هم از مردم این کشور خواسته است تا از طریق حضور در انتخابات تاریخ بسازند. 

میشل اوباما، همسر رئیس‌جمهور پیشین آمریکا، با انتشار ویدئویی در شبکه اجتماعی اکس، رأی‌دهندگان جوان را به شرکت در انتخابات ریاست‌جمهوری فراخواند و نسبت به ورود دوباره دونالد ترامپ به کاخ سفید هشدار داد و گفت: «ما نمی‌توانیم چهار سال دیگر بی‌کفایتی، ضعف و تفرقه‌پراکنی او را تحمل کنیم.»

سلبریتی‌ها و شخصیت‌های هنری هم به حمایت از نامزد مورد نظر خود پرداختند. لیدی گاگا، خواننده موسیقی پاپ، از هریس حمایت کرد و  جو روگان، کمدین معروف آمریکایی، اعلام کرد که از ترامپ حمایت می‌کند.

انتخابات آمریکا در آینه جهان

انتخابات ریاست جمهوری آمریکا از سوی رسانه‌ها و تحلیلگران در کشورهای مختلف در حال رصد و تحلیل است. نتایج تازه‌ترین نظرسنجی‌ صورت گرفته در انگلیس نشان می‌دهد که بیشتر مردم این کشور تمایل دارند «کاملا هریس» نامزد حزب دموکرات در انتخابات آتی ریاست جمهوری آمریکا پیروزی شود اما پیش‌بینی می‌کنند که «دونالد ترامپ» به کاخ سفید باز خواهد گشت. در این میان «نایجل فاراژ» نماینده جناح راست پارلمان انگلیس برای ترمیم روابط لندن با دولت احتمالی ترامپ اعلام آمادگی کرده است.

انتخابات+آمریکا
 

روایت تحلیلی از انتخابات ۲۰۲۴ 

۲۴۰ میلیون نفر در این دوره از انتخابات از نظر قانونی می‌توانند رای دهند اما این بدین معنا نیست که تعیین کننده نهایی این گروه هستند. سازوکار طراحی شده برای انتخابات ریاست جمهوری سبب شده است که تنها تعداد کمی از این افراد در تعیین نتیجه نقش داشته باشند. ممکن است نامزدی در سطح ملی تعداد آرای بیشتری کسب کند اما بازنده اعلام شود.

برای دو نامزد انتخابات تعداد مشخصی از ایالت‌ها  خانه امن یا مرکز پیروزی قطعی است  از آن رو که این ایالت‌ها در طول تاریخ برگزاری انتخابات گرایش‌های مشخص دموکراتی یا جمهوری خواهی داشته‌اند و بر همین اساس رقابت اصلی و نتیجه‌ساز در هفت ایالت مشخص آریزونا، جورجیا، میشیگان، نوادا، کارولینای شمالی، پنسیلوانیا و ویسکانسین خواهد بود.

این گزارش در حال تکمیل است.


نظر شما