شناسهٔ خبر: 69256037 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: مفدا | لینک خبر

پوکی استخوان؛ تهدیدی خاموش برای سلامت

مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری ها در دانشگاه علوم پزشکی کردستان، گفت: پوکی استخوان، بیماری‌ای است که استخوان‌ها را شکننده و ضعیف می‌کند، در این بیماری، تراکم استخوان کاهش می‌یابد.

صاحب‌خبر -

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی کردستان، دکتر جهانبخش یوسفی به مناسبت ۲۰ اکتبر(روز جهانی پوکی استخوان) پویش کشوری را با شعار «هر قدم یک گام به سوی استخوان های قویتر» از ۲۸ مهر تا ۴ آبان عنوان کرد و به عوامل خطر ابتلا به پوکی استخوان پرداخت و اظهار کرد: پوکی استخوان، بیماری خاموشی است که استخوان‌ها را ضعیف و شکننده می‌کند، در این بیماری، تراکم استخوان کاهش می‌یابد و خطر شکستگی افزایش می‌یابد.

وی افزود: اغلب، پوکی استخوان در مراحل اولیه بدون علامت است و اولین نشانه آن ممکن است شکستگی باشد، در این بیماری بافت معدنی استخوان به تدریج کم می شود، با این حال، برخی افراد ممکن است درد کمر، کاهش قد و تغییر در وضعیت بدن را تجربه کنند.

دکتر یوسفی اضافه کرد: بدن افراد از بدو تولد تا 30 سالگی بافت معدنی را تشکیل می‌دهد و این تراکم تا این سن به حداکثر می رسد و به مدت 10 تا 15 سال ثابت می‌ماند و از سن 40 تا 45 سالگی به تدریج بافت معدنی کم می‌شود.

مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری ها در دانشگاه علوم پزشکی کردستان، بیان کرد: برآورد شده از هر دو زن بالای 50 سال یک نفر و از هر چهار مرد بالای 50 سال یک نفر دچار شکستگی های ناشی از پوکی استخوان می‌شوند.

دکتر یوسفی، به عوامل خطر پوکی استخوان اشاره و تصریح کرد: سن بالا، زنان پس از یاسگی، ژنتیک و عوامل ارثی، مصرف دخانیات و الکل، کمبود کلسیم و ویتامین D، بی تحرکی و سبک زندگی کم تحرک، مصرف زیاد کافئین در نوشابه و قهوه، وزن پایین(شاخص توده بدنی) کمتر از ۱۹، مصرف کورتون بیشتر از سه ماه و مصرف زیاد نمک جزو فاکتور های خطر ابتلا به پوکی استخوان است.

وی تغذیه مناسب، ورزش منظم (دویدن به مدت 30 دقیقه در روز)، مصرف کلسیم و ویتامین D و درمان دارویی با تجویز پزشک را از راهکارهای پیشگیری و درمان پوکی استخوان عنوان کرد.

مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری ها در دانشگاه علوم پزشکی کردستان، خاطرنشان کرد: با توجه به شیوع کمبود ویتامین دی در کشور، توصیه شده افراد بالای 12 سال ماهانه یک قرص ویتامین دی 50 هزار واحدی مصرف کنند.در صورت وجود کمبود شدید ویتامین دی، پزشک ممکن است دوزهای بالاتر یا دوره درمانی طولانی‌تری را تجویز کند.
دکتر یوسفی به عملکرد سال گذشته اشاره و یادآور شد: در سال گذشته ۶۳۷ جلسه آموزشی پوکی استخوان برای ۳۰ هزار و ۴۹۰ نفر در سطح خانه های بهداشت و مراکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی برگزار شد، همچنین تعداد ۵۰۷۱ محتوای آموزشی توزیع شده است.