شناسهٔ خبر: 68716738 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

در اختتامیه جشنواره «صدای سخن» مطرح شد

زبان فارسی عامل هویت ایرانی

از آنجایی که ایران دارای قومیت‌های مختلف است، زبان فارسی می‌تواند رابط بین فرهنگ اقوام باشد. ایران دارای قومیت مختلف است

صاحب‌خبر -

جوان آنلاین: استاد پیشکسوت زبان و ادب فارسی گفت: زبان فارسی مهم‌ترین عامل هویت ایرانی است و آثاری را به وجود آورده که در دنیا یگانه است. 
به گزارش «جوان» استاد حسن انوری، پیشکسوت زبان و ادب فارسی در اختتامیه سومین جشنواره ملی رادیویی «صدای سخن» درباره نقش زبان فارسی در برجسته بودن هویت ایرانی گفت: از آنجایی که ایران دارای قومیت‌های مختلف است، زبان فارسی می‌تواند رابط بین فرهنگ اقوام باشد. ایران دارای قومیت مختلف است. هر قومیت زبان خاص خود را دارد. اینجا رابط بین اقوام زبان فارسی است. وقتی یک گیلکی به یک کرد می‌رسد، با زبان فارسی حرف می‌زند. اگر زبان فارسی نبود، وضع ما از جهات روابط اقوام چگونه می‌شد؟ باید گفت زبان فارسی مهم‌ترین عامل هویت ایرانی است. انوری ادامه داد: زبان فارسی از جهت تاریخی هم اهمیت دارد. در مقطعی از تاریخ زبان فارسی زبان بین‌المللی بود. قبل از اینکه زبان فرانسوی و زبان انگلیسی بین‌المللی شود، در بخشی از جهان زبان فارسی، زبان ملل بود. زبان فارسی شاهکار‌هایی را به وجود آورده که برخی این آثار را از شاهکار‌های برتر جهان می‌دانند. ملت ایران بزرگ‌ترین حماسه بشری را با شاهنامه به وجود آورده‌است. یک پژوهنده ادب چهار اثر را جزو بزرگ‌ترین اثر ادب جهان معرفی کرده‌است. از ایران شاهنامه، از یونان ایلیاد هومر، از اروپا مجموعه آثار شکسپیر و از ایتالیا کمدی الهی. این پژوهشگر این چهار اثر را یادگار شکوهمند بلوغ بشری نامیده‌است. عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی خاطر نشان کرد: زبان فارسی آثاری را به وجود آورده، که در دنیا یگانه است. فرنگی‌ها که به ایلیاد هومر افتخار می‌کنند، در برابر شاهنامه ضعف دارند. یکی از جهات اهمیت زبان فارسی ترتیبی بودن آن است. در این زبان به راحتی می‌توان لغت ساخت. در حالی که در بسیاری از زبان‌ها ساخت لغت آسان نیست. فرهنگستان زبان و ادب فارسی از این خاصیت زبان استفاده می‌کند و تا الان حدود ۶۰ هزار واژه ساخته شده‌است. 
در بخش دیگری از این برنامه علی بخشی‌زاده، معاون صدای رسانه ملی نیز با بیان اینکه سخن آینه روح است، افزود: زیرا امیال، افکار و معتقدات گویندگان در آن جلوه‌گر می‌شود. طبیعی است هر چه روح بزرگ‌تر و نیرومند‌تر باشد، جلوه آن زیباتر و دلپذیرتر است. در سخن مخفی شدم، مانند بو در بند گل. هر که دارد میل دیدن، در سخن بیند مرا. مشرق زمین به سبب سادگی‌هایش بی‌نیاز است. انسان باید خردمند باشد، تا خردمندان را بازشناسد. بخشی‌زاده ادامه داد: شهود و شعور سرزمین من در پهنه گستران مشرق زمین همواره استوار بوده‌است به هویت، شناسنامه، به زبان، به سخن. اگر می‌خواهی آدمی را بشناسی، او را به سخن بیاور. از سخن او، او را بشناس.