به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به نقل از ستاد خبری هشتاد و دومین دوره دانشافزایی، آیین افتتاحیه این دوره شب گذشته، 13 مرداد با حضور غلامعلی حدادعادل، رئیس بنیاد سعدی، محمدمهدی تهرانچی، رئیس دانشگاه شهید بهشتی، معاونان بنیاد سعدی، معاونان و رؤسای دانشکدههای دانشگاه شهید بهشتی، معاون آموزش و پژوهش سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، قائم مقام وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در امور بینالملل، سفرا و نمایندگان کشورهای گوناگون از جمله تاجیکستان، روسیه، لهستان، گرجستان، الجزایر، ارمنستان و ...، در محل سالن همایشهای بینالمللی دانشگاه شهید بهشتی (تالار ابوریحان بیرونی) برگزار شد.
در ستایش جهان معنوی زبان فارسی
غلامعلی حدادعادل، سخنران اصلی این آیین، سخنان خود را ضمن یادآوری خاطرات خود از تدریس فیزیک در دانشگاه شهید بهشتی در 47 سال پیش، با یک سؤال از دانشجویان غیر ایرانی آغاز کرد و گفت: پرسش من این است که ما در چند جهان زندگی میکنیم؟ باید گفت که ما به تعداد زبانهایی که میدانیم، در جهانهای بیشتری زندگی میکنیم. کسی که چند زبان میداند، به همان تعداد در جهانهای بیشتری زندگی میکند. شما نیز با آموزش بیشتر زبان فارسی در جهان دیگری غیر از جهان زبان مادری خودتان میتوانید زندگی فکری و معنوی داشته باشید.
رئیس بنیاد سعدی در ادامه با بیان اینکه زبان فارسی امروزی از زمان ورود اسلام به ایران تکلم میشود، گفت: آشنایی با زبان فارسی، آشنایی با ایران اسلامی است. شما با آشنایی با زبان فارسی با ملتی آشنا میشوید که نزدیک به 7 هزار سال در این سرزمین سابقه زندگی، تمدن و فرهنگ دارد. با ملتی آشنا میشوید که 1400 سال گذشته با پذیرش دین اسلام از این دین مدد گرفته و توسعه و گسترش آن مدد رسانده است. با ملتی آشنا میشوید که با انقلاب اسلامی خود در 37 سال پیش، پرچم استقلال، آزادی و حکومت دینی را برافراشته است.
وی همچنین با اشاره به گفتوگوهای هستهای کشورمان با قدرتهای جهانی، ادامه داد: با آموختن زبان فارسی با ملتی آشنا میشوید که در سبک زندگی و روابط بینالملل، میخواهد الگویی تازه به جهان امروز معرفی کند. شما مذاکرات هستهای در ژنو و لوزان و وین را دنبال کردید و میدانید که ایران دارای چه جایگاه بزرگی در جهان است.
حدادعادل با بیان اینکه زبان فارسی زبان کشورهای ایران، افغانستان و تاجیکستان و زبان گویش بسیاری در پاکستان و هند است، ادامه داد: شما فارسیآموزان در اقامت یک ماههای که در ایران خواهید داشت، با ملت ایران و البته با ایران دیروز و ایران امروز آشنا خواهید شد. با آموختن زبان فارسی کلید گشودن یک گنج گرانقیمت را به دست میآورید و آن کلید، فهم همه آثاری است که در این زبان به وجود آمدهاند.
رئیس بنیاد سعدی اظهار کرد: یکی از بزرگانی که میتوانید بعد از آموختن بیشتر زبان فارسی آثارش را به زبان اصلی بخوانید، «سعدی» است که کتابهایش چندین بار به زبانهای بسیاری در دنیا ترجمه شده است. وقتی آثار سعدی را به زبان فارسی بخوانید، خواهید دانست که چه حقیقتی در کلام سعدی نهفته است. بر همین اساس بنیاد سعدی را برای آموزش زبان فارسی در سراسر جهان راهاندازی کردهایم.
حداد عادل در ادامه سخنان خود گفت: امروز در ایران زبان فارسی را رکنی از ارکان هویت ملی خود میدانیم و به همین دلیل با تأسیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، قصد داریم تا این زبان را برای زندگی امروز کاربردی کنیم؛ تاکنون نیز در 20 سال گذشته 50 هزار لغت فارسی برای کلمات و اصطلاحات خارجی در رشتههای مختلف علوم به تصویب رساندهایم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه ما با دو ایران در جهان مواجهیم، گفت: یک ایران را رسانهها معرفی میکنند و ایران دیگر، ایران واقعی است که شما در مدت حضورتان در این کشور با آن آشنا خواهید شد و آن را با ایرانی که رسانهها معرفی میکنند، مقایسه خواهید کرد.
حداد عادل در پایان سخنان خود بیان کرد: بنیاد سعدی شاخهای روییده بر درخت سازمان فرهنگ و ارتباطات است و امسال برای سومین بار این دورههای دانشافزایی را مستقل و البته با همکاری سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی برگزار میکند. دانشگاه شهید بهشتی هم یاور بزرگی برای بنیاد سعدی برای برگزاری این دوره است و به همین دلیل از آنها سپاسگزاری میکنم.
زبانی برای تولید علم
محمدمهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه شهید بهشتی، دیگر سخنران این مراسم با اظهار اینکه ایران دیار زبان شیرین فارسی است، گفت: امیدوارم برگزاری این دوره دانشافزایی موجب اعتلای زبان فارسی شود؛ چراکه حاصل تمدنی بزرگ است و گذشتهای با عظمت دارد.
وی در ادامه افزود: زبان دریچهای است بین ملتها، که با رنگها و فرهنگهای گوناگون در این جهان مشغول به زندگی هستند.
طهرانچی در ادامه خطاب به فارسیآموزان خارجی شرکتکننده در این دوره گفت: شما که همت کرده و تصمیم گرفتهاید زبان فارسی را نیک بیاموزید، انسانهایی شریف هستید که در شناخت تمدن بزرگ این کشور قدم گذاشتهاید.
وی افزود: ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی در 37 سال قبل پیشرفتهایی داشته است و دانشمندان آن زبان فارسی را به عنوان زبان تفکر علمی انتخاب کردهاند و امروز درسهایی مانند فیزیک و شیمی به زبان شیرین فارسی آموزش داده میشود. همین امر سبب شده است که دانشمندان ایرانی نیک بیندیشند و این در اعتلای علم در ایران نیز مؤثر بوده است. این را هم عنوان کنم که هرچند ما علم خود را به زبان انگلیسی ارایه میدهیم، ولی آنها را با زبان فارسی خلق میکنیم.
احمد خاتمی، رئیس دانشکده ادبیات و علوم انسانی و مسئول برگزاری این دوره در دانشگاه شهید بهشتی نیز با قدردانی از بنیاد سعدی، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و مجموعه دانشگاه شهید بهشتی برای برگزاری دوره دانشافزایی، در سخنانی درباره پیشینه زبان فارسی گفت: زبان اقوام و ملل به جهاتی میتواند شرایط و ضوابط زنده و پویا را به دست بیاورد. قدرت و دیرینگی، گستردگی، تأثیرگذاری، ماندگاری و در نهایت مقبولیت جهانی، از جهاتی است که زبان را ممتاز میکند.
وی افزود: زبان فارسی با پیشینهای کهن، همواره از زبانهای تأثیرگذار و از ابزار انتقال تمدن و فرهنگ بوده است. قلمرو این زبان در تاریخ بسیار گسترده بوده و در دورهای از مدیترانه تا سند و از بین النهرین تا جیحون قلمرو زبان فارسی بوده است.
رئیس دانشکده ادبیات و علوم انسانی شهید بهشتی در ادامه سخنان خود با اشاره به اینکه زبان فارسی در طول 800 سال زبان دیوانی کشور هندوستان بوده است، گفت: البته زبان فارسی محدود به شبه قاره نبود و در دیگر نقاط جهان نیز حضور چشمگیر داشته است و به گزارش جهانگردانی مانند ابن بطوطه، زبان فارسی زبان بازرگانی در مسیر جاده ابریشم بوده است و در قفقاز هم بسیار از این زبان بهره بردهاند.
در ادامه رضامراد صحرایی، سرپرست معاونت آموزش و پژوهش بنیاد سعدی و مسئول برگزاری این دوره در بنیاد سعدی در سخنانی کوتاه با بیان اینکه پس از تأسیس بنیاد سعدی، این دوره دانشافزایی برای نخستین بار در تهران برگزار میشود، اظهار کرد: 513 نفر برای حضور در این دوره داوطلب شده بودند که در نهایت 140 نفر زن و 98 نفر مرد برای حضور انتخاب شدند.
وی در پایان با نمایش پاورپوینت پراکندگی جمعیتی و جغرافیایی شرکت کنندگان در این دوره، فارسیآموزان حاضر در این دانشافزایی را به حاضران در مراسم معرفی کرد و گفت: امیدواریم با شرکت در کلاسهای آموزشی و حضور در اماکن عمومی و گفت و شنود بیشتر با مردم ایران، فارسی صحبت کردن شما در آخر دوره بسیار پیشرفت کرده باشد.
بنا بر اعلام این گزارش، اجرای موسیقی سنتی ایران و شعرخوانی دو نفر از دانشجویان و اساتید زبان فارسی از اوکراین و تاجیکستان و همچنین نمایش فیلمی کوتاه از دوره دانشافزیی سال گذشته در قزوین، از برنامههای جنبی این آیین افتتاحیه بود. همچنین در پایان این مراسم، از کتابهای «ایرانشناسی»، «لذت خواندن(1)»، «سلام فارسی(1)»، «آموزش کاربردی واژه(1)» که توسط بنیاد سعدی برای آموزش زبان فارسی به غیرفارسیزبانان تألیف و منتشر شده است، با حضور مولفان رونمایی شد.
این منابع آموزشی که با استفاده از روشهای استاندارد آموزشی، توسط بنیاد سعدی تألیف و منتشر شده است، در هشتاد و دومین دوره دانشافزایی زبان فارسی، توسط مدرسان منتخب، به فارسیآموزان حاضر در دوره تدریس میشود.
فرماندار شمیرانات، نمایندگانی از شهرداری تهران، شورای عالی ایرانیان خارج از کشور، تنی چند از اعضای شورای بنیاد سعدی نیز از جمله میهمانان حاضر در آیین افتتاحیه این دوره از دانشافزایی بودند.
هشتادودومین دوره دانشافزایی زبان فارسیِ بنیاد سعدی از 13 مرداد تا 9 شهریورماه با حضور بیش از 200 فارسیآموز از کشورهایی همچون روسیه، ارمنستان، ایتالیا، آلمان، اکراین، انگلستان، اتریش، لبنان، پاکستان، هنـدوستان، مصر، ترکیه، تاجیکستان، قزاقستان، گرجستان، قرقیزستان، لهستان، عراق، بنگلادش، سنگال، چین، اسلواکی، بلاروس، مجارستان، بلغارستان، تایوان، رومانی، پرتغال، اسپانیا، صربستان، سوئد، کره جنوبی، استرالیا، فرانسه و آمریکا برگزار میشود.