شناسهٔ خبر: 68148625 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه شهروند | لینک خبر

عیارسنجی کابینه چهاردهم از منظر گروه ها و شخصیت های سیاسی

وفای به عهد رئیس جمهوری

صاحب‌خبر -

  [ شهروند]  طی هفته های اخیر موضوع انتخاب وزرای دولت پزشکیان، یکی از پر حاشیه ترین اخبار در رسانه ها و فضای مجازی بود. دیروز فهرست نهایی بالاخره به مجلس رسید و واکنش‌های متفاوتی را برانگیخت. پیش از این شاخص‌هایی برای انتخاب وزرا مشخص شده بود که باید با توجه به هر نامزد جایگاه‌های وزارتی، میزان انطباق افراد با آن‌ها مشخص شود.

نگاهی به فهرست نشان می‌دهد که به صورت غیر رسمی سهمی برای جناح‌ها و چهره‌های سیاسی در نظر گرفته شده است. سردار اسکندر مومنی گزینه پیشنهادی وزارت کشور و احمد دنیامالی نامزد وزارت ورزش و جوانان، هر دو از مدیران دوران مسئولیت محمدباقر قالیباف، رئیس فعلی مجلس در نیروی انتظامی و شهرداری هستند و می‌توانیم تصور کنیم که در حال حاضر تحت حمایت او هستند.
عبدالناصر همتی، از اعضای کارگزاران سازندگی ا‌ست. وزرای پیشنهادی دادگستری، اطلاعات و نیرو از وزرای دولت سیزدهم هستند. به غیر از وزیر پیشنهادی اطلاعات که طبق قانون غیرسیاسی و غیرحزبی است، دو وزیر دیگر را می‌شود سهمیه جریان حامی دولت دانست.
تنها چهره سیاسی اصلاح طلب این فهرست، محمدرضا ظفرقندی وزیر پیشنهادی بهداشت است. عباس عراقچی را می‌توانیم چهره نزدیک به محمدجواد ظریف، وزیر پیشین امور خارجه و معاون راهبردی فعلی رئیس‌جمهور بدانیم. محمدرضا صالحی‌امیری و سیدعباس صالحی از دولت روحانی در این لیست قرار دادند. صالحی گزینه وزارت ارشاد بیشتر یک چهره فرهنگی است و شاید بتوانیم صالحی‌امیری که یک چهره سیاسی است را از جریان حسن روحانی در این فهرست بدانیم.
پس از انتشار لیست افراد و گروههای سیاسی عکس العمل های متفاوتی را از خود نشان دادند، که نشان از تداوم جریان سهم خواه از کابینه چهاردهم است.

حسین مرعشی: آنچه ما هدف گرفته بودیم یک کابینه مطلوب بود، آنچه امروز می‌بینیم کابینه مقدور  است
حسین مرعشی، دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی، درباره ماهیت کابینه دولت چهاردهم گفت: طی چند وقت اخیر آقای ظریف و دوستان ایشان در کمیته‌ها و شورای راهبردی با مشارکت بخش خصوصی تلاش کردند تا سه تا پنج نفر برای هر وزارتخانه معرفی شود. آنچه ما هدف گرفته بودیم یک کابینه مطلوب بود، آنچه امروز می‌بینیم کابینه مقدور  است. فرق است بین یک کابینه مطلوب با یک کابینه مقدور.
وی درباره محدودیت‌های رئیس جمهور برای انتخاب وزرا بیان کرد: این شکاف شاید برخی از دوستان ما را قانع نکند، اما توجه داشته باشیم که رئیس جمهور با محدودیت‌های قانونی و سیاسی مواجه بودند. بخشی از این موانع مربوط به استعلام هاست که قانوناً باید از نهادهای امنیتی شود، بخشی هم به نظر من توجه به نظرات مجلس دوازدهم بود.
دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی درباره نقاط مثبت و منفی کابینه اظهار داشت: از نقاط برجسته این لیست، یک وزیر خارجه، اقتصاد، بهداشت، کار، فرهنگ و صمت مطلوب است. حضور یک وزیر زن هم از نقاط قابل دفاع کابینه است. فقدان یک وزیر از اهل سنت هم از نواقص این لیست تلقی می‌شود.
مرعشی درباره مطالبه جبهه اصلاحات از کابینه دولت چهاردهم گفت: جبهه اصلاحات از اقدامات شورای راهبردی دفاع می‌کرد و تلاش داشت که یک کابینه مطلوب شکل بگیرد و تا حدود ۷۰ درصد آن محقق شده است.

وزیران پیشنهادی دولت چهاردهم، افرادی با عملکرد خوب هستند
سیدمحمد بطحایی وزیر اسبق آموزش و پرورش ، درباره معرفی کابینه پیشنهادی به مجلس شورای اسلامی، گفت: کابینه معرفی شده به مجلس از جمیع جهات و برآیند، کابینه خوب و موفقی است و انشاءالله با همگرایی که ایجاد خواهد شد، شاید نقطه عطفی در تاریخ جمهوری اسلامی باشد که افراد با سلایق سیاسی مختلف اما با هدف مشترک دور یک میز جمع شوند.
تلاش رئیس جمهور برای ارائه کابینه وفاق ملی؛ لیست وزرای پیشنهادی خوب است
روح الله عباسپورعضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با بیان این که تلاش رئیس جمهور بر این بوده تا یک کابینه با وفاق ملی به مجلس ارائه کند، گفت: لیست وزرای پیشنهادی دکتر پزشکیان خوب و قابل قبول است که امیدواریم بتوانند از مجلس رای اعتماد بگیرند.

واکنش سخنگوی ستاد زاکانی
مالک شریعتی نماینده اصولگرای مجلس و سخنگوی ستاد انتخاباتی علیرضا زاکانی در انتخابات ۱۴۰۳ یکی از اولین اعضای پارلمان بود که نسبت به این فهرست واکنش رسمی نشان داد. شریعتی در توئیتر نوشت: «یک نگاه کلی به فهرست وزیران پیشنهادی دکتر مسعود پزشکیان می‌توان گفت یک فهرست نامتوازن معرفی شده که حتما برخی از آن‌ها بسیار خوب و قابل دفاع هستند و برخی هم هیچ نسبتی با ۱۲ شاخص اعلام شده رهبرانقلاب ندارند. پیش بینی: حداقل ۴ وزیر پیشنهادی موفق به اخذ رای اعتماد مجلس نمی‌شوند.»
گلایه جبهه اصلاحات ایران
آذر منصوری، رئیس جبهه اصلاحات ایران در واکنش به فهرست وزرای پیشنهادی دولت چهاردهم، در صفحه توئیتر خود نوشت: «‏در نامه جبهه اصلاحات ایران به رئیس جمهور: در مرحله اول شکل‌گیری هيأت دولت اجازه ندهید، ویژه گزینی‌ها و روندهای ناصواب موجب حذف شایستگان و ناامیدی مردم از انتخاب خود شود که حتی تا روز رأی‌گیری برای آمدن پاى صندوق و رأی دادن به شما تردید داشتند.» برخی رسانه‌ها بازنشر بخشی از نامه اخیر جبهه اصلاحات به رئیس‌جمهور را نشانه مخالفت تلویحی این تشکیلات سیاسی با فهرست وزرای پیشنهادی دانستند.

فهرست وزرای پیشنهادی فراجناحی و قابل قبول است
عضو فراکسیون مستقلین مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه فهرست وزرای پیشنهادی قابل قبول است و از همه جناح‌های سیاسی در آن حضور دارند، گفت: امیدواریم همه وزرای معرفی شده از مجلس رای اعتماد قوی کسب کنند.
«احمد فاطمی» ، با اشاره به ارائه فهرست وزرای پیشنهادی به مجلس برای بررسی صلاحیت‌ها و کسب رای اعتماد، گفت: کابینه دکتر پزشکیان که به مجلس ارائه شده یک کابینه خوب و قابل قبول و فراجناحی است.
وی اظهار کرد: بر خلاف برخی فضاسازی‌ها که کابینه دکتر پزشکیان را کابینه سوم دولتِ سیدمحمد خاتمی و یا کابینه سوم دولتِ حسن روحانی معرفی می‌کنند باید گفت که این گونه نیست و کابینه چهاردهم، کابینه شخص مسعود پزشکیان است.
نماینده مردم مازندران در مجلس با بیان اینکه در فهرست پیشنهادی از چهره‌های غیر سیاسی و متخصص استفاده شده و این از نقاط قوت کابینه است، تصریح کرد: من کابینه پزشکیان را کابینه قابل قبول و خوب می‌دانم و امیدوارم بتواند از مجلس اعتمادی قوی و قاطع بگیرد.
فاطمی خاطرنشان کرد: بررسی‌هایی در کمیسیون‌های تخصصی و ارائه گزارش‌های درباره وزرای پیشنهادی انجام می‌شود، نمایندگان با برنامه‌ها و سوابق کاری وزرا بیشتر آشنا می‌شوند و در فضای شفاف‌تر بحث رأی اعتماد به وزرای پیشنهادی را خواهیم داشت.

رئیس‌جمهور با معرفی وزرای پیشنهادی به وعده خود عمل کرد
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مجلس در کنار دولت است، گفت: رأی قاطع مجلس به کابینه دکتر پزشکیان باعث می‌شود تا هیأت دولت با عزم و اراده و پشتوانه قوی مجلس کار خود را شروع کند.
«علی خزایی» ، با اشاره به معرفی وزرای پیشنهادی به مجلس شورای اسلامی گفت: دکتر پزشکیان با معرفی وزرای پیشنهادی تا حدودی به وعده‌های خود عمل کرد و ما شاهد حضور وزرا از جناح‌های مختلف با گرایشات گوناگون سیاسی هستیم.
وی اظهار کرد: برنامه مجلس این است که در کنار دولت و کمک کار دولت باشد و مسیر را برای دولت هموار کند.
نماینده مردم ورامین در مجلس شورای اسلامی افزود: مجلس در کنار دولت است و برنامه بر این است، کابینه دکتر پزشکیان با رأی قاطع مجلس کار خود را آغاز کند.
خزایی خاطرنشان کرد: رای قاطع مجلس به کابینه چهاردهم باعث می‌شود تا هیأت دولت با عزم و اراده و پشتوانه قوی مجلس کار خود را شروع کند.
وی با بیان اینکه در فهرست وزرای پیشنهادی افراد شاخص و مطرحی دیده می‌شوند، گفت: در مورد وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش که مرتبط با حوزه کمیسیون تخصصی بنده است باید بگویم که او از میان فرهنگیان انتخاب شده و فردی قوی است و می‌تواند از مجلس رای اعتماد بگیرد.

طباطبایی: مجلس برای ادامه فضای همدلی و وفاق، به وزرای پیشنهادی رأی اعتماد دهد
 دبیرکل حزب ندای ایرانیان گفت: نمایندگان مجلس شورای اسلامی به تأسی از رهبری و فضای همدلی و وفاقی که در کشور وجود دارد، به وزرای پیشنهادی رئیس‌جمهور رأی اعتماد دهند.
«سید شهاب‌الدین طباطبایی» ، با اشاره به لزوم همکاری مجلس و رأی اعتماد نمایندگان به وزرای پیشنهادی، گفت: مقام معظم رهبری در دیدار با نمایندگان مجلس، موضع خود را در حمایت از دولت و کابینه اعلام کردند.
دبیرکل حزب ندای ایرانیان اضافه کرد: ان‌شاءالله نمایندگان هم به تأسی از رهبری و فضای همدلی و وفاقی که در کشور وجود دارد، به وزرای پیشنهادی رئیس‌جمهور رأی می‌دهند.