شناسهٔ خبر: 67830376 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: دیدبان ایران | لینک خبر

واکنش سخنگوی کمیسیون شوراها به خبر استعفای دسته جمعی اعضای شورا: با خروج بیش از یک‌سوم اعضا، شورا منحل می‌شود

هرکدام از اعضای شورا برای استعفا دادن باید نامه جداگانه‌ای را به هیات‌رئیسه تقدیم کنند، حال اگر تعدادی از اعضای شورا به صورت جداگانه اما هم‌زمان با یکدیگر نامه استعفای خود را به هیات‌رئیسه بدهند، به تشخیص رئیس شورا، امکان بررسی درخواست استعفای این افراد در یک جلسه یا چند جلسه جداگانه وجود دارد. سخنگوی کمیسیون شوراهای مجلس ادامه داد: طبق قانون، جلسات اعضای شورا با حضور دو سوم نمایندگان رسمیت پیدا می‌کند و اگر تعداد اعضای حاضر در صحن کمتر از این مقدار باشد، جلسه از رسمیت خارج می‌شود. همچنین اگر بعد از استعفای چند عضو، در شرایطی که به هر دلیلی اعضای علی‌البدل جایگزین نشوند، وقتی تعداد اعضای باقیمانده در شورای شهر از دو سوم تعداد اعضای اولیه کمتر شود، شورا به صورت کامل منحل می‌شود

صاحب‌خبر -

به گزارش سایت دیده بان ایران؛ «ولی‌الله بیاتی تفرشی»، سخنگوی کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس شورای اسلامی درباره انتشار خبر استعفای اعتراضی اعضای شورای شهر تهران به دیده بان ایران گفت: طبق قانون، اعضای شورا نمی‌توانند شهردار را ملزم به استعفا کنند، بلکه شورا می‌تواند شهردار را استیضاح کند. به این صورت که ابتدا یک یا چند عضو شورا می‌توانند از شهردار طرح سوال کنند و اگر یک‌سوم اعضای شورا اعلام کنند که از پاسخ شهردار قانع نشده‌اند، می‌توانند درخواست تشکیل جلسه برای استیضاح شهردار را مطرح کنند. در آن جلسه نیز اگر دو سوم اعضا به استیضاح شهردار رای بدهند، شهردار برکنار خواهد شد و شورای شهر می‌تواند برای شهرداری سرپرست تعیین کند. 

نماینده مردم تفرش در مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: وقتی یک عضو شورا درخواست استعفا می‌دهد، باید نصف بعلاوه یک اعضای شورای شهر با استعفای آن فرد موافقت کنند تا پذیرفته شود و اگر اکثریت شورا با استعفای یک عضو خود موافقت نکند، آن فرد همچنان عضو شورا باقی خواهد ماند، مگر این که شرایط لازم را از دست بدهد، یعنی غیبت‌های او در جلسات شورا از تعداد معینی بیشتر شود یا به جرایمی دست بزند که براساس تشخیص مراجع قانونی، از عضویت شورا منفصل شود. همه این موارد نیز به صورت فردی اتفاق می‌افتد و در قانون چیزی تحت عنوان استعفای دسته‌جمعی اعضای شورا پیش‌بینی نشده است. 

در صورت خروج هم‌زمان بیش از یک‌سوم اعضا، شورا منحل می‌شود 

بیاتی تفرشی با تاکید بر این که اعضای شورا می‌توانند به صورت فرد - فرد استعفا بدهند، نه به شکل دسته‌جمعی، به دیده بان ایران گفت: هرکدام از اعضای شورا برای استعفا دادن باید نامه جداگانه‌ای را به هیات‌رئیسه تقدیم کنند، حال اگر تعدادی از اعضای شورا به صورت جداگانه اما هم‌زمان با یکدیگر نامه استعفای خود را به هیات‌رئیسه بدهند، به تشخیص رئیس شورا، امکان بررسی درخواست استعفای این افراد در یک جلسه یا چند جلسه جداگانه وجود دارد. نکته مهم این است که تا وقتی نصف به علاوه یک اعضای شورا با استعفای هرکدام از اعضا موافقت نکرده‌اند، امکان خروج آن فرد از شورا وجود ندارد. 

 وزارت کشور، امور تحت اختیار شورای منحل‌شده را به دست می‌گیرد

سخنگوی کمیسیون شوراهای مجلس ادامه داد: طبق قانون، جلسات اعضای شورا با حضور دو سوم نمایندگان رسمیت پیدا می‌کند و اگر تعداد اعضای حاضر در صحن کمتر از این مقدار باشد، جلسه از رسمیت خارج می‌شود. همچنین اگر بعد از استعفای چند عضو، در شرایطی که به هر دلیلی اعضای علی‌البدل جایگزین نشوند، وقتی تعداد اعضای باقیمانده در شورای شهر از دو سوم تعداد اعضای اولیه کمتر شود، شورا به صورت کامل منحل می‌شود. با انحلال شورا دو اتفاق می‌افتد، نخست این که وزارت کشور، امور تحت اختیار شورای منحل‌شده را به دست می‌گیرد، دوم این که شهردار به صورت خودکار از سمت خود برکنار می‌شود و وزارت کشور باید شخص دیگری را به عنوان سرپرست شهرداری تعیین کند. 

او با بیان این که شورای شهر تهران ۱۱ عضو علی‌البدل دارد که طبق قانون در شرایط خاصی می‌توانند جایگزین اعضای مستعفی شوند، یادآور شد: در نظر گرفتن عدد دو سوم برای رسمیت پیدا کردن جلسات شورا به این دلیل است که برای تصویب برخی موارد در صحن شوراهای شهر از جمله انتخاب شهردار یا انتخاب اعضای هیات‌رئیسه، به رای موافق دو سوم اعضای شورا نیاز است. تعداد اعضای شورای شهر تهران نیز ۲۱ نفر است و تا وقتی تعداد این اعضا، چه افرادی که از ابتدا رای آورده‌اند و چه افرادی که به عنوان علی‌البدل جایگزین خواهند شد، به ۱۳ نفر کاهش پیدا نکند، شورا منحل نخواهد شد. 

اعضای علی‌البدل چگونه جایگزین اعضای اصلی شورا می‌شوند؟ 

در تحلیل علت ایجاد اصطکاک کنونی بین برخی اعضای شورای شهر با شهردار تهران و با یکدیگر، باید به این نکته توجه داشت که در جمع مخالفان زاکانی در شورای شهر که حدود سه سال قبل هفت نفر بودند و اکنون تعدادشان به ۱۰ نفر افزایش پیدا کرده است، بعضی از آن‌ها در دوره ۱۲ساله مدیریت شهری محمدباقر قالیباف، سمت‌های گوناگونی را در شهرداری برعهده داشته‌اند و بعضی دیگر نیز با وجود این که هیچ‌گاه مستقیما با رئیس فعلی مجلس همکاری نکرده‌اند، اما از نظر سیاسی جزو طیف حامیان قالیباف محسوب می‌شوند؛ به عبارت دیگر، نمی‌توان شرایط کنونی شورای شهر تهران را بدون در نظر گرفتن اختلافات داخلی اصولگرایان تحلیل کرد. 

نکته مهم دیگر این است که اصل مساله احتمال استعفای هم‌زمان تعدادی از اعضای شورای شهر تهران از وقتی مطرح شد که مخالفان زاکانی به این نتیجه رسیدند که شهردار پایتخت محکم به صندلی خود چسبیده است و اگر آن‌ها خواهان برکنار شدن او هستند، خودشان باید به شکلی استعفا بدهند که شورا از حد نصاب خارج و به انحلال کشیده شود. یعنی همان‌طور که در دوره نخست شورای شهر تهران، اختلافات داخلی اصلاح‌طلبان باعث انحلال شورا شد، این‌بار ممکن است اختلافات داخلی اصولگرایان و پافشاری آن‌ها بر لزوم عزل زاکانی، انحلال دوره ششم شورای شهر را به همراه داشته باشد. 

در این میان اما باید توجه داشت که به فرض این که در آینده نزدیک هشت عضو شورای شهر تهران (یک نفر بیشتر از یک‌سوم) هم‌زمان با یکدیگر استعفای خود را تقدیم هیات‌رئیسه کنند، طبق آیین‌نامه داخلی شوراها، این رئیس شورا است که می‌تواند تشخیص دهد که استعفای همه این افراد هم‌زمان با یکدیگر بررسی شود یا خیر؛ به عبارت دیگر، اگر مثلا رئیس شورا استعفای چهار نفر را در یک جلسه بررسی کند و در جلسه بعدی، استعفای چهار نفر دیگر را بررسی کند، حتی در صورت موافقت اکثریت شورا با استعفای هر هشت نفر، با توجه به این که احتمالا در جلسه دوم چهار عضو علی‌البدل جایگزین چهار عضو مستعفی خواهند شد، شورا از حد نصاب خارج نمی‌شود. 

درخواست سخنگوی کمیسیون شوراها برای میانجیگری چمران در اختلافات شورائیان 

بررسی شرایط قانونی نحوه انحلال شورای اسلامی شهر تهران نشان می‌دهد برای این که این انحلال صورت بگیرد و به صورت خودکار، شهردار پایتخت نیز از سمت خود عزل شود، باید سه اتفاق رخ دهد؛ نخست حداقل هشت عضو از ۲۱ عضو شورای شهر تهران به صورت هم‌زمان اما در نامه‌هایی جداگانه، استعفای خود را تقدیم هیات‌رئیسه کنند و دوم رئیس شورا تصمیم بگیرد که استعفای همه این افراد را در یک جلسه و نه در چند جلسه جداگانه بررسی کند. اتفاق سوم نیز آن است که نصف بعلاوه یک اعضای شورا در همان جلسه با استعفای هر هشت نفر (یا بیشتر) موافقت کنند تا به این صورت امکان جایگزین شدن اعضای علی‌البدل وجود نداشته باشد و شورا به صورت کامل از حد نصاب بیفتد و منحل شود. 

با این حال، سخنگوی کمیسیون شوراهای مجلس شورای اسلامی ضمن یادآوری تبعات سیاسی انحلال نخستین دوره شورای شهر تهران، معتقد است که اساسا نباید کار به اینجا کشیده می‌شد که جمعی از نمایندگان پارلمان شهری پایتخت، این‌طور مصرّانه خواهان استعفا یا برکناری شهردار شوند که حالا برای رسیدن به مقصود خود، تهدید به استعفای دسته‌جمعی کنند و حاضر باشند که حتی اگر شده است با انحلال شورا، شهردار پایتخت را از سمت خود برکنار کنند. او تاکید دارد که بهتر است رئیس شورا با کدخدامنشی، اصطکاک ایجادشده بین بعضی اعضای شورا با شهردار تهران را حل کند و البته خود شهردار نیز موظف است جلسه‌ای را با اعضای شورا برگزار کند و انتقادات آن‌ها را بشنود و نقدهای منصفانه را بپذیرد. 

بیشتربخوانید:شورای شهر با استعفای چند عضو منحل می‌شود؟

بیاتی تفرشی در همین راستا خاطرنشان کرد: به نظر می‌رسد به وجود آمدن این مشکلات ناشی از آن است که برخی اعضای شورای اسلامی شهر تهران نسبت به جایگاه قانونی خودشان اشراف ندارند. این افراد باید توجه داشته باشند که شورا وظیفه نظارتی دارد و نمایندگان مردم در پارلمان شهری باید براساس وظایف نظارتی خودشان به مسائل ورود پیدا کنند، نه این که با سیاسی‌کاری، به شهردار فشار وارد کنند. انتقادات و پیشنهاداتی هم که اعضای شورا به شهردار تهران دارند، در فضایی صمیمی، کارشناسانه و دور از مسائل جناحی قابل طرح است و توصیه ما به اعضای محترم شورای شهر این است که با تعامل و گفت‌وگو، مشکلات ایجادشده بین خودشان با آقای زاکانی را حل کنند

منبع: سایت دیده بان ایران 

کپی لینک
کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام

نظر شما