شناسهٔ خبر: 67646969 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: خبرنامه دانشجویان ایران | لینک خبر

نگاهی بر اجلاس روسای بریکس؛

قالیباف‌ در‌سن‌پترزبورگ/ نخستین حضور مقامات ایران در مجامع عمومی بریکس

پیگیری استفاده از ظرفیت های بریکس برای مراودات مالی و تجاری از جمله مهم ترین اهداف سفر هیات عالی پارلمانی ایران به سن پترزبورگ بود.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه بین‌الملل «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی که برای حضور در اجاس روسای بریکس به شهر سن پترزبورگ روسیه سفر کرد، در جریان این نشست، یادداشت تفاهم نامه پروتکل مجمع پارلمانی بریکس را که به امضای همه روسای مجالس حاضر رسیده، امضا کرد.

همچنین در پایان این نشست روسای مجالس بریکس با یکدیگر عکس یادگاری گرفتند. سال گذشته جمهوری اسلامی ایران و سه کشور دیگر عضو بریکس شدند و اکنون در مجموع ۹ کشور که از قدرت های نوظهور جهان به عضویت بریکس درآمده اند. این نخستین حضور یک مقام عالی رتبه ایران در مجامع عمومی بریکس پس از عضویت قطعی کشورمان در این پیمان مهم بود.

پیگیری استفاده از ظرفیت های بریکس برای مراودات مالی و تجاری از جمله مهم ترین اهداف سفر هیات عالی پارلمانی ایران به سن پترزبورگ بود. سازمان بریکس یک گروه بین المللی به رهبری قدرت های اقتصادی نوظهور شامل چین، هند، روسیه، برزیل و آفریقای جنوبی است که به واسطه دارا بودن حدود نیمی از جمعیت جهان و حدود 40 درصد ظرفیت اقتصاد جهانی، منابع انسانی و طبیعی غنی ظرفیت بالایی برای تأثیرگذاری بر اقتصاد جهانی دارند.

در اجلاس سران سازمان بریکس در ژوهانسبورگ، در ابتدای شهریور 1402 عضویت پنج کشور جمهوری اسلامی ایران، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، مصر و اتیوپی پذیرفته شد و این کشورها از ابتدای سال 2024 میلادی 1402 عضو رسمی این سازمان شدند.

روز شلوغ قالیباف 

روز شلوغ قالیباف در حاشیه نشست بریکس والنتینا ماتوینکو رئیس شورای فدراسیون روسیه با قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در حاشیه برگزاری نشست روسای مجالس بریکس دیدار و گفت وگو کرد. قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در این دیدار، ضمن تبریک به دلیل برگزاری موفق مجمع پارلمانی بریکس، گفت: بدون شک بریکس در کنار روابط دوجانبه ایران و روسیه، تاثیرات منطقه‌ای و بین المللی برای هر دو کشور دارد.

ریاست روسیه در بریکس فرصت مناسبی برای توسعه روابط به ویژه در حوزه‌های اقتصادی، امنیتی، اجتماعی و فرهنگی و فرصت های ترانزیتی، انرژی و تجارت است. وی تاکید کرد: ایران و روسیه ظرفیت بزرگی در توسعه اقتصادی، سرمایه گذاری و مبادلات تجاری دارند.

براساس این گزارش والنتینا ماتوینکو رئیس شورای فدراسیون روسیه نیز در این دیدار ضمن تسلیت مجدد به دلیل شهادت رئیس جمهور ایران، گفت: همه ما از این حادثه متاثر شدیم ایشان سهم بسیاری در بهبود روابط بین دو کشور داشتند و امیدواریم این همکاری ها توسط رئیس جمهور جدید تداوم داشته باشد.

وی اظهار کرد: ما از الحاق ایران به بریکس حمایت کردیم و تا کید می کنیم که ایران به صورت فعالانه در تمامی فرمت های این گروه و همکاری ها حضور دارد. ما باید توافقات در سطح عالی را در مجالس دو کشور تصویب کنیم. حدود 15 سند همکاری بین استان های ایران و روسیه در مرحله هماهنگی است از شما می خواهم که از همکاری های بین استان های ایران و روسیه حمایت کنید.

قالیباف: مهم ترین وظیفه ما اجرای توافق شانگهای است

ماولن آسیمبایف رئیس مجلس سنای قزاقستان نیز با محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در حاشیه برگزاری نشست روسای مجالس بریکس دیدار و گفت وگو کرد. قالیباف در این دیدار ضمن تشکر از ابزار همدردی و عرض تسلیت کشور قزاقستان به دلیل شهادت رئیس جمهور رئیسی، گفت: اولویت ما در دولت سیزدهم و مجلس همکاری با همسایگان بود و این موضوع راهبرد ایران است.

مهم ترین وظیفه ما این است که توافق شانگهای اجرایی شود، در این زمینه هم دولت ها و هم ما به عنوان پارلمان ها وظایفی داریم. وی با تا کید بر اینکه پارلمان ها و گروه های دوستی پارلمانی می توانند در حوزه اقتصادی تسهیل گری کنند، ادامه داد: ما آمادگی داریم ارتباطات را از طریق پارلمان ها و دولت ها و بخش خصوصی پیگیری و از این فرصت برای توسعه ترانزیت، تجارت، انرژی و کشاورزی استفاده کنیم. براساس این گزارش ماولن آسیمبایف رئیس مجلس سنای قزاقستان ضمن تسلیت به مناسبت شهادت رئیس جمهور، گفت: شخصیت آقای رئیسی برای ما ارزشمند بود ما ایشان را مردی دولتی که خدمات بسیاری برای توسعه ایران انجام داد و دوست مردم و دولت قزاقستان است می شناسیم. امیدواریم در این مجلس توسعه روابط دوجانبه ایران و قزاقستان پیش گرفته شود.

وی با تاکید بر اینکه شانگهای و بریکس جزو مجموعه هایی هستند که موجب ایجاد فرهنگ گفت و گو و تعامل برای توسعه می شود، اظهار کرد: ما خواهان افزایش ارتباطات پارلمانی هستیم. در 10 سال گذشته نمودار روابط تجاری رو به رشد بود اما سال گذشته متاسفانه افت داشت که پارلمان ها در فعال سازی کارگروه های اقتصادی نقش مهمی دارند. باید راه هایی برای توسعه تعامات اقتصادی پیدا کنیم و زمینه تحقق تبادالت مالی تا ۳ میلیارد دلار بین دو کشور را فراهم کنیم.

رئیس مجلس سنای قزاقستان بیان کرد: در مدت حضور خود، تهران را شهری زنده دیدم که ساخت و سازهای بسیاری در آن جریان بود؛ شما زمانی که شهردار بودید چه کار کردید که به ما این قدر در تهران خوش گذشت؟ دیدار قالیباف با رئیس پارلمان بلاروس همچنین ایگور سرگینکو رئیس پارلمان باروس با قالیباف رئیس مجلس شورای اسامی در حاشیه برگزاری نشست روسای مجالس بریکس دیدار و گفت وگو کرد.

قالیباف ضمن تشکر به دلیل پیام تبریک رئیس مجلس بلاروس برای ریاست مجلس و پیام تسلیت و ابراز همدردی در حادثه شهادت شهید رئیسی، گفت: با هدایت رهبر معظم انقلاب و با استفاده از قانون اساسی در کمتر از 50 روز رئیس جمهور جدید انتخاب شد و ۹ مرداد مراسم تحلیف و آغاز به کار دولت جدید است.

وی ادامه داد: نگاه‌ها و دیدگاه ایران و بلاروس به یکدیگر نزدیک است و ما در سطح مسائل بین المللی و هم روابط دو جانبه فرصت های خوبی در حوزه تجارت داریم. رئیس مجلس با بیان اینکه پارلمان ها و دولت ها باید برای توسعه مسائل تجاری تاش کنند، تاکید کرد: پارلمان ها می توانند در راستای توسعه روابط اقتصادی تسهیل گری های بسیاری با تصویب قوانین داشته باشند. براساس این گزارش ایگور سرگینکو رئیس پارلمان باروس ضمن تبریک به دلیل انتخاب دوباره قالیباف به عنوان رئیس مجلس شورای اسامی، گفت: سیاست خارجی و خط مشی جمهوری باروس با سیاست های جمهوری ایران همخوانی دارد.

وی با بیان اینکه در ساختارهای بریکس و شانگهای فعالانه کار را شروع کردیم و به دنبال تعامات جدید براساس احترام متقابل هستیم، اظهار کرد: هرچند روابط بین دو کشور در حال گسترش است اما برای اجرایی سازی توافقات نیازمند فعالیت های جدی تر هستیم. رئیس پارلمان باروس افزود: حادثه غم انگیز شهادت رئیس جمهور رئیسی و ثبات ایران پس از آن نشان داد که نظام سیاسی جمهوری اسامی ایران به گونه ای بنا شده که در شرایط بحرانی نیز می تواند موفق عمل کند.

گزارش از محمد جهاد

نظر شما