به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در شیراز، مولف در «پیشکش» کتاب، اثر خویش را به همسر و اعضای خانواده از جمله به پدر و مادر خود و برادر فقیدش زنده یاد حسین تعبدی که همچون استادان فقید کریم فغفوری و صدراله اوجی در محضرشان درسها و نکته های فراوان آموخته تقدیم کرده است.
مقدمه کتاب کاشی هفت رنگ را «علیرضا گل گلی» با هدف بیان اهمیت محتوایی اثر و توصیفاتی از هنر والای دست و اندیشه سترگ هنرمند نگاشته است.
این اثر در یازده فصل شامل فصل اول: پیدایش و گسترش کاشی هفت رنگ در ایران، فصل دوم: ابزار و مواد مورد نیاز برای شناخت کاشی هفت رنگ، فصل سوم: لعاب در کاشی کاری، فصل چهارم: نقشها و طرحهای کاشیهای ایرانی، فصل پنجم: نقاشی رو لعابی (کاشی هفت رنگ)،فصل ششم: نقاشی زیر لعابی، فصل هفتم: ابزار و مواد مورد استفاده در نقاشی زیر لعابی، فصل هشتم: روشهای انتقال طرح روی بیسکویت یا بدنه خام، فصل نهم: لعاب زرین فام، فصل دهم: چاپ سیلک و فصل یازدهم: عکس برگردان یا ترانسفر است.
تعبدی نویسنده این کتاب، مخاطبان اثرش را از اطلاعات دست اول هنر کاشی هفت رنگ دریغ نداشته و آنان را از اسامی گذشته و حال استادان ماهر این رشته هنری و همچنین از مکانهای مهم برخوردار از کاشی هفت رنگ در شیراز و سیر تحول و تاریخچه پیدایش این هنر در مهد هنر (شیراز) و ایران با خبر می کند.
این اثر مکتوب که منبع مطالعاتی ارزشمندی در حوزه شناخت تازه هایی نو از هنرهای مردم شیراز و فارس است با حضور مولف و پیشکسوتان کاشیکاری و مرمت استان و فرهنگوران شیرازی در عمارت تاریخی نصیر نظام (خانه میراثی راد) رونمایی متفاوت و مورد نقد و بررسی تخصصی اهالی این هنر قرار می گیرد.
علی تعبدی متولد ۱۳۳۷ شیراز و در حال حاضر شاخص ترین استاد پیشکسوت ایران در رشته هنری کاشی هفت رنگ است. وی این هنر را از کودکی نزد بزرگان کاشیکاری شیراز فرا گرفته و بهرغم داشتن مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران به دلیل علاقه مندی به هنر کاشیکاری وارد این حرفه شده و از این طریق امرار معاش می کند. تعبدی که مسلط به زبان انگلیسی و مطلع از تاریخ و فرهنگ شیراز بوده و خاطرات زیادی از پیشکسوتان هنر دارالعلم شیراز در ذهن و در سینه خود دارد افزون بر نیم قرن از عمر شریف و پربارش را مصروف کاشیکاری و خلق شاهکارهای هنری این رشته در مراکز دینی و فرهنگی شیراز و فارس، ایران و خارج از ایران کرده است.
علی تعبدی که دانشنامه زنده و سیار هنر کاشی هفت رنگ در ایران است در کنار برادر فقید و هنرمند زنده یاد حسین تعبدی و استادان بزرگی نظیر کریم فغفوری و صدراله اوجی از کاشیکاران نامدار شیراز در دهه های اخیر بوده و در جوانی به استادی رسید و در تعمیرات و بازسازی کاشی های اماکن مهم تاریخی از جمله حسینیه قوام، باغ نظر، باغ عفیف آباد و مساجد و حرمهای مطهر امامزادگان بزرگوار شیراز سومین حرم اهل بیت علیهم السلام و خانه های تاریخی و با ارزش بافت قدیم شیراز از جمله خانه تاریخی «راد» نقش آفرین بوده است. تعبدی از جمله هنرمندان خلاق و ذوق آفرینی است که ضمن رعایت نظم، امانتداری و اخلاق محوری در کارخود، شاگردان بسیاری را در تهیه و تولید و نصب کاشی های هفت رنگ تربیت کرده و آموزش داده و در نمایشگاه های مهم هنری که در سال های اخیر در داخل و خارج از کشور برگزار شده بعنوان برگزیده ممتاز محافل هنری و اغلب رویدادهای فرهنگی شهرمان، حائز دریافت جوایز و هدایای مختلفی شده است.
به گزارش ایبنا؛ این کتاب که مروری بر تاریخچه و آموزش یکی از مهمترین هنرهای ایرانی قرون قدیم تا به امروز دارد در انتشارات «پژهان» شیراز و در قطع وزیری، در هزار جلد، همراه با کاغذ گلاسه و تصاویر رنگی در ۱۱۲ صفحه، به بهای هر نسخه سیصد هزار تومان، بهار ۱۴۰۳ چاپ و منتشر شد. طراحی رو و پشت جلد و صفحات این اثر که برخوردار از مجوزهای چاپ از جمله «شابک» و فهرست نویسی «فیپا»، رده بندیهای کنگره و دیویی و شمارگان کتابشناسی ملی است و مرجع مطالعاتی برای هنر آموزان این رشته هنری به حساب می آید را «محبوبه براهیمیان» انجام داده است.
∎