شناسهٔ خبر: 67479913 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: شادا | لینک خبر

شادا گزارش می‌دهد؛

بازنگری و اصلاح مسیر خصوصی سازی/ واگذاری استقلال و پرسپولیس بعد از حدود یك دهه

دولت سیزدهم تلاش کرد تا نسبت به مسیر خصوصی‌سازی در گذشته بازنگری اساسی و ساختاری داشته و با توقف مسیر نادرست گذشته، مسیری درست را برای آینده انتخاب کند.

صاحب‌خبر -

به گزارش شادا، در ابتدای دهه ۸۰ سازمان خصوصی‌سازی کار خود را در راستای اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی و کوچک کردن دولت آغاز کرد و طی دو دهه گذشته با چالش‌های مختلفی در دولت‌های مختلف روبه‌رو شد. در واقع واگذاری‌های خارج از قاعده، ماموریت اصلی این سازمان را با چالش مواجه و در نهایت اصل خصوصی‌سازی به بیراهه رفت. شاهد این مدعا واگذاری برخی شرکت‌های بزرگ و بیراهه‌ای که این بخش طی کرد بود.

در واقع، دولت سیزدهم تلاش کرد تا نسبت به مسیر خصوصی‌سازی در گذشته بازنگری اساسی و ساختاری داشته و با توقف مسیر نادرست گذشته، مسیری درست را برای  آینده انتخاب کند، چراکه مسیر خصوصی‌سازی در گذشته که با نام سیاست‌های کلی اصل ۴۴ اجرا شد، نه‌ تنها منجر به ورود بخش خصوصی نشد بلکه واژه «خصولتی» را که ناشی از کارکرد نادرست این بخش بود را وارد ادبیات اقتصادی کرد، که بار آن همچنان بر دوش این بخش سنگینی می‌کند.

در خصوص واگذاری‌ها ضمن اینکه برای دولت واگذاری بنگاه‌های موضوع قانون اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی حساسیت های ویژه ای داشته تا ضمن بازنگری در مسیر گذشته، نواقص اصلاح شود اما در کارنامه عملکرد سازمان خصوصی سازی، واگذاری سهامی به ارزش 447 هزار میلیارد تومان (معادل 63 درصد از ارزش واگذاریها از سال 1380 تاکنون) را می توان دید.

 فروش 12 درصد از سهام شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس و انجام بزرگ‌ترین واگذاری تاریخ خصوصی‌سازی به ارزش 142 هزار میلیارد تومان در سال 1401ريال معادل 20درصد ارزش کل واگذاری‌ها از سال 1380 تاکنون و واگذاری سهامی به ارزش 293 هزار میلیارد تومان به نهادهای طلبکار بابت متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی و ارائه خدمات بیمه درمان تکمیلی ایثارگران و غیره نیز در همین دوره رقم خورد.

واگذاری حق تقدم سهام شرکت گسترش سوخت سبز زاگرس با نماد «شگستر» و تأمین مالی 2 هزار میلیارد تومان با این توضیح شرکت مذکور اولین شرکت سهامی عام طرح (پروژه) بوده  که موفق به اخذ مجوز سازمان بورس و اوراق بهادار شده است)، بخش دیگری از این عملکرد دولت سیزدهم در حوزه واگذاری ها است.

واگذاری باشگاه‌های فرهنگی- ورزشی استقلال و پرسپولیس بعد از حدود یک دهه تلاش برای خصوصی‌سازی نیز در همین دولت انجام شد؛  در سال 1400 حدود 10 درصد سهام این شرکت‌ها در قالب سلب حق تقدم دولت، به عموم مردم منتقل شد. همچنین در اردیبهشت‌ماه 1403، ۸۵ درصد سهام شرکت فرهنگی ورزشی استقلال به ارزش پایه 5.038 میلیارد تومان به شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس و شرکت‌های تابعه آن و 85 درصد سهام شرکت فرهنگی ورزشی پرسپولیس به ارزش پایه 5.770 میلیارد تومان به کنسرسیومی از بانکهای غیر دولتی (متشکل از 6 بانک) واگذار شد.

نظر شما