به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، میلاد عرفانپور در نشست خبری همایش بینالمللی شعر «خدمت تا شهادت» که در حوزه هنری برگزار شد، گفت: ایامی که پشت سر گذاشتیم برهه مهمی برای ملت ایران بوده است. از خبر سهمگین حادثهای که برای آیت الله رئیسی و همراهانشان رخ داد تا نزدیک شدن به اتفاق بزرگ انتخابات، همه و همه از رویدادهایی است که شاید اگر ملتی این پشتوانه فرهنگی، عزت و اقتدار را نداشت در این دوره کم میآورد و خود را میباخت و حتی تصور فردا برایش دشوار میشد.
وی با قرائت غزل تازه سروده خود که با حال و هوای ایران امروز همخوانی داشت گفت: افتخار داریم در مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری از جهت کیفیتبخشی برنامههای ادبی از نهادها و ارگانها استفاده کنیم. در این کار همت اصلی با شهرداری رباط کریم است و ما هم در حوزه هنری به کمک دوستان تلاش کردیم تا نقش یاریگر و ناظر فنی و تخصصی را باشیم. همایش شعر «خدمت تا شهادت»، اولین رویداد مهمی است که در حوزه ادبی در حال برگزاری است و روایت شهیدان خدمت و شهید جمهور را به زبان شعر پیگیری میکند.
عرفانپورادامه داد: ما در فضای فرهنگی کشور دو گونه رویداد ادبی فراخوانمحور میتوانیم داشته باشیم. گونه اول همایش و جشنوارههایی است که بهانهای برای تولید آثار ادبی میشود و با هدف خلق اثر در یک موضوع برگزار میشود. اما در گونه دوم پس از اینکه شاعران بدون فراخوان یا انگیزه بیرونی و شرکت در یک جشنواره یا رویداد، دست به خلق اثر میزنند، همایشی برای پاسداشت این جریان برگزار میشود.که همایش ما از این قِسم دوم است. در موضوع شهادت آیتالله رئیسی و هیأت همراه وی اشعار به این شکل سروده شد و سرایشها از شب حادثه آغاز شد به طوری که حتی برخی اشعار شکل دعاگونه دارند یا به تحلیل این اتفاق و آرزوی سلامتی این عزیزان پرداختهاند. در روز اعلام خبر شهادت هم شعرهای زیادی سروده شد به طوری که شاید فکر نمیکردیم طوفانی در دل شاعران رخ دهد و صدها شعر سروده شود.
وی در ادامه گفت: ما در همایش «خدمت تا شهادت» رویداد برگزار نمیکنیم تا اثری خلق شود بلکه همایش برای قدردانی و تجمیع و انتشار آثار برجستهای که به همت شاعران به صورت خودجوش خلق شده، برگزار میشود.
عرفانپور در خصوص معایب و مزایای رویدادهای ادبی گفت: از مزایای رویدادها انگیزهبخشی برای خلق اثر در موضوعات مغفول مانده، رونقدهی به شعر، تجلیل از شعرهای شایسته و شناسایی استعدادها است و از معایب این همایشها، این است که از دل چنین رویدادهایی شعری که اثرگذار باشد و در دل جامعه نفوذ کند کمتر میبینیم. تفاوت چنین رویدادها با همایش بینالمللی شعر «خدمت تا شهادت» این است که ما برای دستمریزاد گفتن به شاعران جوان، نوجوان و پیشکسوتی که در موضوع شهادت رئیس جمهور کشور غیورانه نقش ایفا کردند، تلاش میکنیم. باور ما این است که اغلب شعرها آثاری هستند که شاعر برای ادای دین به شهید و بدون انگیزه حضور در فراخوان آن را سروده است.
مدیر مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری ادامه داد: در این همایش دو رویکرد را دنبال میکنیم تا موجب شود سطح این رویداد نسبت به دیگر رویدادها قابل اعتنا باشد و شعرا به آن اقبال نشان دهند. اولین رویکرد جوایز همایش است که در بخش ملی سه جایزه ۲۰ میلیون تومانی، سه جایزه ۱۵ میلیون تومانی و سه جایزه ۱۰ میلیون تومانی خواهیم داشت. در بخش بینالمللی هم سه جایزه ۸۰۰ دلاری، سه جایزه ۵۰۰ دلاری و سه جایزه ۳۰۰ دلاری در نظر گرفتهایم. همچنین در بخش شاعران رباط کریم ۵ جایزه ۵ میلیون تومانی به برگزیدگان اهدا میشود. دومین رویکرد در این همایش بحث اعتبار گروه علمی و داوران این رویداد است. ما در همایش «خدمت تا شهادت» از برجستهترین داوران شعر انقلاب استفاده و بهره خواهیم برد، داورانی که توانمند هستند و از شاعران شاخص به شمار میروند.
عرفانپور درباره بخش ویژه که برای شاعران شهرستان رباط کریم در نظر گرفته شده اعلام کرد: میخواهیم با برگزاری این همایش فضای ادبیات و شعر را در کهن شهر رباط کریم افزایش دهیم، شهری که شاید با فضای صنعتیاش بیشتر شناخته شده است. در این رویداد محورهایی را تعیین کردهایم که نگاه شاعرانی که هنوز شعری سرودهاند را جهتدهی کند.
وی با اشاره به اینکه شهرستان رباط کریم طی ماههای اخیر عرصه خدمت صادقانه به مردم ایران بوده است، تاکید کرد: مکتب خادمان جمهور و مکتب خدمت برای مردم ایران، مکتب کار جهادی و بیمنت برای خدا و مردم و تشییع تاریخی برای شهدا، از موضوعات مهم این همایش است.
مدیر مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری با تاکید بر اهمیت کیفیت در انتخاب شعرهای سروده شده از انتشار آثار برگزیده در قالب کتاب خبر داد و تحقق این امر با مشارکت حوزه هنری و شهرداری رباط کریم را ثبت تاریخی نوع روایتگری شاعران مخلص و دغدغهمند دانست و گفت: در ماجرای پرواز اردیبهشت شاعران پیشتاز روایت از شهید جمهور و دیگر شهدا بودند.
وی در بخش دیگری از این نشست رسانهای، از ضرورت توجه به شعر و شاعری سخن گفت و افزود: اگر میخواهیم زبان فارسی را حفظ کنیم باید به ادبیات ارج بنهیم. ادبیات است که زبان را حفظ میکند. بنابراین اگر قدر شعر را بدانیم و رویدادهای شعر را فراکلیشهای برگزار کنیم، میتوانیم زبان را هم حفظ کنیم. مردمی که ادبیات غنی و قدرتمند دارند پای زبانشان هم میمانند و مردمی که پای زبان بمانند پای هویت فرهنگیشان هم میمانند؛ و این امر در شهرهایی چون رباط کریم که بحث آسیبهای اجتماعی بسیار در آن مطرح است، امری ضروری است، چراکه به واسطه آن میتوانیم فرزندان و کودکان و نوجوانان خودمان را از گرفتار شدن در دام بزههای اجتماعی نجات دهیم.
وی یکی از راهبردها برای برون رفت از بزههای اجتماعی در شهرهایی چون رباط کریم را گسترش ادبیات و فرهنگ دانست و افزود: کودک و نوجوانی که با ادبیات ارتباط برقرار کند در مقابل بزهها و آسیبهای اجتماعی ایمن میشود. وی در ادامه این نشست گفت: اختتامیه همایش بینالمللی شعر «خدمت تا شهادت» در نیمه تیرماه و پیش از ماه محرم در شهرستان رباط کریم برگزار خواهد شد.
عرفانپور در پایان در بخش پرسش و پاسخ این جلسه گفت: اگرچه قلباً سوگوار شهادت رئیس جمهور و هیأت همراه وی هستیم، اما این همایش نگاه سوگ به این ماجرا ندارد. بلکه نگاهمان به مکتب این شهیدان و نهضتی که آنها دنبالهرو آن بودند، بوده است. هرکس رخت خدمت برای مردم میپوشد و هرکس نامزد ریاست جمهوری است، باید هر لحظه آماده از جان گذشتن برای مردم باشد. محور این همایش هم «خدمت تا شهادت» و امید به آینده است که صحبت شهید رئیسی هم بود و بارها مقام معظم رهبری هم بارها به آن اشاره فرمودهاند.
∎
نظر شما