شناسهٔ خبر: 67234456 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

اولین مناظره انتخابات ۱۴۰۳

جلیلی: برنامه هفتم توسعه جدی گرفته شود/دولت نباید به مردم به عنوان قلک نگاه کند

محسن فرامرزی

کاندیدای انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری گفت: برنامه هفتم توسعه باید جدی گرفته شود.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایسنا، سعید جلیلی کاندیدای انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری در اولین مناظره با پنج کاندیدای دیگر این انتخابات، در فرصت ۴ دقیقه اول بخش اول مناظره با اشاره به سوالات مطرح شده توسط کارشناسان، با بیان اینکه این سوالات دو ایراد دارد، اظهار کرد: اول اینکه چیزی که قانون می‌شود، مثل برنامه هفتم توسعه که مورد وفاق ملی است، نباید در آن تردید ایجاد شود. رشد هشت درصد یک ضرورت است و در قانون هم آمده است. مردم باید انتخاب کنند چه کسی می تواند این هدف را محقق کند. عوامل مختلفی برای رشد هشت درصدی نیاز است و فقط سرمایه نیاز نیست و نباید رشد اقتصادی فقط به سرمایه منوط شود. مهمتر از سرمایه، مدیریت سرمایه و استفاده از نیروی انسانی و فناوری‌ها است.

وی افزود: در برنامه هفتم توسعه برای دستیابی به رشد هشت درصد، از دولت خواسته شده است که ۴۷ برنامه را در شش ماه، سه ماه و یک سال تهیه کند. اگر در اصل برنامه توسعه تردید داشته باشیم و دنبال بررسی باشیم، رشد محقق نمی شود و کار ما عقب می افتد. رشد ۸ درصدی می تواند انجام شود به شرطی که جدی گرفته شود و از فردای انتخابات، تلاش برای اجرای آن شروع شود.

نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری خاطرنشان کرد: باید فرصت‌های خود را بشناسیم؛ شعار یک جهان فرصت ما واقعی است. ما فرصت‌های ارزشمندی داریم که باید آن را شناسایی کنیم. رشد هشت درصدی قابل تحقق است و ایران می تواند جهش کند؛ اما لازمه آن این است که رشد فقط با جذب سرمایه انجام نمی شود. قبل انقلاب یک گروه از دانشگاه هاروارد تهیه برنامه توسعه در ایران را بررسی کردند و اعلام شد که که اینها فکر می کنند رشد اقتصادی فقط با سرمایه انجام می شود. مهمتر از همه، مشارکت دادن آحاد جامعه است. برای جهش کشور دولت باید نقش آفرین باشد و برای همه آحاد جامعه بستر برای رشد اقتصادی را فراهم کند؛ این کار با برنامه‌ ریزی محقق می شود.

فرصت ۴ دقیقه‌ دوم بخش اول

جلیلی در فرصت ۴ دقیقه دوم خود، خاطرنشان کرد: باید مصداقی صحبت کرد. اگر می گوییم رشد هشت درصدی ممکن است، باید فرصت‌ها را ببینیم. شما باید اولویت داشته باشید. صادرات و ارزآوری باید به ماموریت همه دستگاه‌ها تبدیل شود نه اینکه فقط چهار پروژه تعریف شود. ما ظرفیت بزرگ دانشگاه‌ها را داریم، ولی چه ماموریتی برای ارزآوری و ایجاد شغل تعریف کرده‌ایم؟

وی ادامه داد: کشور از فناوری برخوردار است و می توان با این فرصت موفقیت بدست آورد. استفاده از همین فرصت‌ها موجب شد آنکه می گفت فشار حداکثری، در ادامه اعلام کرد که این راهبرد شکست فاحش خورده است. یک زمانی می‌گفتند کاری نمی شود کرد و جذب سرمایه انجام نمی شود و ما با ارتباط برقرار نمی کنند مگر فلان توافق حاصل شود ولی با برنامه‌ریزی و نگاهی که شهید رئیسی دنبال کرد، با شما توافق طولانی بسته و اعلام همکاری راهبردی کرده اند و نگفته اند اول فلان موضوع باید انجام شود. می گویند نباید ایران یک بشکه نفت بفروشد ولی از شما یک میلیون بشکه نفت می خرند.

اگر فرصت‌ها را نبیینم، موفقیت‌ها بدست نمی‌آید

جلیلی تاکید کرد: اگر فرصت‌ها را نبیینم، موفقیت‌ها بدست نمی‌آید. برای جذب سرمایه گذاری باید حتما بسته مجوزها را آماده کرده باشید تا سرمایه‌گذار در درون ساختار اداری شما گیر نکند. اگر سازوکار درست و دقیق نداشته باشید، صادرکننده و واردکننده دچار مشکل می‌شود. ایرادی در فرایند تخصیص و تامین ارز وجود دارد که باید این ایراد رفع شود. ۱۳.۶ میلیارد دلار واردات کالاهای اساسی و کشاورزی داریم و اگر این فرایند کوتاه شود این رقم به ۱۰ میلیارد دلار می‌رسد.

این نامزد اتخابات ریاست‌جمهوری گفت: برخی این موضوعات دست خود ماست. باید اولویت‌های ما مشخص باشد. اگر سرمایه زیاد شود ولی اگر منابع دچار نشتی شود، مشکل رفع نمی شود. بحث میترینگ در برنامه هفتم و در مجلس دنبال شد. ۲ تا ۴ درصد درآمد کشور پرتی دارد که چند میلیارد دلار است که جلوگیری از پرتی آن خیلی به کشور کمک می کند. باید رئیس‌جمهور اشکالات و نقش‌ها و فرصت های کشور را بشناسد.

فرصت ۴ دقیقه‌ اول بخش دوم

جلیلی در ادامه خاطرنشان کرد: بحث های خوبی مطرح شده که به انتخاب مردم کمک می کند چون مشخص می شود چه رویکردی قرار است کشور را اداره کند. برادرمان آقای پورمحمدی سوال کردند که چرا برنامه توسعه قبلی اجرا نشد؟ چون دولت وقت، اعتقادی به برنامه نداشت و اصلا نیامد و برای اولین بار بود که دولت گفت برنامه را نمی نویسیم و مجلس برنامه را نوشت. دولت نامه ای در بهمن ۹۷ به مجمع تشخیص مصلحت نظام نوشت که اگر فلان توافق امضا نشود، حقوق اسفند ۹۷ را نمی توانیم بدهیم. هنوز هم آن توافق امضا نشده است و الان سال ۱۴۰۳ است. شهید رئیسی کارها را پیش برد و کارهایی که انها می گفتند انجام نمی شود، انجام شد.

به دولت فهیم و کارآمد نیاز داریم

این نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری ادامه داد: ما به دولت فهیم و کارآمد نیاز درایم. اگر شناخت نباشد، بخش خصوصی، دولتی و خصولتی می تواند سوءاستفاده کند. وقتی با هوشیاری کار می کنید، واگذاری برای افزایش بهره‌وری است نه برای درآمد اندک. من به دورود لرستان رفتم کارخانه ای که ۱۲۰۰ کارگر داشت به کسی واگذار شد که اهلیت نداشت و الان فقط ۴ نگهبان در آنجا هستند. در سال‌های آخر دهه نود، دولت وقت آن کار را کرده بود.

وی بیان کرد: با یک واگذای تولید اذرآب از ۳ هزار تن به هفتاد تن رسید. هپکو می گفت با واگذاری غلط تولید آن از ۱۸۰۰ ماشین ساختمانی به ۴ یا صفر رسید. انتخاب اینجا اهمیت پیدا می کند و کسی باید انتخاب شود که می داند از فرصت‌های کشور چگونه استفاده می‌شود. اگر کسی با رانت و رابطه یا با سرمایه آمد و اهلیت نداشت، نتیجه واگذاری به دست نمی‌آید.

فرصت ۴ دقیقه دوم بخش دوم

جلیلی در چهار دقیقه دوم بخش دوم اظهارت خود بیان کرد: دو نگاه در اینجا وجود دارد. یک نگاه حداقلی و روزمره است که چرا مسائل حل نشده و اینکه می‌شود از فرصت‌ها استفاده کرد و می توان جهش کرد یا نه؟ و یک نگاه این است که می‌توان از فرصت‌ها استفاده کرد و جهش یافت. سوال من این است که آیا از فرصت‌ها استفاده کردیم و نشد؟ گفتند دانشجویان دارند می‌روند. سوال من این است که نگاه ما به دانشگاه چه بوده است؟ یک نگاه حداقلی است که دانشجو درس بخواند و فارغ التحصیل شود و نگاه دیگر این است که دانشگاه و اساتید و دانشجو و دانش آموختگان حق دارند برای جهش کشور و ارزآوری نقش داشته باشند. از علم و آگاهی می‌توان استفاده کرد. باید از تجربه جهانی استفاده کنیم که یک دانشگاه در یک کشور خارجی به دهمین هلدینگ بزرگ جهان تبدیل شده است.

وی بیان کرد: وقتی به روستا نگاه حداقلی داریم که برای محرومیت‌زدایی برنامه‌هایی داشته باشیم و یک نگاه دیگر می گوید که روستاها یک ظرفیت هستند و آب، برق، گاز، تلفن و جاده دارند ولی آیا برنامه دارید که از همین روستاها استفاده کرد؟ آیا روستا نمی‌توانند یک سلول جهش کشور باشد؟ بحث من این است که نقش دولت در اینجا چیست؟

دولت نباید به مردم به عنوان قلک نگاه کند

جلیلی ادامه داد: وقتی از مردمی سازی صحبت می کنیم، دولت نباید به مردم به عنوان قلک نگاه کند. در قضیه بورس در سال ۹۹ من نامه ای به رئیس‌جمهور وقت نوشتم و گفتم این کارهای شما برای مردم مشکل درست می کند. بازار سرمایه شما باید بستری باشد تا مردم به آن اطمینان بکنند. وقتی تصمیم خلق الساعه بگیرید، ثبات در نرخ ارز و انرژی و تصمیمات دولت نباشد، مشکلات حل نمی شود. در سال ۹۷ با ۲۲ صنف جلسه داشتم و گفتند بخشنامه‌های متعدد وجود دارد. وقتی انضباط مالی نداشته باشید، نتیجه نمی گیرید.

نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری افزود: لازمه مردمی‌سازی این است که شامل همه مردم شود و هر ایرانی بتواند نقش ایفا کند. پنجاه درصد مردم تسهیلات نگرفته‌اند ولی یک بانک خصوصی پولی خلق می کند که ۶.۷ درصد به تورم کشور اضافه می کند.

فرصت ۴ دقیقه اول بخش سوم

جلیلی در این بخش گفت: یک نکته بسیار مهم که برای مردم آزاردهنده است، تورم است. تورم مثل کرونا نیست که خودش و درمانش شناخته شده نباشد. تورم یک معضلی است که مساله و راه‌حل‌هایش مشخص است و خیلی از کشورها در حل تورم موفق بوده‌اند. برای مردم این سوال وجود دارد که چرا در کشور ما تورم انقدر مزمن ادامه دارد، مخصوصا در سال‌های اخیر.

وی افزود: یکی از اولویت‌های من انضباط مالی است. امکان کاهش و کنترل تورم وجود دارد. برای رسیدن به این هدف، بحث حاکمیت ریال اولین مساله است. دولت و نظام باید بر ریال حاکمیت داشته باشد و بداند گردش ریال چگونه است و کجا خرج می‌شود و در کجا حضور دارد تا آن را مدیریت و حکمرانی کند. اگر این کار را نتوانید انجام دهید، با برخی اقدامانت مقطعی این مشکل رفع نمی‌شود.

این نامزد انتخابات ریاتس‌جمهوری افزود: برای حاکمیت ریال باید بتوانید سامانه‌هایی که لازمه حاکمیت ریال است و در کشور ما وجو دارد مثل سامانه مودیان مالیاتی، سامانه جامع تجارت، سامانه املاک واسکان و سامانه رفاه ایرانیان تکمیل کنیم و این سامانه ها باید با هم ارتباط داشته باشند تا بر حاکمیت ریال تفوق لازم را داشت.

نمی توان از جیب مردم خلق پول شود

وی ادامه داد: سپس ناترازی بانک‌ها و بودجه را باید حل کرد. این به اراده و فهم دولت نیاز دارد. ناترازی بودجه مربوط به دولت است و رئیس‌جمهور باید اینجا محکم بایستد. باید مواظب باشید منابع شما اولا اتلاف نشود و ثانیا روز به روز افزایش یابد. به دلیل نبود میترینگ ۷ میلیارد درآمد نفت و گاز شما هرز می‌رود. ۴ میلیارد دلار برای اشکال در برخی فرایندها در خرید کالاهای اساسی از بین می‌رود. بررسی کرده ایم چگونه می توان مانع هرز رفتن منابع شد و و این منابع ارتقا یابد.

جلیلی خاطرنشان کرد: باید مشخص شود خلق پول بانک‌ها در چه جهتی است. نمی توان از جیب مردم خلق پول شود ولی در جهتی که خودش می خواهد و نفع عده محدودی است، هزینه کند. یک دلیل تورم ناشی از شوک بازار ارز است.

فرصت ۴ دقیقه دوم بخش سوم

وی با بیان اینکه اکثر مردم نسبت به تورم نگرانی دارند و این موضوع آنها را رنج می دهد، افزود: یک بخش مهم تورم کشور به ویژه در سال‌های اخیر ناشی از قیمت ارز است. وقتی ارز افزایش یافته است، بر قیمت‌ها اثر گذاشته است و کالاها گران شده است. در اینجا دولت چه نقشی دارد؟ آیا راه‌حلی وجود دارد؟ در روند کنترل بازار ارز مجموعه اقداماتی وجود دارد که حتی احکامش را هم تهیه کرده‌ایم و فکر می کنیم دولت چهاردهم از روز اول آن را شروع کند.

اگر بازار ارز مدیریت شود، می توان تورم را کنترل کرد

نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری بیان کرد: اگر بازار ارز مدیریت شود، می توان تورم را کنترل کرد. ما امروز مصارف و منابع ارزی داریم. منابع ارزی ما خیلی بیشتر از مصارف است ولی باید تعریف و اولویت‌بندی مصارف ما تعیین شود و مشخص شود اولویت‌های ما چیست و آیا منابع ارزی ما به آن مصارف می‌رود. دبش حاصل روندی بود که از قبل وجود داشت که منابع و مصارف با هم همخوان نبودند و منطبق بر با اولویت‌ها نبودند. اولویت‌ها در این موضوع را باید دانست. فرایند ثبت سفارش، تخصیص و تامین ارز باید به روز و به موقع باشد تا موجب التهاب در بازار ارز نشود. وقتی بین تخصیص و تامین فاصله باشد، طرف به بازر ارز می رود و با قیمت بالا ارز را می خرد و به بازار شوک وارد می کند و در ادامه ارز را می فروشد و دوباره شوک وارد می شود. در بازار ارز برخی معاملات مجاز در بازار غیررسمی انجام می شود که باید ان را به بازر رسمی آورد. بانک مرکزی در دولت شهید رئیسی در این زمینه حرکت خوبی را آغاز کرده است.

جلیلی در ادامه اظهار کرد: تدابیر از این جنس باید پیگیری شود تا به نتیجه برسد. در سال گذشته قیمت لاستیک ۲۰۰ درصد افزایش یافت که شهید رئیسی به من گفتند بررسی کنید. بررسی که کردیم اول بهانه آوردند که ارز به موقع تخصیص داده نشده است ولی بررسی کردیم که بانک مرکزی به موقع ارز تخصیص داده است و بیشتر از سال قبل هم اختصاص داده بود اما فرایند مدیریت نشده بود، قیمت افزایش یافته بود. من خودم چهارراه مولوی رفتم و با مسئول مربوطه تماس گرفتم و گفت قیمت ارزان می شود ولی من گفتم پشت در مغازه هستم. کجا ارزان شده است؟ دارد گران می فروشد.

جمع بندی

جلیلی در بخش پایانی صحبت‌های خود، گفت: مردم امشب حرف‌ها را شنیدند. مساله مهم این است که آیا در ۴ سال آینده رئیس‌جمهور باید دچار روزمرگی باشد و برخی مشکلاتی که وجود دارد را حل کند یا اینکه رئیس جمهوری داشته باشیم که از مشکلات موجود عبور کند و کشور را پیشرفت یا جهش دهد. مهم است در ایام انتخابات این تشخیص داده شود که چه کار خواهد شد. کسی که رئیس‌جمهور می‌شود باید چند موضوع را به طور جدی مورد توجه قرار داده و روزانه پیگیری کند که نتیجه آن جهش کشور می شود. لازمه این جهش این است که اولویت رئیس‌جمهور مشخص باشد و باید بداند علت اصلی مشکلات و همچنین فرصت‌ها را بداند. او باید فراتر از حل مشکلات موجود، در یک چارچوب کلی برنامه داشته باشد که خود به خود مشکلات موجود حل شود.

وی با بیان اینکه ریشه خیلی از مسائلی که امشب مطرح شد مثل تورم، خصوصی سازی و سایر مسائل نبود انضباط مالی است و این انضباط باید در اولویت دولت بعدی باشد، افزود: اگر انضبط مالی درست شود، شاید برخی مسائل حل شود ولی سایر مسائل پیش می‌آید.

عدالت این است که همه را پای کار بیاورید

این نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری افزود: پیشرفت کشور با عده‌ای خاص و چند پروژه چند دستگاه دولتی یا خصوصی انجام نمی شود بلکه با مشارکت همه مردم ممکن می شود. این امکان باید در اختیار آحاد ملت باشد که با هرکسی با توجه به استعداد خود چه علم، سرمایه، مهارت و تجربه به صحنه بیاند. ما برای استفاده از توان مردم، استفاده از توان متخصصان و دانشمندان جوان،‌ آوردن سرمایه و تامین مالی برنامه داریم. عدالت این است که همه را پای کار بیاورید نه اینکه عده ای با رانت و تبعیض بخواهند فقط آنها در عرصه باشند.

این نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری خاطرنشان کرد: باید برای اقتصاد مولد برنامه داشته باشید. ما در موقعیت بسیارکم‌نظیر تاریخی هستیم. ما با استفاده از فرصت‌های تاریخی و فرصت‌های سیاست خارجی، می توانیم تعاملات گسترده و سازنده با جهان داشته باشیم که این روابط اقتصادی می تواند کشور را ارتقا دهد و اقتصاد ما ارتقا یابد. نباید از معیشت مردم غفلت کرد. باید برای کوتاه مدت طرح های معیشیتی داشت که این طرح‌ها را خدمت دولت شهید رئیسی مطرح کردیم مثل طرح سبد غذایی و ...  که می‌تواند به مسئله معیشتی مردم کمک کند.

انتهای پیام

نظر شما