شناسهٔ خبر: 67079290 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه اعتماد | لینک خبر

رییس جبهه اصلاحات در نشست خبری به پرسش های مطروحه پاسخ گفت

انتخابات آزاد معنادار و اثربخش

صاحب‌خبر -

   در مورد راهگشایان  به تفاوت نظری که در جبهه اصلاحات  وجود دارد احترام می‌گذاریم  

 تلاش ما این است که  به یک اجماع نظر برسیم

گروه سیاسی|در شرایطی که زمینه‌های حضور و مشارکت جبهه اصلاحات در آوردگاه‌های انتخاباتی اخیر به دلیل ردصلاحیت‌های گسترده نامزدهای این جریان در پایین‌ترین سطح و جایگاه قرار دارد، آذر منصوری در نشست خبری اعضای جبهه اصلاحات همراه با جواد امام، سخنگوی جبهه  اعلام می‌کند که این جریان دیگر حاضر نیست از نامزد نیابتی استفاده کند و  در صورتی وارد آوردگاه انتخابات می‌شود که نامزد اختصاصی خود را داشته باشد. منصوری در عین حال تلاش می‌کند تحلیلی از انتخاباتی مشارکتی، رقابتی و معنادار مورد نظر این جبهه ارائه کند. او معتقد است هر اندازه دایره انتخاب محدود شود، استفاده از ظرفیت‌های کشور محدود شده و امکان برون‌رفت از مشکلات  به حداقل می رسد. رییس جبهه اصلاحات می گوید: در این انتخابات تاکید ما انتخابات عادلانه معنادار اثر بخش و آزاد است. نکته مهم آن است تا چه حد شکاف حاکمیت و ملت کمتر شود و تا زمانی که این شکاف بیشتر شود باید نگران تضعیف امنیت و منافع ملی باشیم. منصوری با اشاره به حادثه رخ داده برای رییس‌جمهور و همراهان یادآور شد: درخصوص سقوط بالگرد آقای رییسی ابراز همدردی می‌کنیم. نقدهایی به عملکرد دولت سیزدهم داریم. حمله رژیم صهیونیستی به مردم مظلوم غزه و فلسطین محکوم می‌کنیم و این مصداق بارز جنایت علیه بشریت است و همه دولت‌ها باید در برابر ظلم علیه مظلوم یکصدا باشند. 

وی افزود: ما در هر انتخابات، اقتضائات را بررسی می‌کنیم؛ ممکن است کنش متفاوتی داشته باشیم در انتخابات اخیر همه کاندیداهای نهایی جبهه اصلاحات ردصلاحیت شدند و اعلام شد که کاندیدایی ندارند. در انتخابات ۱۴۰۲ نسبت به تحلیلی که وضعیت موجود داشتیم با قانون جدید انتخابات و محدود شدن دایره انتخابات مردم نامزدی در انتخابات نداریم. در انتخابات اخیر با توجه به مرگ نابهنگام آقای رییسی خودمان را برای انتخابات ۱۴۰۴ آماده می‌کردیم نه تنها ما بلکه همه جریانات سیاسی به طور فوق‌العاده برنامه‌ریزی انجام شد. روز گذشته نیز جلسات ۸ ساعته با کاندیداها انجام شد و تصمیمی گرفتیم. در راهبرد مصوب جبهه اصلاحات در انتخابات ۱۴۰۲ بر روی انتخابات آزاد معنادار و اثربخش تاکید کردیم. در این انتخابات تاکید ما انتخابات عادلانه معنادار اثر بخش و آزاد است. نکته مهم آن است تا چه حد شکاف حاکمیت و ملت کمتر شود و تا زمانی که این شکاف بیشتر شود باید نگران تضعیف امنیت و منافع ملی باشیم. آیا انتخابات رقابتی، آزاد، عادلانه، معنادار و اثربخش است که چنین تصمیمی اتخاذ کردیم؟ چه اتفاقی افتاد که در انتخابات ۱۴۰۲ تا ۱۴۰۳ کاندیدا داریم؟ سه کاندیدایی که با رای مجمع عمومی انتخاب شدند در صورت تایید صلاحیت مشارکت فعال خواهیم داشت. باید دید شورای نگهبان حق انتخاب شدن و انتخاب کردن به رسمیت می‌شناسد یا خیر؟ اینکه اصلاح‌طلبان در چنین شرایطی تصمیم گرفتند در انتخابات شرکت کنند به فضای جامعه بستگی دارد. هرقدر دایره انتخاب محدود شود امکان استفاده از سرمایه کشور را محدود می‌کنیم. با این نگاه در اداره کشور از حضور در تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری مدیریتی محروم می‌کنیم. هر نیرویی در داخل کشور به دنبال این است از طریق مسالحت‌جویانه و خشونت پرهیز جامعه از طریق آن مطالبات خود را از طریق انتخابات پیگیری کند. اگر ظرفیتی برای جامعه وجود داشته باشد اصلاحات می‌تواند از ان استفاده کند. راه رفته را دوباره تکرار نخواهیم کرد زیر بار کاندیدای نیابتی نخواهیم رفت. جبهه اصلاحات کاندیدای خود را خواهد داشت و شورای نگهبان نمی‌تواند برای این جریان سیاسی کاندیدا انتخاب کنند. اگر شانسی برای حضور داشت عملکرد نهاد انتخابی پاسخگو خواهید بود. ما قبل از تایید صلاحیت‌ها کاندیدای خود را مشخص کردیم به زودی ستادهای جبهه اصلاحات راه‌اندازی خواهد شد. روز گذشته در مجمع عمومی سه نفر از نامزدهایی که بیشترین رای یعنی دو سوم اعضای مجمع را داشتند به عنوان نامزد جبهه اصلاحات معرفی شدند. با توجه به محدودیت‌هایی که در جریان جبهه اصلاحات وجود دارد، به عنوان جریانی که در چارچوب قانون اساسی مطالبات جامعه را پیگیری کند نامزدهای خود را معرفی کردیم. ما اتفاقا کاندیداهایی معرفی کردیم که نشانگر عزم وجود برای حضور در صحنه انتخابات است و این گوی و میدان برای شورای نگهبان است تا چه اندازه به ابزار انتخابات پرشور پایبند است. جبهه اصلاحات منسجم‌تر از هر زمان دیگری شرایط برای فعالیت انتخابات را فراهم کرده و اگر این موضوع فراهم شود با قدرت در انتخابات شرکت خواهیم کرد.
 راهبردهای جریان اصلاحات در صورت ردصلاحیت نامزدها
منصوری در پاسخ به این سوال اگر هر ۳ نفر از نامزدها ردصلاحیت شود از نامزدهای انتخابات اصلاح‌طلب حمایت خواهد کرد و آیا ائتلاف دیگری صورت می‌گیرد، گفت: نامزدهای جبهه اصلاحات انتخابی و بر اساس ساز و کاری انتخاب شدند. از آن سه نفر فراوانی بیشتری به لحاظ معرفی داشتند در جبهه اصلاحات دعوت شدند و بیش از دو‌ سوم آرا را به دست آوردند و کاندیدای جبهه اصلاحات این سه نفر هستند و کاندیدای دیگری نخواهد بود. اما به چه شکل کاندیدای نهایی انتخاب می‌کنیم بر اساس ارزیابی از جامعه و دو سوم آرای مجمع عمومی انتخاب خواهیم کرد.  امام سخنگوی جبهه اصلاحات درباره آنکه چرا قبل از اعلام نظر شورای نگهبان نامزدهای نهایی اعلام شدند، گفت: کاندیداهای جبهه اصلاحات باید برنامه‌های جبهه را می‌پذیرفتند کسانی که مورد پذیرش قرار گرفتند با قبول میثاقنامه رای آوردند. اگر قرار باشد به اتهام آنکه جریان اصلاح‌طلبی از او حمایت کرده و بخواهد ردصلاحیت شود آنجا حق ۵۰ درصدی حق انتخاب شدن و انتخاب کردن گرفته می‌شود. بنابراین به صورت رسمی یک جریان داریم تنها تهدیدی که برای جریان اصلاحات است اعمال سلیقه می‌شود. این حق را از مردم و جریان سیاسی سلب می‌شود. اگر کاندیدا نداشتیم آن چیزی که شورای نگهبان اعمال می‌کند کاندیدا انتخاب کنیم. ما خیلی صریح و روشن کاندیداهای خودمان در معرض شورای نگهبان قرار دادیم. کاندیداهای جریان سیاسی به قدرت وصل بوده و از ماه‌‌ها پیش انتخاب می‌شوند. به همین جهت مشارکت مشروط را انتخاب کردیم. ما بنای مشارکت داریم تا همه سلایق مختلف حضور داشته باشند. اگر فقط یک جریان کاندیدای انتخابات خود را داشته باشد دیگر انتخابات نیست. امروز انتخابات در کشور به ابتذال کشیده شده است. منصوری درباره عدم حمایت جبهه اصلاحات از لاریجانی و اینکه یا منظور از گزینه نیابتی آقای لاریجانی است، گفت: در انتخابات ۹۲ و ۹۶ تلاش کردیم در شرایط حداقلی مشارکت حداکثری داشته باشیم اما در این دوره تجربه اندوختیم و آورده‌ای که برای جریان اصلاحات بوده این است که به دنبال کاندیدای نیابتی نرویم. این میثاقنامه کاندیدای مورد حمایت جبهه اصلاحات است که ساز و کارهای جبهه اصلاحات رفتار انتخاباتی داشته باشند. طبعا کاندیدای اختصاصی خود را معرفی کرده و درباره کاندیداهای دیگر بعد از نظر شورای نگهبان اعلام نظر خواهیم کرد. ما در شرایطی حضور خواهیم داشت که کاندیداهای ما امکان حضور در رقابت را عادلانه داشته باشند. وی در پاسخ به این سوال که جبهه اصلاحات به چه آماری بسنده کرده که حضور مردم در انتخابات مشارکتی خواهد بود، گفت: بعد از سه سال دولت آقای رییسی و پس از مرگ مهسا امینی و ناامیدی از جریان بیرونی این انگیزه به وجود آمده است که از طریق جریان داخلی و از زمینه انتخابات مطالبات خود را پیگیری کنند. با توجه به نظر احزاب و نخبگان سیاسی برداشت ما این بود که فضای انتخابات نسبت به انتخابات مجلس گذشته تغییر کرده است اما اینکه بگوییم نظر مردم میل به مشارکت است من نظر دقیقی ندارم اما باید نظرسنجی داشته باشیم که میزان مشارکت مشخص خواهد شد.
نامزد   نیابتی  نخواهیم   داشت
منصوری درباره اینکه آیا حمایت از لاریجانی توسط جبهه اصلاحات کاملا منتفی شده است، گفت: هیچ اظهارنظر و بحثی درباره آقای لاریجانی در جبهه اصلاحات نداشتیم. اما در شرایط کنونی اتفاق نظر جبهه اصلاحات این است که کاندیدای خودمان را داشته باشیم.
شورای نگهبان آیین‌نامه‌ای را اعمال کرد که دایره انتخاب را محدود کرد تا نخبگان و مدیران ما از حضور در انتخابات محروم شوند. در چنین شرایطی دایره برای حضور زنان محدود می‌شود. من از اعلام نامزدی خانم‌ها چنارانی و الهیان خوشحال شدم و امیدوارم آنان در انتخابات شرکت کنند.  منصوری درباره بیانیه ۱۵۱ نفره راهگشایی و رویکرد آن درباره جبهه اصلاحات گفت: در مورد راهگشایان به تفاوت نظری که در جبهه اصلاحات وجود دارد، احترام می‌گذاریم. تلاش ما این است که به یک اجماع نظر برسیم. بنابراین بعید می‌دانم شاهد چالش جدی با امضا کنندگان این بیانیه باشیم. 
رئیس جبهه اصلاحات در پاسخ به این سوال که با توجه به قهر مردم از صندوق رای جبهه اصلاحات از پتانسیل آقای خاتمی یا  محصوران برای آوردن مردم پای صندوق رای آوردن در انتخابات استفاده خواهد کرد، گفت: ما نمی‌خواهیم به مردم دروغ بگوییم. اما شرط حضور اصلاح‌طلبان در انتخابات وجود کاندیدای اختصاصی است. این مساله بسیار مهمی است حاکمیت هم باید به این مساله توجه کند. بنا نبود به حضور ۴۰ درصدی مردم حماسه بگوییم. ما از حقوق گروه‌های سیاسی برای انتخاب شدن استفاده می‌کنیم. علاوه بر نسبت جامعه به صندوق رای ما باید کاندیدای خودمان را داشته باشیم. ما به چنین نظریه‌ای که اگر حضور مردم پرشور باشد قطعا در انتخابات پیروز خواهیم شد، اعتقاد نداریم. تلاش می‌کنیم مشارکت پرشور محقق شود. با توجه به وقایع دو سال قبل باید دید رویکرد حاکمیت چیست و چه نوعی مواجهه‌ای با مردم دارد آیا تمایلی به مشارکت حداکثری دارد؟