شناسهٔ خبر: 67078025 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

گزارش «جوان» از تازه‌ترین فعالیت‌های جریان‌های سیاسی و نامزد‌های انتخابات

آخرین فشار‌ها به شورای فشارناپذیر

روزنامه جوان

جریان‌های سیاسی و نامزد‌های انتخابات آخرین فشارها، توصیه‌ها و تحلیل‌های خود را علیه شورای نگهبان عرضه کردند. با اینکه دبیر شورا اخیراً گفت که گوش شورا به این فشار‌ها بسته است، اصلاح‌طلبان در نشست خبری خود گفتند از نظر آن‌ها مردود است که شورای نگهبان برای جبهه اصلاحات نامزد انتخاب کند! گزاره‌ای بی‌معنی که قصد تهدید و فشار در آن برجسته است

صاحب‌خبر -

جوان آنلاین: تنور انتخابات ریاست جمهوری هر روز گرم‌تر از دیروز می‌شود. جبهه اصلاحات گفته دیگر حاضر به حمایت از کاندیدای نیابتی نیست. این جمله بیش از آنکه پیامی به دیگران باشد نزد ناظران به خود انتقادی بزرگ تعبیر می‌شود چه آنکه کسی اصلاح‌طلبان را مجبور به این کار نکرده و اگر در دوره‌ای با اعتدالیون نرد عشق باختند حاصل تصورات و آرزو‌های خودشان بود. 
اصولگرایان هنوز به اجماع و وحدت لازم نرسیده‌اند و سابقه وحدت‌نکردن و بلکه تخریب یکدیگر در مناظره‌ها را هم دارند! کاندیدای دیگر به مشهد سفر کرده تا به شیوه‌های تکراری خود بازگردد و دیگری از کمپین انتخاباتی اوباما برای تبلیغ، تقلید می‌کند تا صدایش به مردم برسد. 
دیروز مهلت پنج‌روزه شورای‌نگهبان برای بررسی صلاحیت داوطلبان انتخابات‌ریاست‌جمهوری به اتمام رسید، اما سخنگوی شورای‌نگهبان اعلام کرد بررسی صلاحیت‌ها به پایان نرسیده و زمان بررسی صلاحیت‌ها تمدید می‌شود. با توجه به اینکه براساس تقویم ستاد انتخابات کشور، فرصت تبلیغات انتخاباتی داوطلبان تأیید صلاحیت‌شده از روز چهارشنبه ۲۳ خرداد آغاز می‌شود احتمالاً امروز و فردا تا نهایت سه‌شنبه شورای‌نگهبان نتایج بررسی صلاحیت‌ها را اعلام می‌کند. در روز‌های اخیر مسئله بررسی صلاحیت‌ها در صدر اخبار رسانه‌ها قرار گرفت و کوچک‌ترین خروجی از شورای نگهبان در فضای رسانه‌ای واکنش برانگیز شد. 
ما در روزنامه جوان دیروز در گزارشی به آخرین وضعیت آرایش نامزد‌های انتخاباتی پرداختیم که واکنش‌های مختلفی درپی داشت و هرکسی از ظن خود یار گزارش جوان شد که برخی برداشت‌ها هم منطبق با متن گزارش نبود و برخی نیز همه‌چیز را وارونه تعبیر کرده بودند. 
جریان‌های سیاسی هم سرگرم مصائب خود هستند. دولتی‌ها بعد از انتشار نامه حمایت از وزیر ارشاد دچار تقابل‌های آشکار و پنهان درونی شدند و اصلاح‌طلبان در حال گذاشتن شرط و شروط برای شورای نگهبان و نظام‌اند. هرچند این حنا دیگر رنگی ندارد. در این میان احمد وحیدی وزیر کشور هم اعلام کرده «آمار‌ها از میزان مشارکت مردم در انتخابات وضعیت مناسبی را نشان می‌دهد». 


 اصلاح‌طلبان و بازی تکراری
دیروز آذرمنصوری و جواد امام به عنوان رئیس و سخنگوی جبهه اصلاحات ایران نشست خبری برگزار کردند تا از رویکرد‌های این جبهه بعد از اعلام سه گزینه نهایی خود عباس‌آخوندی، مسعود‌پزشکیان و اسحاق‌جهانگیری رونمایی کنند. منصوری در این نشست با رد رایزنی با علی‌لاریجانی بر راهبرد «نامزد تماماً اصلاح‌طلب» تأکید کرد. او در این زمینه گفت: «هیچ بحثی درباره آقای لاریجانی در جبهه اصلاحات نداشته‌ایم و من هیچ اظهارنظری در این خصوص ندارم. اتفاق نظر در جبهه اصلاحات این است که تنها شرط ما حضور نامزد اختصاصی است». 
رئیس جبهه اصلاحات گفت: ما به هرقیمتی در انتخابات شرکت نمی‌کنیم، «در صورتی شرکت می‌کنیم که کاندیدای برآمده از خرد جمعی اصلاح‌طلبان امکان حضور در انتخابات را داشته باشد. ما کاندیدا‌هایی را معرفی کردیم که نشانگر عزم فعال ما باشد این گوی‌واین میدان که شورای‌نگهبان پس از آن چه خواهد کرد. جبهه اصلاحات منسجم‌تر از هر زمان دیگری این آمادگی را دارد که با یک کاندیدا مشارکت فعال داشته باشد». 
این گوی‌ومیدان درحالی بیان می‌شود که اصلاح‌طلبان دوباره در مسیر فشار به شورای نگهبان و شرط و شروط برای نظام قرار گرفته‌اند. چگونه منصوری با این قاطعیت از گوی‌ومیدان در اختیار شورای‌نگهبان سخن می‌گوید وقتی که جبهه متبوع او فردی همچون آخوندی را معرفی کرده که مواضع تند او علیه ارکان مختلف نظام و حتی رهبری در خاطره جمعی مردم وجود دارد و چرا فکر می‌کنند آخوندی باید تأیید صلاحیت شود؟ البته جوادامام هم در نشست دیروز سعی کرده مشکل اول و آخر انتخابات را شورای‌نگهبان معرفی کند و گفته مقصر عدم مشارکت و رویگردانی از صندوق، اصلاح‌طلبان نیستند: «ما باید موظف بشیم به آنچه شورای نگهبان برایمان کاندیدا انتخاب می‌کند، کاندیدا انتخاب کنیم؟ این از نظر ما مردود است». 
آخوندی هم که رد صلاحیت خود را محتمل می‌داند بعد از اعلام نام خود به عنوان یکی از گزینه‌های اصلاح‌طلبان سعی کرده از لزوم تأیید صلاحیت خود دفاع کند. او نوشته: «شورای نگهبان در این روز‌ها بی‌گمان در معرض دریافت اخبار و گزارش‌های فراوان راست و دروغ است. من با شناختی که از خود و سایر نامزد‌های پیشنهاد شده از سوی جبهه دارم، مطمئن هستم که همگی واجد صلاحیت مصرح در قانون اساسی هستیم و هیچ دلیلی برای ردصلاحیت هیچ یک از ما وجود ندارد. امید دارم که هر یک از اعضای شورای نگهبان در صورت دریافت هرگونه ابهام، مستقیم با ما تماس بگیرد و براساس ظن و گمان اقدام نکند». این جملات نشان می‌دهد که آخوندی هم احتمال ردصلاحیت خود را بسیار بالا می‌داند. اما با وجود این احتمال در انتخابات شرکت می‌کند و جبهه اصلاحات با معرفی او به عنوان یکی از گزینه‌های خود برای نظام شرط می‌گذارد. 

 انتشار نامه مناقشه‌برانگیز
اما حکایت داوطلبان دولتی در انتخابات این دوره قصه دیگری دارد. بعد از انتشار نامه حمایت‌آمیز اعضای کابینه دولت سیزدهم از محمدمهدی‌اسماعیلی وزیر ارشاد دولت سیزدهم که قرار بر انتشار این نامه نبوده، و همین امر هم بر اختلاف درونی در این طیف دامن زده که نشان‌دهنده رفتار ناپخته دو جریان داخل دولت در این زمینه است. البته خبر‌ها هم حکایت از نارضایتی کسانی دارد که نامه را امضا کردند و حالا از انتشار عمومی آن شاکی هستند. 

 بازی‌های تکراری آقای خاص
در این میان محمود احمدی نژاد به دنبال تکرار بازی‌های همیشگی خود است. او بعد از حضور در بازار تهران و امامزاده‌صالح‌تجریش در سومین سفر خود به مشهد رفته است. در کارنامه او استفاده از مناسک و باور‌های دینی مردم برای سرپوش گذاشتن برضعف‌های خود و توجیه ادعاهایش بسیار یافت می‌شود، به نوعی که در دولت نهم خود را به امام زمان منتسب می‌کرد تا از نقد‌ها و اعتراض‌ها مصون بماند. حالا در انتخابات ریاست جمهوری هم که خود بر ردصلاحیتش آگاه است به دنبال تکرار همان بازی‌ها است که البته چندان هم معلوم نیست او از این رفتار‌ها چه سودی به دست می‌آورد. 

 کارناوال انصراف‌ها راه افتاد
اما به فاصله چند روز از اعلام نظر شورای نگهبان، بازار انصراف‌ها هم داغ شده است. بعد از انصراف داود منظور رئیس سازمان‌برنامه‌وبودجه، محمد رویانیان هم به خاطر آنچه پرهیز از تعدد کاندیدا‌های انقلابی اعلام کرده، انصراف داد. ایسنا دیروز در خبری نوشت: «داود‌منظور و محمدرویانیان با انصراف از داوطلبی کاندیداتوری انتخابات ریاست جمهوری به سازوکار اجماع نیرو‌های انقلاب پیوستند». سازوکاری که چندان هم معلوم نیست چه ماهیت و چه بازیگرانی دارد. 
حالا که کارناوال انصراف‌ها در حال شروع شدن است، معلوم نیست عده‌ای چرا در انتخابات شرکت می‌کنند و چرا انصراف می‌دهند؛ گویا انتخابات و سازوکار آن برای عده‌ای تبدیل به یک «بازی سیاسی» شده که تنها برای مقابل دوربین‌ها قرارگرفتن ثبت‌نام می‌کنند و بعد هم با حرف‌های بی‌سروته و کلی انصراف می‌دهند. بعد هم این افراد خود را سیاستمدار و مدعیان اداره کشور می‌دانند در حالی که از الزامات ابتدایی یک کنش سیاسی بی‌اطلاع و دور هستند. شورای‌نگهبان و وزارت‌کشور باید تدبیری بیندیشند که ساوزکار انتخابات چنین رفتار‌هایی را محدود کند. هر چند که در این دوره با اصلاح قانون انتخابات تعداد ثبت‌نام کنندگان کمتر و مهار شد. 

 چالش برنامه‌سازی برای ۳۱ استان
 نکته بعدی اعلام جزئیات مناظرات انتخاباتی است. صداوسیما اعلام کرده که پنج مناظره چهار ساعته در شبکه یک سیما برگزار می‌کند. در واقع هر نامزد ریاست جمهوری، در برنامه مناظره‌های انتخاباتی فرصت ۱۰۵۰ دقیقه‌ای برای تبلیغات دارد. 
مسئله دیگر هم اینکه صداوسیما اعلام کرده هر نامزد انتخابات ریاست جمهوری می‌تواند برای مردم هر استان یک فیلم تبلیغاتی نیم ساعته ضبط کند. باید از این رویه صداوسیما استقبال کرد چراکه در این صورت عیار هر داوطلبی مشخص خواهد شد و دیگر با کلی گویی، افراد نمی‌توانند از عرضه برنامه کارآمد و دقیق فرار کنند. اینکه فرد به چه میزان تخصص دارد و به مسائل کلان کشور آگاهی دارد. هرچند که با توجه به محدودیت فرصت بعید است که داوطلبان موفق به ضبط کامل این برنامه‌ها شوند. 
همچنان مهم‌ترین خبر در مورد انتخابات مسئله تأیید صلاحیت‌ها است. رقابت انتخاباتی بعد از تأیید صلاحیت‌ها شکل خواهد گرفت و در این میان است که مردم باید بین کارنامه و توانمندی افراد و ادعا‌ها و شعار‌های آنان قضاوت کنند که به شعار افراد رأی می‌دهند یا به کارنامه افراد.

نظر شما