به گزارش مشرق، مراسم بزرگداشت شهید امیرعبداللهیان امروز شنبه 5 خرداد ماه در محل دفتر مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت خارجه با حضور و سخنرانی حسن شیخ الاسلامی؛ معاون وزیر امور خارجه، ابراهیم محمد الدیلمی؛ سفیر جمهوری یمن در ایران، محمدرضا باقری؛ معاون سابق عربی و آفریقایی وزارت امور خارجه، حجتالاسلام والمسلمین امرودی؛ مشاور فرهنگی وزیر امور خارجه، رئوف شیبانی؛ سفیر سابق ایران در سوریه، تونس و لبنان و دهشیری؛ ریاست دانشکده روابط بینالملل وزارت امور خارجه برگزار شد.
در ابتدا شیخ الاسلامی ضمن عرض تسلیت به دلیل شهادت آیتالله رئیسی، حسین امیرعبداللهیان و همراهانشان گفت: سابقه آشنایی ما با آقای امیرعبداللهیان به دوران دانشکده برمیگردد. شهید امیرعبداللهیان چند ویژگی مهم داشت که در کمتر کسی این ویژگیها جمع میشود، اولا ایشان در مسئولیتی قرار گرفت که دانش آن را داشت. منظور دانش آکادمیک مربوط به این کار است. این خیلی امتیاز بزرگی است که آدم وارد کارهایی که دانشش را ندارد نشود.
وی افزود: اثر این دانش در نوع تحلیل و در تصمیمگیریهای ایشان کاملا مشهود بود. این به ما گوشزد میکند که اگر میخواهیم کار کنیم باید خوب بخوانیم.
معاون وزیر خارجه ادامه داد: ایشان واقعا مدیر بود. ایشان خیلی دریادل بود و ظرفیت وجودی ایشان مشهود بود که شخصیت با ظرفیتی است. تصمیمات ایشان واکنشی و عاطفی نبود. از وجوه دیگر ممتاز مدیریتی ایشان، توانمندی در هماهنگ کردن جریانهای مختلف بود. وی با گروههای مختلفی کار میکرد. خود ترکیب معاونت ایشان کاملا متفاوتاند و کارها را خودشان هماهنگ میکرد.
این دیپلمات خاطرنشان کرد: ایشان از همه ظرفیتهای جریانهای دیگر سعی میکرد استفاده کند. پیشنهادات و مشورتهای افراد را گوش میدادند. آخرین پیشنهاد کاربست هوش مصنوعی را در سیاست خارجی که توسط یکی از دیپلماتها مطرح شده بود را بررسی میکردند.
وی با بیان اینکه شهید امیرعبداللهیان یک کارشناس برجسته بود، گفت: همه دیپلماتها ایشان را میشناختند و ایشان از سطح کارشناسی پله پله بالا آمده بود و منطقه را کاملا میشناخت. وی همچنین یک معلم تمام عیار بود. کلاس ایشان یکی از پرطرفدارترین کلاسهای دانشگاه بود.
شیخ الاسلامی در پایان درباره منش و شخصیت شهید امیرعبداللهیان گفت: هرکسی با ایشان برخورد داشته حتما تواضع و رفتار همراه با ادب ایشان را دیده است. آدم وقتی در مسئولیت اجرایی قرار میگیرد نمیتواند توقع و پیشنهادات همگان را به جا آورد، اما ایشان همیشه تا لحظات آخر پیگیر بودند. امیرعبداللهیان یک عنصری است که به این زودیها فراموش نخواهد شد. مهمترین میراث وی سیاست همسایگی و دیپلماسی مقاومت است.
سفیر یمن: آقای امیرعبداللهیان راه را میدید و روشن بود که انتهای آن شهادت است
در ادامه جلسه الدیلمی، سفیر یمن ضمن عرض تسلیت به مناسبت شهادت آیت الله رئیسی، امیرعبداللهیان و دیگر همراهان ایشان گفت: گواهی میدهم که آقای امیرعبداللهیان در میدان دیپلماسی به عنوان یک مجاهد عمل کردند. ایشان یک برادر عزیز و استادی بزرگوار بودند.
وی افزود: در این مدت کسانی که در راه قدس شهید شدند گواه میدهم که آقای امیرعبداللهیان در راس شهدایی بودند که در جنگ با کفار قرار داشتند. من اقرار میکنم وقتی که ایشان به عنوان وزیر خارجه تعیین شدند، ایشان سفیر تمام کشورهای اسلامی در جامعه بینالملل یک عمل بزرگ داشتند و آن مبارزه با استکبار بود. ایشان در حوزه دیپلماتیک یک فرد شجاع بودند.
سفیر یمن ادامه داد: در بدو امر وقتی ایشان وزیر خارجه ایران شدند همه تشکیک میکردند که آیا میتواند این بار بزرگ را به دوش بکشد و بتواند سیاست خارجی را پیش ببرد؟ اما من تاکید میکردم که ایشان میتوانند سیاست خارجی ایران را به پیش ببرند.
وی با بیان اینکه شهید رییسی و امیرعبداللهیان الگویی در عمل و اخلاق بودند، گفت: آنها توانستند این قطار عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی را متوقف سازند و نگذارند آنها به هدف خود برسند. کسانی که روابط عادی با رژیم دارند خوشحال میشوند که آقای رییسی و امیرعبدالللهیان دیگر نیستند.
الدیالمی همچنین اظهار داشت: ایمان دارم به سیاست خارجی ایران که روابط عادی سازی با رژیم را متوقف سازد و کسانی که در امور قرار دارند بتوانند روابط ایرانی و عربی را به خوبی پیش ببرند.
وی با بیان اینکه آقای امیرعبداللهیان مدرسهای دیپلماتیک بود، گفت: من شخصا یک دوست عزیز را از دست دادم ولی اطمینان دارم که راه مجاهدت و مقاومت ایران ادامه خواهد یافت.
سفیر یمن افزود: من سه دیپلمات بعد از شهادت حاج قاسم شناختم که راهشان و عملشان خارق العاده بود. اول سفیر شهید ایران در یمن است که ایشان به امور دنیوی فکر نمیکردند و فقط به فکر شهادت بودند. نفر دوم آقای شیخ الاسلام بودند که بر اثر کرونا جان باختند. نفر سوم، آقای امیرعبداللهیان بودند که بعد از شهادت حاج قاسم در راه شهادت و در راه امام حسین بودند.
الدیالمی در آخر گفت: آقای امیرعبداللهیان راه را میدید و روشن بود که انتهای آن شهادت است.
امرودی: امیرعبداللهیان اخلاق دیپلماتیک داشت
در این مراسم حجت الاسلام امرودی، مشاور فرهنگی شهید امیرعبداللهیان گفت: معمولا افراد را زمان حیاتشان نمیشناسند. امیرعبداللهیان از این جنس بود. متدلوژی شناخت افراد را یا باید از رفتار و گفتارشان و یا از نوشتهها و دشمنانشان بشناسید.
وی خاطرنشان کرد: بعد از طوفان الاقصی در حال سفر به منطقه بودند و گفتم نروید، میزنند شما را. در پاسخ گفت «شاید یک وزیر شهید از یک وزیر زنده برای جمهوری اسلامی فایدهاش بیشتر باشد.»
مشاور شهید امیرعبداللهیان ادامه داد: باور داشتن، توکل داشتن، امید داشتن اینها از صفات ایشان بود. او اخلاق دیپلماتیک داشت. میدان و دیپلماسی هر دو با هم جواب میدهد و داد. تعریف ما از میدان فقط نظامی نیست. ایشان به دیپلماسی ورزشی و دیپلماسی سینما توجه داشت.
امرودی خاطرنشان کرد: دشمن دنبال یک جنگ پایدار پر هزینه بین ایران و پاکستان، ایران و آذربایجان و ایران و افغانستان بود. امروز میبینید که امروز همه اینها عزای عمومی اعلام میکنند.
وی با تشریح اوضاع منطقه گفت: امروز حزب الله و یمن از حماس حمایت میکنند. امروز از آنچیزی که دشمن دنبالش بود تا وحدت ایجاد نشود، از آن گذشتیم. امروز ایران نخ تسبیح مقاومت است. فلسطین امروز کلید رمزآلود فتح دیپلماتیک دنیاست. هشدارها را به منطقه چه کسی میداد؟ امیرعبداللهیان به نماینده بی ادب و گستاخ رژیم در سازمان ملل میگفت و هشدار میداد اگر خطا کنید پاسخ ما پشیمان کننده خواهد بود. این میشود دیپلمات انقلابی.
محمدرضا باقری:شهید امیرعبداللهیان احیاگر دیپلماسی مقاومت بود
در این نشست همچنین محمدرضا باقری، معاون سابق عربی آفریقایی وزارت خارجه اظهار داشت: امیرعبداللهیان دیپلماتی رشید، بی ادعا، مردمی و محبوب بود. در شرایطی که ترامپ از برجام خارج شد، کشور با بن بست مواجه بود، در آن شرایط امیرعبداللهیان وزارت خارجه را به دست گرفت.
وی با بیان اینکه شهید امیرعبداللهیان احیاگر دیپلماسی مقاومت بود، گفت: واگرایی در منطقه را ایشان تبدیل به همگرایی کرد.
معاون سابق عربی آفریقایی وزارت خارجه افزود: دنیا بار دیگر شاهد عزت و اقتدار ایران است. پیروزی ما را خدا تضمین کرده است. حضرت آقا گفتند که ما در حال حرکت به سمت قله هستیم و من میبینم.
شیبانی: امیرعبداللهیان گزینه مناسبی برای این دوره از سیاست خارجی دولت شهید رئیسی بود
در ادامه نشست رئوف شیبانی، سفیر سابق ایران در لبنان و تونس گفت: در جنگ 33 روزه لبنان که توفیق داشتم حضور داشته باشم، با آقای امیرعبداللهیان ارتباط داشتم. زمانی که سفیر ایران در سوریه شدم اوج همکاری ما بود. سه عنصر عمل گرایی، آرمان گرایی و واقع گرایی را در شخصیت ایشان میدیدیم. ایشان پرکار و همزمان اخلاق مدار بود. گزینه مناسبی برای این دوره از سیاست خارجی دولت شهید رئیسی بود.
وی افزود: ایشان به معنای واقعی یکی از نمادهای تجلی دیپلماسی اخلاق مدار بود. یک فرد دیپلمات اسلامی باید اخلاق مدار باشد. ایشان به معنای واقعی به قدرت و توان کشور ایمان داشت و بر آن اساس اقدامات خودش را تعریف میکرد.
شیبانی با بیان اینکه ایشان به مقام معظم رهبری اعتقاد داشت، گفت: کسی که اعتقاد داشته باشد نتیجه عملکردش متفاوت خواهد بود. وعده صادق تجلی مدیریت حکیمانه مقام معظم رهبری بود که با اشراف ایشان انجام میشد. وقتی سیاست و دیپلماسی با ایمان به رهنمودهای رهبری ادغام میشود، نتایجش قابل لمس است.
سفیر سابق ایران در لبنان و سوریه گفت: مقاومت اکنون در مسیر اوج گیری است. این رویکردی که مقاومت دارد، طیف دانشگاهی باید این را تئوریزه کند. رویکرد شهید امیرعبداللهیان در این سالها میتواند مورد مطالعه قرار بگیرد. ویژگی دیپلمات خوب متعلق به مقاومت این است که در شرایط مناسب تحلیل مناسب بدهد.
وی با اشاره به سخنان ظریف، وزیر خارجه سابق ایران گفت: دیپلماتی که بعد از این واقعه میگوید که اینها نتیجه تحریمهای آمریکاست، اثرگذار در جامعه خواهد بود. دیپلمات مقاومت نباید از واژگانی استفاده کند که شرایط روانی کشور را تحت تاثیر قرار دهد.
شیبانی با بیان اینکه شهید امیرعبداللهیان نقش مثبتی در سیاست بازدارنده داشت، گفت: آقای امیرعبداللهیان در آستانه عملیات وعده صادق با قاطعیت اعلام میکرد که ما مستقیم رژیم صهیونیستی را هدف قرار می دهیم. این یکی از ویژگیهایی است که به عنوان دیپلمات مقاومت در شخصیت ایشان بود.
وی در آخر گفت: ایشان در هر جایی که میرسید توطئههای رژیم صهیونیستی را افشا میکرد. بحث مهاجرت فلسطینیان (کوچ اجباری) را ایشان افشا و مدام مورد تاکید قرار میداد. شخصیت بسیار والایی را ما در سیاست خارجی از دست دادیم.
دهشیری: امیرعبداللهیان گسست بین میدان و دیپلماسی را به حداقل رساند
در پایان این نشست دهشیری، رئیس دانشکده وزارت خارجه در خصوص شخصیت امیرعبداللهیان گفت: ایشان رویکرد انسجام بخش داشت. میان نیروهای بروکرات و حرفهای پیوندی برقرار کردند، ایشان شکاف را به حداقل رساندند. چنین تصور میشد که بین میدان و دیپلماسی گسست است و این گسست را به حداقل رساندند.
وی افزود: دومین ویژگی ایشان توجه خاص به آموزش و پژوهش بود. ویژگی دیگر ایشان توجه به دیپلماسی مکمل بود، تعاملات اندیشکدهای مورد توجه ایشان بود.
نظر شما