شناسهٔ خبر: 66836678 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

۳۵ درصد سرطان‌ها مربوط به دستگاه گوارش و قابل پیشگیری است

رئیس انجمن متخصصان گوارش و کبد ایران گفت: ۳۵ درصد سرطان‌های بدن مربوط به دستگاه گوارش است که سرطان روده بزرگ، سرطان معده و سرطان کبد به ترتیب از شایع‌ترین انواع آن است.

صاحب‌خبر -

۳۵درصد سرطان‌ها مربوط به دستگاه گوارش و قابل پیشگیری است**
دکتر فرهاد زمانی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما به مناسبت هفته سلامت گوارش (۵ تا ۱۱ خرداد) با بیان اینکه بیشترین بیماری‌های بدن وابسته به دستگاه گوارش است، گفت: بیشترین مراجعه بیماران سرپایی به درمانگاه‌ها با فراوانی حدود ۴۵ درصد به نوعی مربوط به مشکلات دستگاه گوارشی است که وابسته به اصلاح سبک زندگی، تغذیه و تحرک داشتن می‌توان جلوی افزایش بار بیماری‌ها را گرفت و از این مشکلات پیشگیری کرد.
وی با بیان اینکه هفته سلامت گوارش فرصت مناسبی برای ارتقای آگاهی افراد و در نتیجه کمک به سلامت فرد، خانواده و جامعه به منظور پیشگیری از بیماری‌های دستگاه گوارش و تشخیص زودهنگام بیماری هاست گفت: دستگاه گوارش سیستم وسیعی از اندام‌ها همچون دهان، مری معده روده بزرگ و روده کوچک، کبد پانکراس کیسه صفرا را در بر می‌گیرد و سلامت این دستگاه دقیق و پیچیده از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است چرا که می‌تواند بر سلامت تمام بدن تاثیر بگذارد.

بیش از ۳۰ درصد ایرانی‌ها کبد چرب دارند
رئیس انجمن متخصصان گوارش و کبد ایران با اشاره به ابتلای بیش از ۳۰ درصد افراد جامعه به کبد چرب گفت: کبد چرب مانند بروز دیابت و فشار خون بالا نمادی از جسم ناسالم است در حالی که با تغییر سبک زندگی مانند ورزش، لاغری، رژیم غذایی درست می‌توان جلوی آن را گرفت.
دکتر فرهاد زمانی افزود: مردم از تجویز درمان‌های جانبی مانند دارو‌های سنتی و گیاهان برای درمان بیماری‌های کبد چرب و گوارش که شواهد علمی ندارند و به کبد آسیب زده خودداری کنند چراکه می‌تواند منجر به از کار افتادن کبد و نیاز به پیوند کبد شود.

آسیب زایی دارو‌های چاقی، لاغری و پرورش اندام برای دستگاه گوارش
وی افزود: دارو‌های لاغری و چاقی برای دستگاه گوارش مضر است، زیرا دارو‌های چاقی حاوی کورتون و لاغری حاوی آمفتامین بوده که به گوارش و کلیه آسیب می‌زنند، همچنین مصرف پودر‌های بدنسازی نیز برای دستگاه گوارش آسیب زاست و توصیه می‌شود افراد این دارو‌ها را خودسرانه مصرف نکنند، زیرا دستگاه گوارش را تخریب می‌کند.
رئیس انجمن متخصصان گوارش و کبد ایران با تاکید بر پرهیز از خود درمانی افزود: مصرف برخی آنتی بیوتیک‌ها کیسه صفرا را تخریب می‌کند و مصرف بی رویه آنتی بیوتیک باعث از بین رفتن ارگان‌های مفید بدن می‌شود، به همین دلیل افراد باید از خود درمانی بپرهیزند.
دکتر زمانی با تاکید بر پرهیز از بی نظمی در خواب گفت: خواب ناکافی و نامنظم نیز در بروز سرطان‌های دستگاه گوارش اثر می‌گذارد، افراد باید حدود هفت ساعت خواب مفید و منظم داشته باشند و خواب شبانه ۱۱ شب تا ۶ صبح مناسب‌ترین ساعت مفید برای خواب است.
وی با بیان اینکه استرس نیز تاثیر منفی روی دستگاه گوارش می‌گذارد، گفت: شواهدی علمی وجود ندارد که دارو‌های طب ایرانی و سنتی در درمان دستگاه گوارش نقشی داشته باشند ممکن است که روی پیشگیری از بیماری اثرگذار بوده به همین دلیل بیماران باید دارو‌های تجویزی از سوی پزشکان را مصرف کنند در غیر اینصورت روند بیماری تشدید می‌شود.

سرطان معده شایع‌ترین سرطان در جهان است
عضو انجمن متخصصان گوارش و کبد ایران نیز با بیان اینکه سرطان معده شایع‌ترین سرطان در جهان است، گفت: سرطان معده در ایران شایع‌ترین سرطان است و قابل پیشگیری‌ترین سرطان در ایران نیز روده بزرگ است که با انجام آزمایش‌های مختلف قابل تشخیص است.
دکتر همایون واحدی افزود: برای پیشگیری از بیماری‌های سیستم دستگاه گوارش باید این بیماری را شناخت و برای درمان و پیشگیری باید تشخیص زود هنگام و درستی از بیماری داشته باشیم.

تشخیص دیرهنگام بیماری‌های گوارشی باعث آسیب به سایر ارگان‌ها می‌شود
وی با بیان اینکه درمان بیماری‌های گوارش باید به موقع انجام شود تا از بروز آسیب به ارگان‌های مختلف جلوگیری کرد گفت: در بیماری‌های گوارشی تشخیص زودرس و اقدام بهنگام داشته باشیم چرا که اگر دیر تشخیص داده شود ممکن است به ارگان‌ها آسیب برسد.
عضو انجمن متخصصان گوارش و کبد ایران افزود: برای تشخیص به هنگام نیاز به تجهیزات درست و و سایل تشخیصی مناسب داریم که در این زمینه جز در موارد انگشت شمار مشکلی نداریم و شرایط برای تشخیص به هنگام فراهم است.
دکتر واحدی ادامه داد: بیماری‌های التهابی روده به دلیل تغییر وضعیت زندگی و بروز چاقی در ایران افزایش یافته است.

گوارش سالم با تغذیه مناسب و تحرک کافی
وی با بیان اینکه بیماری‌های التهابی روده از ۲۰ سال پیش در ایران شایع شده است افزود: تغییر سبک زندگی، چاقی، تغذیه‌های فست فودی سبب بروز التهاب روده خواهد شد، همچنین استعمال سیگار و قلیان و مصرف مشروبانت الکلی و نوشیدنی‌های قندی سبب بروز بیماری‌های دستگاه گوارش و کبد می‌شود.
عضو انجمن متخصصان گوارش و کبد ایران با تاکید بر تحرک بدنی کافی در طول روز افزود: هرچه افراد مصرف میوه و سبزی را بیشتر کرده، غذا‌های بخار پز را جایگزین غذا‌های چرب کنند، مصرف مواد پروتئیتنی، چربی، نمکی و کربوهیدراتی را به حداقل برسانند؛ سلامت دستگاه گوارششان را بیشتر تضمین کرده اند.


ابتلای ۲۰ درصد افراد زیر ۱۸ سال و ۳۵ درصد افراد بالای ۱۸ سال به کبد چرب
دبیرعلمی هفته سلامت گفت: متاسفانه شیوع کبد چرب زیاد شده و ۲۰ درصد افراد زیر ۱۸ سال و ۳۵ درصد افراد بالای ۱۸ سال مبتلا به کبد چرب هستند.
دکتر محسن رجب نیا افزود: متاسفانه ابتلا به سرطان روده بزرگ در افراد زیر ۵۰ سال بیشتر شده است که همه اینها ناشی از سبک زندگی ماست و با اصلاح سبک تغذیه‌ای و دوری از غذا‌های فست فودی نمک سود شده و پرچرب، مصرف بیشتر میوه و سبزی‌ها مخصوصا خوراکی‌های فیبر دار و تحرک کافی می‌توان تا حد زیادی از ابتلا به مشکلات گوارشی و کبدی دوری جست.
وی افزود:ب هترین ورزش، ورزش هوازی است که ۵ نوبت در هر نوبت دست کم ۳۰ دقیقه به نحوی که عرق فرد دربیاید و گردش خون انجام شود که در نتیجه خون رسانی به دستگاه گوارش بهتر شود.