یکی از مشکلات جهان کنترل تولید و بازیافت پسماند است. پسماندها باعث ایجاد آلودگیهای محیط زیستی و تاثیر منفی بر کیفیت و کمیت منابع زیستی (آب، خاک و هوا) میشوند. در جهان راههای زیادی برای رفع مشکل پسماند از جمله بازیافت، آتش زدن، دفع کردن و به دریا ریختن وجود دارد، که بهترین آن بازیافت کردن است که برخی از کشورها از طریق بازیافت اقدام به تولید انرژی و ثروت میکنند. اگر از خود شروع کرده و با فرهنگ سازی و ایجاد سبک زندگی مناسب در راستای زیست محیطی حرکت کنیم می توانیم در صرفه جویی اقتصادی کشور نقش بسزایی داشته باشیم.
امین افتخار مدیر روابط عمومی محیط زیست استان تهران اظهار کرد: رها کردن زباله علی الخصوص کیسه ها و قوطی های پلاستیکی در طبیعت مشکلات زیادی را برای محیط زیست ایجاد خواهد کرد که تا سال ها رفع نخواهند شد. ریختن زباله نه تنها برای انسان ها بلکه برای جانوران هم خطرناک خواهد بود.
او گفت: اگر بتوانیم تفکیک مناسبی از زباله و پسماندهای خود داشته باشیم بخش اعظمی از این زبالهها قابلیت استفاده مجدد در چرخه تولید را دارند و برخی از آنها میتوانند به کمپوست تبدیل شوند. باید سبک زندگی خود را در این راستا تغییر دهیم تا کمک کننده به محیط زیست باشیم.
در این بین مزینانی مدیرکل حفاظت محیطزیست استان هم درباره وضعیت پسماند کشور این گونه بیان کرد: در تهران روزانه ۵ تا ۶ هزار تن پسماند عادی تولید میشود و مهمترین بخش آن که مافیا هم دارد؛ پلاستیک است. دوره گردهای تهران این مسأله را تحت تاثیر قرار میدهند و از این موضوع سواستفاده می کنند. بنابراین با تفکیک از مبدا می توان تا حد بسیار زیادی این روند را کاهش دهیم.
مزینانی گفت: در این زمینه از نظر قانونی مشکلی نداریم؛ جانماییها هم به خوبی انجام شده است اما مشکل اصلی در این روند، تفکیک پسماند از مبدأ است. البته مدیریت پسماندسوزیها بر عهده شهرداریها، دهیاریها و فرمانداریها است که باید با جدیت بیشتری به این مسأله بپردازند. سال گذشته کارگروهی برای این منظور تشکیل و به همه استانها ابلاغ شد تا پیگیر این مسأله باشند. پسماند در تهران به معضلی تبدیل شده است اما شهرداری گاهی با شدت و گاه ضعیف نسبت به این مسأله ورود میکند.از نظر قانونی مشکلی نداریم در اجرا هم نمیخواهیم شکایتی صورت گیرد. از شهرداریها میخواهیم که ورود و خروج پسماندها را کنترل کنند. شهرداری قول داد که امسال در زمینه مدیریت پسماند عملکرد بهتری نسبت به سال گذشته داشته باشد.
قانون مدیریت پسماند و نحوه توزیع کیسه های پلاستیکی
او بیان کرد: در آییننامه استاندارد کیسههای زیست تخریب پذیر را تدوین و تصویب کردیم. با فرودگاهها و شهرداریها همچنین مدیران کل محیط زیست استانها برای بهرهگیری از ظرفیتهای آنها جهت اجرای این آییننامه رایزنی کردهایم.چون قانون مدیریت پسماند وجود دارد بنابراین اگر اجرا نشود دلسرد کننده است. از این رو در صورت عدم اجرا از قوه قضائیه و مجلس شورای اسلامی کمک خواهیم گرفت تا اجرایی شود.هر کیسه پلاستیکی حدود ۵ تا ۶ گرم وزن دارد حالا اگر هر انبار روزانه ٢ تا ٣ کیسه پلاستیکی استفاده کند چند صد تن پلاستیک استفاده خواهد شد که آسیب زیادی به محیطزیست وارد می کند. قانون عدم توزیع کیسه های پلاستیکی در کشور های اطراف مانند پاکستان نیز تصویب شده است همچنین در بنگلادش ١٠ سال است که ممنوع شده است در مجموع از ١٨٠ کشور بیش از ١۵٠ کشور این قانون را دارند.
نظر شما