شناسهٔ خبر: 6615044 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: شبکه‌خبر | لینک خبر

آزمایش موشک های میان برد ایران نقض توافق وین نیست

«در صورت آزمایش موشک های میان برد به دست جمهوری اسلامی ایران، نقض توافق وین میان تهران و ۵+۱ نیست. ما حضور بازرسان امریکایی را در بین بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی هیچ وقت نپذیرفتیم».

صاحب‌خبر -

به گزارش پایگاه اطاع رسانی شبکه خبر به نقل از خبرگزاری صدا و سیما، عباس عراقچی در گفتگو با برنامه "من طهران" شبکه العالم، درباره موضوع موشک های ایران و قطعنامه شورای امنیت خاطرنشان کرد: قطعنامه در بندی که مربوط به موضوع موشکی است، از عبارتی استفاده می کند که مشخص است این الزام قطعی و حقوقی برای ایران نیست.


در این قطعنامه از ایران خواسته شده به فعالیت های مرتبط با موشک های بالستیکی با قابلیت حمل کلاهک اتمی، دست نزند و این به طور طبیعی وجود دارد.
وی یادآور شد، موشک های جمهوری اسلامی ایران هیچ کدام برای حمل کلاهک هسته ای طراحی نشده اند؛ بنابراین به طور کامل از صلاحیت قطعنامه جدید شورای امنیت خارج هستند و از این جهت، جای هیچ نگرانی نیست.

وی افزود: حتی اگر ایران اقدام به آزمایش موشک های میان برد کند، حداکثر این است که این نقض قطعنامه به حساب می آید و نه نقض توافق وین.

حساب توافق وین به طور کامل از قطعنامه جداست. در توافق وین هیچ اشاره ای به بحث موشکی و محدودیت های تسلیحاتی نشده است و اینها فقط موضوع قطعنامه هستند.


موضوع بازرسی مراکز حساس و نظامی ایران حل شده است
معاون حقوقی و بین الملل وزارت امور خارجه درباره بازرسی مراکز حساس و نظامی ایران، گفت: این موضوع حل شده است و درک مشترک خوبی بین ایران و آژانس درباره آن وجود دارد.
وی یادآور شد: موضوع بازرسی یا دسترسی به مراکز نظامی در دو حوزه مطرح شده بود؛ یکی مسائل مربوط به گذشته که به اصطلاح و به غلط به پی ام دی و یا ابعاد احتمالی نظامی مشهور است؛ بر این اساس همان روز که توافق وین امضا شد، یک نقشه راه و تفاهم جدیدی بین ایران و آژانس امضا شد.
وی افزود: در آینده نیز ایران پروتکل الحاقی را اجرا خواهد کرد و هر آنچه که در چارچوب پروتکل الحاقی آمده است؛ در رابطه با مراکز غیرهسته ای که استاندارد معمول و متعارف بین الملل است، همان اجرا خواهد شد.
معاون وزیرامور خارجه ایران تاکید کرد: همان طوری که بسیاری از کارشناسان معتقدند، پروتکل الحاقی تنها دسترسی به مراکز نظامی را ایجاب نمی کند، بلکه در قالب روندهای خاصی که خود پروتکل و توافق وین مشخص کرده است، در آن قالب قرار خواهد گرفت.


 هر دو طرف دراین توافق برنده شده اند
وی درباره نگاه کلی به توافق ایران و 5+1 تصریح کرد: این از ابتدا یک بازی برد- برد بوده و هر دو طرف در آن برنده شده اند؛ دو طرف خواسته هایی داشته اند که به این خواسته ها کم و بیش رسیده اند و هرکدام برای رسیدن به خواسته های خودشان، امتیازهایی دادند.

خواسته اصلی طرف مقابل ما این بود که مطمئن شود سلاح هسته ای در ایران وجود ندارد و در آینده نیز وجود نخواهد داشت.
عضو برجسته تیم مذاکره کننده هسته ای ایران در مذاکرات وین گفت: با انعطافی که جمهوری اسلامی ایران در پذیرش برخی از محدودیت ها یا در پذیرش برخی از نظارت ها از خود نشان داد، این اطمینان را به طرف مقابل دادیم.

بنابراین طرف مقابل ما به خواسته خودش که همان اطمینان از برنامه هسته ای ایران بوده است، رسیده است. در مقابل خواسته ایران نیز این بوده است که برنامه صلح امیز هسته ای خودش از جمله غنی سازی را ادامه دهد، شورای امنیت این برنامه را به رسمیت بشناسد و به برنامه هسته ای ایران مشروعیت بدهد که این اتفاق افتاد.


عراقچی تصریح کرد : قطعنامه اخیر شورای امنیت برای اولین بار در تاریخ این شورا، برنامه غنی سازی در یک کشور در حال توسعه را به رسمیت شناخته و از همه کشورها خواسته تا با آن همکاری کنند.


وی گفت: در عین حال خواسته ما هم این بوده است که همه تحریم ها برداشته شود که این هم محقق می شود؛ تحریم های اقتصادی و مالی در روز اجرایی شدن توافق برداشته خواهد شد.

 این می تواند یک الگویی برای دیگر مسائل در منطقه و در سطح بین الملل باشد که می توان از طریق گفتگو و راه حل برد - برد به تفاهم رسید.


معاون وزیر امور خارجه ایران درباره اظهارنظر یکی از سناتورهای آمریکایی خطاب به جان کری که گفته است ایران سرتان کلاه گذاشته است، گفت: ما در ادبیات دیپلماتیک ترجیح می دهیم از کلمات درست استفاده کنیم، به نظر من درست آن است که هر دو طرف به خواسته خود رسیدند.
عراقچی اظهار کرد: توافق وین مورد تائید شورای امنیت سازمان ملل قرار گرفته است؛ به لحاظ حقوق بین الملل اجرای آن برای همه کشورها الزامی است.

البته در آمریکا طبق قوانین داخلی آنها، حقوق داخلی آن کشور بر الزامات بین المللی تفوق دارد و لذا روال قانونی آن باید طی شود و کنگره باید نظر خود را در این خصوص اعلام کند.

در ایران نیز باید روال قانونی طی شود و بعد از اینکه این روال قانونی طی شد و به تصویب نهایی رسید، برای دولت ایران لازم الاجرا خواهد بود. ما منتظر هستیم که این مراحل طی شود و فکر می کنیم حداکثر ظرف دو ماه یا دو ماه و نیم آینده این امور انجام شود و اگر روال قانونی در همه کشورها مثبت بود، قدم بعدی شروع  و توافق به اجرای خود نزدیک می شود.
 

مخالفت کنگره آمریکا و برداشته نشدن تحریم ها اشتباه است
معاون وزیر امور خارجه ایران در باره احتمال مخالفت کنگره آمریکا و برداشته نشدن تحریم ها، بیان کرد: اجازه بدهید ببینیم این اتفاق می افتد یا خیر و بعد تصمیم بگیریم. مسلما این یک اشتباه بزرگی از طرف کنگره خواهد بود واعتبار بین المللی دولت امریکا را زیرسوال خواهد برد.

معاون امور حقوقی و بین الملل وزارت امور خارجه درباره ورود بازرسان آمریکایی به ایران گفت: ما حضور بازرسان امریکایی را در بین بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی هیچ وقت نپذیرفتیم توافق وین هم تصریح دارد که آژانس بازرسانی را که برای بازرسی در ایران معرفی می کند، باید از بین کشورهایی باشند که تهران با آنها رابطه دیپلماتیک دارد، بنابراین در آینده هم امکان حضور بازرسان امریکایی وجود نخواهد داشت.

 

آینده همکاری های ایران با کشور های 5+1

عراقچی درباره آینده همکاری های ایران با کشور های 5+1 بیان کرد: در سه موضوع در ظرف چند ماه آینده همکاری های خوبی با روسیه و چین خواهیم داشت، موضوع اول اراک است که با همکاری چین و بقیه اعضای 5+1 که علاقه مند باشند، بحث مدرنیزه کردن راکتور موجود اراک تصمیم گیری و اجراخواهد شد.
وی یادآور شد: درچارچوب یک مشارکت بین المللی راکتور اب سنگین اراک به یک راکتور آب سنگین مدرنتر تبدیل خواهد شد که در عین حال پلوتونیوم کمتری را تولید می کند و خطر کمتری دارد.
وی گفت: ظرف چند ماه آینده در دو موضوع تولید ایزوتوپ های پایدار و صادرات و واردات اورانیوم غنی شده با روسیه همکاری خواهیم داشت.
وی با بیان اینکه تولید ایزوتوپ های پایدار قرار است در فردو انجام شود و طبق توافق وین فردو به یک مرکز هسته ای فیزیک و فناوری تبدیل خواهد شد، افزود: تولید ایزوتوپ های پایدار برای مصارف پزشکی کاربرد زیادی دارد و تعدادی از سانتریفیوژهای موجود در فردو به این امر اختصاص پیدا خواهد کرد.
معاون حقوقی و بین الملل وزیر امور خارجه ایران یادآور شد: براساس توافق وین، ایران به عنوان یک صادر کننده مواد غنی شده به رسمیت شناخته شده و ما درقبال دریافت اورانیوم طبیعی، اورانیوم غنی شده خود را صادر خواهیم کرد. در این خصوص مذاکراتی با مسکو انجام شده است.


وی درباره تقویت روابط اقتصادی ایران و غرب، خاطرنشان کرد: برای گسترش روابط اقتصادی آنچه که مدنظر داریم منافع ملی کشور و منافع مردم است. بازارهای ایران خودکار به روی هر کشوری باز نخواهد شد.
 

نظر ایران برای حل بحران کشورهای سوریه و یمن
وی درباره نظر ایران برای حل بحران کشورهای سوریه و یمن و مبارزه با گروه تروریستی داعش، یادآور شد: ممکن است بعد ازتوافق هسته ای، تجربه های دیگری را مدنظر قرار بدهیم که به طور ویژه مسائل مقابله با افراط گرائی و تروریسم و داعش را در بر گیرد.

معاون وزیر امورخارجه ایران تصریح کرد: باید توجه کنیم کسانی هستند که مخالف این توافق بودند و هستند و نمی خواهند که توافق به سرانجام برسد. رژیم صهیونیستی در رأس مخالفان این توافق است که خواهان وجود خاورمیانه ای بی تنش و برخوردار از صلح نیست و خواستار تداوم درگیری ها و تنش ها در منطقه است و حتما از هر حرکتی که منطقه را به سوی ثبات و آرامش می برد، استقبال نمی کند.

 

احتمال سفر ظریف به ریاض
وی درباره احتمال سفر وزیر امور خارجه ایران به ریاض خاطرنشان کرد: امیدوارم که شرایط سفر آقای دکتر ظریف به عربستان در مرحله بعدی فراهم شود.

ما برای ایجاد ارتباط دوستانه ، همکاری و گفتگو دست خود را به سوی همه طرف های منطقه دراز کردیم و خواهیم کرد؛ البته طرف هایی که مشروعیت و موجودیت آنها را قبول داریم و درپی گسترش ارتباطات خود با آنها هستیم.

نظر شما