شناسهٔ خبر: 66122726 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

نماینده ولی فقیه در سمنان: دولت سیزدهم طرح انتقال آب به استان را اجرا کند

سمنان - ایرنا - نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه سمنان گفت: دولت سیزدهم طرح انتقال آب به این استان از جمله دریای خزر را اجرا کند.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، حجت‌الاسلام والمسلمین مرتضی مطیعی روز شنبه در پیامی با تبریک حلول ماه شوال و عید سعید فطر به مردم استان سمنان، رفع مشکلات آب شرب استان را بسیار مهم و اساسی دانست و گفت: متاسفانه رؤسای جمهور پیشین، طرح انتقال آب از دریای خزر به استان سمنان را با وجود پیوست زیست‌محیطی اجرا نکردند.

نماینده ولی فقیه در استان سمنان با اشاره به سند بالادستی آمایش سرزمینی ابلاغی از سوی رهبر معظم انقلاب گفت: در این سند ۲ بار تاکید شده است که محل تامین آب استان سمنان دریای خزر است، طرح انتقال آب خزر به استان سمنان ۲ بار در دولت‌های پیشین مورد بررسی قرار گرفت و مجوز زیست محیطی و کمیسیون ماده ۲۳ آن نیز صادر شد؛ همچنین مصوبه مجلس و هیات دولت وقت در این خصوص موجود است اما با وجود همه موارد فوق، طرح انتقال آب از دریای خزر پس از مدت کوتاهی از آغاز آن، متوقف شد.

انتقال آب به سمنان مانند طرح‌های نیمه‌تمام پیگیری شود

وی با درخواست از آیت‌الله سیدابراهیم رئیسی رییس جمهور برای احیا و پیگیری این طرح، مانند دیگر طرح‌های نیمه‌کاره‌ای که در کشور در حال تکمیل است، گفت: تکمیل و بهره‌برداری از این پروژه مطالبه مردم استان سمنان، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، استاندار، فرمانداران، همه ائمه جمعه و به صورت کلی تمام استان است.

امام جمعه سمنان با تشریح تمام جزئیات طرح انتقال آب خزر به استان سمنان اظهار کرد: مقدار آبی که برای این استان از دریای خزر برداشت خواهد شد در مقایسه با آبی که کشورهای دیگر از این دریا برای امور خود مصرف می‌کنند، نزدیک به صفر است، پس بهربرداری از این پروژه تاثیری در پایداری آب این پهنه بزرگ آبی نخواهد داشت.

خطرهای کم‌آبی در شهرهای استان سمنان

حجت‌الاسلام والمسلمین مطیعی با بیان نکاتی محوری درخصوص مشکل آب در استان سمنان گفت: سمنان یک استان صنعتی و معدنی است و طی سال‌های گذشته مهاجرانی از استان‌های دیگر را به عنوان فعالان و کارگران این ۲ بخش پذیرفته است؛ بدیهی است نبود آب شرب در این استان باعث مهاجرت معکوس و خالی شدن استان سمنان از سکنه خواهد شد.

وی مشکل کم آبی را مربوط به کل استان سمنان دانست و اظهار کرد: علاوه بر سمنان، شهرستان‌های شاهرود، گرمسار، دامغان و شهر جدید التأسیس ایوانکی نیز دارای همین مشکل هستند.

وی با یادآوری اینکه در سال گذشته تامین آب شرب مردم ایوانکی با تانکر انجام می‌شد، افزود: با توجه به سیاست‌هایی که در خصوص انتقال ساکنان تهران به شهر جدید ایوانکی در نظر گرفته شده است، افزایش ساخت و ساز، ارزانی مسکن و هر خدمت دیگری به مردم تهران در شهر جدید ایوانکی بدون تامین آب شرب بی‌فایده است.

حجت‌الاسلام والمسلمین مطیعی با بیان جزئیاتی از تقسیم آب حبله‌رود در گرمسار، سمنان و دیگر شهرها و روستاهای منطقه، گفت: امام جمعه دامغان نیز به نقل از مسئولان سد شهید شاهچراغی اعلام کرده است که حجم آب این سد قریب به ۵۰ درصد کاهش یافته است؛ امام جمعه شاهرود هم در خطبه‌های نماز جمعه اعلام کرده است که اولویت اول شاهرود تامین آب شرب مردم است؛ در نتیجه کل استان از گرمسار، سمنان، دامغان تا شاهرود مشکل آب دارند.

موضوع انتقال آب از خلیج فارس

وی با بیان اینکه هزینه تامین آب استان سمنان از خلیج فارس به مراتب بیشتر از تأمین آن از دریای خزر است، تصریح کرد: همه استان‌های سمنان، تهران، مازندران، قم و دیگر استان‌ها می توانند از این آب متنعم و بهره‌مند شوند، بنابراین این طرح یک طرح ملی است و صرفا برای استان سمنان نیست.

حجت‌الاسلام والمسلمین مطیعی با تاکید بر اینکه مقدمات، مطالعات و مصوبات طرح انتقال آب از دریای خزر به استان سمنان انجام و نهایی شده است، خاطرنشان کرد: مردم استان انتظار دارند رییس جمهور و سایر مسئولان دولت سیزدهم به این پروژه عنایت ویژه داشته باشند تا این خواسته و مطالبه به حق در سفر آتی رییس‌جمهور به استان تعیین تکلیف و اجرایی شود.

بنا بر اطلاع‌رسانی مسوولان استان سمنان، دومین سفر آیت‌الله رئیسی و دولت سیزدهم به زودی انجام می‌شود.

وضعیت نامناسب آب در استان سمنان

گزارش ایرنا، ۲۱ درصد آب مورد نیاز استان سمنان از چشمه و قنات، ۱۷ درصد از آب‌های سطحی و ۶۲ درصد از منابع زیرزمینی و با حفر چاه‌های عمیق و نیمه‌عمیق تامین می‌شود. به بیانی دیگر ۸۰ درصد نیاز آبی استان را منابع زیرزمینی تامین می‌کنند و تنها هفت و هفت دهم درصد مساحت استان سمنان قابلیت تغذیه سفره های آب‌ زیرزمینی دارد.

اکنون با وضعیت نامطلوب بارش‌ها، مشکل کم‌آبی در استان سمنان بیش از پیش خودنمایی می‌کند که خالی ماندن ظرفیت سدها بهترین شاهد برای آن است. از سوی دیگر انتظار می رود اجرای طرح انتقال آب بین حوضه‌ای که از گذشته مدنظربوده نیز تسریع شود.

استان سمنان سالانه ۱۳۳ میلیون متر مکعب کسری آب‌های زیرزمینی و سه و ۲ دهم میلیارد مترمکعب کسری مخزن انباشته دارد.

طبق آمارها، یک میلیارد و ۴۰ میلیون مترمکعب برای پاسخ به نیاز استان سمنان، آب استحصال می‌شود و از مجموع آب استحصالی برای رفع نیاز آبی سمنان تنها ۳۰ درصد آب با کیفیت است و دیگر چاه‌های آب دارای هدایت الکتریکی (ec) بالا است.

به گفته‌ کارشناسان، اکنون برای تامین آب آشامیدنی شهرها از طریق حفر چاه باید کف‌شکنی کرد و در عمق بیش از ۳۵۰ متر می‌توان به آب دست یافت و حفر چنین چاه های عمیقی فاجعه‌ای است که پیامد اصلی آن چالش فرونشست است و همین عامل خود گویای آن است که استان سمنان برای تامین آب آشامیدنی دیگر مجاز به حفر چاه نیست و باید تامین آب از طریق راهکارهای دیگر مانند انتقال آب و جمع‌آوری آب‌های سطحی دنبال شود.

در مورد آب، استان سمنان با کسری سالانه ۱۳۳ میلیون متر مکعب آب‌های زیرزمینی و سه و ۲ دهم میلیارد مترمکعب کسری مخزن انباشته، به اقدام اساسی و عاجل در زمینه رفع بحران کم‌آبی نیاز دارد؛ موضوعی که از دهه ۸۰ خورشیدی به عنوان مهمترین مساله استان و مطالبه اساسی مردم این خطه بر زمین مانده است.

استان سمنان که دارالمرحمه معروف است با مساحت نزدیک به ۹۷ هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع یکی از پهناورترین استان‌های کشور ایران است و با پنج و ۹ دهم درصد مساحت کل کشور، از این نظر هفتمین استان ایران محسوب می‌شود و بر پایه سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۹۵ کشور، استان سمنان با هشت شهرستان در مجموع افزون بر ۷۰۲ هزار نفر جمعیت دارد که از این شمار، ۲۰۰ هزار نفر ساکن مرکز استان هستند.

نظر شما