شناسهٔ خبر: 6526547 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: رجا | لینک خبر

جان کری: تا زمانیکه ایران از حزب‌الله حمایت کند، با آن مقابله می‌کنیم

وزیر امور خارجه آمریکا که پس از پایان مذاکرات هسته‌ای در حال اطمینان‌بخشی به متحدان این کشور است، این بار برای اطمینان‌بخشی به اعراب ادعا کرد که ایران از تروریسم حمایت می‌کند و به همین دلیل منزوی باقی خواهد ماند.

صاحب‌خبر -

«جان کری» وزیر امور خارجه آمریکا که پس از پایان مذاکرات هسته‌ای با رسانه‌های متعدد مصاحبه کرده و آخرین آن شبکه العربیه بود، این بار با روزنامه سعودی «الشرق الاوسط» به صورت تلفنی مصاحبه کرد.

کری در این گفت‌وگو تلاش کرد نگرانی شدید حکام عربی در منطقه خلیج فارس را پاسخ دهد به همین دلیل بار دیگر ایران را به حمایت از تروریسم متهم کرد و گفت که آمریکا در مقابله با ایران در منطقه جدی است.

کری در این گفت‌وگو بار دیگر تاکید کرد که در نشست قریب‌الوقوع خود با سران شورای همکاری خلیج فارس (در 3 اوت) در دوحه پایتخت قطر، آنان را از جزئیات توافق هسته‌ای مطلع خواهد کرد و برای راهبرد «مقابله با تحرکات نامشروع ایران در منطقه» هماهنگی می‌کند.

الشرق الاوسط نوشت: وزیر امور خارجه آمریکا در پاسخ به سوالی درباره پیامدهای رفع تحریم از ایران و پایان سیاست انزوای سیاسی آن بر خاورمیانه، تاکید کرد که "ایران به دلیل حمایتش از تروریسم و حوثی‌ها[ی یمن] و حزب‌الله منزوی باقی خواهد ماند. حزب‌الله سازمانی تروریستی است و تا زمانیکه از آن حمایت کنند، با آنان مقابله می‌کنیم و با تحرکاتی که ایران در کشورهای دیگر از آن پشتیبانی می‌کند، مقابله می‌کنیم".

کری: تا زمانیکه ایران از حزب‌الله حمایت کند، با آن مقابله می‌کنیم

به نوشته الشرق الاوسط، «کری در این گفت‌وگو که حول محور توافق هسته‌ای ایران بود، بر مرحله آتی که شاهد هماهنگی میان واشنگتن و متحدان آن در خلیج [فارس] است، با هدف "ضمانت امنیت منطقه" تأکید کرد. او اشاره کرد که "اولویت نخست، مبارزه با سازمان داعش و رویارویی با افراطی‌ها در منطقه و تضمین احساس متحدان و دوستانمان به امنیت بیشتر است».

کری: ایرانی‌ها نباید در عراق باشند؛ با آنان در عراق همکاری نمی‌کنیم

کری در ادامه در پاسخ به سوالی درباره نقش ایران در عراق گفت: فکر نمی‌کنم که آنها باید در خاک عراق باشند مگر اینکه دولت عراق (از آنان خواسته باشد).. این مسئله به دولت عراق بستگی دارد... ما از ایرانی‌ها نمی‌خواهیم که (در عراق باشند) و با آنان همکاری نمی‌کنیم.

 

متن پرسش و پاسخ مصاحبه؛

اگر توافق نمی‌شد، رژیم تحریم فرومی‌پاشید/ فکر می‌کنم گنگره را قانع خواهیم کرد

- پس از امضای توافق هسته‌ای با ایران، چقدر اطمینان دارید که محکم باشد؟

* تا زمانیکه اجرا شود و ایران گام‌های ضروری را برای پایبندی بردارد، محکم خواهد بود. ما به هر جایی نمی‌رویم. فکر می‌کنم که ما کنگره را قانع خواهیم کرد که (توافق) چیز خوبی است برای امنیت آمریکا و منطقه و منطقه را از رقابت تسلیحاتی بازمی‌دارد همانطور که ایران را از سلاح اتمی بازمی‌دارد. فکر می‌کنم که اسرائیل و کشورهای خلیج [فارس] و همه را امن‌تر می‌کند. اگر توافق نمی‌شد، ما فورا مقابل یک رویارویی می‌بودیم زیرا ایران می‌گفت "آمدیم پای میز مذاکره و شما توافق را رد کردید و الان ما به هیچ کس تعهدی نداریم". اتفاقا تحریم‌ها هم فرومی‌پاشید زیرا شرکای ما در (رژیم) تحریم‌ها با این تحریم‌ها موافقت کرده‌ بودند که به میز مذاکره برسیم پس اگر در مذاکره شکست می‌خوردیم، از آن [تحریم‌ها] دست  می‌کشیدند. در حقیقت ایران در آن زمان برای رسیدن به اهدافش آزاد بود، جز دخالت (نظامی) که ممکن بود به نزاع بکشد یا اینکه کشورهایی دیگر (در منطقه) بگویند "تا زمانیکه دنبال سلاح (اتمی) هستند، ما هم باید این کار را انجام بدهیم".

با چنین بازرسی‌هایی، ساخت بمب امکان ندارد

کری افزود: بنابراین احتمال وقوع مسابقه تسلیحاتی بسیار بیشتر از موقعی بود که توافق نمی‌شد. با امضای این توافق، توان بالایی برای مطلع شدن از کارهایی به دست می‌آید که ایران انجام می‌دهد و ایران در محدودیت شدیدی خواهیم یافت. آنها در سطح غنی‌سازی و تعداد دستگاه‌های سانتریفیوژ و انبار (نظامی‌شان) تحت ضوابطی هستند. با چنین محدودیتی و با اینچنین بازرسی‌هایی نمی‌شود بمب (اتمی) ساخت.

- حتما از همتایان عرب خود شنیدید که خیلی از عرب‌ها از این نگرانند که به موجب توافق، قیدوبندهایی از ایران برداشته شود چرا که تحریم‌ها که برداشته شود، انزوای دیپلماتیک نیز پایان می‌پذیرد. ترس از این است که سیاست‌های ایران، منبع بسیاری از مشکلات شود..

* با این نظر موافق نیستم.. نیستم چون واقعیت این است که ایران به دلیل حمایتش از تروریسم، به دلیل حمایتش از تجارت سلاح و حمایتش از حوثی‌ها[ی یمن] و حمایتش از حزب‌الله، منزوی باقی خواهد ماند. حزب‌الله سازمان تروریستی است و تا زمانیکه از آن حمایت کنند، با آنان مقابله خواهیم کرد. با تحرکاتی که (ایران) در هر کشوری از آن حمایت کند، مقابله می‌کنیم. علت نشست [اخیر] کمپ‌دیوید (که با حضور باراک اوباما و سران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در می گذشته برگزار شد) گرد هم آوردن همه برای تلاشی نظام‌مند برای مقابله با ایران بود. در حقیقت، بودجه نظامی ایران 15 میلیارد دلار و [بودجه] کشورهای خلیج [فارس] 130 میلیارد دلار در سال است. چه اتفاقی می‌افتد که چنین فرقی در بودجه عملا دیده نمی‌شود؟ پس لازم است که تلاش بیشتری برای آموزش و تنظیم و کار با مبارزه با تروریسم و ارتباط عملی از طریق کارهای مختلف به کار گرفته شود. جنگنده‌های "اف.16" بر حمایت پنهانی از تروریست‌ها تاثیر می‌گذارد. باید تلاشی موثرتر در مبارزه با "رفتارهای ایران" صورت بگیرد. این پیشنهاد ماست.

محال است ایران با محدودیت 15 ساله برای غنی‌سازی بمب‌ بسازد

معتقدیم که طرح موثر‌تری نزد ماست و همه باید -بدون این قیدوبندها(ی ایران)- نگاه تیزبینانه‌تری به حقایق بیندازند. محال است که ایران با قیدوبندهای 15 ساله برای غنی‌سازی 3.67 درصد بتواند بمب بسازد و محال است این کار با 300 کیلوگرم از ذخایر. سوال این است: ایا این وضعیت با 15 سال محدودیت بهتر است یا فردا رویارویی شود؟ علاوه بر این، ما محدودیتی 25 ساله بر تولید اورانیوم‌شان داریم. محدودیتی همیشگی (ابدی) به دلیل پروتوکل الحاقی و قدرت بر اطلاع‌یافتن از کارهایی که می‌کنند. شفافیت شدید و نظارتی در این مسئله وجود دارد. من حدود دو هفته دیگر برای دیدار با اعضای شورای همکاری خلیج [فارس] به دوحه (پایتخت قطر) خواهم رفت و فکر می‌کنم که ما می‌توانیم آنان را متقاعد کنیم که از طریق مقابله ما (با ایران) در آینده می‌توانند قدرتمندتر باشند همچنانکه محدودیت‌های ذکر شده خواهد بود.

- دیدار شما با کشورهای خلیج [فارس] در زمان مهمی صورت می‌گیرد و به نظر می‌رسد که نوعی عدم شفافیت در سیاست آمریکا از حیث تعامل با ایران هم وجود دارد..

* هیچ چیز تغییرنکرده است ما کلیات را توضیح داده‌ایم و آن را اعلام هم کرده‌ایم. هیچ چیز تغییر نکرده است. ما مخالف حمایت ایران از حزب‌الله هستیم. مخالف حمایت آنها از حوثی‌ها هستیم. ما مخالف دخالت‌شان در درون شبه نظامیان شیعه در عراق هستیم و مخالف حمایت آنها از تروریسم هستیم.. هیچ چیز تغییر نکرده است. ما برای دستیابی به یک توافق هسته‌ای با آنها مذاکره کردیم به یک دلیل ساده و آن اینکه ما ایمان داریم که اگر می‌خواهیم جلوی ایران را بگیریم، جلوی ایران بدون سلاح اتمی را بهتر می‌توان بگیریم تا ایران دارای سلاح اتمی را.

- اما تغییر این است که شما بارها با محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران دیدار کرده‌اید و کانالها برای تعامل با ایران پیرامون سیاست‌های منطقه‌ای این کشور همچنان باز است. پس از دستیابی به توافق آیا گشایشی برای بررسی این سیاست‌ها وجود دارد؟

* درباره این موضوع قصد و ایده‌ای نداریم و قصد هم نداریم بدون وجود هم‌پیمانانمان درباره آن فکر کنیم؛ و این موضوع را به آنها هم اطلاع داده‌ایم.

- آیا آمریکا می‌تواند طرفین (ایران و کشورهای عربی) را به میز گفت‌وگو بکشاند، آیا می‌خواهد که این کار را انجام دهد؟

* نمی دانم. این بستگی دارد به اینکه هم پیمانانمان چه می خواهند و اینکه آیا ایران می‌خواهد این کار را انجام دهد یا خیر. اما این موضوع این مذاکرات نیست. روحانی (رئیس جمهور ایران) در سخنانش پیرامون این توافق اشاره کرد که آمادگی برقرای یک رابطه متفاوت (با کشورهای خلیج فارس) را دارد اما این موضوعی نبود که ما در مذاکرات‌مان درباره‌اش گفت‌وگو کرده باشیم. مذاکرات فقط پیرامون توانایی‌های هسته‌ای آنان و تحریم‌های ما بود.

- بله اما پس از پایان مذاکرات برنامه آینده شما چیست؟

* ما در کنار همپیمانان و دوستانمان می‌ایستیم. به گونه‌ای پیش نمی‌رویم که متناسب آنان نباشد یا از آنان حمایت نکند.

- نگرانی‌ای نزد برخی کشورهای عربی وجود دارد مبنی بر اینکه شراکت ایران در شکست دادن داعش، هزینه سیاسی به دنبال داشته باشد. این نگرانی هم وجود دارد مبنی براینکه آمریکا به ایران چک سفید امضا داده باشد و شبه‌نظامیان و گروه‌هایی مانند حزب‌الله در عراق به وجود آید. نظر شما چیست؟

* ما تاکید می کنیم که تمامی سربازان و نیروهای خارجی باید از سوریه خارج شوند. تاکید می‌کنم تمامی نیروهای خارجی.

 

در حال تکمیل...